Göbek Sarkması

Göbek sarkması, karın dokularının gevşeme ya da fazlalık gibi sorunlar nedeniyle kendilerini aşağı doğru bırakması olup, öncelikle obezite gibi altta yatan sağlık sorunları tedavi edilmelidir.

Göbek Sarkması Nedir?

Göbek sarkması, karın dokularının (deri, yağ, kas vb.) gevşeme ya da fazlalık gibi sorunlar nedeniyle kendilerini aşağı doğru bırakmasıdır. Sağlık açısından herhangi bir problem yaratmasa da görüntüsünden hoşnut olmayan kişiler için psikolojik sorunlara neden olabilir. Özellikle doğum ya da kilo verme süreci sonrasında görülen göbek sarkması özgüven kayıplarına yol açabilir.

Göbek sarkması sorunu yaşın ilerlemesi, çok fazla kilo kaybedilmesi ya da genetik yatkınlık bulunmasına rağmen önlem alınmaması nedeniyle görülüyorsa cerrahi operasyonlar ile kısa sürede giderilmesi mümkündür. Yanlış beslenme alışkanlıkları, doğum ya da hareketsiz yaşam tarzı gibi etkenlere bağlı olarak ortaya çıkması halinde ise göbek sarkması için egzersizlerin yapılması ve uygun bir diyet programına uyulması yeterli olmaktadır.

Göbek sarkması bir hastalık ya da hastalık semptomu olmadığı için tedavi edilmesi gerekmez. Ancak anatomik bütünlüğün korunması, karın dokularının fonksiyon kaybı yaşamaması ve deforme olmaması ya da kişinin bedeninden memnun olması için başlangıç aşamasındayken düzenli spor ve beslenme alışkanlıklarının kazanılması önem taşır. Bu durum, göbek sarkması ameliyatları sonrası için de aynı derecede önemlidir. Aksi halde dokular bir kez daha kendilerini bırakarak göbeğin tekrardan sarkmasına yol açacaktır.

Göbek Sarkması Belirtileri

Göbek sarkması sorunun belirtileri fizikseldir ve gözle görülür şekilde gelişir.

Bu belirtiler kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Göbek Yağlanması: Karındaki düzlüğün kaybolması ile belli olur. Bel çevresi ile göbekte biriken yağlar, bu alanlarda fazlalıkların oluşması ve elle tutulur hale gelmesine yol açar. Kas dokularının küçülmesi ve bölgesel kilo artışının görülmesi ile seyreder.
  • Cilt Sıkılığının Kaybolması: Karın bölgesinin elastikiyetini kaybetmesi ve cildin kendini yeniden toparlamaması anlamına gelir. Göbek derisi elle gerdirildiğinde sıkı bir görünüm kazanır. Ancak gerdirme bırakıldığında deri kendini tekrar aşağı doğru bırakır ve gevşek bir görünüm alır. Özellikle kilo verdikten sonra göbek sarkması sorunu yaşayan kişilerde sık görülür. Önlem alınmaması halinde deri fazlalıklarının oluşması kaçınılmaz olur.
  • Göbek Yumuşaması: Yağlanmanın artması, kas kütlelerinin küçülmesi ve cilt elastikiyetinin kaybolması sonucunda meydana gelir. Göbek bölgesine dokunulduğunda yumuşaklık hissedilmesi, otururken göbeğin katlanması, yan yatıldığında göbeğin tek tarafa doğru sarkması ve elle bastırıldığında direnç görülmemesi gibi belirtileri kapsamaktadır.

Göbek sarkmasının belirtileri elle dokunarak ve çıplak gözle bakarak anlaşılabilir. Başlangıç aşamalarındaki sarkmalar için diyet ve egzersiz programlarının uygulanması tavsiye edilir. Bu şekilde kişinin genel sağlık durumunu iyileştirmesi, göbek sarkması sorunundan kurtulması, cerrahi operasyonlara ihtiyaç duyulmaması ve sarkma sorununun kendini tekrarlamaması mümkün olur.

Göbek Sarkması Nedenleri

Göbek sarkması, sadece kadınları ilgilendiren bir sorun gibi gözükse de aslında erkeklerde de görülebilen bir problemdir. Karın bölgesinde oluşan sarkmaların sağlık açısından bir zararı bulunmaz. Ancak kişileri psikolojik açıdan olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden eğer istenirse tedavi edilebilmektedir.

Göbek sarkmasının en sık karşılaşılan sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • İleri Yaş: Deri sarkması sorunlarında en sık görülen nedenlerden biri ileri yaştır. Cilt dokusu zamanla sıkılığını ve esnekliğini kaybederek gevşemeye başlar. Yerçekimi kuvvetinin de etkisiyle birlikte deri giderek sarkar.
  • Gebelik ve Doğum: Doğum sonrası göbek sarkması problemi birçok gebenin korktuğu bir sorundur. Bebeğin gelişimi ilerledikçe karın içinde oluşan basınç artar ve buna bağlı olarak karın bölgesindeki kaslar gevşer. Özellikle çoğul gebeliklerde gevşeyen kaslarda deformasyon oluşur ve deri çatlar. Bunun sonucunda normal doğum ya da sezaryen sonrası göbek sarkması olabilir.
  • Obezite/ Fazla Kiloların Olması: Vücutta biriken yağ dokularının artış göstermesi, kas kütlelerinin küçülmesine ve deri elastikiyetinin kaybolmasına yol açar. Bu durum sonucunda ise göbek sarkmaya ve deri bollaşmaya başlar. Göbek sarkması sorununun cerrahi ya da cerrahi olmayan tedavileri için fazla kiloların verilmesi gerekmektedir.
  • Sağlıksız Beslenme: Yüksek yağ ve şeker içeren besinlerin her gün tüketilmesi sağlığı bozarken, aynı zamanda da estetik sorunlara sebep olur. Dengeli ve düzenli beslenmeyen kişilerde kilo artışı görülür. Sürekli kilo alıp verildiğinde ise deride sarkma oluşur. Sık sık fastfood yiyecekler yemek, hareketsizlik, uyku düzensizliği ve akşamları çok yemek gibi zararlı alışkanlıklar bir araya geldiklerinde göbek sarkması sorunu kaçınılmaz olur.
  • Hormonal Bozukluklar: Hormon seviyelerinin düzensiz olması, vücutta yağ depolanmasının artışına neden olabilir. Bu durum sonucunda ise bel çevresi ve göbek yağlanması artarak sarkmalara yol açabilir.
  • Genetik Yatkınlık: Bazı kişilerde fazla kilo problemi olmasa bile göbek sarkması görülebilir. Genlerde oluşan bozukluklar sonucunda ortaya çıkan bu durum, kalıtsal olarak aktarılabilir.
  • Sağlıksız Kilo KaybıKısa sürede ve sağlıksız şekilde kilo verilmesi, göbek sarkmasına neden olabilir. Bu durum kas kütlelerinin güçlendirilmemesi, cildin elastikiyetini korumaması ve yağ dokusunun ani küçülmesi sonucunda meydana gelir. Kilo verme süreci sağlıklı bir diyet ve egzersiz programı ile desteklenmezse sarkmalar ya da deri fazlalıkları ortaya çıkacaktır.
  • Hareketsiz Yaşam Tarzı: Herhangi bir nedenden dolayı kilo alındığında karın kasları gevşer ve çevresindeki deri genişler. Gün içerisinde hareketsiz kalan ve spor yapmayan kişiler kilo almaya daha yatkın olurlar. Kilo sorununa ek olarak, spor yapılmadığı için güçsüzleşen kaslar deforme olmaya karşı koyamazlar ve bunun sonucunda göbek sarkması problemi görülür.

Göbek sarkmasını engellemek, ortaya çıktıktan sonra tedavi etmekten daha kolaydır. Bu yüzden kişiler beslenmelerine, uyku düzenlerine ve spor yapmaya özen göstermelilerdir. Deri sarkması tedavisinden sonra aynı sorunun tekrar yaşanmaması için vücut ağırlığı kontrol altında tutulmalı ve doktor tavsiyelerine harfiyen uyulmalıdır.

Göbek Sarkması Teşhisi

Göbek sarkması sorununun teşhis edilmesi için genellikle fiziki muayene yeterli olmaktadır. Ancak gerekli durumlarda tedavi planı hazırlamak için ilave tetkikler ve yöntemlerden yardım alınabilir.

Bu yöntemler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Fiziki Muayene: Hastanın fiziki değerlendirmesini yapmak için karın bölgesini fiziki olarak değerlendirmek anlamına gelir. Öncelikle hastanın şikayetleri öğrenilir ve sarkma sorununun ne zaman başladığı öğrenilir. Ardından genel muayene ve hasta öyküsü ile bu soruna yol açabilecek olan etmenler saptanır. Daha sonrasında ise karın kaslarının durumu, yağlanma sorunu, cilt elastikiyeti ve karın dokularının genel durumu analiz edilir. Muayene sırasında hastanın hayal ettiği karın şekli öğrenilmeli ve tedavi sonrasında elde edebileceği görünüm hakkında gerçekçi bir açıklama yapılmalıdır.
  • Tıbbi Görüntüleme Teknikleri: Bağ dokusu, yağ dokusu ve kas grupları gibi karın içi dokularının genel durumunu değerlendirmek için endoskop yardımıyla görüntüleme işlemleri uygulanabilir. Cerrahi operasyon öncesinde yapılan bu uygulama ile ameliyat planı detaylı bir şekilde belirlenir. Bu sayede operasyon sırasında yağların alınması, deforme olan kas ve bağ dokularının onarılması, cildin gerdirilmesi gibi önceden belirlenen işlemler sistematik bir şekilde gerçekleştirilebilir.
  • Kan ve Hormon TahlilleriGöbek sarkmasına neden olan sorunun belirlenmesi için kan tahlillerinin yapılması gerekebilir. Bu sayede hormon düzeyleri, kandaki yağ oranı ve sarkmaya yol açacak başka bir sorunun olup olmadığı kolayca öğrenilebilir.

Göbek sarkması sorununun tedavisi için cerrahi operasyon kararı alınmışsa, kişinin anesteziye uygunluğu değerlendirilmelidir. Bunun için uzman hekim tarafından ilave tetkik ve tahliller istenebilir. Hastanın anesteziye uygun olmadığına karar verilirse ameliyat ertelenir ve diğer tedavi seçenekleri değerlendirilir.

Göbek Sarkması Tedavisi

Göbek sarkması bir sağlık sorunu değil, yalnızca estetik bir problem olarak kabul edilir. Ancak bu duruma yol açan hormonal bozukluklar ya da obezite gibi sağlık sorunları varsa öncelikle bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde sarkma sorunu kendini tekrarlayacaktır. 

Göbek sarkması tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Yaşam Tarzının Düzenlenmesi: Kişiye uygun bir beslenme programının hazırlanması, uyku saatlerinin düzenlenmesi, yeterli su içme alışkanlığının kazanılması, hareketsiz yaşamdan kaçınılması ve düzenli egzersiz yapılması gibi uygulamaları kapsar. Bu sayede göbekte biriken yağlar sağlıklı şekilde erir, fazla kilolar verilir, karın dokuları sağlığını koruduğu için sarkma sorunu görülmeden düz bir karın elde etmem mümkün hale gelir.
  • İlaç TedavisiGöbek sarkması sorunu hormonal bozukluklar gibi sağlık sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkıyorsa tedavide ilaçlardan yardım alınır. Altta yatan sağlık sorunları tedavi edildikten sonrasında ise yaşam tarzının düzenlenmesi ya da cerrahi müdahaleler ile sarkan göbek dokuları yeniden toparlanır.
  • Abdominoplasti Operasyonları: Cerrahi operasyonlar ile karnın gerilmesi anlamına gelir. Hastanın fiziğine ve ihtiyaç duyduğu müdahaleye bağlı olarak mini karın germe, genişletilmiş karın germe ve tam karın germe ameliyatları olarak uygulanabilir. Estetik cerrah tarafından yapılan muayene sonrasında hasta için en uygun olan yöntem belirlenecektir.

Göbek sarkması tedavisi için en etkili yöntem her zaman için erkenden önlem almaktır. Düzenli bir beslenme ve spor programı ile bu sorunu engellemek, ileride cerrahi operasyonlara başvurmaktan çok daha sağlıklı ve etkili olacaktır.

Göbek Sarkması Tedavi Edilmezse

Göbek sarkması sorunu tedavi edilmediğinde ciddi bir sağlık sorununa yol açmaz. Ancak kişilerin günlük yaşam aktivitelerinde bazı kısıtlamalara yol açan komplikasyonlar görülebilir.

Bu komplikasyonlar:

  • Psikolojik Sorunlar: Göbek sarkmasının ilerlemesi, yağlanma ve çatlakların oluşması gibi durumlar kişilerin psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Böylece özgüven kayıpları ve kişinin bedeninden hoşnutsuz olması gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Özgüvenin azalması ile kişiler görüntülerini ihmal edebilir, sosyal ortamlardan ve cinsel yaşamdan kaçınabilir. Tüm bu olumsuzlukların engellenmesi için göbek sarkması sorununun tedavisi önerilmektedir.
  • Cilt Lezyonları: Lezyon doku bozukluklarında meydana gelen yeni yapıyı tanımlamak için kullanılır. Deri sarkmalarına bağlı olarak meydana gelen cilt lezyonları ve tahrişlerdir. Ciltte kızarıklık, kuruluk, küçük sivilce benzeri oluşumlar ve yara kabuklanmaları meydana gelebilir. Kaşıntı ve acı duyumu gibi şikayetlere yol açarak kişilerin günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayabileceği için cildin sürekli olarak nemlendirilmesi, temiz ve kuru tutulması önem taşımaktadır.
  • Doku Tahribatları: Karında bulunan bağ dokusu, yağ dokusu, kas dokusu ve cilt dokusunun deforme olması durumudur. Özellikle kas dokularının bozulması sonucunda kişinin dayanıklılığı ve hareket kabiliyeti büyük oranda kısıtlanır. Bu durumlarda tam karın gerdirme operasyonu yapılarak deforme dokuların onarılması önerilmektedir.

Göbek sarkması başladıktan sonrasında yaşam tarzının düzenlenmesi ve sağlıklı yaşam kurallarının benimsenmesi, ileri tedavi seçeneklerinden çok daha sağlıklıdır. Şikayetler ilk oluşmaya başladığında önlem alınması karında bulunan dokuların ve elastikiyetin korunması adına oldukça önemlidir. Bu evrede yaşam tarzının düzenlenmesi, hem şikayetlerin giderilmesi hem de tekrarlamaması için yeterli olacaktır. Ancak kişide çok büyük bir hoşnutsuzluk yaratıyorsa cerrahi müdahaleler ile psikolojik durumun korunması önerilmektedir.

Göbek Sarkmasına Ne İyi Gelir?

Göbek sarkması sorununa en iyi gelen şey, her zaman erkenden önlem almaktır. Sarkma sorunu ileri evrelere taşınmadan, doku tahribatları görülmeden ve cilt elastikiyeti kaybolmadan önce müdahale etmek çok daha etkili sonuçların alınmasına yardımcı olacaktır.

Göbek sarkması sorunu için genel olarak sağlıklı yaşam kurallarının benimsenmesi gerekir. Kişinin günlük ihtiyaç duyduğu kalori ve besin ögelerini alabileceği bir beslenme programını izlemesi ilk önceliktir. Sonrasında ise yeterli ve kaliteli bir uyku düzenin olması, cildin uygun bir ürün ile nemlendirilmesi, gün içerisinde yeterince sıvı alınması, uzun süre hareketsiz kalmaktan kaçınılması, düzenli olarak spor ve egzersiz yapılması gerekir. Bu sayede cilt kalitesi ve elastikiyeti korunur, karın yağlanmaları ve sarkmaları önlenmiş olur. Düzenli yapılan egzersizler ise karın kaslarını aktif tutacağı için yeniden göbek sarkmasının oluşmasını önleyecektir.

Göbek Sarkmasına Ne İyi Gelmez?

Göbek sarkmasını tetikleyen ve daha ileri evrelere gelmesine yol açan alışkanlıklar, aslında sağlıksız ve hareketsiz yaşam tarzının benimsenmesi sonucunda ortaya çıkar.

Göbek sarkmasını tetikleyen bu yanlış uygulamalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Hareketsiz Yaşam Tarzı: Kişinin gün içerisinde uzun süre hareketsiz kalması, düzenli spor ve egzersiz yapmaması ya da aktif bir yaşam tarzını benimsememesi göbek sarkması sorununa neden olur. Karın kaslarının çalıştırılmaması, göbek bölgesinde yağlanmalara ve ileri dönemlerde sarkmalara neden olur. Bu nedenle gün içerisinde bu kasları çalıştıracak egzersizlerin yapılması ve gün içerisinde alınan kaloriyle dengeli olacak şekilde kalori yakılması oldukça önem taşımaktadır.
  • Yanlış Beslenme Alışkanlıkları: Gün içerisinde dengeli ve yeterli beslenmeyen kişilerde göbek sarkması sorunu daha sık görülmektedir. Özellikle işlenmiş şeker, sağlıksız karbonhidrat ve yağlar açısından zengin beslenen kişilerin göbek bölgeleri yağlanmaya ve sarkmaya müsaittir. Bu nedenle beslenme listesinde bu ögeler azaltılmalı; yerine sağlıklı yağ asitleri, vitaminler, protein, sağlıklı karbonhidratlar ve mineral açısından daha zengin olan besinler eklenmelidir.
  • Cildin Nemlendirilmemesi: Cilt dokusunun elastikiyetini ve sıkılığını kaybetmemesi için en önemli faktör nemdir. Elastikiyeti kaybolan cilt, uğradığı deformasyon nedeniyle yeniden sıkılaşamaz ve deri sarkmaları ortaya çıkar. Bu durumu engellemek için mutlaka yeterli su içilmesi ve uygun bir nemlendirici ile cilt bakımı yapılması gerekmektedir.
  • Sigara ve Alkol Tüketimi: Yoğun alkol tüketimi göbek bölgesinde yağlanmaya, sigara alışkanlığı ise cilt sağlığının bozulmasına neden olur. Bu durum sonucunda ise göbek sarkması, çatlaklar ve orantısız bir vücut görünümü ortaya çıkacaktır. Göbek sarkmasını önlemek için sigara kullanımının mümkünse bırakılması, alkol tüketiminin ise belirli bir ölçüyle sınırlandırılması önerilmektedir.

Göbek sarkmasına iyi gelmeyen şeyler, kısaca sağlıksız yaşam alışkanlıkları olarak açıklanabilir. Kişinin yeterli ve kaliteli bir uyku düzeninin olmaması, imkanları, genetik yatkınlığı ve altta yatan sağlık sorunlarının ihmal edilmesi de göbekte sarkmaları tetikleyecektir.

Göbek Sarkması İlaçları

Göbek sarkması sorununu doğrudan tedavi eden herhangi bir ilaç bulunmamaktadır. Ancak tedavi sürecinde altta yatan sağlık sorunlarına bağlı olarak besin takviyeleri ya da hormon ilaçları gibi ihtiyaç duyulan farmakolojik destek sunulmaktadır. Bu süreçte kullanılan diğer ilaçlar ise göbek sarkması sorununa bağlı olarak ortaya çıkan semptomların giderilmesi için reçete edilen merhem ve kremlerdir. Böylece sarkan deri nedeniyle meydana gelen lezyonlar ve tahrişin tedavisi sağlanmış olur.

Günümüz kozmetik sektöründe birçok marka, göbek sarkması ve çatlaklar gibi sorunların tedavisini sağlayan ürünleri satışa çıkarmaktadır. Ancak bu ürünlerin tek başına kullanımı hiçbir etki etmeyeceği gibi, içerisinde bulunan kimyasallar nedeniyle çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle kullanılacak ürünlerin mutlaka bir uzmana danışılması ve mümkün oldukça dermokozmetik ürünlerin tercih edilmesi önem taşımaktadır.

Göbek Sarkması Ameliyatı

Göbek sarkması ameliyatları, diğer tüm estetik operasyonlarda olduğu gibi tercihe bağlı olarak uygulanan cerrahi operasyonlardır. Sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmadığı için yapılması ya da yapılmaması hastanın seçimidir. 18 yaşının üzerinde, akli dengesi yerinde ve sağlık durumu uygun olan adaylar göbek sarkması ameliyatı olabilir.

Halk arasında karın germe ameliyatı olarak da bilinen abdominoplasti operasyonlarında 3 farklı yöntem kullanılır:

  • Mini Karın Germe Ameliyatı: Yalnızca alt karın bölgesinde görülen ve üst karnı etkilemeyen göbek sarkmaları için tercih edilir. Bu nedenle ameliyat sırasında göbek deliğinin yeniden açılmasına ve hizalanmasına gerek kalmaz. Operasyon sonrasında 20 ila 30 günlük iyileşme süreci bulunur. Bu süre içerisinde hastanın günlük yaşam aktivitelerine kısıtlama getirilir.
  • Tam Karın Germe Ameliyatı: Hem alt, hem de üst karında sarkma sorunu olan hastalara uygulanır. Operasyon sırasında karın kasları ve tahrip olan diğer dokular onarılır, ardından cilt gergin bir şekilde yeniden dikilir. Gerdirme işlemi sonrasında göbek deliğinde kaymalar olacağı için hastaya yeni ve estetik bir göbek deliği açılır. İyileşme süreci ise 30 ila 45 gün arasında değişiklik gösterir. Kronik hastalığı bulunan kişiler için tavsiye edilen bir ameliyat yöntemi değildir.
  • Genişletilmiş Karın Germe Ameliyatı: Göbek sarkmasının toparlanması için mini ameliyatın yetersiz kalacağı ve tam karın germe ameliyatı kadar kapsamlı müdahalelere ihtiyaç duyulmayan kişiler için tercih edilir. Gerdirme işlemi sonrasında göbek deliğinin yerinde küçük bir değişiklik olsa da yenisi açılmaz. Estetik dikişler kullanıldığı için operasyon sonrasında herhangi bir iz kalmaz.

Abdominoplasti ameliyatları tercihe bağlı olarak yapılsa da başvuran tüm hastalara yapılması mümkün olmaz. Her cerrahi operasyonda olduğu gibi anestezi ve ameliyat komplikasyonları riski bulunduğu için, karın germe ameliyatı öncesinde hastanın uygunluğu detaylı bir şekilde analiz edilmelidir. Uygun olmayan adaylar, hekim tarafından diğer tedavi seçeneklerine yönlendirilecektir.

Göbek Sarkması için Hangi Doktora Gidilir?

Göbek sarkması sorunu, genel sağlık durumunu tehdit eden bir durum olmadığı için hastalık olarak değerlendirilmez. Ancak karın dokularının deforme olması ve psikolojik sorunlar gibi olumsuzluklar görülmesi halinde uzmanlara başvurulması tavsiye edilmektedir. Başvurulacak bölüm göbek sarkmasının ne kadar sürede oluştuğu ve sebeplerine bağlı olarak değişiklik gösterse de, ilk etapta Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanlarına danışılması önerilmektedir.

Estetik cerrahlar tarafından yapılan muayene ve tetkiklerin ardından hasta farklı branşlara sevk edilebilir. Hormonal seviyeleri düzensiz ve vücut yağ oranı hızlı bir artış gösteren kişiler Endokrinoloji (Hormon Hastalıkları) uzmanlarına, kilo problemi ya da obezite sorunu olan kişiler Beslenme ve Diyetetik uzmanlarına, psikolojik desteğe ihtiyaç duyan kişiler ise Psikiyatristlere yönlendirilebilir. Altta yatan bir sağlık sorunu olmaması ya da bu sorunun tedavi edilmesi halinde estetik cerrahlar müdahalede bulunur. Gerek görülmesi halinde ilgili branş hekimleriyle işbirliği kurulması gerekecektir.

Göbek sarkması sorunundan şikayetçi olan kişiler özel hastaneler, devlet hastaneleri, özel klinikler ya da ilgili diğer sağlık kuruluşlarında bulunan Estetik Cerrahi bölümüne başvurabilir. Cerrahi operasyonların yapılabilmesi için, başvurulan sağlık kuruluşunda donanımlı bir ameliyathane bulunması zorunluluğu vardır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
3
0
Makeleyi Paylaşın

Göbek Sarkması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Göbek sarkması nasıl giderilir?

Göbek sarkması sorunun giderilebilmesi için birçok tedavi yöntemi vardır. Dengeli ve düzenli beslenmek, düzenli bir şekilde spor yapmak, uyku düzenine dikkat etmek, yeterince su içmek ve cildi her gün nemlendirmek gibi ufak yaşam tarzı değişiklikleri yapmak çoğunlukla yeterli olur. Eğer bu değişimler sorunu çözmek için yeterli değilse cilt sıkılaştırma operasyonu yapılabilir. Ancak göbek sarkması sorunu sık sık kilo alıp vermeye bağlı gelişen bir sorun olduğu için operasyon sonrasında tekrarlama riski vardır. Bu yüzden ameliyat sonrası dönemde düzenli egzersiz yapmak ve kiloyu kontrol altında tutmak gerekir.

Ass. Dr. Samet Töken