İmmünoterapi Nedir?

Biyolojik terapi olarakta bilinen İmmünoterapi, bağışıklık sisteminin harekete geçirilerek bir hastalığın tedavi edilmesidir.

İmmünoterapi, bir diğer adı ile biyolojik terapi olarak bilinmektedir. Bağışıklık sisteminin çeşitli reaksiyonlar ile harekete geçirilerek hastalığın tedavi edilmesine immünoterapi adı verilir. İmmünoterapi kanser dahil pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan yeni nesil bir tedavi türüdür. Yapılan alerji aşılarının da bir tür immünoterapi yöntemi olduğu söylenebilir. Hastaya gerekli dozda alerjen aşılanır ve hastanın bağışıklık sisteminin bu alerjene karşı güç kazanması sağlanır. Aynı zamanda kabakulak gibi pek çok diğer aşı da bu mantık ile bağışıklık sağlamakatadır. İmmünoterapi vitiligo hastalığının tedavisinde de son yıllarda önemini büyük ölçüde göstermiştir.

İnsan vücudu gün içerisinde çok sayıda kanser hücresi üretmektedir. Bağışıklık sistemi, vücutta oluşan kanser hücrelerini fark eder ve anında yok etmeye başlar. Böylelikle bağışıklık sistemi kanser hücreleri ile tanışmış olur. Bağışıklık sisteminde yer alan T hücreleri, kanser hücreleri ile savaşarak onları yenmeye çalışır. Fakat kanser hücreleri bu T hücrelerine yapışarak onların işlevselliğini engeller bu durumda vücut kanser hücrelerine yenik düşer. Bunun olmaması için immünoterapi ilaçları kullanılmaktadır. İmmünoterapi ilaçları, kanser hücrelerinin T hücreleri ile birleşimini engeller. Böylelikle T hücreleri kanser hücreleri ile savaşıp görevlerini yerine getirebilirler. İmmünoterapinin amacı, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser gibi hastalıklarla vücudun kendi savaşabilmesini sağlamaktır. Bu durumda güçlendirilmiş bağışıklık sistemi hastalığı kendi başına yenebilir.  İmmünoterapi yapan hastaneler, onkoloji bölümlerinde medikal onkolog bulundurmak durumundadırlar.

İmmünoterapi Türleri Nelerdir?

İmmünoterapi, kanser hastalığının tedavisinde kullanılmasının yanı sıra pek çok farklı rahatsızlık için de farklı yöntemler ile uygulanabilmektedir. Özellikle kanser hastalığı tedavisinde büyük rol oynayan immünoterapinin 6 farklı türü bulunmaktadır.

  • Bağışıklık Sisteminin Frenlenmesine Engel Olan İlaçlar: İnsanların bağışıklık sistemi, hastalıklara karşı aşırı tepki vermemek için bir fren mekanizmasına sahiptir. Vücut hastalık ile karşılaştığında bağışıklık sistemi aşırı tepki göstermemek için kendini frenler. İmmünoterapi ile verilen bazı ilaçlar, bu fren mekanizmasını tamamen devre dışı bırakır ve bağışıklık sisteminin hastalıkla daha kuvvetli bir şekilde savaşmasını sağlar. T hücresi transferi bu durumda devreye girer. Öncelikle hastane ortamında hastadan T hücresi örnekleri alınır. Daha sonra bu T hücreleri laboratuvar ortamında geliştirilip güçlendirilir ve hastaya geri enjekte edilir. 
  • Kanser Tedavisinde Kullanılan Aşılar: Aşılar, zayıflatılmış virüs ve bakteri içeren enjeksiyonlardır. Bu zayıflatılmış bakteri ve virüsler vücuda enjekte edilir ve hastalığa karşı bağışıklık kazanılması sağlanır. Fakat kanser aşıları bu aşı tiplerinden son derece farklıdırlar. Kanser aşılarında amaç, vücuda enjekte edildiklerinde kanserin bağışıklık sistemi tarafından tanınır hale gelmesi ve vücudun bu hücreler ile savaşmasını sağlamaktır. Bu sebeple kanser aşıları tümörlerin yüzeylerinde yer alan antijenler ile yapılmaktadırlar. 
  • Monoklonal Antikor: Monoklonal antikorlar, vücutta bulunan sağlıksız kanser hücrelerini tanıyıp bu hücreler üzerine yerleşirler. Bağışıklık sistemi, bu antikorları daha kolay tanıyabilir ve böylelikle kanser hücrelerini daha kolay tespit edebilir. Sonrasında bu hücreler ile daha hızlı bir şekilde savaşmaya başlayabilir. Radyoterapi tedavisinin de bir parçası olan monoklonal antikorlar, radyasyon yöntemi ile kaplanarak kişinin vücuduna enjekte edilebilir. Böylelikle radyoterapi esnasında kanser hücreleri daha kolay saptanabilir. Monoklonal antikorlar aynı zamanda kanser hücrelerinin büyümesine de engel olurlar. 
  • Onkolitik Virüs Tipi: Onkolitik virüsler, vücuda enjekte edildiklerinde sağlıklı herhangi bir hücreye zarar vermeden sadece hastalıklı hücreyi parçalama görevini üstlenirler. 
  • Sitokin: Sitokinler, bağışıklık sistemi tarafından üretilen kimyasallardır. Kanser hücrelerinin çoğalmasını sağlayan sitokinler bu hücrelerin yayılmasını engeller. Fakat bu yöntem yan etkileri sebebi ile çok sık kullanılmamaktadır. 
  • İmmünomodülatör: Bunlar, bağışıklık sisteminin işleyişini etkileyen maddelerdir. Amaç, immün sistemi daha aktif ve kuvvetli hale getirmektir. 

İmmünoterapi Nasıl Uygulanır?

İmmünoterapi pek çok farklı yöntem ile uygulanabilir. İmmünoterapi ilaçları arasında cilt üzerine sürülen kremler de bulunmaktadır. Fakat genellikle bu tedavi yöntemi hastanelerde damardan uygulanmaktadır. Gerek görüldüğü takdirde hastaya hap veya tablet şeklindeki immünoterapi ilaçları verilebilir. Bazı durumlarda hastaya damar yolu veya tablet yolu ile tedavi uygulanamadığından dolayı ilacın idrar kesesine enjekte edilmesi gerekebilir ki bu yine hastanede yapılan bir uygulama şeklidir.

İmmünoterapi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavi süreci, hastanın durumu ile doğru orantılıdır. Her vücut tedaviye farklı sürelerde yanıt verebilir. Kişinin bağışıklık sistemi, hastalığın ilerleme hızı ve hastalığın evresi tedavinin sürecinde ki en etkili faktörlerdir. Hastaya her gün veya her hafta bu tedavinin uygulanması mümkündür. Tedavi sıklığı, hastanın durumuna ve ilaçları kaldırabilme gücüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bazı hastalarda yoğun tedavi sürecinden sonra hasta bir süre dinlendirilir ve akabinde tedaviye tekrar başlanır. Yani tedavi periyodik olarak da sürdürülebilir. İmmünoterapi yaptıranlar, süreç boyunca kemoterapi ile benzer yan etkilerle karşılaşabilirler. Bu sebeple bünyenin dinlenmeye ihtiyacı olabilir.

İmmünoterapi Yan Etkileri Nelerdir?

Her kanser tedavisi türü gibi immünoterapinin de yan etkileri oldukça ağırdır. Bu sebeple tedavi süreci hastalar için zorlu geçmektedir. Hastanın bünyesinin kuvvet durumuna göre ilaçlara verdiği tepki değişebilir. Bazı hastalar çok hafif yan etkiler görürken bazı hastalarda bu yan etkiler çok daha ağır bir şekilde kendilerini gösterebilirler. En belirgin yan etkiler şu şekilde sıralanabilir:

İmmünoterapi Hangi Hastanelerde Yapılır?

İmmünoterapi ücretleri, diğer kanser tedavisi ücretlerine benzer olmakla beraber her hastanede farklılık gösterebilir. İmmünoterapi SGK tarafından bazı hastanelerde karşılansa da bazı özel hastanelerde karşılanmayabilir. Bu sebeple sigortalı tedavi görmek isteyen hastaların tedavi öncesinde bu konu hakkında bilgi almaları gerekmektedir. İmmünoterapi aşı fiyatları her hastanenin fiyatlandırma politikasına göre farklılık göstermektedir. Tedavi, onkoloji bölümü bulunan tüm hastanelerde yapılabilir. İmmünoterapi doktorları, medikal onkolog ünvanına sahip olmalıdırlar ve hastanelerin ilgili onkoloji bölümünde aktif olarak çalışıyor olmalıdırlar. Bu tedavi yöntemi onkolog danışmanlığı olmadan kesinlikle yapılmamalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

İmmünoterapi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İmmünoterapi fiyatları nedir?

Tedavi yöntemi pek çok hastane tarafından farklı şekilde fiyatlandırılabilir. Tedavi fiyatları, hastanın anlık durumuna ve hastalığın ilerleyiş hızına göre kullanılması gereken ilaç yoğunluğunun belirlenmesi doğrultusunda netleşecektir. Net bir fiyat için hastanelerin medikal onkoloji bölümüne başvurmak ve burada muayene olmak gerekmektedir. Uzman doktorun uygun göreceği yöntem ve sürece göre hastaya bir fiyat çizelgesi çıkarılabilir.

Dr. Murat Doğru

İmmünoterapi vitiligo hastalığında etkili mi?

Son yıllarda yapılan araştırmalar doğrultusunda Vitiligo hastalığı tedavisinde sadece cilt yüzeyine müdahale etmenin etki olmadığı anlaşılmış ve hastalığın immünoterapi ile tedavi edilebileceği görülmüştür.

Dr. Murat Doğru

İmmünoterapi ne demek?

İmmün kelimesi bağışıklık anlamına gelen yabancı bir kelimedir. İmmünoterapi, bağışıklık terapisi anlamına gelir ve kişinin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi amacıyla yapılan ilaç tedavisi olarak bilinir.

Dr. Murat Doğru

Kanserde immünoterapi etkili olur mu?

İmmünoterapi, son yıllarda geliştirilen ve ilaç geliştirmeleri halen devam eden bir tedavi yöntemidir. Henüz kemoterapi veya radyoterapi kadar sık uygulanan bit yöntem olmamasına rağmen son derece olumlu sonuçlar veren bir yeni çağ tedavi yöntemidir. Tedavinin kanser üzerinde olumlu etkileri pek çok hastada gözlemlenmiştir. İmmünoterapi kanser hücrelerine uygulanan bir tedavi yöntemi olsa da başta alerji aşıları olmak üzere pek çok farklı alanda da uygulanmaktadır.

Dr. Murat Doğru