CA 125

Kandaki kanser antijeni miktarını ölçmek amacıyla yapılan CA 125 kan testi yumurtalık kanserinin teşhisinde önemli bir yere sahiptir.

CA 125 Nedir?

Kandaki kanser antijeni miktarını ölçmek amacıyla yapılan CA 125 kan testi yumurtalık kanserinin teşhisinde önemli bir yere sahiptir. Hem teşhis koymak amacıyla hem de tedavi süreci içerisinde hastalığın ilerlemesini takip edebilmek amacıyla belli aralıklarla CA 125 testi yapılır.

Kan testine göre CA 125 değerinin yüksek çıkması sadece kanser ihtimalini akla getirmemelidir. Rahimde oluşan fibroidler (Miyom) ile adet döneminde yapılan tahlil sonuçları gibi birçok farklı durumda bu değerin normalden fazla çıkmasında etkilidir.

CA 125 Normal Değerleri Nedir?

Yapılan kan testi sonuçlarına göre kişide kanser hastalığının olup olmadığı elde edilen verilere göre belirlenir. Sağlıklı bir kişide CA 125 referans aralığı 0-35 arasındadır. Kanda CA 125 değerinin 35-50 arasında olması ise kanser riskinin yüksek olduğuna ya da farklı bir duruma bağlı hastalıklara işaret eder. CA 125 Test sonucu 50’den fazla çıktığı durumlarda ise hastaya yumurtalık kanseri tanısı konulur.

CA 125 Nasıl Ölçülür?

Çoğu zaman hasta kasık ağrısı, gaz ve kabızlık gibi sorunlarla dahiliye, gastroenteroloji gibi polikliniklere gider. Kanser tanısı konulmadan önce hastanın şikayetlerine göre ilk etapta doktor hastadan kan tahlili yaptırarak CA 125 değerini ölçtürmesini ister. Kol damarından alınan 3-4 tüp kan örneği incelendikten sonra CA 125 değeri tespit edilir.

CA 125 değerinin 50 ve daha fazla olması halinde kanser riski yüksek bulunduğu için daha detaylı tahlillerin yapılması istenir. Sadece tanı koymada değil tedavi sürecinde ve kanserin nüksetmesinde de bu test yapılır. Tedavinin kansere karşı tepki verip vermediğini gözlemlemek ve kullanılan ilaçların değiştirilmesine gerek olup olmadığına karar verme sürecinde CA 125 tahlil değerine bakılarak karar verilir. Kanser tanısı koymada tek başına yeterli bulunmadığından ultrason ve patolojik örnek alınarak biyopsi yapılması istenir. Bu aşamada doktor hastayı jinekoloji bölümüne sevk eder.

Hamilelikte CA 125 Değeri Nasıl Olmalı?

Hamilelik döneminde yapılan CA 125 testi her zaman yüksek çıkar. Gebelik ya da adet döneminde test sonucu 35-50 aralığında olması normaldir. Adet ve gebelik döneminde CA 125 değerinin 50 ve üzerinde çıkması kanser riskini akla getireceği için doktor farklı testleri de beraberinde yaptırır. Hamilelikte yumurtalık kanseri tanısı konulduktan hemen sonra tedaviye geçilmelidir. Bu dönemde hastalığın ilerlemeden ilk aşamasında tedaviye başlanılması anne ve bebek sağlığı için önemlidir. Gebelikte geç fark edilen yumurtalık ve rahim kanseri bebeğin sağlıklı gelişimini engelleyebileceği gibi ölü doğum, erken doğum ve düşük yapma ihtimalini arttırır.

CA 125 Değeri Düşüklüğüne Neden Olan Hastalıklar ve Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri hücrelerinde bulunan bir protein olan CA 125 kanser antijeni düşüklüğü kişide herhangi bir kanserli hücrenin bulunmadığını gösterir. Normalde sağlıklı bir bireyde 0-35 değerleri arasında olması gereklidir. CA 125 değeri yüksek çıkan kişilere ilaç tedavisi uygulanarak bu değerin düşürülmesi amaçlanır. Ancak CA 125 değeri tek başına tanı koymada yeterli olmadığından bazı hastalarda bu değer normal çıksa bile hastada şikayetler görülebilir. Bu durumda jinekolojik muayene ve görüntülü ultrason yapılarak iyi ya da kötü huylu bir tümör olup olmadığı araştırılır.

CA 125 Yüksekliği Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?

CA 125 yüksekliği %80 oranında yumurtalık kanseri olduğunu gösterir. Çikolata kistinde CA 125 değeri 50 ve daha yüksek oranda çıkar. CA 125 yüksekliği endometriozis (çikolata kisti) hastalarında bazı durumlarda 35-50 arasında da olabilir. Genetik olarak kanser riski bulunan kişilerde daha sık rastlanan bir durumdur. Bazı iyi huylu tümörlere sahip hastalarda CA 125 Testi normal çıksa bile kist ya da tümör bulguları görülebilir.

Kötü huylu tümörlerin tanısında daha belirgin sonuçlar elde edilirken iyi huylu tümör olan hastalarda kanser şikayetleri ancak %25 oranında görülmektedir. Adet döneminde ya da hamileyken yapılan CA 125 Testi çoğu zaman yüksek çıkar. Bu durumda kanser tanısı konulmadan önce farklı testler de beraberinde yapılarak tanı konur. Sadece yumurtalık ya da peritoneal (karın boşluğu zarı) kanser türleri değil aynı zamanda CA 125 akciğer kanseri, karaciğer ya da kalp hastalıklarında yüksek olur. CA 125 yüksekliği nedenleri:

CA 125 Yüksekliği Belirtileri 

Hastada herhangi bir belirti vermeden ilerleyen yumurtalık kanseri ya da CA 125 değerinin artmasına yol açan faktörler hastanın ancak ileri safhasında şikayetler yaşamasına neden olur. Bu nedenle geç fark edilen kanserlerin tedavisine acilen geçilmesi gerekir. 

Karaciğer, böbrek, kalp, kolon, pankreas, yumurtalık hastalıklarına sahip olan ya da kanser hastalarında görülen ile şikayetler şunlardır;

CA 125 Yüksekliği Tedavisi

CA 125 Değeri yüksek olan hastalarda çevresel, hormonal ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan yumurtalık kanserine sıkça rastlanır. CA 125 değeri yüksek bulunan hastalara öncelikle ilaç tedavisi yapılarak bu değerin normal seviyeye getirilmesi sağlanır.

Tedavi sonrası tekrar yapılan CA 125 testi değerlerinde herhangi bir azalma meydana gelmediyse cerrahi işlem yapılmasına karar verilir. Cerrahi işlem sırasında vücuttaki zararlı olan tümör alınarak çevre organlara yayılması ve hasar bırakması önlenir. Tümörlü dokunun alınarak bölgenin temizlenmesi sağlanır. Hastada kanser ilerlemiş ise yumurtalık alınarak sorun çözülür. Bu durum hastanın ileride gebe kalmasına engel teşkil etmez. İhtiyaç duyulursa hastaya Kemoterapi ve radyoterapi uygulamaları yapılarak tedavi edilir.

CA 125 Yüksekliğine Ne iyi Gelir?

CA 125 değeri yüksek olan hastalara hangi tanı konulursa konulsun sağlıklı ve doğru bir beslenme her zaman bu değerin düşmesine yardımcı olur. Kanser hastalarında bağışıklığı güçlendirme oldukça önemlidir. Bu aşamada çok yönlü beslenme düzenine geçilerek zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Hastada CA 125 yüksekliği böbrek, karaciğer ve kolon bölgelerindeki hastalıktan kaynaklı ise tam buğday ekmeği tüketilmeli ve soya ürünleri, süt ve süt ürünleri, işlenmiş gıdalar, asitli içecekler ve mineralli sular, tuzlu çerezler ve şekerli besinlerden kaçınılmalıdır. Rahim ya da yumurtalıklarında tümör bulunan kişiler ise bu beslenmeye ilave olarak rahim ve yumurtalıkları güçlendiren besinlerin daha fazla tüketilmesine önem vermelidir. Bu besinler;

  • Zerdeçal
  • Yaban mersini
  • Ginseng
  • Zeytinyağı 
  • Çörek otu
  • Limon 
  • Kemik iliği çorbası
  • Kekik çayı
  • Enginar
  • Kereviz
  • Karahindiba
  • Pazı
  • Isırgan otu
  • Siyah turp
  • Nar çekirdeği
  • Safran 

CA 125 Yüksekliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

CA 125 değeri yüksekliğine bağlı görülen hastalıklar için kişiye özel tedavi şekli belirlenir. Eğer hasta tahlil ya da tedavi yaptırmazsa hastalıklar hızla ilerler. Kanser tanısı konulduğu halde tedavinin aksatılması ise tümör ya da enfeksiyonlu dokuların çevre organlara yayılmasına, diğer organlara baskı ve tahribat yaparak hızla çoğalmasına neden olur. İlerleyerek diğer organlara yayılan hastalık kontrolden çıkar. Hastadaki şikayetlerde ciddi artış yaşanır. Bu aşamadan sonra tedaviye başlansa da geç kalınmış olabilir ve cerrahi işlem yapılması mecburi olur.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
1
Makeleyi Paylaşın

CA 125 ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

CA 125 Testi aç karnına mı yapılır?

CA 125 testi koldaki damardan alınan kan örneğinin laboratuvarda incelenmesi ile yapılır. Tahlil yapılmadan 6-8 saat öncesi hastanın hiçbir şey yememiş olması önemlidir. Aç karnına ve tok karnına yapılan tahlil sonuçları arasında fark olabileceğinden doğru tanı konulamayabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

CA 125 ne zaman tehlikelidir?

CA 125, her insan vücudunda belirli oranda bulunur. Yüksekliği ise bir sorunun işaretidir. Normal seviyelerde küçük değişiklikler olabilir ancak anormal yükselişler vücuttaki kanserin bir belirtecidir. Erken dönemde tanı ve tedaviye başvurulmaz ise tehlikelidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Adet döneminde CA 125 ne kadar yükselir?

Adet döneminde yapılan CA 125 test sonuçları çoğu zaman normal değerlerin üzerinde görülür. Ancak kanser, kist gibi ciddi bir sorun olup olmadığı görülen referans aralığına bakılarak anlaşılır. Adet döneminde CA 125 test sonucu 35-50 arasında ya da 35’ten daha az çıkar. Yüksek çıkması halinde kist ya da miyomdan şüphe edilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Yumurtalık kanserinde CA 125 ne kadar çıkar?

Yapılan hemogram testine göre CA 125 değeri 50 ve üzeri olan kişilerde yumurtalık kanseri görülür. Net bir teşhis için muayene ve detaylı tetkiklerin yapılması gereklidir. CA 125 testi ilk değerlendirmenin yapılması için önemlidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Erkeklerde CA 125 yüksekliği nedir?

CA 125 testi sadece kadınlarda yumurtalık ve rahim kanserinin araştırılması amacıyla yapılmaz. Erkeklerde CA 125 testi akciğer, karaciğer, böbrek, pankreas, bağırsaklar ve kalp hastalıklarının tanısının konulabilmesi amacıyla yapılır. Hastalık şüphesi duyulduğunda erkeklerde CA 125 yüksekliği ölçülmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

CA 125 yüksekliği insan vücudunda ne gibi değişiklikler olur?

CA 125 yüksekliği olan kişilerin karın bölgesinde gözle görülür bir şişkinlik meydana gelir. Buna rağmen hasta aşırı kilo kaybı yaşadığı için vücut hatlarında orantısız bir görünüm ortaya çıkar. Bu durum fiziksel ve ruhsal olarak hastayı olumsuz etkiler.  Hastanın mide, bağırsak ve kasık bölgelerinde gerginlik olması kişinin öne doğru eğilmesini zorlaştırır.

Stj. Dr. Özlem Filiker