Vajinadan Kan Gelmesi

Vajinadan kan gelmesi, kadınlarda adet döneminde veya adet döneminin dışında farklı nedenler ile oluşmakta olup cerrahi ve medikal yöntem ile tedavi edilmektedir.

Vajinadan Kan Gelmesi Nedir?

Fizyolojik olgunluğa erişen ve adet görmesine engel olan bir hastalığı olmayan her kadın ortalama 28 – 35 gün aralıklarla 2 – 7 gün süren bir adet kanaması görür.

Adet dönemi sırasında östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanması ile rahmin iç yüzeyini döşeyen endometriyum adı verilen tabakada değişiklikler meydana gelir.

Her ay adet kanamasının başlamasından 14 gün önce yumurtalıklardan herhangi birinden salınan yumurta eğer erkek üreme hücresi sperm tarafından döllenmez ise azalan hormon seviyelerine bağlı olarak rahmin iç tabakası dökülmeye başlar ve bunun sonucunda adet kanaması meydana gelir.

Normal adet döngüsü dışında vajinadan kan gelmesi altta yatan bir hastalığı işaret edebilir.

Vajinadan gelen kanın şüphe uyandıracağı durumlar şunlardır:

  • Adet dışı kanamalar
  • Cinsel ilişkiden sonra meydana vajinadan kan gelmesi
  • Adet kanamasının normalden fazla olması ya da uzun sürmesi
  • Adet dönemi sırasında meydana gelen damlama tarzı kanamalar

Vajinadan Kan Gelmesi Nedenleri Nelerdir?

Vajinadan gelen kanamanın pek çok nedeni vardır ve sorunun kökenine göre 3 gruba ayrılabilir:

  • Vajinal bölge kaynaklı kanamalar
  • Rahim kaynaklı kanamalar
  • Yumurtalıklardan kaynaklanan kanamalar

Bu bölgelerde meydana gelen herhangi bir sorun vajinadan kan gelmesine neden olacağı için bu durumun birçok sebebi olabilir:

  • Doğum kontrol yöntemleri: İstenmeyen gebelikleri önlemek için kullanılan yöntemlerden özellikle rahim içi araç (RIA) ve doğum kontrol hapı kullanımı vajinal kanamalara sebep olur. Yeni bir doğum kontrol yöntemine başlayan kişilerde vajinadan kan gelmesi durumunda kişilerin doktora başvurması gerekir.
  • Hormonal değişiklikler: Adet döngüsünü düzenleyen östrojen ve progesteron hormonlarının dengesizliği sonucunda vajinal kanama gözlenebilir. Bakirelerde adet dışı kanamanın en sık nedeni hormonlardaki değişikliklerdir. Bu hormonal değişikliklerin meydana gelmesine:

Sebep olabilir.

  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH): Korunmasız cinsel ilişki sonrası bulaşabilen vajinit, servisit ve bel soğukluğu gibi hastalıklarda vajinadan kan gelebilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda genelde cinsel ilişki sırasında vajinadan kan gelmesine ek olarak:
    • Yüksek ateş
    • İdrar yapma esnasında yanma ve ağrı hissetme
    • Cinsel ilişki esnasında ağrı hissedilmesi
    • Normal olmayan vajinal alıntı

Gözlenebilir.

  • Enfeksiyonlar: Vajinal kanamanın en yaygın nedenlerinden olan enfeksiyonlar vajinayı ve idrar yollarını etkileyebilir.
    • Hijyen kurallarına dikkat etmemek
    • Hormonal düzensizlikler
    • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
    • Vajinal duşlar

Enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlar.

Bu hastalarda özellikle tuvalet yaparken vajinadan kan gelmesi ve adet dışı kanama ile karın ağrısı olması tipik özelliklerdir. Bu hastalarda ilişkiye girmeden de vajinadan kan gelmesi gözlenir.

  • Menopoz: Menapoza girmeden önceki dönem olan ve perimenopozal dönem adı verilen dönemde düzensiz kanamalar, lekenlenme şeklinde kahverengi kanamalar meydana gelebilir.
  • Myom ve PoliplerMyom ve polipler rahim iç duvarı olan endometriumda gelen iyi huylu kitlelerdir. Bu miyom ve poliplerin rahim içinde büyümesi adet dışı kanama ve kasık ağrısı gibi belirtilere neden olabilir.
  • Tümörler: Üreme sisteminde meydana gelen iyi huylu oluşumlar olan tümörler de anormal vajinal kanamaya sebep olabilir. Üreme sisteminde tümör olan hastalarda:
    • Adet döngüsü dışında vajinadan kan gelmesi
    • Cinsel ilişki esnasında ağrı
    • Cinsel ilişkiden sonra vajinadan kan gelmesi
    • Boşaldıktan sonra vajinadan kan gelmesi
    • Sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissedilmesi

Gözlenebilir.

  • Gebelik: Kadın ve erkek üreme hücrelerinin birleşmesi ile döllenme meydana gelir. Adet öncesi dönemde kanama meydana gelmesi yerleşme kanaması adı verilen ve döllenen yumurtanın anne rahmine tutunduğunu gösteren kanamadır.
  • DüşükHamileliğin ilk 24 haftasında meydana gelen bebek kayıplarına düşük adı verilir. Düşük vajinal kanama yoluyla meydana gelir, bu kanama bazı düşüklerde az miktarda olurken bazılarında ise ciddi miktarlara ulaşabilir.
  • Dış gebelik: Ektopik gebelik adı da verilen dış gebelikte bebek anne vücudunda rahim dışında bir yere yerleşebilir. Tipik hamilelik bulguları görülmesine rağmen bu hamileliklerin normal olarak ilerlemesi ve sağlıklı bir doğum meydana gelmesi mümkün değildir. Bu gebeliklerde tipik olarak lekelenmeler ve vajinal kanamalar gözlenebilir.
  • Pıhtılaşma bozuklukları: Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen kanamanın çeşitli mekanizmalarla durdurulmasına pıhtılaşma adı verilir. Pıhtılaşma problemi olanlarda anormal vajinal kanama meydana gelebilir.
  • Burada ek olarak bir ters ilişki sonrası vajinadan kan gelmesi durumuna değinilmesi gerekmektedir. Yaygın bilginin aksine ters ilişki olarak bilinen anal ilişki sonrası vajinadan kan gelmez.

Vajinadan Kan Gelmesi Teşhisi

Adet dönemi dışında vajinadan kan gelmesi kadınları korkutan ve kötü senaryoları akıllarına getiren bir durumdur.

Vajinal kanama ile doktora başvuran hastalarda detaylı bir hasta öyküsü alınması; kanamanın anormal olup olmadığını anlamak için hamilelik sorgusunun yapılması, kanamanın şeklinin sorgulanması ve yumurtlamanın olup olmadığının tespiti önemlidir.

Daha sonraki aşamada fizik muayene yapılmalıdır, hastanın karın ve kasık bölgesinde ağrılarının eşlik edip etmediğini tespit etmek için karın muayenesi yapılır.

Jinekolojik muayene ile vajina ve diğer üreme organları incelenir, bu bölgelerde herhangi bir kitle ya da enfeksiyon belirti olup olmadığı incelenir.

Doktor gerekli görmesi durumunda bazı kan testleri isteyebilir. Bu testler arasında tam kan sayımı, hormon testleri, kanda gebelik hormonu testi, pıhtılaşma bozukluklarına ait belirteçler, enfeksiyon belirteçleri sayılabilir.

Daha sonra bazı görüntüleme teknikleri ile organların görüntülenmesi sağlanır:

  • Trans abdominal ultrasonografi (TaUSG): Rahîm, yumurtalıklar gibi organların görüntülenmesini sağlayan yöntemle eğer bu bölgelerdeki bir hastalık sonucu kanama meydana geliyor ise bunun tespiti sağlanır. Ayrıca olası bir gebelik için de en yaygın görüntüleme yöntemidir.
  • Transvajinal ultrasonografi (TvUSG): Vajina içine gönderilen prob yardımı ile rahmin, tüplerin ve yumurtalıkların durumu incelenir, duruş bozuklukları var ise tespit edilir.
  • Histeroskopi: Vajinaya sokulan Histeroskopi adı verilen ince, ışıklı bir tüp yardımı ile rahim ağzının ve rahmin içinin görüntülenmesi sağlanır.
  • Histerosalpingografi (HSG): Rahim içine ve tüplere gönderilen kontrast madde yardımı ile yapılan bir görüntüleme yöntemi olup, tıkanıklıklarında gösterilmesini sağlar.
  • Sonohisterografi (SİS): İnce bir kateter yardımı ile rahim ağzı, rahim ve tüpler geçilerek hijyenik bir serum yardımı ile yapılan bir görüntüleme yöntemi olur sulu ultrason adı da verilir. Rahim içi lezyonların, anatomik bozuklukların görüntülenmesi sağlanır.
  • Laparoskopi: Karın bölgesine açılan küçük bir kesiden gönderilen küçük bir teleskop yardımı ile rahim içi ve tüplerin görüntülenmesi sağlanır.

Ayarıca endometrial biyopsi yapılabilir. Endometrial biyopsi, rahim bölgesinde anormal hücre varlığı, tümörlerin gösterilmesi için adet gününden 2 – 3 gün önce ince bir kanül ile vajinadan girilerek rahim iç yüzü olan endometriumun kazınması ve alınan dokunun mikroskopla incelenmesidir.

Vajinadan Kan Gelmesi Tedavisi

Anormal vajinal kanamanın tedavisi için; kanama nedeni, hasta yaşı, hastanın çocuk isteği, kanamanın şiddeti değerlendirilerek uygun yöntem seçilebilir.

Birkaç adet dönemi takipten sonra hormon tedavisi, ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahale için karar verilir.

Hormon tedavisi başlanarak kanamaların kontrol altına alınması sağlanabilir. Hormonların kanamayı kontrol altına alması için bir kaç ay düzenli hormon tedavisine devam edilmelidir; ilk aylar fazla miktarda olan kanama sonraki aylarda normale dönecektir.

Enfeksiyona bağlı bir kanama tespit edildiği zaman enfeksiyon etkeni tespit edilerek bakteriyel enfeksiyonlara karşı antibiyotik tedavisi, mantar enfeksiyonlarına karşı ise antifungal tedavisi başlanır.

İltihap mevcudiyetinde non steroidal anti inflamatuvar ilaçlar başlanabilir. Pıhtılaşma problemleri sebebi ile meydana gelen vajinal kanamanın tedavisinde antifibrinolik ajanlar kullanılarak kanama kontrol altına alınır.

Polip ve miyom kaynaklı vajinal kanamaların tedavisinde cerrahi müdahaleler ile polip ve miyomların çıkarılması sağlanır. Enternal ablasyon uygulaması kanamanın tamamen ortadan kaldırılması istendiğinde uygulanan yöntemdir.

Gebelik isteği olmayan hastalarda histerektomi yöntemi ile rahim tamamen alınabilir.

Ektopik gebeliğe bağlı vajinal kanamalarda Ektopik gebelik odağının yok edilmesi gerekmektedir. Bunun için bazı ilaçlar kullanılabilir ya da cerrahi müdahale ile direkt olarak çıkartma yapılabilir.

Vajinadan Kan Gelmesi Tedavi Edilmezse

Vajinadan kan gelmesi altta yatan hastalıklar açısından önemli olduğu için bu hastalıkların tespit ve tedavisi gereklidir.

Vajinadan kan gelmesi doğum kontrol yöntemlerinden kansere kadar bir çok hastalığın belirtisi olduğu için araştırılması önemlidir.

Ayrıca vajinadan kan gelmesi dış gebelik gibi acil müdahale gerektiren sebeplere bağlı olarak da ortaya çıktığı için teşhis ve tedavinin hızlı yapılması lazımdır.

Vajinadan Kan gelmesi durumunda teşhis ve tedavi yapılmaması durumunda doğurganlık kaybına ve hatta hayati tehlikeye sebep olabilir.

Vajinadan Kan Gelmesi İlaçları

Kanamaların hormonal bozukluklarına bağlı olarak meydana gelen vajinal kanamaların tedavisinde progesteron takviyesi verilerek dengesizliklerin giderilmesi sağlanır. Birkaç ay hormon tedavisi sonrasında kanama düzeni normale döner.

Üreme kanalında herhangi bir yerde meydana gelen enfeksiyona bağlı meydana gelen vajinal kanamalarda enfeksiyon etkeninin tespiti sonrası uygun tedavi başlanır. Bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotikler kullanılır.

Bu ilaçlar arasında:

  • Siproflaksosin
  • Sefalosporinler
  • Amoksisiklin / Klavulonik asit
  • Klindamisin
  • Klaritromisin

Sayılabilir.

Enfeksiyon etkeninin mantarlar olmasının tespit edilmesi halinde ise:

  • Klotrimazol
  • Ekonazol
  • Ketokonazol
  • Flukonazol
  • İtrakonazol
  • Amfoterisin B
  • Griseofulvin

Gibi antifungal ilaçlar kullanılabilir.

Kanama bozukluklarına bağlı olarak meydana gelen vajinal kanama tedavisinde antifibrinolitik ilaçlardan:

  • Aminokaproik asit
  • Traneksamik asit
  • Aprotinin

Kullanılabilir.

Ektopik gebeliğin bazı durumlarında medikal tedaviler kullanılabilir. Bunun için:

  • Metotreksat
  • Potasyum klorür
  • Hiperosmolar glukoz
  • Aktinomisin D
  • Prostoglandinler

Kullanılabilir.

Vajinadan Kan Gelmesi Ameliyatı

Vajinal kanamaların altında yatan nedenlere göre eğer ilaçla tedavi sağlanamıyor ise cerrahi seçenekler düşünülebilir.

  • Miyomektomi: Miyomların büyüklüğü, tipi ve yerleşimine göre uygun miyomektomi yöntemi tercih edilir.
    1. Abdominal miyomektomi: Açık cerrahi olarak da bilinen yöntemde karın bölgesi tamamen kesilip açılarak miyomların alınması işlemidir. Operasyon sonrası iyileşme sürecinin uzun olması, ağrılı bir süreç olması sebebiyle artık çok tercih edilmemektedir. Operasyon sonrası 2 – 3 gün hastanede kaldıktan sonra tam iyileşme için 4 – 6 hafta geçmesi gerekir. Bu ameliyattan sonra hastaların 6 ay cinsel ilişkiden uzak durması, ağır işlerden kaçınması ve tampon kullanması yasaktır.
    2. Laparoskopik miyomektomi: Bu ameliyatta hastanın göbek deliği bölgesinden kesiler yapılarak karın içerisine karın içine karbondioksit gazı verilerek karnın şişirilmesi sağlanır. Laparoskop adı verilen kameralı bir alet ile rahmin, yumurtalıkların ve diğer pelvik organların görüntülenmesi sağlanır. Rahim duvarındaki küçük kesilerden miyomlar çıkartılır. Kesilerin küçük olması hastanın ameliyat sonrası daha az ağrı hissetmesine ve daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
    3. Histeroskopik miyomektomi: Genelde rahim içindeki miyomların çıkarılması için uygun olan yöntemde vajinadan histeroskop yardımı ile girilerek rahim içine bir sıvı salgılanır ve rahim boşluğu genişletilir. Aletler ile miyomlar parçalanarak çıkarılır ve sonrasında rahim boşluğu sıvı ile yıkanarak temizlenir.
  • Uterin arter embolizasyonu: Miyom tedavisinde kullanılan yöntemde rahme giden damara radyolojik yöntemler yardımı ile damar tıkayıcı ilaç verilerek miyomların kanlanmasına engel olunur böylece miyomların büyümesi önlenir.
  • Endometrial ablasyon: Kötü huylu tümör ihtimali yoksa, kanama nedeni bulunamıyorsa, 40 yaşından büyük, çok doğum yapmış ve artık gebelik istemeyen kadınlarda uygulanması daha uygundur. Vajinadan histeroskopi ile girilerek incelenmesi sağlanırken, rahmin iç yüzünü kaplayan dokunun lazer ile yakılarak ya da rezektoskop adı verilen bir sıcak gel halka ile soyularak rahmin yüzünün hasarlanması sağlanır.
  • Dış gebelikte medikal tedavinin işe yaramadığı durumlarda dış gebelik odağı cerrahi olarak çıkartılabilir. Bunun için iki yöntem mevcuttur.
    1. Salpingostomi: Ektopik gebelik durumunda tüplerin sağlam olması durumunda sadece Ektopik gebelik odağının çıkarılması işlemidir.
    2. Salpenjektomi: Ektopik gebelik nedeni ile tüp parçalanmış ise Ektopik gebelik odağı ile birlikte tüp de alınır.
  • Histerektomi: Menopoz sonrası dönemde ve gebelik istemeyen hastalarda uygulanabilen yöntemde rahim çıkarılır. Bu ameliyat ile yumurtalık ve tüpler alınmaz sadece rahmi ilgilendiren bir ameliyattır. Farklı histerektomi yöntemleri uygulanabilir:
    1. Abdominal histerektomi: Karnın alt bölgesinden yapılan bir kesi ile karın bölgesinin tamamen görülmesi sağlanır. Bu kesiden rahim çıkarılır ve bölge dikilir.
    2. Vajinal histerektomi: Vajinal kesiler yapılarak rahmin çıkarılması işlemidir. Karında kesi olmadığı için daha hızlı bir iyileşme sağlanır.
    3. Laparoskopik histerektomi: Kapalı ameliyat olarak da bilinen yöntemde karın bölgesinden yapılan küçük kesilerden laparaskop denilen görüntüleme aleti yardımı ile rahmin çıkarılması sağlanır. İyileşme sürecinin hızlı olması büyük avantajdır.

Vajinadan Kan Gelmesine Ne İyi Gelir?

  • Vajinal kanamaların sebeplerine bağlı olarak bazı uygulamaların yapılması vajinadan kan gelmesinin önüne geçilebilir. Hormonal bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkan kanamalarda hormonların düzenlenmesini sağlayan hormon takviyeleri faydalıdır.
  • Vajinal kanamanın yaygın sebeplerinden biri olan enfeksiyonlarda kişisel hijyenin sağlanması çok önemlidir. Vajinal bölgede uygun temizlik yapılması ve bölgenin kuru tutulması enfeksiyonlar acısından faydalıdır.

Hamilelikte Vajinadan Kan Gelmesi

Hamilelikte vajinal kanama anne adaylarını endişelendiren bir durumdur. Hamileliğin henüz bilinmediği ve cinsel birleşmenin arkasından adet öncesi dönemde kanama meydana gelebilir ve buna yerleşme kanaması adı verilir.

Gebeliğin ilk 24 haftasında meydana gelen kanamalar düşük habercisi olabildiği için acilen doktora başvurulması gerekir. Doktorun yaptığı incelemeler ile düşük durumuna karar verilir ve düşük tehlikesi durumunda istirahat önerilir.

Kaçınılmaz düşük durumlarında ise belli bir süre gözlem altında tutulabilir. Düşüğün tamamlanmaması durumunda metotreksat gibi ilaçlar yardımı ile düşüğün tamamlanması sağlanır.

Bebekler ve Çocuklarda Vajinadan Kan Gelmesi

Bebeklik ve çocukluk döneminde vajinadan kan gelmesi aileleri çok endişelendiren bir durumdur. Bu durumlarda hemen paniğe kapılmamalı ancak en kısa sürede doktora başvurulmalıdır.

Bebeklik ve çocukluk döneminde vajinadan kan gelmesinin çeşitli nedenleri olabilir:

  • Yeni doğan döneminde meydana gelen kanamalar anneden geçen kadınlık hormonları sebebi ile olabilir.
  • Ergenlik dönemi öncesi 10 - 12 yaş arasında erken ergenlik nedeniyle kanamalar görülebilir.
  • Trafik kazası, yüksekten düşme gibi travmatik durumlarda meydana gelen hasarlanmalar ile kanamalar görülebilir.
  • Çocukluk döneminde çok nadir olmakla birlikte vajinal kanserler de vajinal kanama sebebi olabilir.
  • Vajinaya yabancı cisim kaçması sonucunda meydana gelen vajinal kanamalar olabilir.
  • En kötü ve korkulan sebep ise cinsel taciz nedenli meydana gelen vajinal kanamalardır.

Ailelerin en kısa sürede doktora başvurması ile vajinadan gelen kanamanın sebebinin tespit edilmesi önemlidir. Yabancı cisim kaçması durumunda uygun şekilde cismin çıkarılması sağlanır.

Travmatik olaylar sonucu meydana gelen kanamalarda kanama odakları tespit edilip bunların tamiri sağlanır. Ergenlik döneminde meydana gelen kanamalarda hormon testleri ile ergenliğe bağlı adet kanaması olduğu tespit edilebilir.

 Nadir olarak görülen vajinal kanserlerin varlığında ise uygun tedavi planı yapılmalı kemoterapi ya da radyoterapi ile tümör odağı kontrol altına alınmalıdır.

Vajinadan Kan Gelmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Normal adet dönemi dışında meydana gelen kanamalar genelde bir hastalığın ya da bozukluğun habercisidir.

Bu kanamaların süreklilik kazanması, karın ve kasık bölgesinde ağrının eşlik etmesi önemli belirtilerdir.

Adet dönemi dışında vajinal kanaması olan hastaların Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına muayene olmaları gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
42
5
Makeleyi Paylaşın

Vajinadan kan gelmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Adet Dışı Kanama Nasıl Durdurulur?

Adet dışı kanamanın birçok sebebi olabilir. Öncelikle bu kanamaya neyin neden olduğunu tespit edilmeli ve buna yönelik bir tedavi planlanmalıdır. Hormonal düzensizlikler sonucu meydana gelmişse hormonal tedaviler, enfeksiyon sonucu meydana gelmişse enfeksiyon tedavisi, polip ve miyom kaynaklı ise bunların çıkarılması, pıhtılaşma sorunları dolayısı ile ortaya çıkan kanamalarda ise kanama durdurucu ilaç takviyesi ile tedavi sağlanır.

Dr. Gizem Şimşek

Vajinadan Kan Gelmesi Kızlık Zarını Bozar Mı?

Kızlık zarı diğer adı ile hymen vajina girişinden 1 – 1.5 cm ötesinde bulunur. Vajinal kanama meydana gelen kişilerde korkulan bir durum olan kızlık zarının bozulma ihtimali mümkün değildir. Kızlık zarı düşünüldüğü kadar kolay yırtılan bir yapı olmamakla birlikte yapısal olarak içten dışa değil dıştan içe bir basınç yardımıyla yırtılır.

Dr. Gizem Şimşek