Yalnızlık korkusu ya da monofobi, kişinin yalnız kalmaktan korkmasına ve yaşamı boyunca insanlara bağlı bir şekilde düşünmesine neden olan bir fobi türüdür. Genellikle psikoterapi ve ilaç tedavisi yöntemlerine başvurulmaktadır.

Korsakoff Sendromu, Wernicke-Korsakoff sendromu denilen ve B1 vitamini yani tiaminin eksikliğinden kaynaklanan nörolojik ve psikiyatrik bir bozukluktur. Tedavi için vitamin takviyesi ve diyet düzenlemesi yapılmaktadır.

Nevrasteni; hormonal, sinirsel ve bazı bağışıklık sorunlarının eşlik ettiği aşırı yorgunluk ile seyreden ve 6 aydan uzun süren multisistemik bir hastalıktır. Tedavi psikiyatrik terapiler ve fizik tedavi programlarından oluşmaktadır.

Mastürbasyon bağımlılığı terimi, kişilerin gündelik hayatını etkileyecek ölçüde sık mastürbasyon yapma eğiliminde olması olarak tanımlanır. Özellikle psikopterapide bu eğilimden uzaklaşmak hedeflenir.

Bedensel hastalık olmadan, pek çok bedensel sisteme ait yakınmaların olmasına Somatoform bozukluklar denir. Altta yatan sıkıntıya yönelik bir yaklaşım önemlidir.

Psikiyatri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Psikolog Nedir? Psikolog Ne Yapar?

Psikolog kelimesinin dilimizdeki karşılığı ruh bilimcidir. Psikologlar, danışanları gözlemleyerek neden-sonuç ilişkisi kurmak ve psikiyatristler tarafından istenen testleri uygulamak ve sonuçlarını değerlendirmekten sorumludur. Aynı zamanda gerekli yeterliliğe sahip olan psikologlar danışmanlık hizmeti vererek kişilerin psikolojik sorunlarında rehberlik de edebilirler.

Çocuk Psikiyatri Nedir? Çocuk Psikiyatrisi Ne Yapar?

Ergenlik dönemini henüz tamamlamamış olan tüm hasta grubuna psikiyatri hizmeti sunan tıp branşına Çocuk (Pediatrik) Psikiyatri adı verilir. Çocukluk ve ergenlik döneminde görülen davranış bozuklukları, DEHB, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, zeka geriliği, IQ seviyesinin yüksek olması, uyum sorunları, öfke nöbetleri vb. gibi ruhsal sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavilerini çocuk psikiyatristleri gerçekleştirir.   

Psikiyatri Ne Sorar?


Psikiyatri muayenesi sırasında öncelikle hastanın adı, medeni durumu, yaşı, hangi mesleği yaptığı ve nerede yaşadığı gibi genel sorular sorulur. Ardından şikayetleri, bu şikayetlerin ne zamandır var olduğu, yardım almak için neden o anın seçildiği öğrenilir. Hastanın bağımlılık öyküsünün olup olmadığı, daha önceki dönemlerde psikolojik yardım alıp almadığı, aile ve çocukluk öyküsü, cinsel hayatı, inancı, hobileri, kültürel etmenler, geçirilen travmalar ve yaşam şekli gibi bilgiler de psikiyatri muayenesinde yöneltilen sorular arasında yer almaktadır.