18 Ay Aşısı Nedir?

Bebeklerin doğumdan itibaren bağışıklıklarını korumak ve hastalıklara karşı dirençli kılmak için yapılan aşılardan birisi de 18 ay aşsıdır.

Dünyaya yeni gelen bebeklerin bağışıklıkları belirli bir süreye kadar oldukça güçlüdür. Bebeklerin bağışıklıklarını daha güçlü hale getirmek ve birçok hastalığa karşı daha dirençli bir vücuda sahip olmalarını sağlamak için takvim çerçevesinde aşılar uygulanmaktadır. Yapılan bu aşılar özellikle hayatın belirli dönemlerinde meydana çıkan hastalıklara karşı sağlığı koruyucu ve insan bağışıklığını güçlendirici etki yaratmaktadır.

Doğumdan itibaren belirli aralıklarla yapılan bu aşılar, bebekler için hayati önem taşımaktadır. Her bebek için belirlenen zaman içerisinde aşıların yapılması gerekir. İlk aydan başlayarak 18.aya kadar belirli bir takvim çerçevesinde yapılan aşılar bebeklerin en zayıf dönemlerinde onları birçok enfeksiyondan korumaktadır.

Takvimde belirlenen vakitlerde farklı dozlarda uygulanan aşıların her biri farklı hastalıklar için yapılmaktadır. Hepatit, kızamık, verem, difteri, kabakulak, boğmaca, vb. birçok hastalığa karşı etkiye sahip 18 ay aşısı ise bu, virüslere karşı bağışıklık kazandırmaktadır.

18 Ay Aşısı Niçin Yapılır?

Doğumdan itibaren bebeklere uygulanan aşı takviminin bir parçası olan 18 ay aşıları aşıların dozlarının devamlılığı, rapel dozları (pekiştirme) ve yeni aşı dozlarının başlangıcı için önemli bir aydır. Bu aşılar sayesinde birçok mikrobiyal etkene karşı bağışıklık kazanılır. 

18. Ayda Yapılan Aşılar

Birçok enfeksiyona karşı koruma sağlayan aşılar, doğumdan itibaren belirli periyotlarla çocuklara uygulanmaktadır. Bu çerçevede 18 ay aşısı olarak adlandırılan uygulamalarda bebeklere şu hastalıklarla ilgili aşılar yapılmaktadır:

5’li Karma Aşı

Yeni doğan bebeklerde özellikle 18 ay sonuna kadar belirli periyotlarla yapılan 5’li karma aşı olarak bilinen diğer bir aşı da bu ay içerisinde pekiştirme anlamına gelen rapel doz olarak yapılmaktadır. Böylece difteri, asellüler boğmaca, tetanoz, inaktif polio, hemofilus influenza tip B etkenlerine karşı bağışıklık da sağlanmış olur.

Hepatit A Aşısı

Hepatit A virüsünden korunmak için 18.ayda Hepatit A aşısı yapılır. Bu aşının birinci dozudur. İkinci dozu ise 24.ayda yapılır.

OPA

 6. ayda yapılan OPA (oral polio aşısı)  aşısının 2.dozu yine bu ay içerisinde yapılır.

18 Ay Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Her ne kadar aşılar bebeklerin bağışıklığını kuvvetlendirmek ve sağlıklarını korumak için yapılsa da bazı durumlarda yan etkileri ortaya çıkabilmektedir. Sık görülen ve nadir görülen yan etkiler olarak ayrılan bu etkiler gözlemlenip önlem alınmadığı takdirde daha ciddi sonuçlara sebep olmaktadır. Bu çerçevede bebeklerde 18 ay aşısı sonrasında sık görülen yan etkileri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 18 ay aşısında bebeklerde aşı yapılan bölgede kızarıklık, şişlik gibi yan etkiler sıkça görülmektedir. Bu yan etkiler belirli bir süre sonra kendiliğinden kaybolmaktadır.
  • Bebeklerde yapılan 18 ay aşısı bacakta şişlik yapabilmektedir. Kısa sürede geçen bu durum aşının en bilinen yan etkilerindendir.
  • Yine 18 ay aşısından sonra, ateş baş ağrısı, kas ağrısı, ishal ve halsizlik gibi yan etkiler görülmektedir. Aşıdan sonra 3 veya 4 gün içerisinde düzelmesi beklenen yan etkilerin devam ettiği durumlarda mutlaka doktora başvurmak gereklidir.

Bununla birlikte 18 ay aşısı sonucunda nadir de olsa görülen ciddi yan etkiler ise şunlardır:

  • Aşı sonrasında lenf bezlerinde enfeksiyon oluşması
  • Bebeklerin hassasiyetlerinden kaynaklı uzun süreli ağlama
  • Aşılara karşı alerjik hastalığı olan bebeklerde de çok nadir de olsa alerjik şok görülmesi de oldukça nadir görülen yan etkilerdendir.

18 yaş aşısı yan etkilerinin kısa süreli ve hafif şiddetli geçmesi beklenir. Yan etkilerin uzun süreli ve şiddetli geçmesi durumunda ise en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Yan etkiler bebeklerin konforunu etkileyerek huzursuz olmalarını ve gün içinde ağlamalarını sağlayabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
7
1
Makeleyi Paylaşın

18 Ay Aşısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

18 ay aşısı kaç gün ateş yapar?

18 ay aşısı bacaktan veya koldan uygulanır. Aşının yapıldığı bölgede şişlik kızarıklık en bilinen yan etkilerdendir. Bununla birlikte 18 ay aşısı olan bebeklerde üç veya dört gün boyunca ateşlenme de görülür. Bu süre sonucunda kendiliğinden geçen ateşin geçmemesi ve devam etmesi durumunda doktora başvurmak gerekir.

Dr. Berna Babacan

18 ay aşısı nereden yapılır?

Karma aşı, 1,5 yaş aşısı da denilen 18 ay aşısı polio,difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felçi, hepatit A vb. hastalıklardan korunmak için yapılır. Oral polio aşısı 18. ayını tamamlayan bebeklere ağızdan 2 damla verilerek yapılır. 5’li karma aşı ve hepatit A aşısı koldan kas içerisine yapılır.

Dr. Berna Babacan

18 ay aşısı kaç tanedir?

18 ay aşısı 5’li karma aşı, oral polio aşısı ve hepatit A aşısı olmak üzere 3 tanedir. 5li karma aşı için 2,4 ve 6. aylarda yapılan aşının rapel dozudur. Oral polio aşısı için 6. ayda yapılan aşının 2. dozudur. Hepatit A aşısı için ise 18 ve 24. aylarda yapılacak olan aşıların ilk dozudur.

Dr. Berna Babacan

18 ay aşısı nerede yaptırılır?

Bebeklerde aşılama işlemleri aile hekimliği tarafından takip edilir. Herkesin bağlı olduğu sağlık ocakları vasıtasıyla takibi yapılan bebeklerin aşı takvimine göre belirli dönemlerde yapılması gereken aşıları sağlık ocakları tarafından yapılmaktadır. Bununla birlikte BCG aşıları verem savaş dispanserleri tarafından da yapılmaktadır.

Dr. Berna Babacan

18 ay aşısı ne zamana kadar yapılır?

18 ay aşısı bebekler 18.ayına girdikten sonra yapılması gerekir. En geç 18.ay çıkmadan yapılması gereken aşının etkinliğinin ortaya çıkması için sürenin geciktirilmemesi gerekir.

Dr. Berna Babacan