Acil Servis Makaleleri
Tetanoz, clostridium tetani isimli bakterinin kasılmalara yol açmasıyla meydana gelen bir hastalıktır. İyi bir fizik muayene yapılması ve aşı kullanımı önemlidir.
Hipotermi hastalığı olan hastalarda vücut sıcaklığı bazı etkenlere bağlı olarak 35 derecenin altına düşmekte olup, tedavi esnasında soğuk ortamdan uzaklaştırılmalı ve üstünde ıslak eşya varsa kurutulmalıdır.
Arılar, venom adlı zehirlerini iğneleriyle insanları sokup ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler. Öncelikle doktora başvurmak ve reçete dahilinde ilaçlar alınması önerilir.
Pire ısırığı ya da kan emilmesi sonucunda, kaşıntı, kabarcık veya alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. İlaç veya tıbbi tedavi uygulaması yapılabilmektedir.
Dehidrasyon, vücudun sussuz kalması ve sıvı eksikliği durumudur. Vücutta olmayan, kaybedilen sıvının geri alınmasına yönelik tedaviler uygulanmaktadır.
Rapor alımı genellikle polikliniklerden gerçekleşmektedir. Poliklinikler gece mesaisi yapmadığı için acil servislerde rapor yazabilmektedir. Rapor yazmak tamamen doktor tercihine bırakılmış bir karardır. Doktor gerekliği gördüğü takdirde rapor yazabilir.
Diş hastanelerinin bazılarında (özellikle büyük ve il merkezinde bulunanlarda) acil servis hizmeti verilebilmektedir. Buralarda da diş çekimi, dolgu, apse için antibiyotik tedavisi düzenlenmesi gibi pek çok işlem uygulanabilmektedir.
Acil serviste hali hazırda bekleyen göz doktorları görev yapmaz fakat göz hastalıkları bölümünün servisinde nöbetçi göz doktoru bulunur. Çok az sayıda uzman hekimin görev yaptığı küçük yerleşim yerlerinde hekimler icapçı olarak da nöbet tutabilirler. Bu durumda, acil servisin çağrısıyla hastaneye gelerek hastayı muayene eder, gerekli müdahaleyi yapabilirler.
Travma odası; kalp krizi, solunum durması, çoklu kırıklar, büyük travmalar, ağır kanamalar, felçler gibi acil ve hayati problemlere müdahale edilen acil servis bölümüdür. Özellikle ileri yaşam desteği sağlanır ve hastanın vital (hayati) bulguları stabil hale getirilir. Odada oksijen cihazı, defibrilatör, cerrahi masa ve lambalar, EKG cihazı, ilaçlar gibi pek çok tıbbi eşya bulunur.
Sağlık personelinin rahatça çalışabilmesi için yataklı bölümden ayrılmış, girmenin yasak olduğu bir odadır. Buraya müdahale esnasında hasta yakını alınmaz.