Bebek Kakasında Kan
Bebek kakasında kan görülmesi, dışkı içinde gözle görülür bir kanlanma durumudur. Tedavi genellikle hastalığa neden olan etkene göre yapılmaktadır.
Bebek Kakasında Kan Nedir?
Bebek kakasında kan görülmesi, dışkı içinde gözle görülür bir kanlanma durumudur. Bu durum yeni doğan bebeklerde sıklıkla karşılaşılabilen bir durumdur ve bebekte bir sorun olduğunun göstergesidir. Bu durumda acilen doktora gidilerek bebek kakasında kan görülmesinin nedeni öğrenilmelidir.
Bebeklerde kaka ve idrar rengi ebeveynlerin özellikle dikkat ettiği konulardan birisidir. Özellikle yeni doğan bebeklerde kaka ve idrar takibi bebeğe bakım veren kişilerce sıklıkla yapılmalıdır. Bebeğin kakasının rengindeki değişimler bir hastalığın habercisi olabilmektedir.
Bebek Kakasında Kan Görülmesi Belirtileri
Bebek kakasında kan görülmesindeki en önemli belirti bebeğin altını değiştirirken dışkıda fark edilen kırmızı-pembe bir renktir. Bu renk bazen belirgin olabildiği gibi bazen de çok dikkatli bakıldığı zaman görülebilmektedir. Aynı zamanda bebek kakasında kan ve mukus bir arada da görülebilmektedir. Mukus aslında her insan dışkısında yer alan bir yapıdır. Ancak bebek kakasında kan ve mukusun bir arada görülmesi de sıklıkla karşılaşılabilen durumlar arasındadır.
Tüm belirtiler şunlardır;
- En önemli belirtisi bebek kakasında kan görülmesidir.
- Kana eşlik eden yoğun mukuslu tabaka bulunabilmektedir.
- Bebekte halsizlik
- İştahsızlık
- Renk solukluğu
- Üşüme ve cilt soğukluğu
- Huzursuzluk gibi yan semptomlar da görülebilir. Halsizlik, iştahsızlık gibi diğer belirtiler görülmesi halinde bakım veren bebeğin kakasını inceleyerek kanlı bir yapının olup olmadığını kontrol edebilir.
Bebek Kakasında Kan Nedenleri Nelerdir?
Bebek kakasında kan görülmesi genellikle ciddi bir sorunun belirtisi olarak ele alınmaktadır. Özellikle yeni doğan ve anne sütü alan bebeğin kakasında kan görülmesi durumunda ebeveynler bu durumun nedenini de merak etmektedir. Bebek kakasında kan görülmesinin de birçok hastalık gibi farklı nedenleri olabilmektedir.
- Anal Fissür (Anüs Yırtığı): Bebeğin özellikle kabızlık yaşadığı durumda görülmektedir. Bu durumda bebek kakasında kan görülmesi özellikle dışkının dışarıya atılmasında yaşanan zorluktan kaynaklanmaktadır. Kabızlık nedeni ile bebeğin normalden daha sert olan kakası, dışarıya çıkışta bebeği zorlayarak makatta yırtılmalara ve kan görülmesine neden olabilir.
- Çeşitli Bağırsak Enfeksiyonları: Bebek kakasında kan ve mukus görülmesinde en temel nedenlerden diğeri ise bağırsak florasını bozan çeşitli enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar tifo, dizanteri gibi çeşitli hastalıkları meydana getirebilir. Bağırsak enfeksiyonları bağırsak ve mide içine zarar vererek kan oluşmasına neden olur.
- Alerjik Proktokolit: Bu durum bebeğin tükettiği gıdalar ile ilgilidir. Özellikle ek gıdaya başlayan bebeklerde çeşitli besinlere karşı alerjik reaksiyon durumu gelişebilir. Bebek sıklıkla verilen bir gıdaya karşı alerji geliştirebilir. Bu durumda da alerjik reaksiyon meydana gelebilir ve bebek kakası kanlı bir hal alabilir.
- Bağırsak Tıkanması: Bağırsak tıkanması sonucunda bebek kakasını dışarıya atmakta zorlanmaktadır. Bu tıkanıklık da bebeğin kakasında kan ve mukusun görülmesine neden olmaktadır.
- Bağırsak Polipleri: Bebek kakasında kan görülmesinin en önemli nedenlerinden birisidir. Polip, makat başlangıcından bağırsak içerisine doğru yaklaşık 6-7 cm ilerleyen mantar şeklindeki yapılardır. Bu yapılarda oluşan küçük kanlanmalar dışkı yoluyla atılarak bebeğin kakasının kanlı olmasına neden olur.
Tüm bunlara ek olarak başka bir rahatsızlıktan da kaynaklı bebek kakasında kan görülebilmektedir. Bebek kakasında kan veya mukuslu bir yapı birçok hastalığın habercisi oluğundan vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Bebek Kakasında Kanın Teşhisi Nasıldır?
Bebek kakasında kan görülmesinde ilk teşhis ebeveynler tarafından bebeğin altının değişiminde kakada görülebilen kan ile olmaktadır. Bu durumda doktora götürülen bebeğe asıl teşhis ise doktor tarafından konulmaktadır.
Teşhiste şu gibi yöntemler uygulanmaktadır:
- Hasta öyküsünün alınması
- Anüs yırtılmalarının olup olmadığının incelenmesi için makat muayenesi
- Alerjik reaksiyon için çeşitli alerji testleri
- Bağırsak içinde yer alan polipler ve diğer çeşitli bağırsak sorunlarını saptamak için kolonoskopi mide sorununun tespiti için endoskopi (Bunun gibi tetkikler bebeğin yaşına göre değişkenlik gösterebilmektedir)
- Bakteri ya da enfeksiyon için kan testi
- İdrar örnekleri
- Gaita örnekleri
Bebek Kakasında Kan Görülmesi Tedavisi Nasıldır?
Bebek kakasında kan görülmesinin altında birçok neden yatmaktadır. Bu nedenlerin neler olduğu doktor tarafından teşhis edildikten sonra bebekte kanlı kaka için uygun tedavi yöntemi uygulanmaktadır.
Bu yöntemler şunlardır;
- Alerjik Proktokolit: Alerji durumundan kaynaklı bebekte kanlı kaka görülmesi halinde alerjiye neden olan yiyeceklerin bebeğe verilmesi kesilmelidir. Süt, yumurta ya da kırmızı et gibi çeşitli yiyeceklerin tüketimi sınırlandırılmalı ya da azaltılmalıdır.
- Anal Fissür: Kabızlığın neden olduğu bebek kakası kanamalarında özellikle dışkıyı normal katılığa döndürmek için fitil tedavisi uygulanabilir. Aynı zamanda bebek ek gıdaya başlamış ise kabızlık giderici gıdalar da verilebilir.
- Bağırsak Enfeksiyonları: Doktor enfeksiyona neden olan kaynağı tespit eder ve daha sonra bebeğin yaşına uygun antibiyotik tedavisi başlayabilir.
- Bağırsak Polipleri: Poliplerin en genel tedavisi ameliyat yoluyla çıkarılması şeklinde gerçekleşmektedir. Doktor bebekte kakanın kanlı olmasına neden olan polip varlığı durumda polipin durumuna göre ameliyat uygulayabilmekte ya da alternatif tedavi yöntemleri deneyebilmektedir.
- Bağırsak Tıkanması: Bebekte kakanın kanlı olmasının nedenlerinden biri olan bağırsak tıkanmasında 3 aşamalı bir tedavi ile düzeltilmektedir. Öncelikle bağırsak içine sıvı verilerek bağırsaktaki değişim ultrasonografi yöntemi ile izlenir, bu yöntem genellikle işe yarar. Yöntemin işe yaramadığı evrelerde bağırsak ameliyat ile eski formuna kazandırılır. Ancak bu yöntem de işe yaramaz ise bağırsağın sorunlu bölümü çıkarılır.
Bebeğin Kakasında Kan Görülmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bebeğin kakasında kan görülmesi bebekte ve sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıkların bulunduğunun önemli bir işaretidir. Özellikle enfeksiyon, polip ve bağırsak tıkanması ölümcül boyutlara ulaşarak bebeğin hayatını tehlikeye sokabilmektedir. Aynı zamanda bebek kakasının kanlı olması uzun süredir var ve tedavi ertelenmiş ise bu da bebekte çeşitli hasarlara yol açabilir, aynı zamanda tedavisini geciktirebilir. Bu nedenle de vakit kaybedilmeden doktora gidilerek bebeğin tedavi olması sağlanmalıdır.
Bebeğin Kakasında Kan için Ne İyi Gelir?
Bebek kakasında kan görülmesi durumu ciddi ve doktor tedavisi gerektiren bir durum olabilir. Bu durumda bebek için en iyi gelecek şey doktor tedavisidir. Bebek kakasında kanın görülmesi durumunda bebeğe uygulanacak ya da verilecek herhangi bir şey ters bir etki yapabilir.
Bebeğin Kakasında Kan için Ne İyi Gelmez?
Bebekte normal kakanın olmaması ve kakaya kan ve mukus gibi maddelerin karışması ciddi bir problemdir. Bu durumda bebeğin kakasının kanlı olması halinde en kötü şey bu durumun geçeceğine inanarak tedavinin geciktirilmesidir.
Bebek Kakasının Kanlı Olması Halinde Hangi Doktora Gidilir?
Bebek kakasının kanlı olması halinde vakit kaybedilmeden doktora gidilmelidir. Bebek kakasında kan görülmesi ciddi sorunlara işaret edebileceği için evde tedavi yöntemleri uygulanmadan önce ilk etapta uzman doktorlardan yardım alınmalıdır.
Bebek kakasında kan görülmesi halinde gidilebilecek doktor ise pediatri veya çocuk gastroenterolojisi bölümüdür. Bu bölümlerde yapılan tetkikler ve muayeneler ile başka bölümlere de yönlendirme yapılabilmektedir.
Bebek Kakasında Kan ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
3 aylıktan fazla bebeğin kakasında kan görülebilir mi?
Bebeklerde ve yeni doğan kakasında kan görülmesi ciddi bir probleme işaret edebilmektedir. Özellikle 6 ayı doldurup, ek gıdaya geçmiş bebeklerin kakasında kan görülmesi bir tür besin alerji durumundan kaynaklanabilir. Bebek kakasında kan görülmesi halinde vakit kaybedilmeden doktora gidilmelidir.
Bebek kakasında kan ve mukus durumunda ne yapılmalıdır?
Bebek kakasında kan ve mukus görülmesi durumunda acilen doktora gidilerek teşhis alınmalıdır. Buna ek olarak bebeğin tedavisi için doktor tarafından verilecek olan ilaç gibi diğer yöntemler de uygun bir şekilde uygulanmalıdır.
Bebek kakasında kan ve kan pıhtısı görülmesi neyin işaretidir?
Bebek kakasında kan ve pıhtı görülmesi bebekte çeşitli rahatsızlıkların olabileceğinin göstergesidir. Bebek kakasında kan anüs yırtılmasına bağlı gerçekleşebilen bir durum olabileceği gibi çeşitli bağırsak sorunlarına da işaret etmektedir.
Bebek kakasında mukus görülmesi normal midir?
Bebek kakasında mukus belli bir seviyeye kadar olası bir durumdur. Ancak mukus fazlalaşmasına ek olarak kanın da görülmesi çeşitli ve tedavi gerektiren (ör. Bağırsak tıkanması gibi) sorunların işareti olabilir. Bu durumda bebek mutlaka doktora götürülmelidir.
Anne sütü alan bebeğin kakasında kan görülür mü?
Anne sütü alan bebeğin kakasında kan görülebilmektedir. Bu durum çeşitli nedenlerden kaynaklanan bir durumdur ve doktora gitmeyi gerektirebilmektedir. Özellikle bebek kakasında kan geçmiyor ise mutlaka bir uzmandan teşhis ve tedavi alınmalıdır.