Bebeklerde Ateş
Bebekte 39 derece ateş yüksek ateş olarak kabul edilmekte ve muhakkak kontrol altına alınmalıdır. İlk olarak ılık suyla duş ve parasetamol içerikli ateş düşürücü ilaç tedavisi uygulanabilir.
Bebeklerde Ateş Nedir?
Bebeklerde görülen ateş, genellikle anne ve babalar için oldukça endişe verici bir durum olarak nitelendirilmektedir. Çünkü ateş, vücutta doğru gitmeyen bir şeylerin habercisi olarak yorumlanmaktadır. Ateş ile hastalığın arasında doğrudan bir bağlantı yoktur. Kısacası, bebeğin ateşi yükseldiğinde hemen korkulmasına gerek yoktur. Bebeklerde ateş sınırı, bebeğin kaç aylık olduğuna göre değişkenlik göstermektedir. Fakat hangi ayda olursa olsun bebekte 39 derece ateş yüksek ateş olarak kabul edilmekte ve muhakkak kontrol altına alınmalıdır.
Bebeklerde görülen ateşlerden biri de gizli ateştir. Soğuk havale olarak da bilinen bebeklerde gizli ateş, ateş yükselmesi gibi bir belirti göstermediği için çok daha tehlikelidir. Soğuk havalenin belirtileri yüksek ateş belirtilerinden farklıdır. Bu sebeple de ailelerin bebeklerini sürekli olarak takip etmeleri hayati bir önem taşımaktadır.
Bebeklerde 14 günden kısa süren ateş, akut ateş; 14 günden daha uzun süren ateşe ise kronik ateş adı verilmektedir. Bu sebeple de anne ve babaların, bebeğin ateşi çıktığında paniğe kapılmadan bebeklerini gözlemlemeleri önerilmektedir. Bebeğin ateşinin çıkmasına sebep olan nedenler varsa ve bebeklerde uzun süren ateş gözlemleniyorsa, bir doktora gidilmesi çok daha doğru olmaktadır. Yapılan tetkikler ile birlikte bebeklerde ateş tedavisine başlanmakta ve kısa sürede bu problem çözülmektedir.
Bebeklerde Ateş Nedenleri Nelerdir?
Bebeklerde görülen ateşin birbirinden farklı nedeni bulunabilmektedir. Özellikle de her bebeğin içerisinde bulunduğu aya göre farklı gelişimi olduğu için, ateşlenmesi de bir o kadar normal karşılanmaktadır.
Bebeklerde ateş nedenleri, en yaygın şekilde aşağıdaki gibidir;
- Bebeklerde virüs kaynaklı olan sindirim ve solunum yolu hastalıkları ateşin çıkmasına sebep olmaktadır.
- Zatürre, orta kulak enfeksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonu da bebeklerde sadece kafada ateş nedenleri arasında yer almaktadır.
14 günden uzun süren kronik ateşin nedenleri ise şu şekildedir;
- Bakteri ve parazitlerden kaynaklanan sindirim sistemi enfeksiyonları
- Akciğer, kemik ve kalp enfeksiyonları
- Kanser
- Hepatit ve tüberküloz
- Sinüzit
- Karında bulunan apse
Enfeksiyon ve kronik dışındaki ateş nedenleri;
- Bebeğin çok ağlaması ya da idrar yapması sebebi ile vücutta azalan suya bağlı olarak gelişen dehidrasyon
- Kawasaki rahatsızlığı
- Sıcak çarpması
- Zehirlenmeler
- Aşıların yan etkisi
Bebeklerde Ateş Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde görülen ateşin en net belirtisi, bebeğin vücut ısısının artmasıdır. Ayrıca bebeklerde ateş sonrası döküntü, idrar azalması, hırıltılı nefes alıp verme, nefes almada zorlanma ve iştahsızlık belirtileri de bebeklerde ateşin yükseldiğine işaret etmektedir. Ateşi çıkan bebekler, genellikle üşüme eğilimi gösterirler. Bu sebeple de bebeklerde ateş ve titreme de beraber görülebilmektedir. Aynı zamanda bebeklerde ateş ve el ayak soğukluğu da birlikte görülmektedir. Bu gibi belirtilerin görülmesi durumunda bebeklerin ateşlerinin ölçülmesi gerekmektedir. Bütün bunların yanı sıra, eğer bebekte aşağıdaki belirtiler de varsa, muhakkak bir doktora götürülmesi gerekmektedir.
- Geçmeyen ağlama nöbetleri, dokunulduğunda rahatsız olması
- Uykuya olan düşkünlüğün artması
- Yutkunma güçlüğü
- Sürekli olarak kusma veya ishal
- Renginde değişme
Bebeklerde Ateş Teşhisi
Bebeklerde yüksek ateş görülmesi durumunda eğer evde yapılan müdahaleler ile iyileşme görülmezse, muhakkak bir doktora gidilmelidir. Yüksek ateş ile doktora götürülen bebeklere birtakım testler yapılabilmektedir. 1 aydan daha küçük olan bebeklerden kan ya da idrar testi alınmaktadır. Ayrıca gerek görülmesi durumunda lomber ponksiyon, kültür testi ve akciğer röntgeni de istenebilmektedir.
1 ile 3 ay arasındaki bebeklerden ise idrar ve kan testlerinin yanı sıra idrar kültürü de istenebilmektedir. Eğer bebekte ishal varsa, dışkı kültürü ile analiz yapılabilir. Bebeklerde 14 günden fazla süren, yani kronik ateş olmasında ise yaşına ya da hangi ayda olduğuna bakılmaksızın gerekli testler uygulanmaktadır. Sedimantasyon, CRP ve hemogram bu kapsamda istenen tetkikler arasında yer almaktadır.
Bebeklerde Ateş Tedavisi ve Ateş Düşürme Yöntemleri Nelerdir?
Bebeklerde yüksek ateş görülmesi durumunda, ilk olarak evde yapılması önerilen birtakım yöntemler önerilmektedir. Bebeğe ılık duş aldırmak, üstünü çıkarmak, oda ısısını düşürmek ve bu gibi uygulamalar çoğu zaman etkilidir.
Fakat bebeklerde ateş sonrası döküntü, bebeklerde ateş ve kusmak, bebeklerde ani ateş yükselmesi ve düşmesi gibi durumlarda muhakkak bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Doktorlar tarafından yapılan testler ve tetkikler sonucunda en uygun tedavi yöntemlerine başlanmaktadır. Eğer bebekte farklı bir hastalık yok ise, genellikle parasetamol içerikli ateş düşürücü ilaç tedavisi verilmektedir.
Bebeklerde Ateş Tedavi Edilmezse
Bebeklerde görülen ateş, kimi zaman kendiliğinden geçse de kimi zaman çok daha tehlikeli bir hâl alabilmektedir. Bu sebeple de bebeklerde 38 dereceyi aşan bir ateş değeri görülmesi durumunda muhakkak tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu durum tedavi edilmediğinde, menenjit ya da havale gibi tehlikeli durumlar meydana gelebilmektedir.
Bebeklerde Ateşe Ne İyi Gelir?
Bebeklerde ateş görülmesi durumunda, eğer bir tedavisi varsa öncelikle doktorun verdiği bebekler için ateş düşürücü ilaçların kullanılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra aşağıdaki uygulamalar da bebeklerde ateş düşürme konusunda iyi gelen uygulamalardır.
- Bebeğe ılık su ile duş aldırmak
- Üzerindeki kalın kıyafetleri çıkarmak ve hatta hava şartları uygunsa tüm kıyafetlerini çıkarmak
- Bebek eğer 6 aydan büyükse, yeterli miktarda su vermek
- Yalnızca alnına ıslak bir bez koymak
- Ortam ısısını düşürmek
Bebeklerde Ateşe Ne İyi Gelmez?
Bebeklerin ateşi, normal olarak kabul edilenden daha yüksekse birtakım yöntemler uygulanabilir. Fakat bu gibi durumlarda kulaktan kulağa dolaşan ve hiçbir bilimsel niteliği olmayan yöntemler, bebek için faydadan çok zarara yol açabilmektedir.
Bebeklerde ateşe iyi gelmeyen yöntemler ise şu şekildedir;
- Bebeği direkt olarak soğuk suyun altına sokmak
- Islak bir çarşaf ya da bez ile bebeği sarmak
- Ateşi çıktığı için üşüyen bebeği giydirmek ve oda sıcaklığını yükseltmek
- Sirkeli su ile bebeğin vücudunu ovalamak
Bebeklerde Ateş için Hangi Doktora Gidilir?
Ateş, bebeklerde sıklıkla görülen ve oldukça da normal bir durumdur. Her ateşlenme olmasında, bebeğin bir doktora götürülmesine gerek yoktur. Fakat bebeklerde düşmeyen ateş görülmesinde muhakkak bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Ayrıca, ateş ile birlikte bazı semptomların da görülmesi durumunda bir çocuk hastalıkları doktoruna gidilmesi son derece önemlidir.
Bebeklerde Ateş ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bebeklerde ateş kaç olmalı? Bebeklerde ateş evde nasıl düşürülür?
Bebeklerde makattan, ağızdan, kulaktan ya da deri üzerinden ölçülen ateş değerleri farklıdır. Fakat genel olarak tüm vücut ısısının ortalama 37,5 olması gerekmektedir. Ateşin 38 dereceden yüksek olması durumunda ilk olarak bebeğin üstündeki kıyafetlerin çıkarılması ve ılık bir duş alması önerilmektedir. Ayrıca oda ısısının 21-22 dereceye getirilmesi de, bebeğin ateşini evde düşürmenin etkili yolları arasında yer almaktadır.
Bebeklerde ateş nasıl düşürülür?
Bebeklerde görülen ateş ile birlikte eğer bebekte bir huzursuzluk, iştahsızlık ya da farklı belirtiler yoksa herhangi bir müdahale yapılmasına gerek yoktur. Fakat bebekte anormallikler görülmeye başlanırsa ilk olarak bebeğin üstünü çıkarıp oda sıcaklığını düşürmek yeterli olacaktır. Ayrıca bebeğe ılık bir duş aldırmak ve yalnızca alnına ıslak bez koymak da son derece etkili yollardır.
Yeni doğan bebeğin ateşi kaç olmalı? Yeni doğan bebeğin ateşi nasıl düşürülür?
Yeni doğan bebeklerde ateş oldukça riskli bir konudur. 38 derecenin üzerinde olan ateş, yeni doğan bebeklerde belirti verse de vermese de muhakkak doktor kontrolünde olmalıdır. Dijital termometre ya da makattan yapılan ölçümler, yeni doğan bebekler için en uygun ölçüm teknikleridir.
Bebeklerde diş çıkarma ateşi kaç gün sürer?
Bebeklerde diş ateşi görülmesi oldukça normaldir. Bebeklerin bu dönemlerinde yaşadıkları ateş, genelde birkaç gün sürmekte ve çok yüksek olmamaktadır. Bu sebeple de anne ve babaların, bebeğin diş çıkarma döneminde ateş yaşamasında paniğe kapılmalarına gerek yoktur.
1 Yaşındaki bebeğin ateşi nasıl düşürülür?
1 yaş bebeklerde ateş gözlemlenmesi durumunda ilk olarak evde müdahale yapılabilir. Bebeğin üstünü çıkarmak ve ılık duş aldırmak etki etmezse, doktor kontrolünde olması koşulu ile bebeklerde ateş düşürücü fitil kullanılabilir.
6 Aylık bebeğin ateşi kaç olmalı? 6 Aylık bebeğin ateşi nasıl düşürülür?
6 aylık bir bebeğin ateşinin 36-37 derecelerde olması gerekmektedir. Ateşi yüksek olan 6 aylık bebekte ateş olması durumunda, öncelikle bebeğin yakından takip edilmesi önerilmektedir. Bu sürede bebeğin ateşinin varlığında herhangi bir huzursuzluğu yoksa bebeğe bir uygulama yapılmasına gerek yoktur. Fakat ateş giderek yükseliyorsa önce bebeğin rahatlaması sağlanmalı ve gerekiyorsa üzerindeki kıyafetler çıkarılmalıdır. Hala düşmüyorsa, doktor kontrolünde olması koşulu ile bebek ateş düşürücü şurup verilebilir.
Bebeklerde 38 derece ateş normal mi? Bebeklerde ateş nereden ölçülür?
Bebeklerde ateş ölçümü için en uygun bölge makat bölgesidir. Bunun yanı sıra kulak, deri üzerinden veya ağızdan da ateş ölçümü yapılabilmektedir. Bebeklerde bölgesel ateş değerleri farklı olmakla birlikte genel olarak ortalama 37-37,5 derece ateş normal kabul edilmektedir. 38 ve daha yüksek ateşler ise muhakkak düşürülmesi gereken ya da doktora başvurulması gereken ateş ölçüsüdür.
Bebeklerde kaç derece ateş tehlikeli? Bebeklerde 37-37,5 ateş normal mi?
37.5 derece vücut sıcaklığı, bebekler için normal karşılanan bir vücut sıcaklığıdır. 38 derece ve daha yüksek sıcaklıkta bebekler için tehlikeli olabilmektedir. Özellikle de ilk 3 aylık bebekte ateş ölçümlerinin düzenli olarak yapılmasında büyük bir fayda vardır.
7 Aylık bebeğin ateşi kaç olmalı? 7 Aylık bebekte ateş nasıl düşürülür?
7 aylık bebeklerde görülmesi normal karşılanan ateş değeri ortalama 37,5 derecedir. Eğer bebeğin ateşi bu değerden daha fazla ise, bebeklerin ateşlerinin düşürülmesi gerekmektedir. Bunun için ise, evde uygulanabilecek yöntemler yeterli olmaktadır. 7-8 aylık bebekte ateş görülmesi durumunda genellikle oda ısısının 21 ya da 22 dereceye ayarlanması, bebeğe ince kıyafetler giydirilmesi veya ılık duş aldırılması bu konuda son derece etkilidir.
Bebeklerde koltuk altı ateşi kaç olmalı? Bebeklerde kulaktan ateş kaç olmalı?
0-6 ay yaş aralığında olan bebeklerin ateşleri; koltuk altı, deri üzeri ya da rektal bölgelerinden ölçülmektedir. Bebeklerde koltuk altı ateşi 37,2 derece ve kulaktan ölçülen ateşin ise maksimum 37,8 derece olması normal karşılanmaktadır.
Ateşi olan bebeğe ne yapılır? Bebeklerde ateş neden düşmez?
Bebeklerde ateş görülmesi durumunda, eğer 38 ya da 39 derece görülmemişse evde birtakım uygulamalar yapılabilir. Ortam ısısının düşürülmesi, bebeğe ılık duş aldırılması ve kıyafetlerinin çıkarılması gibi yöntemler, bebeklerde ateş düşürme yolları arasında yer almaktadır. Fakat bu uygulamalara rağmen bebeklerin hâlâ ateşi düşmüyorsa, bu ateşin altında çok daha farklı hastalıklar bulunabilmektedir. Bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden bir doktora gidilmesi son derece önemlidir.
Bebeklerde ateş düşürücü kaç saat arayla verilmeli? Bebeklerde ateş düşürücü fitilin zararları nelerdir?
Bebeklerin ateş yükselmesi tedavisinde kullanacağı tüm ilaçların, muhakkak bir doktor tarafından verilmiş olması ve doktor kontrolünde bebeğe verilmesi gerekmektedir. Verilen bu ilaçların kullanımı her bebekte farklılık gösterse de, genellikle 4-6 saatte bir ateş düşürücü ilaç verilmesi önerilmektedir. Bebeklerde ateş düşürücü fitil, doktorun verdiği dozdan daha fazla verilirse bebeklerde karaciğer sorunlarına yol açabilmektedir.
Bebeklerde 4 ay aşısı ateş yapar mı? Bebeklerde aşı sonrası ateş ne kadar sürer?
4 aylık bebekte ateş görülmesi durumunda anne ve babaların paniğe kapılmadan bebeklerini gözlemlemeleri önerilmektedir. Bebeğin ateşinin yükselmesi durumunda, bebekte bir huzursuzluk yoksa herhangi bir uygulama yapmalarına gerek yoktur. Bazı durumlarda bebeklerde aşı sonrası ateş görülebilmekte ve bu ateş genellikle geçici olmaktadır.
6 Aylık bebek aşısı ateş yapar mı?
Bebeklere uygulanan 6 ay aşısı, iğnenin vurulduğu yerde hafif bir şişlik ve bebeklerde ateş gibi yan etkiler gösterebilmektedir. Bu yan etkilerin kısa süreli ve hafif olması beklenmektedir. Birkaç gün içerisinde bu yan etkilerin şiddetinde artış görülüyorsa uzman doktora başvurulmalıdır.
Bebeklerde iç ateş nasıl anlaşılır?
Bebeklerde görülen enfeksiyonlar, ateşin yükselmesine neden olmaktadır. Özellikle de üst solunum yolundaki enfeksiyon iç ateş adı verilen bir duruma yol açabilmektedir. İç ateş ile birlikte bebeklerde boğaz iltihabı ve ateş de üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanmaktadır. İç ateş, gıda zehirlenmelerinde de görülebilmektedir.
Bebeklerde ateş sonrası kızarıklık neden olur?
Bebeklerde ateş sonrası vücutta kızarıklık görülmesi, genellikle başka hastalıkların habercisi olabilmektedir. Ateş yükselmesi esnasında daha çok yanaklarda geçici bir kızarıklık olsa da, uzun süren kızarıklık olması durumunda muhakkak bir doktora gidilmesi gerekmektedir.
Bebeklerde makattan ateş kaç derece olmalı?
0-3 yaş bebeklerde en uygun ateş ölçüm yeri, makat bölgesidir. Bebeklerde makattan ölçüm yapıldığında, maksimum 38 derece ölçülmesi doktorlar tarafından normal karşılanan bir değerdir.
Bebeklerde verem aşısı ve hepatit B aşısı ateş yapar mı?
Verem aşısı ve hepatit B aşısı, bebeklerde 48 saat ile 72 saat arasında ateş yükselmesine sebep olabilmektedir. Bu ateşin kısa süreli olması beklenmektedir. Beklenenden uzun süren ateş durumunda ise sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Bebeklerde kabızlık ateş yapar mı?
Bebeklerde görülen kabızlık, kilo kaybı ve dışkıda kana yol açtığı gibi kimi zamanlarda ateş de yapabilmektedir. Bu nedenle, kabızlık şüphesinin yanı sıra ateş de görülüyorsa sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Bebeklerde boğaz enfeksiyonu ateşi kaç gün sürer?
Bebeğin vücudunda meydana gelen enfeksiyonlar, bebeklerde ateşin çıkmasına sebep olmaktadır. Bebeklerde boğaz enfeksiyonu ve ateş yakından ilgilidir ve oldukça da normaldir. Bu gibi durumlarda, muhakkak bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Doktor tarafından verilen ilaçlar ile birlikte bebeğin hem enfeksiyonu geçmekte hem de ateşi düşebilmektedir. Vücutta bulunan enfeksiyon, bebeklerde ateş ve kusmanın nedenleri arasında da yer almaktadır.
Bebeklerde diş çıkarma ve ishal ateş yapar mı? Bebeklerde diş ateşi nasıl düşürülür?
Bebekler, diş çıkarma dönemlerinde iken hafif de olsa ateşlenebilmektedir. Bebeklerde ishal ve ateş, diş çıkarma döneminde oldukça nadir görülmektedir. Bu dönemde eğer bebeğin ateşi 38 dereceyi geçerse, bebeğin ılık bir su ile duş aldırılması ve üzerindeki kıyafetlerin çıkarılması genellikle yeterli olmaktadır.
Bebeklerde grip ateşi kaç gün sürer?
Bebeklerde soğuk algınlığı ve ateş görülmesi durumunda, bir doktora gidilmesi önerilmektedir. Doğal yöntemlerle geçebildiği gibi ilaç tedavisine de gereksinim duyulabilmektedir. Bu gibi durumlarda, doktor tarafından yapılan muayene ve testler sonucunda gerekli tedaviye başlanmalı ve bebekler düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Bebeklerde aft ateş yapar mı?
Bebeklerde görülen acılı lezyonlar olarak da bilinen aftlar, bebeklerde halsizlik ve hafif ateş de yapabilmektedir. AFT belirtileri ile birlikte ateş de görülüyor ise vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Emziren annenin ateşi bebeğe geçer mi?
Emziren kadınların vücutlarında bulunan bir enfeksiyon, kolay bir şekilde bebeğe de geçebilmektedir. Bu sebeple de emziren annenin ateşi bebeğe geçebilmektedir. Özellikle de yenidoğan bebeklerde bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmediği için, bu dönemdeki bebeklerin ateşleri düzenli olarak takip edilmelidir.
Bebeklerde ateş uyku yapar mı? Ateşi olan bebek uyutulur mu?
Bebeklerde görülen ateş eğer hafif ateş ise, genelde bebeklerin uykuya eğilim göstermesi beklenmemektedir. Fakat ateşin 39 ya da 40 dereceye ulaşması durumunda bebeğin uykuya eğilim göstermesi görülmektedir. Bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden doktora gidilmesi son derece önemlidir.
Bebeklerde alerji ateş yapar mı?
Bebeklerde görülen alerji çeşitleri, genellikle ateş yükselmesine sebep olmamaktadır. Eğer bebeklerin ateşi yükseliyorsa ve düşmüyorsa, bu durumun altında farklı sebepler yer alabilmektedir.
Bebeklerde azı dişi ateş yapar mı?
Bebeklerde süt dişi çıkarma esnasında hafif ateş görüldüğü gibi, daha köklü olan azı dişi çıkarmada da ateşinin çıkması oldukça normaldir. Azı dişi çıkarma sürecinin tamamlanmasıyla bebekte görülen ateş de azalmaktadır.
Bebeklerde kulak iltihabı ateş yapar mı?
Bebeklerde kulak iltihabı görülmesi durumunda, huzursuzluk ve elini sürekli kulağına götürmesinin yanı sıra ateş de görülebilmektedir. Kulak iltihabı belirtilerinin yanı sıra ateş de görülüyor ise vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
1 Aylık bebeğin ateşi kaç olmalı? Bebeklerde 1 ay aşısı ateş yapar mı?
1 aylık bebeklerde bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmediği için ateşlenme olması oldukça muhtemeldir. 37.5 dereceye kadar normal sayılan bu değerin sürekli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Enfeksiyonlara açık olan 1 aylık bebeklerde, 1 ay aşısı da nadir görülmesine karşın hafif de olsa ateş yapabilmektedir.
2-3 Aylık bebek ateşi kaç olmalı? 3 Aylık bebeğin ateşi nasıl düşürülür?
ilk 3 aylık bebeklerde ateş, bebeklerin makatından ölçülmektedir. Bu dönemdeki bebeklerin ateşlerinin çıkması, diğer yaş gruplarına nazaran daha tehlikelidir. 2-3 aylık bebekler için ortalama 37,5 derece ateş normal kabul edilmektedir. Eğer bu değerden daha yüksek bir ateş ölçülüyorsa, bebeğin bir doktora götürülmesi önerilmektedir. Doktor kontrolünde başlanan tedavinin yanı sıra, oda ısısının 21-22 derece olması ve bebeğin üzerindeki kıyafetlerin olabildiğince ince olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.