Bebeklerde Ayak Terlemesi
Bebeklerin ter bezleri henüz gelişemediğinden el ve ayakları terlemektedir ve 9. ay itibariyle azalmaya başlamakta ve sonlanmaktadır. İlaç tedavisi, D vitamini takviyesi ve demir takviyesi gibi tedaviler uygulanabilir.
Bebeklerde Ayak Terlemesi Nedir?
Vücut sıcaklığını dengede tutmaya yarayan işleve terleme adı verilmektedir. Vücut ısısı arttığı zaman ter bezleri uyarılmaktadır. Bu şekilde terleme sağlanarak ısı dengede tutulmaktadır. Ancak bebeklerin ter bezleri henüz yeterince gelişmemiştir. Bu nedenle de el ve ayakları terlemektedir. Bu durum 9. ay itibariyle azalmaya başlamakta ve sonlanmaktadır. Ancak nadiren bazı hastalıklar ve mineral eksikliklerinin belirtisi olarak görülebilmektedir. Bebeklerde ayak terlemesine neden olan etken ne olursa olsun tedavi edilebilir olduğu bilinmektedir.
Bebeklerde Ayak Terlemesi Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde ayak terlemesinin birtakım belirtileri bulunmaktadır. Ancak belirtiler bu sorun için tam olarak belirleyici nitelikte değildir. Bu nedenle bebeklerin ayak terlemesinin olması gerekenden fazla olduğunu düşünen ebeveynlerin bu sorunu yakından takip etmeleri gerekmektedir.
Bebeklerde ayak terlemesi belirtileri:
- Huzursuz davranışlar
- Kıpırdanma
- Ayaklarda nemli ve ıslak his
- Terlemenin simetrik olması (iki ayakta da görülmesi)
- Nadiren titreme
Bebeklerde Ayak Terlemesi Nedenleri Nelerdir?
Ayak terlemesi görülen bebekler için ilk akla gelen kalın giysi ve çorapların giydirilmesidir. Aynı zamanda oda ısısının 23 dereceden yüksek olması da bebeklerde ayak terlemesine neden olabilecek etkenlerden bir tanesidir. Bu etkenler özellikle 4 aydan büyük bebeklerde ayak terlemesi nedenlerinde öne çıkmaktadır. Bebeklerde ayak terlemesinin kalıtsal da olabileceği ve bu durumun normal olduğu düşünülmektedir.
Olması gerekenden fazla terleme görülmesi birtakım hastalıklar ya da mineral eksikliklerinin habercisi olabilmektedir. Bebeklerde ayak terlemesine neden olabilen hastalıklar aşağıdaki gibidir:
- Hiperhidroz
- Sinir sisteminin gelişmemesi
- D vitavitaminiikliği
- Dishidroz
- Hipertiroid
- Düşük kan şekeri
Bebeklerde Ayak Terlemesi Teşhisi
Bebeklerde ayak terlemesi teşhisi için öncelikle hastalık öyküsü alınmaktadır. Fizik muayene yapılarak devam edilmektedir. Genellikle bebeklerde ayak terlemesinin fazla miktarda olmasının nedeni olarak ter bezlerinin gelişmemiş olması düşünülmemektedir. Bu nedenle ter bezleri mutlaka kontrol edilmektedir. Ter bezlerinde de herhangi bir anormal duruma rastlanmaması halinde tam kan sayımı yapılmaktadır. Ayrıca D vitamini seviyesi, demir seviyesi tiroid hormonlarına da bakılması gerekmektedir.
Bebeklerde Ayak Terlemesi Tedavisi
Bebeklerde ayak terlemesinin tedavisi için terlemeye neden olan hastalık tespit edilmekte ve buna yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Bebekte terlemeye neden olan hastalık hiperhidroz ise belirtileri ortadan kaldırmak için kullanılabilecek olan tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu aşamada ilaç tedavisi tercih edilebilmektedir. Ancak bebeklerde ilaç kullanımı zor olacağı için belli bir yaşa kadar evde tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. D vitamini ya da demir eksikliği gibi durumlardan kaynaklanması halinde ise D vitamini takviyesi ya da demir takviyesi kullanılmaktadır.
Bebeklerde Ayak Terlemesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bebeklerde ayak terlemesinin tedavi edilmemesi halinde lokal sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Ayakların aşırı terlemesinden sonra bölgenin temizlenmemesi çeşitli enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Bunlardan en sık karşılaşılanı mantar ve pişiktir. Mantar enfeksiyonu ve pişik gibi durumlar ise kişilerin hayat kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkileyebilen hastalıklardır. Bebeklerde huzursuzluk, sıkıntı ve kaşıntı gibi bebeğe rahatsızlık veren belirtiler gösterebilmektedir. Aynı zamanda bebeğin hiperhidroz hastalığı olması da gelecek yaşantısında aşırı yorgunluk, tiroid ve kalp hastalıkları gelişmesine neden olabilmektedir. Tüm bu hastalıklar ile karşılaşılmaması için bebeklerde ayak terlemesinin tedavi edilmesi gerekmektedir.
Bebeklerde Ayak Terlemesine Ne İyi Gelir?
Bebeklerde ayak terlemesinin tedavisi için tıbbi yöntemlerden çok evde uygulanabilecek yöntemler tercih edilmektedir.
Bebeklerde ayak terlemesi için yapılabilecekler aşağıda sıralanmıştır:
- Giysilerin kumaş cinsi de vücut ısısını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle hiçbir şekilde polyester gibi kumaşlar tercih edilmemesi gerekmektedir. Bebeğin giysileri ve çoraplarının hava geçişinin mümkün olduğu kumaşlardan ya da %100 pamuklu kumaşlardan üretilmiş olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Üşüyeceği korkusuyla çok kalın giysiler giydirilmemesi gerekmektedir. Mümkün olduğunca ince giysiler tercih edilmesi gerekmektedir.
- Bebeğin içinde olduğu odanın ve evin sıklıkla havalandırılması gerekmektedir.
- Bebeğin bulunduğu oda ısısının 23 dereceden fazla olmadığından emin olunması gerekmektedir.
- Özellikle geceleri hafif giysiler giydirilmesi ve üzerinin çok kalın olmayan örtüler ile örtülmesi gerekmektedir.
- Günlük sıvı ihtiyacının karşılanması gerekmektedir.
- Haftada en az 3 kez ılık su ile banyo yaptırılması gerekmektedir.
Bebeklerde Ayak Terlemesi için Hangi Doktora Gidilir?
Bebeklerde ayak terlemesi için hastanelerin çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümüne gidilmesi gerekmektedir. Bu bölümde hastalarla çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı ilgilenmektedir. Bebeklerde ayak terlemesine eşlik eden bazı belirtiler, farklı sağlık sorunlarının habercisi olabilmektedir.
Bu belirtilerin görülmesi halinde doktora başvurulması gerekmektedir:
- Bebeğin gelişim sürecinde aksaklık olduğunun gözlemlenmesi
- Vücut ağırlığının normalin altında olması
- Terleme ile birlikte aşırı titreme, dalgınlık ve gözlerin kayması
- Bebeklerde soğuk ayak terlemesi
- Bebeğin yorgun, halsiz ve hareketsiz olması
Bebeklerde Ayak Terlemesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bebeklerde ayak terlemesinin neden olduğu bir hastalık var mı?
Bebeklerde ayak terlemesinin neden olduğu birtakım cilt sorunları bulunmaktadır. Ayakların fazla terlemesi, kurulanmaması ve temizlenmemesi sonucunda bazı enfeksiyonlar ortaya çıkabilmektedir. Bu enfeksiyonlardan en yaygın görülenleri pişik, isilik ve mantar olarak bilinmektedir.
Bebeklerde ayak terlemesi ne zaman başlar?
Normal şartlar altında bebeklerde terleme 4. ay itibariyle başlamaktadır. Ancak bebekler 4 ayı doldurmadan önce de üşümemeleri için ebeveynleri tarafından kalın giydirilmekte ve bu da eller ile ayakların terlemesine neden olmaktadır. Bebeklerde ayak terlemesinin ise herhangi bir hastalıktan kaynaklanmadığı sürece normal olduğu ve 9. ayı doldurduktan sonra yavaş yavaş azalarak sonlandığı bilinmektedir.