Beyin ve Sinir Cerrahisi Nedir?

Beyin ve sinir cerrahi bölümü, baş, boyun, omurilik, beyin ve sinir sisteminde yer alan hastalıkların cerrahisi ile ilgilenen bir bölümdür.

Beyin ve sinir cerrahisi bölümü, omurilik ile beyinde görülen tüm hastalıkların cerrahi tedavilerini gerçekleştiren tıp branşıdır. 

Baş, boyun, beyin, omurga, omurilik ve sinir sisteminde görülen sağlık problemlerinin teşhis ve tedavi aşamasında uygulanacak olan tüm cerrahi operasyonlar beyin ve sinir cerrahisi tarafından yürütülür. 

Operasyonları yürüten cerrahlar, sinir cerrahisi ve beyin cerrahi hakkında bilgi donanımına sahip olacak eğitimlerden geçerler. Bu sayede yapılan operasyonlardan başarılı sonuçlar almak mümkün hale gelir.

Sinir ve beyin cerrahisinin diğer adı nöroşirurjidir. Nöroloji ile beyin cerrahisi arasındaki fark ise, hastaların genel sağlık durumunu iyileştirmek için yapılan uygulamalardır. 

Nöroloji bölümü cerrahi olmayan tedavi yöntemlerinde uzmanken, beyin cerrahi bölümü ameliyatlarda uzmandır. Yani nöroşirurji ile nöroloji farkı, uygulanan tedavi yöntemleridir.

Beyin Cerrahı Olmak İçin Gereken Özellikler Nelerdir?

Beyin ve sinir cerrahı olmak için, donanımlı bir eğitimin yanı sıra bazı özelliklerin taşınması da önemlidir. Bu özellikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir konsantrasyon ve odaklanma becerisi,
  • El ve göz koordinasyonunun gelişmiş olması,
  • Mikrocerrahi yöntemleri hakkında yeterli bilgi sahibi olunması,
  • Stres altında çalışmaya uygun olunması,
  • Uzun süreli ve yoğun tempolu çalışma sistemine uyum sağlanması,
  • Hasta kişi ve yakınlarıyla sağlıklı iletişim kurma becerisine sahip olunması,
  • Günlük yaşamın iş hayatına uygun olacak şekilde düzenlenmesi,
  • Cerrahlığın getirdiği sorumluluk duygusunun benimsenmesi,
  • Operasyonları yönetme ve diğer sağlık görevlileri ile uyum içerisinde çalışılması gibi özellikler beyin cerrahi doktorlarında aranan özelliklerdir.

Nöroşirürji doktorları, sinir hastalıkları ve beyin cerrahi ameliyatlarına yönelik yoğun bir eğitim görürler. 6 senelik temel tıp eğitiminin ardından nöroşirürji kliniklerinde 5 senelik zorunlu asistanlık eğitimi alınır. 

Asistanlık döneminde temel nöroşirürji, muayene, acil müdahaleler ve hasta değerlendirmesi konularında yeterlilik kazanılır. Aynı zamanda anesteziyoloji, genel cerrahi, nöroloji ve patoloji branşlarında da rotasyon yapılması oldukça önemlidir. 

Asistanlıkta alınan her kıdem ile birlikte operasyon kararı, uygulanacak yöntemin belirlenmesi ve nörocerrahlara yardım etmek gibi sorumluluklar kazanılır. 

Uzmanlık sınavında yeterli puanın alınması ve tezin kabul edilmesi halinde Nöroşirurji Uzmanı unvanı verilir.

Beyin Sinir Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?

Sinir ve beyin cerrahisi hastalıkları baş, boyun, omurga, beyin ve omurilikte görülen sağlık problemlerini kapsar. Hastalıklar öncelikle beyin cerrahi doktorları tarafından muayene edilerek teşhis edilir. 

Ameliyat kararı verilmesi halinde sinir ve beyin cerrahı tarafından uygun görülen operasyonlar yapılır. 

Beyin cerrahi hastalıkları şu şekildedir:

  • Travmalara Bağlı Yaralanmalar: Boyun, omurga ya da başa alınan travmalar ciddi tahribat yaratmışsa cerrahi operasyon uygulanması gerekir. Travmanın yol açtığı komplikasyonlar, beyin ve sinir hastalıkları uzmanı tarafından araştırılır.
  • Tümör Oluşumları: Baş, beyin, omurga, boyun, omurilik ya da sinir sisteminde meydana gelen tümör oluşumları sinir ve beyin cerrahisinin ilgilendiği hastalıklar arasında yer alır.
  • Fıtık Oluşumları: Boyunda ve belde görülen fıtıkların tedavisi için, sinir ve beyin cerrahi bölümü tarafından ameliyat yapılması gerekir.
  • Damar Hastalıkları: Beyin damarlarının tıkanması, daralması ya da kanama oluşması halinde beyin ameliyatlarının yapılması gerekebilir. Damarların şişmesi, incelmesi ve yırtılma riskinin bulunduğu anevrizma vakalarında da cerrahi operasyona ihtiyaç duyulabilir.
  • Kronik Ağrı: Baş, boyun ve omurgada görülen kronik ağrılar ilaç tedavisi ya da diğer tedavi seçenekleri ile giderilemiyorsa cerrahi operasyon seçenekleri değerlendirilir.
  • HidrosefaliBeyin omurilik sıvısının (BOS) normalden daha fazla olması ve kafatasında birikmesi durumuna verilen addır. Beyin doktoru tarafından yapılan muayene sonrasında ameliyat kararı verilir.
  • Sinir Sıkışmaları: Karpal tünel sendromu ve siyatik ağrısı gibi durumlarda beyin ve sinir hastalıkları bölümü tarafından cerrahi işlemler yapılır.
  • Omurga Eğriliği: Skolyoz ve benzeri hastalıklar, omurgada eğriliklere yol açarak ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Bu nedenle omurga vidalama ameliyatları ile anatomik bütünlük sağlanması gerekebilir.
  • Doğumsal Sinir Hastalıkları: Sinir sisteminin yeterince gelişmemesi, oluşmaması ya da fonksiyon kayıpları göstermesi gibi durumlar karşısında beyin ve sinir cerrahisi tarafından ameliyatlar yapılabilir.

Beyin ve sinir cerrahisi bölümünün ilgilendiği hastalıklar, diğer tedavi seçeneklerine yanıt vermeyen ve cerrahi operasyonlar ile iyileştirmenin hedeflendiği sağlık problemleridir. 

Hastalık şüphesinin doğrulanması için yapılması gereken cerrahi tetkikler de nöroşirurji uzmanları tarafından uygulanır.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Hangi Tedavileri Uygular?

Beyin ve sinir cerrahisi bölümünde uygulanan tedaviler, hastada en az riski yaratacak ve en etkili iyileşmeyi sağlayacak ameliyat tekniklerini içerir. Bu yöntemler şu şekildedir:

  • Nöronavigasyon Tekniği: Karar verilen ameliyatın planları hazırlanırken, beyin anatomisi detaylı şekilde çizilir ve yaşanması muhtemel olan komplikasyonlar sanal ortamda hesaplanır. Bu nedenle omurga ve beyin ameliyatlarında sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
  • O-Arm Tekniği: Riskli ve hassas bölgelere uygulanacak ameliyatlarda tercih edilir. Operasyon sırasında omurilik ve beynin 3 boyutlu görüntüleri izlenebilir. Bu sayede operasyon sırasında gelişen komplikasyonlar kısa süre içerisinde giderilir. Ameliyat sırasında hasta düşük miktarda radyasyona maruz kalır. O-Arm görüntüleme tekniği ile uygulanan operasyonlarda, hastalığın kendini yineleme oranı hayli azdır.
  • Nöroendoskopi Tekniği: Endoskop adı verilen cihaz sayesinde, sinir sisteminin hassas ve erişilmesi zor olan kısımlarına müdahale etmeyi mümkün kılar. Ucunda yoğun ışık ve kameranın bulunduğu bu cihaz, cerrahın daha net görüntüler elde etmesini ve başarı oranı yüksek operasyonların yapılmasını sağlar.
  • Nöromonitörizasyon Tekniği: Ameliyat başladıktan sonrasında görülmesi muhtemel olan komplikasyonların takip edilmesini sağlayan yöntemdir. Sinir tahribatı, felç ya da hareket kabiliyetinde kayıpların yaşanmaması açısından hayli önemlidir.

Yenidoğanlar, büyüme döneminde bulunan çocuklar ya da ergenlik dönemindeki çocuklarda görülen beyin ve sinir sistemi hastalıkları için pediatrik nöroşirurji uzmanları tercih edilir. 

Bu uzmanlar pediatri alanında da uzmanlaştıkları için başarı oranı daha yüksek operasyonlar yürütebilirler.

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

Beyin ve Sinir Cerrahisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Nöroloji Hangi Hastalıkları Kapsar?

Nöroloji, nöroşirurji bölümü ile aynı sağlık sorunlarını kapsar. Ancak sinir sistemi ve beyinde görülen hastalıkların cerrahi olmayan tedavilerini üstlenir. Harici olarak baş dönmesi, baş ağrıları, MS hastalığı, baygınlık, vücutta uyuşma ve hissizleşme, istemsiz kas seğirmeleri, parkinson hastalığı, migren, unutkanlık, uyku bozuklukları, baygınlık, dalgınlık ve titreme gibi sağlık sorunlarıyla da ilgilenir.

Dr. Çisem Timur

Beyin Cerrahi Nöroloji Mi?


Beyin cerrahi bölümü, nöroloji bölümü ile aynı hastalıkları inceler. Ancak nöroloji, cerrahi dışındaki tedavi yöntemlerinin uygulanmasından sorumludur. Beyin cerrahi bölümü ise diğer tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda yapılacak ameliyatları üstlenir. Bu nedenle beyin cerrahi (nöroşirurji) ve nöroloji bölümleri aynı değildir.

Dr. Çisem Timur

Beyin ve sinir cerrahi bölümü, baş, boyun, omurilik, beyin ve sinir sisteminde yer alan hastalıkların cerrahisi ile ilgilenen bir bölümdür.

makaleyi incele

Kişinin etrafındakileri dönüyormuş gibi hissetmesine sebebiyet veren bir yanılsama durumu olan Vertigo hastalığının kesin bir tedavisi olmamakla birlikte hastanın durumuna göre tedavi edilebilir.

makaleyi incele

Halk arasında sara hastalığı olarak bilinen epilepsi, bulaşıcı olmayan bir nörolojik hastalıktır. Nöbetlere neden olan epilepsinin tedavisinde anti-epileptik ilaçlar kullanılır.

makaleyi incele

Omurgayı oluşturan omurların orta hattan kaymasıyla oluşan yapısal bozukluğa denir. Tedavinin temelinde gözlem, korse tedavisi ve cerrahi tedavi olma üzere üç seçenek vardır ve hastaların özelliklerine göre bu seçeneklerin biri veya birkaçı uygulanır.

makaleyi incele

Bel fıtığı, bel bölgesindeki omurların doğal pozisyonlarını kaybetmesi sonucu oluşan ve tedavisi için çeşitli ilaçlar, fizik tedavi, egzersizler ve ameliyat yöntemleri uygulanan hastalıktır.

makaleyi incele