Kağıt Kesiği

Özellikle derinin daha ince olduğu yüz bölgesi ve parmak uçlarında oluşma riski daha yüksek olan kağıt kesiğine karşı öncelikle enfeksiyona ilk yardım tedavisi uygulanır.

Uluslararası alanda kabul edilen standart bir A4 kağıdın kalınlığı 0,05 milimetredir. Evlerimizde sıkça kullandığımız standart bir traş bıçağının kalınlığı ise yaklaşık 0,23 milimetredir. Vücudumuzun herhangi bir yerine dokundurulan tıraş bıçağı ağrılı ve kanamalı bir şekilde dokundurulan yüzeyi keser. Kağıt ise dokundurulan her noktada hemen kesi oluşturmaz. Özellikle derinin daha ince olduğu yüz bölgesi ve parmak uçlarında kağıt kesiği oluşması daha muhtemeldir.

Herhangi bir eşyanın insan vücuduna zarar verebilmesi için belli bir sertliğe ulaşmış olması gerekir. Kağıt oldukça yumuşak olmasına rağmen oldukça fazla ince olması nedeniyle nadiren de olsa kesiler meydana getirebilir. 

Kağıt Kesiği Belirtileri  

Standart A4 boyutunda bir kağıdın kesi oluşturması halinde kanama hem görülebilir hem de görülmeme ihtimali vardır. Kağıt kesikleri ile diğer kesici/delici aletlerin kanamaları karşılaştırılması halinde kağıt kesiğinin kanaması mikroskop yardımı ile incelenmesi gerekir. Genellikle deri altında kalan bu küçük kanamalar zaman içerisinde kendini mor bir görünüme bırakır. 

  • Parmaklarımızın uç kısımlarında hassas sinirler bulunmaktadır. Kağıt kesiğinin parmak uçlarında meydana gelmesi halinde beyne acı veren sinyaller gönderilmektedir. 
  • Dışarı sızan silik şeklinde bir kanama görülmemesi halinde derinin alt kısmında biriken kan, kesilen yüzeyin mor bir görünüme kavuşmasına olanak sağlar.
  • Kağıt kesiği kısa süre içerisinde fark edilmezse tahriş olma derecesine bağlı kalarak günlerce sızlama devam edebilir.

Kağıt Kesiği Nedenleri 

Ofiste, iş yerinde ya da herhangi bir ortamda kağıt ile fazla haşır neşir olunması halinde kağıt kesiği meydana gelebilir. Kağıtların yan kısımlarına çıplak göz ile bakıldığı zaman pürüzsüz bir yüzey olduğu fark edilir. Mikroskop altında kağıdın yan kesiti incelenirse çıplak göz ile fark edilemeyecek oranda tırtıklı bir yapısı olduğu görülür. 

Bu tırtıklı yapının yüzey alanı çok küçük olduğu için çok yüksek basınç uygulaması mümkündür. Bu basınç sonucunda hassas deri katmanları zarar görerek 'kesi' meydana gelir. Kağıt kesiğinin oluşabilmesi için gerekli olan tek şart, hassas deri yüzeyine yüksek oranda basınç uygulanabilmesidir.

Kağıt Kesiği Teşhisi

Kağıt, bıçak ya da benzeri sivri aletlerin oluşturduğu kesilerin teşhis edilebilmesi için hastanın anamnezi (öyküsü) ve fiziksel muayene yapılması yeterlidir. Kağıt kesiği oluşan bölge çevresinde silik ve çizgi şeklinde doğrusal bir açılma meydana gelir. 

Uzman hekim gözüyle yapacağı basit bir fiziksel muayene işlemi ardından sorunu kolayca teşhis edebilir.

Kağıt Kesiği Tedavi 

Kağıt kesiğine karşı öncelikle uygulanması gereken ilk yardım işlemleri bulunmaktadır. Bölgenin enfeksiyon kapmaması ve yara bölgesindeki kesiğin artmaması için bir takım ilk yardım işlemleri yapılmalıdır. Bu işlemler ise birçok kişinin bildiği batikon ile ya da su ve sabun yardımıyla kesi oluştuktan hemen sonra temizlenmesidir.

Kağıt kesiğine nazik davranmalısınız aksi halde çizgi şeklinde kesilen bölgenin daha fazla büyümesine neden olabilirsiniz. Kağıt kesiği tamamen bir sıyrıktan ibaret olduğu için birkaç gün içerisinde kesik olduğunu bile unutabilirsiniz. İlk gün sinir uçlarınızın ağrı hissini beyne göndermesi neticesinde rahatsız etmesi normaldir. 

  • Bölgenin temizlenmesi öncelikli husustur. (Batikon ya da sıvı sabun ile su) 
  • Kağıt kesiği oluşan bölgenin hava alması iyileşme sürecini hızlandırır. Fakat bulunduğunuz ortamın kirli ve pis olması bölgenin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Bu sebeple yara bandı sararak enfeksiyonlara karşı koruyabilirsiniz. (Yara bandının ıslanması ve çokça kirlenmesi halinde değiştirmeyi ihmal etmeyin) 
  • Bedenin iyileşme sürecine teşvik etmesi adına uzman hekim kontrolünde antibiyotik kremler kullanabilirsiniz. Bu kremler bedenin iyileşme sürecini hızlandırırken, iltihap oluşmasına engel olur.
  • Eczanelerden deri yaralarına özgü lokal anestezik kremlerden satın alabilirsiniz. Bu ürünlerin doğrudan deri üzerine uygulanması bir süreliğine acı ve yakma hissi uyandırır.

Bunun haricinde kesilere evde kendi uygulayacağınız kürler sayesinde iyileşme sürecini hızlandırabilir, ağrısını azaltabilirsiniz.

Kâğıt Kesiği Tedavi Edilmezse

Kağıt kesisi oluştuğu an diğer kesici aletlere göre oldukça fazla ağrı hissi uyandırdığını bilinir. Kesi oluşan bölge enfeksiyon kapmadığı sürece herhangi bir sorun yaşamadan iyileşme sürecini tamamlar.

Kesi meydana gelen bölgede sizler farkına varmadan iyileşme meydana gelebilir. Herhangi bir geleneksel ya da tıbbi tedavi uygulamadan kendiliğinden iyileştiğine tanık olabilirsiniz. Enfeksiyon kapması halinde antibiyotik kremler kullanmanıza gerek kalabilir. Enfeksiyon kapması halinde bölgenin iyileşme süresi uzayacaktır.

Kağıt Kesiğine Ne İyi Gelir?

Evde kendinizin uygulayabileceği geleneksel tedaviler sayesinde kağıt kesiğinin iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Kağıt kesiği hem ağrı hem de iyileşme süreci yönünden kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu sebeple geleneksel tedavi yöntemlerinin herkes için aynı etkiyi göstermesi beklenemez. 

Bu aşağıda bahsedilen geleneksel tedavi yöntemlerini uygulamadan önce kesi bölgesine ilk yardım tedavisini kesinlikle uygulamalısınız. İlk yardım yöntemleri bölgenin enfeksiyon kapmasına engel olur.

Patates

Hem sofraların hem de geleneksel tedavi yöntemleri arasında önemli bir yere sahip olan patates, antienflamatuar ve antioksidan özelliğiyle kesiklerin iyileşme sürecini hızlandırır. Çiğ bir dilim patatesi kağıt kesiği olan bölge üzerinde yaklaşık 20 dakika bekletmelisiniz. Bekleme süresinin ardından bölgeyi yıkamalısınız.

Yoğurt

Hem yanık tedavisinde hem de hücrelerin yenilenmesi için kullanabileceğiniz yoğurt, kağıt kesiğinde iyileşme sürecini hızlandır ve dokuların eski sağlığına kavuşmasına fayda sağlamaktadır. Kağıt kesiği olan bölgenin üzerini yoğurt ile kapatın ve yaklaşık yarım saat boyunca bekletin. Bu sürenin ardından bölgeyi yıkamayı unutmayın. 

Elma Sirkesi

Elma sirkesine alerjiniz bulunmuyor ise kağıt kesiğinin iz bırakmaması için kullanabilirsiniz. Özellikle yaraların iz bırakmaması adına elma sirkesi geleneksel tedavi yöntemleri arasında önemli bir paya sahiptir. Elma sirkesini pamuk yardımı ile kağıt kesiği yaşanan bölge üzerine sürün. 

Alerjik reaksiyonların oluşması halinde elma sirkesinden uzak durmalısınız. Ciddi bir sağlık problemi yaşamanız üzerine uzman bir hekime görünmelisiniz.

Aloe Vera

Kaktüse benzer görünümüyle bilinen Aloe Vera, kozmetik ürünleri ve kesiklerin üzerine uygulanan bir bitki türüdür. Bu bitki türünün jel özünü kesik yaşanılan bölge üzerine uygulayabilirsiniz. Bu sayede kesik yaşanılan bölgenin iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. 

Nane

Muhteşem kokusu ile bilinen nane hem yemekleri hem de alternatif tıpta kullanılan önemli bir bitki türüdür. Bir bardağın içerisine nane çayı demleyin ve kesik yaşadığınız bölge üzerine ılık halde iken sürün. İltihaplı dokuyu rahatlatan yapısı sayesinde kağıt kesiğini bir süre hissetmeyeceksiniz. 

Sarımsak

Bir bardak ılık su içerisine iki üç diş sarımsak koyun ve bekletin. Ortalama üç saat beklettiğiniz sarımsakları çıkarttıktan sonra kağıt kesiği yaşadığınız bölge üzerine sürün. Bu sayede enfeksiyon kapmasını engellerken; iyileşme sürecini hızlandıracaksınız. Günde bir ya da iki defa uygulayabilirsiniz.

Kağıt Kesiğine Ne İyi Gelmez?

Kağıt kesiği ile karşılaştığınız zaman ilk birkaç saat içerisinde çok fazla acıtacağını aklınızdan çıkarmayın ve bu acıyı dindirmek adına zararlı uygulamalardan kaçınmalısınız. Örneğin, kesi bölgesinin derin ve şiddetli kanamalı olması durumunda kesinlikle ilaç tedavisi ya da geleneksel tedavi yöntemlerini denemeden uzman bir hekime danışmalısınız.

  • Kesi bölgesinin temizlenmeden kirli ve paslı ortamlar ile hala çalışmaya devam etmek oldukça tehlikelidir. Bu tarz bir yerde çalışmaya devam etmeniz gerekiyorsa ilk yardım uygulanıp ardından güzelce sarılmalıdır.
  • Hidrojen peroksit, iyodin ve izopropil alkolden uzak durmalısınız. Uzman hekim eşliğinde kullanılmadığı takdirde ciltte önemli sağlık sorunlarına neden olabilirken kesi bölgenin derinleşmesine sebep de olabilir.

Kağıt Kesiği İlaçları

Kağıt kesiğinde herhangi bir ilaç tedavisi uygulamadan bir süre acı/ağrı hissettikten sonra kendiliğinden iyileştiğine tanık olabilirsiniz. Acı ve ağrı hissi sizleri çok fazla rahatsız ediyorsa uzman bir hekim önerisi dahilinde antibiyotik ile birlikte ağrı kesiciler kullanılabilir. Antibiyotik kullanılması ise tamamen hekim önerisinde enfeksiyon kapması sonucunda verilir. 

Ciltte meydana gelen tahriş, yara, kızarıklık ve kesi tedavisinde kullanılan 1 mg merhem ile 10 mg Centalla Asiatica içeren kremleri kullanabilirsiniz. Hem ağrı kesici olarak hem de izleri önlemek adına bu ilacı uzman hekim önerisi dahilinde kullanabilirsiniz. Kızarıklık, cildin farklı bölgelerinde meydana gelen kızamık şeklinde kabarcıklar yan etki olarak görülebilir. Bu durum dahilinde kesinlikle uzman bir hekime danışmalısınız. 

Kağıt Kesiği için Hangi Doktora Gidilir?

Parmak uçları ya da vücudunuzun farklı bölgelerinde meydana gelen deri ile ilgili sorunlarınız için özel ya da kamu kuruluşlarının Dermatoloji (Cilt Sağlığı) bölümüne müracaat edebilirsiniz. 

Bunun yanı sıra evde kendi uygulayacağınız yöntemler sayesinde kağıt kesiğinin iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Kağıt Kesiği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kağıt kesiği neden çok acıtır?

Kağıt ile sıkça haşır neşir olan birçok kişinin karşılaşacağı sorunlardan biridir. Özellikle çok yıpranmış kağıtlar yerine bir top deste yeni açıldıktan sonra sıkça karşılaşılan sorunların başında gelir. Kağıt kesiği hem geç iyileşir hem de çok fazla acı hissi uyandırır. Bunun sebebi ise; 

Parmak uçlarında ya da yüz bölgesinde çok fazla nosireseptör adı ile bilinen sinir ucu bulunmaktadır. Kağıdın tırtıklı ve testereye benzer yapısı parmak ucunu kestikten sonra açık bir yara oluşturmazken, sadece hava ile temasa geçmesini sağlar. Bu bölge her hava ile temas geçtiğinde sinir uçları tekrar uyarılır. Bu uyarılma beyne sinir iletilerinin ulaşmasına neden olur. 

Bir diğer tarafı ise kağıt üzerinde çok sayıda kimyasal bulunmaktadır. Kesinin oluşması sırasında beyazlatıcı gibi olan kimyasallar derinin iç katmanına temas eder. Bu kimyasalların yakıcı etkisi ise beynimizde acı hissi olarak uyarılır. 

Int. Dr. Aslı Atarbay