Kapalı Komedon

Kapalı Komedon (Beyaz Nokta) Nedir?

Kapalı komedon, halk arasında yağ bezesi ya da beyaz nokta olarak da tariflenebilen beyaz renkli ve ucu derinin alt kısmına doğru kapalı halde bulunan bir oluşumdur. Komedon terimi kıl folikülerinin sebum adı verilen ve ciltte bulunan yağ bezlerinin bir tür salgısı olan sıvının burda bulunan kanalları tıkaması neticesinde oluşur. Bu oluşumları koyu renkte ya da açık renkte görmek mümkündür. Tıp alanında komedon denilen yapı açık komedon ve kapalı komedon olmak üzerek ikiye ayrılır. Hemen hemen herkeste görülebilecek bir yapı olan komedonlar sıklıkla burun, çene, alın ve boyun gibi yüzdeki yağlı bölgelerde ortaya çıkabilmektedir. Komedon yapısı sivilceler gibi insan yüzünde ve vücudunda kendini ağrı, kızarıklık ve yanma gibi bulgularla belli etmediği için genellikle görmezden gelinmektedir. Ancak dermatoloji polikliniklerinde en sık karşılaşılan hasta şikayetlerinin başında gelmektedir.

İnsan cilt yapısında bulunan pilosebase unit (yağ bezleri, kıl kökü ve kas yapısından oluşan yapı, ünite) cildi korumak için burada bulunan yağ bezlerinden sebum adlı bir salgı salgılatır. İnsan cildinde bulunan bu yapı sayesinde gözeneklerimizin esnekliği sağlanır ve cilt kendi kendini yenileyebilmektedir. Ancak bu 3’ lü yapının aşırı çalışması ya da yetersiz çalışması yani bu yapının bozulması sonucu hastalarda çeşitli cilt problemleri görülmektedir.

Aşırı miktarda yağ bezlerinden sebum sıvısının üretimi sonucu olarak cildin yağ dengesi bozulmakta ve hatta gözenekler genişlemektedir. Bu bozulan denge ve gözeneklerin genişlemesi sonucu çeşitli mikroorganizmalar, kir ve deri partikülleri bu alanlara dolarak önce mikrokomedon adlı yapıyı oluştururlar. Bu mikrokomedonlar siyah ya da beyaz renkte olabilmesi yanında ilk oluştuğu zamanlarda insan gözüyle seçilemeyecek şekildedir. İlerleyen zamanda büyüyen bu nokta şeklindeki komedon yapıları elinizi cildinizde gezdirdiğiniz zaman hissedebileceğiniz şekilde pütürlü bir hal almaya başlar ve aynı zamanda da gözle görülebilir. Yüzde kapalı komedon yağ butonları denilen yapı ise elinizi cildinizde gezdirdiğiniz zaman hissedebileceğiniz şekilde pütürlü bir hal almaya başlayan ve aynı zamanda da gözle görülebilir olan bu yapıların ilerlemiş halidir.

Kapalı Komedon Belirtileri Nelerdir?

Kapalı komedon oluşumundaki ana etken pilosebase unitin tarafından salınan sebum sıvı maddesinin bu yapının aşırı çalışması sonucu artması ya da yetersiz çalışması sonucu azalmasıdır. Bu noktada eğer fazla miktarda salınım olursa ciltte yağlanma problemleri ile karşılaşırken az salınırsa bu seferde ciltte kuruluk problemleri yaşanacaktır. Bu hususlara göre kapalı komedon belirtileri şunlardır ;

  • Parlak ya da Yağlı Görünüm: Ciltte meydana gelen kapalı komedonlar yağ bezlerinden aşırı miktarda sebum sıvı maddesinin üretimi sonucu bozulan cildin yağ dengesi ve gözeneklerin genişlemesi sonucu oluşur. Ve böylece bozulan bu yağ dengesi sonucunda hastaların cildi parlak ya da yağlı bir şekilde görünüm  alabilir.
  • Ciltte Meydana Gelen Büyük ya da Belirgin Gözenekler: Kapalı komedonu olan hastalarda görülen bir diğer belirti de ciltte meydana gelen büyük ya da belirgin gözeneklerdir. Hastalarda pilosebase unitin ciltteki yağ dengesini ayarlayamaması sonucu kapalı komedonda büyük ya da belirgin gözenekler oluşabilir.
  • Kalın ya da Pürüzlü Görünen Cilt: Kapalı komedonlu hastalarda yağ dengesinin bozulması sonucu öncelikle mikrokomedonlar oluşmaktadır. Bu oluşan yapıların zamanla tıkanıklığın artması sebebiyle git gide byümesi sonucu hastaların cildi kalın ya da pürüzlü gözükmeye başlamaktadır.
  • Ara Sıra ya da Sürekli Şekilde Ortaya Çıkan Sivilceler: Kapalı komedon bulunan hastaların bazılarında bozulan cilt yağ dengesi sonucu olarak sivilce meydana gelebilmektedir. Eğer kapalı komedon acnelyse bu durum hastaları daha da rahatsız edebilecek bir durum olarak hekimlerin karşısına çıkmaktadır.
  • Tıkanmış Gözenekler ve Siyah Noktalar: Kapalı komedonlarda sıklıkla pilosebase ünitte yer alan yağ bezlerinin aşırı miktarda sebum sıvısının üretimi sonucu olarak cildin yağ dengesi bozulmakta ve hatta gözenekler genişlemektedir. Bu bozulan denge ve gözeneklerin genişlemesi sonucu çeşitli mikroorganizmalar, kir ve deri partikülleri bu alanlara dolarak hastalarda tıkanmış gözeneklere ve beyaz nokta yapılarının yanında siyah nokta da oluştumaktadır.
  • Ciltte Gerginlik Hissi: Kapalı komedon oluşumunda üretilen sebum artışının yanında dengenin bozulması sebebiyle azalan sebum miktarıda gözlenebilmektedir. Böyle durumlarda hastalarda özellikle duş aldıktan, banyo yaptıktan ya da el ve yüzünü yıkadıktan sonra ciltte gerginlik hissi meydana gelebilmektedir.
  • Kaşıntı: Kapalı komedon oluşumunda üretilen sebum artışının yanında dengenin bozulması sebebiyle azalan sebum miktarıda gözlenebilmektedir. Sebum azalmasına bağlı derinin korunamaması neticesinde kapalı komedona ciltte görülen kaşıntılar da eşlik edebilir.
  • Kızarıklık ve Döküntüler: Kapalı komedon oluşumunda üretilen sebum artışının yanında dengenin bozulması sebebiyle azalan sebum miktarıda gözlenebilmektedir. Sebum azalmasına bağlı derinin korunamaması neticesinde kapalı komedona ciltte görülen kızarıklık ve döküntülerde eşlik edebilmektedir.

Kapalı Komedon Nedenleri (Risk Faktörleri) Nelerdir?

Hastalarda gözlenen kapali komedon nedenleri çeşitlilik göstermekle birlikte asıl neden cilt asit baz dengesi yani ph dengesinin bozulması bu sebeplerin temeli sayılabilir. Çünkü cilt ph bozulduğu zaman bu pilosebase ünitinde de dengesini bozarak aşırı miktarda yağ bezlerinden sebum sıvısının üretimine neden olarak cildin yağ dengesini bozulmakta ve gözenekleri ise genişlemektedir. Bu bozulan denge ve gözeneklerin genişlemesi sonucu çeşitli mikroorganizmalar, kir ve deri partikülleri bu alanlara dolarak önce mikrokomedon adlı yapıyı oluştururlar. Bu dengenin bozulması ve kapalı komedon oluşması sebepleri şöyle sıralanabilir ;

  • Genelde hastaların iyi niyetli olarak cilt temizliğini sağlama amacıyla kullandığı yanlış kozmetik materyallere ve siyah noktaları temizlemek amacıyla kullandıkları ve ciltlerine hasar verdikleri sert yüz temizleme ürünlerine karşı cildin kendisini koruyup nemli kalmasını sağlamak için daha fazla sebum sıvısı üreterek cevap vermesiyle kapalı komedonlar oluşabilmektedir.
  • Sebum sıvısının yani yağlı maddenin artışının yanında bir diğer önemli nedense cildin kurumasıdır. Çok sıcak suyla yapılan banyolar ya da kışları sıcak suyla yüzün yıkanması sonucu hastaların yüzleri kurumaktadır. Buna cevap olarak cilt gene sebum artışını sağlayarak cildin nemini korumaya çabalar ve kapalı komedon oluşabilir.
  • Ergenlik dönemindeki hastalarda ise görülen en önemli sebep hormon seviyelerinde artış ya da hormona karşı cildin verdiği yanıtta artış olmasıdır. Ergenlik sürecinde artan cinsiyet hormon değerleri sonucu cildimizde sebum artışı gözlenir ve sonuç olarak kapalı komedon dediğimiz beyaz noktaları gözlemleyebiliriz.
  • Her insan vücudunda metabolizmanın devamlılığını sağlamakta olan bir hormon dengesi bulunmaktadır. Eğer hastada bu denge bozulur ve hormonal bozukluklar baş göstermeye başlarsa hastanın cildinde tüylenme problemleri ortaya çıkacaktır ve bu tüy gözenekleri kapalı komedon oluşumu için biçilmiş kaftandır.
  • Kapalı komedon hastalarında gözlenen bir diğer neden ise dengesiz beslenmedir. Hastalarda gözlenen beslenme bozukluğu tüm vücut organlarını etkilediği gibi cildi de etkilemekte ve herkes için geçerli olmasa da komedon oluşumuna neden olabilmektedir.
  • Stabil yaşam, tembellik ve aşırı fast – food denilen bol kalorili yemek türlerinin tüketilmesi sonucu gözlenen aşırı kiloluluk   ya da obezite hali de hormonal bozukluklara sebebiyet vererek komedon oluşumuna ve diğer akne tiplerine sebebiyet verebilmektedir.
  • Hastalar tarafından kullanılan kortizon ya da sentetik hormonlu bazı ilaçlar, nüfus planlama yöntemlerinden biri olan OKS gibi hormonlu koruyucu ilaçlar sebum sıvısının miktarında artış yaparak kapalı komedon oluşumuna neden olabilmektedir.
  • Tüm bunların dışında yüzde ya da sırtta travmaya neden olabilecek kask ve sırt çantası gibi eşyaların kullanımı, yaşanan bölgenin havasının kirli ve aşırı nemli olması, sürekli gözlük takmak, ciltte görülen akneleri sıkmak, aşırı stres ve cildin tahribata uğrayacak şekilde ovalanması kapalı komedonun diğer nedenlerinden sayılabilmektedir.

Kapalı Komedonda Teşhisi

Kapalı komedonun hekim tarafından tedavi edilebilmesi için öncelikle teşhisinin yapılması gerekmektedir. Hekim teşhis için hastanın sıkıntılarını dinlediği anamnezi alır, fizik muayenesini yapar ve laboratuvar tetkiklerine başvurur. Hekimin fizik muayenede kullandığı en sık  yöntemler inspeksiyon (Gözlemleme) ve palpasyondan (Dokunma) oluşmaktadır. Fizik muayenesini bitirdikten sonra gerekli gördüğü takdirde laboratuvar tetkiklerine başvurabilir.

Kapalı Komedonda Tedavisi

Hekimler kapalı komedon temizliği tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanabilmektedir. Kullanılan ilaçların bazılarını hastalar reçetesiz olarak da temin edebilirler ancak dikkatli olmalarında fayda vardır çünkü estetetiksel olarak zor durumda kalmamak için hekime danışarak reçetesiz ürünleri kullanmalılardır. Bu reçetesiz kullanılabilecek yöntemler krem, jel ya da ped şeklinde preparatlardır. Kapalı komedonun elma sirkesi ile geçebileceği gibi kulaktan dolma yöntemler ve diğer kapalı komedon için maske gibi reçetesiz yöntemler kapalı komedonun bulunduğu bölgedeki bakteri ve yağ miktarını azaltmayı amaçlasa da hekime danışmadan bu yola başvurmak son derece sakıncalıdır ve tavsiye edilmemektedir.

Kapalı komedon hastalarının hekimle eşgüdümlü iletişim halinde tedavilerini uygulaması oluşabilecek kötü sonuçların önlenmesi adına mühimdir. Hekim hastalarda içerisinde A vitamini içeren ilaçlar kullanabilir. Bunun dışında uzman hekim kapalı komedon alanını temiz tutma amacıyla temizleyici ya da antibiyotikli merhem de kullanılabilir. Sanılanın aksine kapalı komedon differin jel kullanılarak geçmez çünkü bu jel orta seviyeli akne yani sivilceler için kullanılan bir ilaçtır.

Hekimlerin kullanabildiği bir diğer yöntem ise mikroderm abrazyondur. Bu yöntemle hekimler derinin üst kısmını özel bir aletle kazıyarak komedonun oluşturduğu tıkacı gidermeye çalışır.

Kapalı Komedon Tedavi Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Yol Açar?

Kapalı komedon, aşırı miktarda yağ bezlerinden sebum sıvısının üretimi sonucu olarak cildin yağ dengesi bozulması ve gözeneklerin genişlemesiyle bu alanlara çeşitli mikroorganizma, kir ve deri partiküllerinin girmesiyle oluşmaktadır. Eğer kapalı komedon tedavi edilmezse sayıca artabilir ya da bu aralara bakterilerin girmesi sonucu enfeksiyonlar ortaya çıkabilmektedir.

Kapalı Komedon Ne İyi Gelir? Ne İyi Gelmez?

emizlik her hastalıkta olduğu gibi kapalı komedonun önlenmesinde de başı çekmektedir. Eğer çok terleyen ve genel anlamda yağlı bir cilde sahipseniz yüzünüzü ılık suyla yıkayarak temizleyebilirsiniz ve bu yüzdeki yağı uzaklaştırarak kapalı komedon oluşum ihtimalini düşürecek, aynı zamanda da iyi gelecektir. Ancak her şeyde olduğu gibi temizlikte de ölçülü davranmak makbuldür. Aksi takdirde cildinizi travmatize edecek kadar yıkar ya da kurutursanız bu da kapalı komedona neden olacağı için cildinize iyi gelmeyecektir.

Gebede Kapalı Komedon

Gebelerde de artan hormon seviyeleri ve hormonlara cilt tarafından verilen yanıtta artma sonucu ya da anne adayının yağlı bir cilt yapısına ezelden beri sahip olmasından dolayı kapali komedon gözlenebilir. Ancak çok endişe duyulacak bir durum değildir. Uzman bir dermatoloji hekimine başvuruda bulunularak diğer yetişkinlerde olduğu gibi tedavisi yapılabilmektedir.

Kapalı Komedonda Hangi Doktora Gidilir?

Kapalı komedonla ilgilenen ve hastalığın teşhisi, tedavisini yapan bölüm dermatoloji bölümüdür. Hasta belirtilerle uzman dermatoloji doktoruna başvuruda bulunduğu zaman hekim yalnız inspeksiyonla yani gözle inceleme ile hastalığın tanısını koyabilmektedir.

Hastalar cildinde parlak ya da yağlı görünüm, ciltte meydana gelen büyük ya da belirgin gözenek, kalın ya da pürüzlü görünen cilt, ara sıra ya da sürekli şekilde ortaya çıkan sivilceler, tıkanmış gözenekler ve siyah noktaların varlığında hekime başvuruda bulunmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
6
0
Makeleyi Paylaşın