Acil Servis Makaleleri
Subaraknoid kanama; herhangi bir nedenle beynin zarlarından olan araknoid zarın altında gelişen kanamalardır. Medikal tedavi ve diyaliz işlemleri sık tercih edilmektedir.
Mide kanaması sonucunda ortaya çıkan ve sindirim sistemiyle bağlantılı olan kusmaya kan kusması denmekte olup, altta yatan sebepler bulunup ona göre tedavi programı hazırlanır.
Soğuk havale, yüksek ateş dışındaki sebeplerden oluşan havale türü olup türüne ve hastanın neden havale geçirdiğine göre tedavi yöntemi de değişkenlik göstermektedir.
Mide delinmesi midede herhangi bir nedenle yırtık oluşumu ve bu yırtık sonucu oluşan bir dizi semptomları barındıran bir rahatsızlıktır. Medikal tedavi yoktur ve esas tedavisini cerrahi girişim oluşturur.
Cilt ve mukozalarda kabarcıklar ve ağrılı kızarıklıklar ile kendini gösteren bir hastalıktır. Grip benzeri semptomlar gösterir. Tedavisi hastane şartlarında olur ve hastalığa neden olan ilacı bırakmak gerekir.
Rapor alımı genellikle polikliniklerden gerçekleşmektedir. Poliklinikler gece mesaisi yapmadığı için acil servislerde rapor yazabilmektedir. Rapor yazmak tamamen doktor tercihine bırakılmış bir karardır. Doktor gerekliği gördüğü takdirde rapor yazabilir.
Diş hastanelerinin bazılarında (özellikle büyük ve il merkezinde bulunanlarda) acil servis hizmeti verilebilmektedir. Buralarda da diş çekimi, dolgu, apse için antibiyotik tedavisi düzenlenmesi gibi pek çok işlem uygulanabilmektedir.
Acil serviste hali hazırda bekleyen göz doktorları görev yapmaz fakat göz hastalıkları bölümünün servisinde nöbetçi göz doktoru bulunur. Çok az sayıda uzman hekimin görev yaptığı küçük yerleşim yerlerinde hekimler icapçı olarak da nöbet tutabilirler. Bu durumda, acil servisin çağrısıyla hastaneye gelerek hastayı muayene eder, gerekli müdahaleyi yapabilirler.
Travma odası; kalp krizi, solunum durması, çoklu kırıklar, büyük travmalar, ağır kanamalar, felçler gibi acil ve hayati problemlere müdahale edilen acil servis bölümüdür. Özellikle ileri yaşam desteği sağlanır ve hastanın vital (hayati) bulguları stabil hale getirilir. Odada oksijen cihazı, defibrilatör, cerrahi masa ve lambalar, EKG cihazı, ilaçlar gibi pek çok tıbbi eşya bulunur.
Sağlık personelinin rahatça çalışabilmesi için yataklı bölümden ayrılmış, girmenin yasak olduğu bir odadır. Buraya müdahale esnasında hasta yakını alınmaz.