Acil Servis Makaleleri
Sigaranın içinde bulunan tütünün içindeki nikotinin fazla miktarda alınması sonucu nikotin zehirlenmesi gelişebilir. Öncelikle mide içeriğinin solunum yoluna kaçmasını önleyici önlemler alınır.
Vestibüler nörit; iç kulakta bulunan vestibüler sinirinin (denge siniri) viral veya bakteriyel kaynaklı enfeksiyonudur. Vestibüler nörit tedavisi altta yatan nedene göre değişmektedir.
İki veya daha fazla sayıda birbirine komşu olan kaburgaların, iki veya daha fazla bölgesinden kırılmasıyla oluşan yelken göğüs meydana gelir. Hastanede acil bir şekil tedavi edilmelidir.
Eğer kanser hücreleri çok hızlı bir şekilde bazı maddeleri salırlar ise böbrekler kandan bunları temizleyemez ve bu duruma tümör lizis sendromu,TLS, denir. Tedavisi hastalığın şiddetine göre belirlenir.
Arsin gazı olarak 3 farklı şekilde bulunabilen bir metal olan arsene maruz kalınması sonucu arsenik zehirlenmesi oluşur. Mide yıkaması ve damar içi sıvı takviyesiyle tedavi sağlanabilir.
Rapor alımı genellikle polikliniklerden gerçekleşmektedir. Poliklinikler gece mesaisi yapmadığı için acil servislerde rapor yazabilmektedir. Rapor yazmak tamamen doktor tercihine bırakılmış bir karardır. Doktor gerekliği gördüğü takdirde rapor yazabilir.
Diş hastanelerinin bazılarında (özellikle büyük ve il merkezinde bulunanlarda) acil servis hizmeti verilebilmektedir. Buralarda da diş çekimi, dolgu, apse için antibiyotik tedavisi düzenlenmesi gibi pek çok işlem uygulanabilmektedir.
Acil serviste hali hazırda bekleyen göz doktorları görev yapmaz fakat göz hastalıkları bölümünün servisinde nöbetçi göz doktoru bulunur. Çok az sayıda uzman hekimin görev yaptığı küçük yerleşim yerlerinde hekimler icapçı olarak da nöbet tutabilirler. Bu durumda, acil servisin çağrısıyla hastaneye gelerek hastayı muayene eder, gerekli müdahaleyi yapabilirler.
Travma odası; kalp krizi, solunum durması, çoklu kırıklar, büyük travmalar, ağır kanamalar, felçler gibi acil ve hayati problemlere müdahale edilen acil servis bölümüdür. Özellikle ileri yaşam desteği sağlanır ve hastanın vital (hayati) bulguları stabil hale getirilir. Odada oksijen cihazı, defibrilatör, cerrahi masa ve lambalar, EKG cihazı, ilaçlar gibi pek çok tıbbi eşya bulunur.
Sağlık personelinin rahatça çalışabilmesi için yataklı bölümden ayrılmış, girmenin yasak olduğu bir odadır. Buraya müdahale esnasında hasta yakını alınmaz.