Acil Servis Makaleleri
Tibia kırığı, incik kemiği veya kaval kemiği olarak da bilinen büyük kemiğin kırılması durumuna denmekte olup, tedavisi; hastada oluşan kırığın derecesine göre planlanır.
Bağırsak delinmesi, genellikle herhangi bir nedenle kalın bağırsağın duvarının zayıflayıp delinmesi olayı olup, çoğu cerrahi olarak onarılmaktadır.
Vücutta yanmalar, aşırı ısı içeren maddelere maruziyet, güneş ışınlarına uzun süre maruz kalma, aşırı radyasyon, kimyasal maddeler veya elektrik kaynaklı oluşabilmektedir. Birinci derece yanık gibi hafif yanıkların çoğu evde tedavi edilebilir fakat ciddi yanıklar tedavi edilmelidir.
Hamileliğin ilk belirtilerinden gibi görülen mide bulantısı ve kusma özellikle hamileliğin ilk haftalarında pek çok anne adayında görülmektedir. Bulantı ilacı, zencefil ve B6 vitamini gibi tedaviler uygulanabilir.
Epiglottit, boğazdaki gırtlak bölgesinin üst tarafında kıkırdak yapısındaki parçanın enfeksiyonu ve inflamasyonu durumuna verilen isimdir. İlk amaç acil olarak hastanın solunum yolunu güvene almak ve vücudun oksijenlenmesini sağlamaktır.
Rapor alımı genellikle polikliniklerden gerçekleşmektedir. Poliklinikler gece mesaisi yapmadığı için acil servislerde rapor yazabilmektedir. Rapor yazmak tamamen doktor tercihine bırakılmış bir karardır. Doktor gerekliği gördüğü takdirde rapor yazabilir.
Diş hastanelerinin bazılarında (özellikle büyük ve il merkezinde bulunanlarda) acil servis hizmeti verilebilmektedir. Buralarda da diş çekimi, dolgu, apse için antibiyotik tedavisi düzenlenmesi gibi pek çok işlem uygulanabilmektedir.
Acil serviste hali hazırda bekleyen göz doktorları görev yapmaz fakat göz hastalıkları bölümünün servisinde nöbetçi göz doktoru bulunur. Çok az sayıda uzman hekimin görev yaptığı küçük yerleşim yerlerinde hekimler icapçı olarak da nöbet tutabilirler. Bu durumda, acil servisin çağrısıyla hastaneye gelerek hastayı muayene eder, gerekli müdahaleyi yapabilirler.
Travma odası; kalp krizi, solunum durması, çoklu kırıklar, büyük travmalar, ağır kanamalar, felçler gibi acil ve hayati problemlere müdahale edilen acil servis bölümüdür. Özellikle ileri yaşam desteği sağlanır ve hastanın vital (hayati) bulguları stabil hale getirilir. Odada oksijen cihazı, defibrilatör, cerrahi masa ve lambalar, EKG cihazı, ilaçlar gibi pek çok tıbbi eşya bulunur.
Sağlık personelinin rahatça çalışabilmesi için yataklı bölümden ayrılmış, girmenin yasak olduğu bir odadır. Buraya müdahale esnasında hasta yakını alınmaz.