Acil Servis Makaleleri
D Dimer yüksekliği, pıhtılaşma süreci hakkında ve pıhtılaşma ile alakalı hastalıklar hakkında bilgi verir. Neden olan hastalığın tedavisi ile mümkündür.
Bel ve boyun bölgesinde oluşan fıtıkların harabiyetine denir. En sık bel ve boyun bölgesinde ağrı gözükmesi belirtileri olur. Hastalar ani hareket yapmaktan kaçınmalı ve olası durumda ağrı kesici içerikli ilaçlar içmelidir
Yabancı cisim aspirasyonları; kişinin solunum yollarına herhangi bir yabancı cismin kaçması sonucu gelişen ani solunum sıkıntısı barındıran klinik durumdur. Tedvisi ise solunum yollarında bulunan yabancı cismin oradan çıkarılması ile yapılmaktadır.
Yumurta zehirlenmesi, bozuk, tarihi geçmiş veya pişirildikten sonra uzun süre beklemiş olan yumurtaların tüketilmesinden kaynaklı olup belirtilere göre dinlenme yada ilaç tedavisi uygulanır
Ani tansiyon yükselmesi, kalpten pompalanan kanın kan damarlarına yaptığı basıncın tekrar damarlara dönerek oluşturduğu basınç olup, tedavisi farklı yaklaşımlarla yapılır.
Rapor alımı genellikle polikliniklerden gerçekleşmektedir. Poliklinikler gece mesaisi yapmadığı için acil servislerde rapor yazabilmektedir. Rapor yazmak tamamen doktor tercihine bırakılmış bir karardır. Doktor gerekliği gördüğü takdirde rapor yazabilir.
Diş hastanelerinin bazılarında (özellikle büyük ve il merkezinde bulunanlarda) acil servis hizmeti verilebilmektedir. Buralarda da diş çekimi, dolgu, apse için antibiyotik tedavisi düzenlenmesi gibi pek çok işlem uygulanabilmektedir.
Acil serviste hali hazırda bekleyen göz doktorları görev yapmaz fakat göz hastalıkları bölümünün servisinde nöbetçi göz doktoru bulunur. Çok az sayıda uzman hekimin görev yaptığı küçük yerleşim yerlerinde hekimler icapçı olarak da nöbet tutabilirler. Bu durumda, acil servisin çağrısıyla hastaneye gelerek hastayı muayene eder, gerekli müdahaleyi yapabilirler.
Travma odası; kalp krizi, solunum durması, çoklu kırıklar, büyük travmalar, ağır kanamalar, felçler gibi acil ve hayati problemlere müdahale edilen acil servis bölümüdür. Özellikle ileri yaşam desteği sağlanır ve hastanın vital (hayati) bulguları stabil hale getirilir. Odada oksijen cihazı, defibrilatör, cerrahi masa ve lambalar, EKG cihazı, ilaçlar gibi pek çok tıbbi eşya bulunur.
Sağlık personelinin rahatça çalışabilmesi için yataklı bölümden ayrılmış, girmenin yasak olduğu bir odadır. Buraya müdahale esnasında hasta yakını alınmaz.