Acil Servis Makaleleri
Bebeklik çağında yabancı cisim yutmak katı ya da sıvı olan, yutulmaması gereken cisimlerin bebek tarafından yutularak mideye gönderilmesi olarak ifade edilmektedir. Heimlich manevrası, el ile çıkarma girişimi, cerrahi yöntemler gibi tedaviler uygulanır.
“Yolcu ishali” olarak da bilinen turist ishali, genellikle sulu dışkılama ve kramp şeklinde karın ağrısı ile kendini gösteren sindirim sistemi hastalığıdır. Hastalık kendiliğinde geçmezse rehidratasyon sıvısı verilebilir.
Karın kası yırtılması, karında bulunan kas yapılarının herhangi bir nedenle zedelenip, kas liflerine ayrılması veya kopması durumudur. Kas ağrısına yönelik medikal tedavi uygulamasına başvurabilinir.
Kişinin kullandığı ilaca anormal tepki vermesi durumu olan İlaç Alerjisinde, vücudun tepki gösterdiği ilacın kesilmesi ve alerjinin giderilmesine yönelik tedavi uygulanır.
Özellikle sezaryen şekilde gerçekleşen doğumlardan sonra görülen el ayak şişmelerinin sebebi vücutta sıvı birikmesi yani ödemdir. Tedavide kan sulandırıcı, diüretik, ağrı kesici ve varis çorabı gibi seçenekler vardır.
Rapor alımı genellikle polikliniklerden gerçekleşmektedir. Poliklinikler gece mesaisi yapmadığı için acil servislerde rapor yazabilmektedir. Rapor yazmak tamamen doktor tercihine bırakılmış bir karardır. Doktor gerekliği gördüğü takdirde rapor yazabilir.
Diş hastanelerinin bazılarında (özellikle büyük ve il merkezinde bulunanlarda) acil servis hizmeti verilebilmektedir. Buralarda da diş çekimi, dolgu, apse için antibiyotik tedavisi düzenlenmesi gibi pek çok işlem uygulanabilmektedir.
Acil serviste hali hazırda bekleyen göz doktorları görev yapmaz fakat göz hastalıkları bölümünün servisinde nöbetçi göz doktoru bulunur. Çok az sayıda uzman hekimin görev yaptığı küçük yerleşim yerlerinde hekimler icapçı olarak da nöbet tutabilirler. Bu durumda, acil servisin çağrısıyla hastaneye gelerek hastayı muayene eder, gerekli müdahaleyi yapabilirler.
Travma odası; kalp krizi, solunum durması, çoklu kırıklar, büyük travmalar, ağır kanamalar, felçler gibi acil ve hayati problemlere müdahale edilen acil servis bölümüdür. Özellikle ileri yaşam desteği sağlanır ve hastanın vital (hayati) bulguları stabil hale getirilir. Odada oksijen cihazı, defibrilatör, cerrahi masa ve lambalar, EKG cihazı, ilaçlar gibi pek çok tıbbi eşya bulunur.
Sağlık personelinin rahatça çalışabilmesi için yataklı bölümden ayrılmış, girmenin yasak olduğu bir odadır. Buraya müdahale esnasında hasta yakını alınmaz.