Anne Sütü Alerjisi

Vücudun anne sütüne karşı geliştirdiği reaksiyonlara “bebeklerde anne sütü alerjisi” adı verilmektedir. Tedavisinde en önemli adım beslenme şeklinde değişiklik yapılmasıdır.

Anne Sütü Alerjisi Nedir?

Vücudun anne sütüne karşı geliştirdiği reaksiyonlara “bebeklerde anne sütü alerjisi” adı verilmektedir. Ancak bu çok nadir görülen bir durumdur. Vücudun verdiği tepkinin genellikle anne sütünden dolayı değil, anne sütü içindeki bir maddeden dolayı ortaya çıktığı bilinmektedir. Bebeğin, beslenme yoluyla anne sütüne geçen bir maddeye alerjisi olduğu düşünülmektedir. Yaygın olarak bebek vücudunun paketli gıdalardaki koruyucu maddeler ile süt ve süt ürünlerine tepki verdiği görülmüştür. 

Anne Sütü Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Anne sütü alerjisi olan bebeklerde birtakım belirtiler gözlemlenmektedir. Bu belirtiler cilt, solunum ve sindirim üzerinde görülmekte ve süt alerjisi ile aynıdır. Çünkü anne sütü alerjisi de genel olarak annenin inek sütü tüketmesinden ve bebeğin aslında inek sütüne alerjisi olmasından kaynaklanmaktadır. 

Bebeklerde anne sütü alerjisi belirtileri aşağıdaki gibidir;

Anne Sütü Alerjisi Nedenleri Nedir?

Anne sütü alerjisi adı verilen durum aslında anne sütünün içindeki maddelerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Annenin inek sütü ve süt ürünleri tüketmesi sonucunda bu ürünlerin içerdiği proteinler anne sütüne de geçmektedir. Böylece emme yoluyla bebek de bu proteinlere ulaşabilmektedir. 

Vücuda giren besinler yabancı ve yararlı olarak ikiye ayrılmaktadır. Bazen genetik ya da çevresel nedenlerden dolayı inek sütü gibi yararlı proteinler de bağışıklık sistemi tarafından zararlı olarak algılanabilmektedir. Sonuç olarak bu proteinler bebeğin bağırsakları tarafından emilememektedir. Bu durum da vücudun aşırı tepki vermesine ve alerjik belirtiler göstermesine neden olmaktadır. 

Anne Sütü Alerjisi Teşhisi

Öncelikle bir alerji varlığının belirlenmesi için cilt, solunum ve sindirim üzerindeki belirtilerin takip edilmesi gerekmektedir. Belirtilerden emin olunduktan sonra ise doktora başvurulmalıdır. Doktor tarafından gerekli testler yapılarak anne sütü alerjisi teşhis edilmektedir. Ancak 6 aydan küçük bebeklerin bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmediği için bu dönemde yapılacak klinik tanı önem kazanmaktadır. 6 aydan büyük bebeklere yapılan testlerden daha doğru sonuçlar alındığı bilinmektedir.

  • RAST Testi - Spesifik IgE: Bebekten kan alınarak alerjenin IgE antikorları incelenmektedir. IgE’nin 100 üzerinde olması alerji varlığını düşündürmektedir. Ancak kesin sonuç veren bir yöntem değildir. 
  • Prick Testi: Alerjenlerin kolun iç yüzeyine yerleştirilmesi ve deriye bastırılarak cilt altıyla temas etmeleri sağlanmaktadır. Gereken süre boyunca beklendikten sonra cilt üzerinde ortaya çıkan kızarıklık ve kabarıklık gibi reaksiyonlar değerlendirilir ve buna göre bir rapor hazırlanır.

Anne Sütü Alerjisi Tedavisi

Anne sütü alerjisinin tedavisinde en önemli adım beslenme şeklinde değişiklik yapılmasıdır. Bu alerji direkt olarak annenin beslenmesinden etkilendiği için annenin süt ve süt ürünlerinden uzak durması gerekmektedir. Annenin bebeği emzirdiği süreç boyunca süt, yoğurt ve peynir dışında tüketmemesi gereken farklı gıdalar da bulunmaktadır. Bunlar kek, kurabiye, çikolata, süt tozu ve bunlar gibi süt içeren gıdalar olarak sıralanabilir. 

Annenin süt ve süt ürünleri tüketemediği bu süreçte kalsiyum ihtiyacının farklı yollarla karşılanması gerekmektedir. İnek sütü gibi hayvansal maddeler içermeyen yulaf sütü, pirinç sütü ve hindistan cevizi sütü beslenme programına dahil edilebilir. Ayrıca beslenme uzmanları tarafından anneye uygun bir beslenme düzeni oluşturulabilmektedir. Beslenme ile annenin kalsiyum ihtiyacının karşılanamaması halinde uzman hekimler tarafından kalsiyum takviyesi reçete edilebilmektedir. 

Anne Sütü Alerjisi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Anne sütü bebeğin gelişiminde çok önemli rol oynamaktadır. Hem zihinsel hem de fiziksel gelişimini doğrudan etkilemektedir. Ancak bunların yanında bebeği alerjik astımdan ve gıda alerjilerinden de korumaktadır. Bu nedenle çocuğun anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. Ancak annenin inek sütü içeren gıdalar tüketmesi anne sütü alerjisi olan bebeğini emzirmesine engeldir. Anne sütü alerjisi olan bebeklerin emzirilmesi sonucunda alerjinin ciddi belirtileri ile karşılaşılabilmektedir. Bu nedenle anne sütü alerjisinin tedavi edilmesi gerekmektedir. 

Anne Sütü Alerjisi için Hangi Doktora Gidilir?

Yeni doğan bebeklerde anne sütü alerjisi için hastanelerin gastroenteroloji bölümlerine ya da alerji ve immünoloji bölümlerine başvurulması gerekmektedir. Bu bölümlerde bebeklerle çocuk alerji ve immünoloji uzmanları ile çocuk gastroenteroloji, hepatoloji ve beslenme uzmanları ilgilenmektedir. Genel olarak alerji belirtilerinin görülmesiyle doktora gidilebilir. Ancak ortaya çıktığında mutlaka doktora başvurulması gereken belirtiler de bulunmaktadır. Bu belirtiler dışkıda kan görülmesi, burun tıkanıklığı, hırıltılı nefes, öksürük ve nefes darlığı olarak sıralanabilir. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Anne Sütü Alerjisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Anne sütü alerjisi nasıl anlaşılır?

Anne sütü alerjisi olan bebeklerde genellikle cilt üzerinde kızarıklık, kabarıklık gibi belirtiler görülmektedir. Bu belirtilerin ardından herhangi bir tedavi uygulanmaması halinde bebeğin sindirimi ve solunumunu olumsuz etkileyen belirtiler de gözlemlenebilmektedir. Bu belirtiler ile karşılaşılması halinde uzman hekimler tarafından gerekli testler yapılarak tanı konmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Anne sütü alerjisi ne zaman ortaya çıkar?

Anne sütü alerjisi genellikle bebeğin emzirilmeye başlamasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bebek doğduktan sonra ilk 6 ay boyunca bağışıklık sistemi gelişimi tamamlanmamaktadır. Ancak bebeğin anne sütü ile beslenmesi gereken en önemli dönem de ilk 6 aydır. Bu nedenle bu süreçte alerjinin etkileri sıklıkla görülmekte ancak daha sonra zaman içinde azalmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker