Bebeklerde Balgam
Bebeklerde balgamlı öksürüğün görülmesinin en büyük nedeni, bebeğin nefes yollarının yetişkinlere göre daha dar olmasıdır. Şuruplar ve antibiyotiklerle tedavi uygulanabilir.
Bebeklerde Balgam Nedir?
Solunum yollarını ve alt ciğeri koruyan mukus türüne balgam adı verilmektedir. Vücuda solunum yoluyla giren yabancı maddeleri uzaklaştırmak için filtre görevi görerek bu bölgenin nemlenmesini sağlamaktadır. Balgamlı öksürük yetişkinlerde sıklıkla görülmesinin yanı sıra yeni doğan bebeklerde de görülmektedir. Yeni doğan bebeklerde balgam sık karşılaşılan solunum sorunları arasında yer almaktadır.
Bebeklerde balgamlı öksürüğün görülmesinin en büyük nedeni, bebeğin nefes yollarının yetişkinlere göre daha dar olmasıdır. Ayrıca bronşlarının da ufak olması nedeniyle balgam türündeki sıvılar kolaylıkla oluşarak nefes almasını zorlaştırmaktadır. Ancak genellikle bebeklerde oluşan bu balgam veya hırıltı bebeğin gelişimi olarak kabul edilse de mutlaka doktor kontrolünde geçilmelidir.
Bebeklerde Balgam Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde akciğer ve solunum yolları yeterince gelişmiş olmamasından dolayı pek çok toz veya yabancı maddeyi alarak burunlarının tıkanmasına neden olmaktadır. Böylece burnun tıkanmasından dolayı da mukus birikerek bebeklerde burun tıkanıklığı ve balgam oluşmaktadır.
Genel olarak bebeklerde görülen balgamın belirtileri şunlardır:
- Ciğerlerden gelen hırıltı
- Göğüs ağrısı
- Nefes almakta zorluk çekmek
- Nefes darlığı
- Boğazda tahriş
- Öksürükle birlikte çıkan mukus
Bebeklerde Balgamın Nedenleri Nelerdir?
Bebeklerde öksürük ve balgam sık karşılaşılan sorunlar arasında yer almaktadır. Özellikle yeni doğan bebeklerde solunum yolları gelişmiş olmamasından dolayı bebeklerin vücudu kolayca toz veya mikroba maruz kalabilmektedir. Bu mikropların burundan birikmesiyle birlikte de burun tıkanıklığı ortaya çıkmakta ve genizde mukus birikmesine neden olmaktadır.
Solunum yolları tahriş olan bebeklerde balgam kolayca oluşmaktadır. Böylece bebeklerde balgamlı öksürük ve burun akıntısı oluşmasıyla aileler için de oldukça zor bir süreç haline gelmektedir.
Genel olarak bakıldığında bebeklerde görülen balgamın başlıca nedenleri şunlardır:
- Sinüzit gibi alerjik hastalıklar
- Kronik akciğer hastalıkları
- Fazla kuru veya nemli hava
- Yenilen besinler
- Toz ve alerjenler
- Diş çıkarma dönemleri
- Yeni çevre şartları
Bebeklerde Balgam Teşhisi
Bebeklerde ortaya çıkan balgamlı öksürükler genellikle basit bir nedenden dolayı ortaya çıktığı düşünülse de bazen önemli sorunlara da işaret edebilmektedir. Bundan dolayı mutlaka geç kalmadan uzman bir doktora başvurulmalıdır. Bebeklerde balgama neden olan sorunları teşhis etmek için pek çok yöntem kullanılmaktadır.
Teşhis için kullanılan tetkik ve yöntemler şu şekildedir:
Fizik Muayene: Bebeklerde balgam teşhisi için ilk olarak uzman doktor bebeğin genel sağlık durumuna bakar. Ardından bebeğin beslenme düzeni hakkında kısa bir bilgi alınır. Bebeğin fizik muayenesi yapılır, ardından da gerekli tetkikler belirlenir.
Göğüs Röntgeni: Balgamlı öksürüğün asıl nedeninin akciğerlerden kaynaklanmasından dolayı bu aşamada doktor göğüs röntgeni istemektedir. 2 ile 8. hafta arasında yapılan tek seferlik röntgenler bebekler için herhangi bir sorun yaratmamaktadır. Röntgen sayesinde akciğer daha net görüntülenerek teşhisin daha kolay konulmasında yardımcı olur.
Kan Tetkikleri: Bu aşamada bebeklerde kol damarından alınan kan örneği laboratuvara gönderilir. Alınan tam kan örneği ile bebeğin kanında herhangi bir enfeksiyon olup olmadığı anlaşılır. Yapılan kan tahlilleri sonrasında bebek için uygun tedavi yöntemleri belirlenir.
Bebeklerde Balgam Tedavisi Nasıl Yapılır?
Özellikle yeni doğan bebeklerde görülen sorunlardan biri olan balgam bebeklerde pek çok nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. İlk olarak bu sorunun altta yatan nedeni öğrenilerek bebek için en uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Balgam sorununun oluşumuna neden olan problem bulunarak ona göre tedavi planlanır.
Bebeklerde uygulanan başlıca tedavi yöntemleri şu şekildedir:
Balgam söktürücü şuruplar: Bebeklerde balgam söktürücü şuruplar genellikle pek çok doktor tarafından önerilmektedir. Uzman doktor tarafından verilen şuruplar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Bebeklerde balgam söktürücü şuruplar boğazın yumuşamasını da sağlayarak balgamın daha kolay çıkmasını sağlar.
Antibiyotikler: İncelenen balgamın içerisinde zararlı bakterin olduğu durumlarda uzman doktorlar genellikle antibiyotik önermektedir. Böylece bakterinin neden olduğu kalın mukusun daha kolay temizlenmesi sağlanır. Ancak bilinçsiz bir şekilde antibiyotik kullanılmaması için mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekir.
Bebeklerde Balgam Tedavi Edilmezse
Bebeklerde oluşan balgamın altında pek çok neden yatmaktadır. Belirtilerin şiddetine göre altında yatan problemin bebek için de ileride pek çok sorun oluşturacağı bilinmelidir. Enfeksiyon nedeniyle oluşan balgamlar tedavi edilmediği taktirde bebeklerin solunum yolunu etkileyerek kansere kadar neden olabilmektedir. Bu yüzden de bebeklerde oluşan balgam mutlaka tedavi edilmelidir.
Bebeklerde Balgama Ne İyi Gelir?
Bebeklerde balgam söktürücü ilaçların yanı sıra bebeklerde balgam söktürücü bitkiler çok fazla tercih edilmektedir. Bebeklerde boğazlarının yumuşaması için gelen en iyi şey ılık su, limon ve bal karışımıdır. Bunun dışından bebeklerin boğazını yumuşamasında oldukça etkili olan ıhlamur da bebeğin hem bağışıklık sistemini güçlendirerek solunum kanallarını rahatlatır.
Adaçayı, ıhlamur, nane ve zencefilli şuruplar da bebeklerde balgam söktürücü bitkisel çözümler arasında yer almaktadır. Ayrıca bebeklerde balgam masajı da bebekler için iyi gelen yöntemler arasında yer almaktadır. Bebeğin göğsüne ve sırtına masaj yapmak bebeği rahatlatacaktır.
Bebeklerde Balgama Ne İyi Gelmez?
Evde kullanılan kimyasal içeren temizlik ürünleri, parfümler veya oda kokuları bu süreçte bebek için iyi gelmez. Bu yüzden bu ürünleri kullanmamaya özen gösterilmesi gerekir. Ayrıca bebeğin kaldığı odayı çok fazla kurutmak da öksürüğün artmasına neden olur. Bu yüzden de odanın nemlendirilmesi oldukça önemlidir.
Bebeklerde Balgam için Hangi Doktora Gidilir?
Balgam tükürük bezleri tarafından üretildiği düşünülse de akciğerlerin yarattığı sorunlardan dolayı oluşmaktadır. Bebeklerde görülen balgamın başlıca nedeni akciğer ve solunum yollarının çok fazla gelişmemiş olmasından dolayıdır. Sorunun nedeni akciğere bağlı olması nedeniyle göğüs hastalıkları doktoruna başvurulmalıdır.
Bebeklerde Balgam ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bebeklerde balgam nasıl atılır?
Bebeklerde balgam sorunu eğer şiddetliyse genellikle doktor tarafından önerilen reçeteli ilaçlar kullanılmaktadır. Bunun dışında bu süreçte bebeğe masaj yapmak da bebeğin rahatlamasında yardımcı olacaktır. Ayrıca anti bakteriyel olan bal da bebeklerin balgam sökmesinde yardımcı olan doğal yöntemler arasında yer almaktadır.
Bebeklerde balgam çıkarma yöntemleri nelerdir?
Bu süreçte genellikle doğal yöntemler tercih edilmektedir. Çörek otu en çok tercih edilen balgam söktürücü ilaçlar arasında yer almaktadır. Bunun dışında elma, armut ve zencefil de balgama iyi gelen yöntemlerdendir.
Bebekler neden balgamlı kusar?
Bebeklerde balgamlı kusmanın nedenlerinin başında biriken mikropların genizde mukus oluşturması yer almaktadır. Genizde biriken mukus da boğazda tahrişe neden olmaktadır. Bundan dolayı da bu tahriş bebeklerin balgamlı kusmasına sebep olmaktadır.
Yenidoğan bebekte balgam nasıl atılır? Bebeklerde balgam ve hırıltı nasıl geçer?
Yeni doğan bebeklerin sırtına ve göğsüne yapılan masajlar balgamın atılmasında yardımcı olmaktadır. Ayrıca bebeklere sıcak su buharı soluması da yeni doğan bebeklere iyi gelmektedir.
Bebeklerde balgam söktürücü bitki çayları nelerdir?
Balgam söktürücü bitki çayları bebekler için sıklıkla tercih edilen doğal yöntemler arasında yer almaktadır. Elma, armut, zencefil ve tarçın karışımı ile yapılan bitki çayları balgamın atılmasında yardımcı olan çaylar arasında yer almaktadır. Ayrıca ıhlamur da bebeklerde balgam sökmede yardımcı olan bitkisel bir çaydır.
Bebeklerde balgamlı kaka nedenleri nelerdir?
Balgam söktürücü bitki çayları bebekler için sıklıkla tercih edilen doğal yöntemler arasında yer almaktadır. Elma, armut, zencefil ve tarçın karışımı ile yapılan bitki çayları balgamın atılmasında yardımcı olan çaylar arasında yer almaktadır. Ayrıca ıhlamur da bebeklerde balgam sökmede yardımcı olan bitkisel bir çaydır.
Bebeklerde balgamlı ishal neden olur?
Balgam söktürücü bitki çayları bebekler için sıklıkla tercih edilen doğal yöntemler arasında yer almaktadır. Elma, armut, zencefil ve tarçın karışımı ile yapılan bitki çayları balgamın atılmasında yardımcı olan çaylar arasında yer almaktadır. Ayrıca ıhlamur da bebeklerde balgam sökmede yardımcı olan bitkisel bir çaydır.