Beyin ve Sinir Cerrahisi Makaleleri
Omurilik sisteminin herhangi bir bileşenindeki bir sorun, ağrıya veya nörolojik defisite yol açabilir. Tedavide genellikle cerrahi müdahale ve rehabilitasyon tedavileri kullanılmaktadır.
Kaslarda, sinirlerde ortaya çıkan sorunlar sebebiyle vücut postüründe bozulmaların meydana geldiği durumlara nöromusküler hastalıklar denmektedir. Genellikle gen terapileri ile kontrol altına alınmaya çalışılır.
Kafatasındaki kemiklerin çeşitli nedenler ile normalden farklı şekil almasına kafatası şekil bozuklukları adı verilmektedir. Tedavi şekil bozukluğunun türüne göre değişiklik göstermektedir.
Omurga hastalıkları, omurgadaki kemik ve yumuşak dokuların çeşitli kusurlarını kapsayan ve insanların hayatlarını oldukça etkileyen hastalıklar topluluğudur. Daha çok cerrahi dışı tedavi seçenekleriyle tedavi edilir.
Kas iskelet sistemi hastalıkları, kas ve iskelet sisteminde oluşabilecek birçok hastalığı içinde barındırmaktadır. Hastalık tipine göre medikal tedavi ve cerrahi tedavilere başvuruda bulunabilir.
Nöroloji, nöroşirurji bölümü ile aynı sağlık sorunlarını kapsar. Ancak sinir sistemi ve beyinde görülen hastalıkların cerrahi olmayan tedavilerini üstlenir. Harici olarak baş dönmesi, baş ağrıları, MS hastalığı, baygınlık, vücutta uyuşma ve hissizleşme, istemsiz kas seğirmeleri, parkinson hastalığı, migren, unutkanlık, uyku bozuklukları, baygınlık, dalgınlık ve titreme gibi sağlık sorunlarıyla da ilgilenir.
Beyin cerrahi bölümü, nöroloji bölümü ile aynı hastalıkları inceler. Ancak nöroloji, cerrahi dışındaki tedavi yöntemlerinin uygulanmasından sorumludur. Beyin cerrahi bölümü ise diğer tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda yapılacak ameliyatları üstlenir. Bu nedenle beyin cerrahi (nöroşirurji) ve nöroloji bölümleri aynı değildir.