Burun Düşmesi

Burun düşmesi, burun ameliyatı sonrası görülen ve burun ucunun yer çekimi yönünde hareket etmesi ve hastanın burun şeklinin değişikliğine neden olması durumudur. Esas tedavisi Cerrahi Girişimdir.

Burun Düşmesi Nedir?

Burun düşmesi; özellikle burun estetiği ameliyatı (rinoplasti) ve burun dolgusu işlemlerinden sonra görülebilen, burun ucunun yer çekimi yönünde hareket etmesi ve hastanın burun şeklinin değişikliğine neden olması durumudur.

Burun; yüzün tam ortasında bulunan bir organ olduğu için; burnun şekli yüzün genel görünüşü açısından oldukça önemlidir. Burun şeklinin bozuk olduğu ve kişinin bu burun şeklinden rahatsızlık duyduğu durumlarda burun estetiği ameliyatı ya da ameliyatsız burun dolgusu estetiği yapılabilir. Bu işlemler hastanın burun şeklinin düzeltilmesi ve özgüven kazandırılması açısından oldukça önemlidir.

Burun estetiği ameliyatı ya da burun dolgusu estetiği sonrası belli bir süre sonra bazı hastalarda burun ucunda düşme, burunda kemerleşme, burun kıkırdaklarında belirginleşme gibi komplikasyonlar gelişebilir. Bu gibi durumlar hastanın hekime tekrardan başvurmasına, gerekirse hastanın tekrardan estetik operasyon geçirmesine neden olur.

Burun Düşmesi Belirtileri Nelerdir?

Burun estetiği sonrası burnun tam olarak şeklinin oturması yaklaşık 1 yıl sürer. Bu süre zarfında (özellikle ameliyattan sonraki ilk 2 ayda) hastanın burnunda bulunan ödem hafifler, ödeme bağlı yüksek olan burun ucu bir miktar düşer. Bu düşme, ameliyat sonrası oluşan bir komplikasyon olarak sayılmaz. Burun düşmesinin komplikasyon olarak sayılabilmesi için ameliyattan yaklaşık 1 yıl geçmiş olması gerekir.

  Burun düşmesinde en sık gözlemlenen belirtiler;

  • Burun Ucunun Eski Yerinden Aşağı Kayması: Burun düşmesinde burun ucu yer çekimi yönünde aşağıya doğru yer değiştirir. Bu durum havalı burun görüntüsünün değişmesine neden olduğu için hastanın en çok şikayet ettiği durumdur.
  • Burunda Dışa Doğru Kavis Oluşumu: Burun ucunun aşağıya doğru kayması; görsel olarak burunda kemer oluşumu şeklinde göz yanılmasına sebep olabilir. Ancak bazen burun ucu düşmesine ek olarak burun kemerinin de estetik operasyon sonrası yeniden oluştuğu gözlemlenebilir.
  • Burun Kıkırdaklarının Belirginleşmesi: Burun ucunda düşme yaşanması sonucu burun ucundaki kıkırdaklar da belirginleşebilir. Bu durum özellikle burun derisi ince olan hastalarda gözlemlenir.

Burun Düşmesi Nedenleri Nelerdir?

Burun estetiği operasyonları en iyi merkezde yapılmış olsa bile %5-15 arasında burun düşmesi komplikasyonu gelişimine sahiptir. Ancak hastada burun ucu düşmesine neden olacak hareketler de burun düşmesinin gelişmesinde rol oynar. Burun düşmesinin nedenleri şöyle sıralanabilir:

  • Cerrahın Teknik Yetersizliği: Burun estetiği ameliyatında burun ucunu tutan bağların yeterince kuvvetlendirilmemesi; hastada burun ucu düşüklüğüne neden olabilir. Ayrıca hastada burun kavisinin de yeterince tıraşlanmaması; burnun ucunun düşükmüş gibi görünmesine yol açabilir. 
  • Hastanın Operasyondan Hemen Sonra Çerçevesi Ağır Gözlük Kullanımı: Normal durumda hastanın burun estetiği ameliyatı ya da burun dolgusu işleminden sonra 3 ay gözlük kullanması yasaklanır. Ancak hasta çok ciddi görme kaybına sahipse; bu durumda çerçevesi hafif olan gözlükleri kullanabilir. Operasyondan hemen sonra kullanılan ağır çerçeveli gözlükler burun ucunun düşmesine ve burun kemerinin yeniden oluşmasına neden olabilir.
  • Hastanın Operasyondan Sonra Yüz Kaslarını Çok Kullandığı Hareketler Yapması: Burun estetiği sonrası burun düşmesi genellikle hastanın ameliyat sonrası yüz kaslarını çok kullandığı gülme, ağlama, çiğneme hareketleri sonucu gelişir. Gülünce burun düşmesi yaşanması durumundan korunmak için hastalar belli bir süre yüz kaslarını germeden gülümsemelidir.
  • Hastanın Operasyondan Hemen Sonra Yanlış Beslenmesi: Hastalara burun estetiği operasyonu ya da burun dolgusu işleminden sonra belli bir süre çene kaslarının çok oynamasına ve burnun hareket etmesine neden olacak kabuklu yemişler, sert kabuklu meyve ve sebzeler yasaklanır. Bu tür gıdaların tüketimi burun ucunun henüz iyileşmeden hareket etmesine sebep olacak ve burun ucu düşmesine yol açacaktır. 
  • Ameliyat Sonrasında Gelişen Travmalar: Hastalara ameliyat sonrası en az 1 yıl travma içerikli hareketlerden ve sporlardan uzak kalması öğütlenir. Bu davranışların yapılmaması hastanın burnunda yeniden şekil bozukluğu oluşmasına neden olur.
  • Sigara Kullanımı: Sigara; yara yeri iyileşmesini okumsuz yönde etkiler. Hastalar ameliyat sonrasında hemen sigara içerlerse; yara iyileşmesi gecikir ve yanlış olur. Bu durumda hastada burun ucunda düşme ve burun şeklinde memnuniyetsizlik gelişir.
  • Burun Dolgusunun Erimesi: Burun dolgusu işlemi; ameliyat gerektirmeden burun ucuna ve burun köküne dolgu malzemesi enjekte edilmesi; bu sayede burnun ameliyatsız güzel bir görünüme kavuşturulması işlemidir. Bu işlemde kullanılan dolgu malzemesine bağlı olarak yaklaşık 6 ay ile 1 yıl arasında burun görüntüsü eski halini alıp burun düşmesi yaşanabilir.

Burun Düşmesi Teşhisi

Burun düşmesinin teşhisini hasta kendisi yapar, bu durumdan rahatsızlık duyar ve bu yüzden hekime başvurur. Hekimin burun düşmesi tanısında kullandığı esas yöntem Anamnez ve Fizik Muayene yöntemidir.

Anamnez; hastanın hastalığı hakkında yaşadığı şikayetleri dile getirmesi durumudur. Burun düşmesi yaşayan hastalar; ameliyat sonrası veya burun dolgusu işleminden belli bir süre sonra gelişen burunda dışa doğru kavis oluşumu, burun kemerinin belirginleşmesi ve burun ucundaki kıkırdakların burnun görüntüsünü bozmasından şikayet eder. Hekim hastanın bu şikayetlerinin ameliyattan veya dolgu işleminden ne kadar zaman sonra geliştiğini sorar. Ardından fizik muayeneye geçer.

Fizik muayenede hekim hastanın burnunu, burnun yüze uygunluğunu, burunda dışa doğru oluşan kavisi ve burun ucundaki kıkırdakların konumunu inceler. Tanı bu şekilde konur.

Burun Düşmesi Tedavisi

Burun düşmesinin esas tedavisi Cerrahi Girişimdir. Cerrahi girişimle hastanın burnunda oluşan dış kavis, belirgin burun kıkırdakları ve burun ucu düşmesi düzeltilir. Bu işlem Revizyon Rinoplasti olarak adlandırılır.

Burun düşmesi yaşayan hastalarda; hasta cerrahi girişim istemiyorsa veya hastanın burun dolgusunun süresi geçmişse; hastaya Burun Dolgusu işlemi yapılır. Ancak burun dolgusu işlemi kalıcı bir yöntem değildir, kullanılan dolgu malzemesinin türüne bağlı olarak 6 ay ile 1 yıl içinde burun eski halini alır. Bu durumda hastadaki dolgu yeniden tekrarlanmalıdır. Burun dolgusu işleminde burun ucuna ve burun köküne hyalüronik asit içeren dolgu maddeleri enjekte edilir. Bu madde çökük olan burun kökünü doldurup burun ucunu havalı görünüme kavuşturur.

Burun Düşmesi Tedavi Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Yol Açar?

Burun düşmesinin kendisi; estetik burun ameliyatından sonra gelişen bir komplikasyondur. Hastalarda düşen burun sonucu istenen görüntünün elde edilememesi özgüvenin azalmasına; buna bağlı olarak da depresyon, anksiyete, sinirlilik, kendini beğenmeme gibi durumlara yol açar. Hastalar en sık bu şikayetlerden ötürü hekime başvururlar.

Burun Düşmesine Ne İyi Gelir? Ne İyi Gelmez?

Burun düşmesi yaşamamak için ameliyattan sonra ya da dolgu işleminden sonra bazı önlemler alınabilir. Bunlar;

  • Hastalar ameliyat sonrası en az 3 ay çerçeveli gözlük kullanmamalıdır. Çok zor durumda kalan hastalar; çerçevesi hafif olan gözlükleri tercih etmeli veya göz içi lenslere başvurmalıdır.
  • Hastalar ameliyat sonrası çeneyi ve burnu zorlayacak kabuklu çerezler, sert kabuklu meyve ve sebzelerden uzak durmalı, sıvı gıda tüketiminin arttırılmasına özen göstermelidir.
  • Burun; yüzün tam ortasında bulunan ve yüzün altın oranında büyük etkiye sahip bir organ olduğu için; her cerrahi girişimde olduğu gibi burun estetiği de tecrübeli bir cerrah tarafından uygulanmalıdır. Burun estetiği konusunda cerrahın tecrübesi arttıkça hasta memnuniyeti artar.
  • Hastalarda burun dolgusunun süresi geçtikten sonra burun düşmesi yaşanabilir. Bu durumda dolgu tekrarlanmalıdır.
  • Hastalar ameliyat sonrası oluşan şişliği ve morluğu azaltmak için burna ve yüze buz uygulaması yapmalıdır.
  • Estetikten sonra burun düşmesi genellikle soğuk havalarda burnun soğuk havayla teması sonucu gelişir. Soğuktan burun düşmesinden korunmak için hastalar iyileşme sürecinde soğuğa maruz bırakılmamalıdır.

Burun Düşmesinde Kullanılan İlaçlar

Burun düşmesinin esas tedavisi cerrahi girişimdir. Hastalarda ameliyat sonrası komplikasyon oluşumunu önlemek adına bazı ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar;

  • Antibiyotik İlaçlar: Bu ilaçlar hastada ameliyat sonrası gelişebilecek enfeksiyonun önüne geçilmesine yönelik kullanılan ilaçlardır. İçerik olarak klavulanik asit, amoksisilin, siprofloksasin, moksifloksasin, ampisilin, gentamisin gibi maddeler içerir. Bu ilaçların en sık görülen yan etkisi bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal gibi semptomlardır. Bu semptomlara karşı hasta tahammülsüzlük yaşıyorsa ilaca ara vermeli ve hekimle irtibata geçmelidir.
  • Ağrı Kesici İlaçlar: Bu ilaçlar hastada ameliyat sonrası var olan ağrıyı hafifletmek için kullanılır. İçerik olarak parasetamol, ibuprofen, naproksen, diklofenak gibi maddeler barındırır. Bu ilaçların en sık görülen yan etkileri baş dönmesi, halsizlik, iştah azalması ve yorgunluk gibi semptomlardır. Bu semptomlar hastada rahatsız edici düzeye ulaşırsa ilaca ara verilmeli ve hekime müracaat edilmelidir.

Burun Düşmesi Ameliyatı (Revizyon Rinoplasti)

Burun düşmesi ameliyatı burun ameliyatından belli bir süre sonra gelişen ve hastada özgüven düşüklüğüne yol açan burnun yeniden şekillendirilmesi ameliyatıdır.

Revizyon rinoplasti ameliyatı öncesi hastanın burnunun iç yapısı endoskopik muayene ile incelenir, kıkırdak ve kemik yapılarının durumu hakkında fikir edinilir. Ameliyattan önceki hafta hastanın bitki çayı ve kan sulandırıcı gibi kanama riskini arttıracak gıdaları tüketmesi engellenir. Ameliyat genel anestezi altında (tüm vücudun uyuşturulduğu anestezi türü) yapılır, bu yüzden hasta ameliyattan önceki 6 saat boyunca bir şey yiyip içmemelidir.

Ameliyat esnasında hastanın burnuna ters V şeklinde kesi atılır, bu bölgede bulunan ve hastayı rahatsız eden kemik yapıları törpülenir. Hastada önceki ameliyattan kalan iyileşme dokusu varsa bunlar da temizlenir. Eğer hastanın burun kökünde çökme varsa ya da burun ucundaki kıkırdaklar belirgin şekilde ayrık duruyorsa bu durumda kulaktan ya da kaburgadan alınan kıkırdak yapıları bu bölgelere konularak daha doğal bir görünüm elde edilir. Hastada burun ucunda düşmeye yol açan eski ameliyata bağlı gelişen iyileşme dokuları çıkarılır, burun ucunu havada tutan bağlar sağlamlaştırılır. Ameliyat süresi hastanın genel durumuna ve uygulanan işleme bağlı olarak değişebilmekle birlikte ortalama 3-4 saat kadardır.

Ameliyat sonrası hastanın burnuna alçı ve tampon konur. Hastalar 1 gece hastanede yatar, ertesi gün taburcu edilir. Bu süre zarfında hastanın yüzünde şişlik, burnunda ödem, göz altlarında ve kulak arkasında morluk oluşması doğaldır. Bu şişlik ve morlukların azaltılması için hastalar gün içinde burun ve yüz bölgelerine buz uygulaması yapmalıdır.

Ameliyattan sonraki 1.haftada tampon ve alçı çıkarılır. Burun tekrardan bandajlanır. Ameliyattan sonraki 2.haftanın bitiminde hastanın bandajları çıkarılır. Burnun şeklinin tam olarak oturması 6 ayı bulur. Bu süre zarfında hastalar burnu travmadan korumalı, burnun düşmesine neden olacak ağır çerçeveli gözlükleri kullanmamalıdır.

Burun Düşmesinde Hangi Doktora Gidilir?

Burun düşmesi burun estetiği operasyonu ve burun dolgusu işlemlerinden sonra ortaya çıkan bir komplikasyondur. Bu komplikasyonla esas olarak ilgilenen bölüm Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi bölümü ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları bölümüdür.

Hastalar ameliyattan sonra veya dolgu işleminden belli bir süre geçtikten sonra ortaya çıkan burun düşmesi, burun Kemer’inin belirginleşmesi, burun kıkırdaklarının gözle görülür bir hal alması durumlarında, bu durumlardan rahatsızlık duyduğunda bu bölümlere başvurmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Burun Düşmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Burun düşmesi neden olur?

Estetikten sonra burun düşmesinin pek çok nedeni vardır. Kişide en sık görülen nedenler ağır çerçeveli gözlük kullanımı, yüz kaslarının fazla hareket ettirilmesi, travmalar, ameliyat sonrası yanlış beslenme, sigara kullanımı gibi durumlardır. Cerrahın tecrübesinin de yetersiz olması burun düşmesi gelişmesinde büyük etkendir.

Dr. Büşra Ular