Golfçü Dirseği

Dirsekte epikondil olarak bilinen kısımda zedenlenme yaşanması durumu olan Golfçü Dirseği; medikal, cerrahi ve terapi yöntemleri ile tedavi edilmektedir.

Golfçü Dirseği Nedir?

Golfçü dirseği, dirseğin epikondil olarak bilinen iç ve dış kemiksi köşelerinden vücuda yakın olanının zedelenmesi ile oluşur.

Epikondillere ön kol kısmında bulunan ve el hareketlerinden sorumlu kaslar yapışır. Bu kaslarda zamanla fazla kullanmaya bağlı inflamasyon (yangı) oluşabilir ve buna epikondilit denir. 

Vücuda yakın köşedeki kısım medial epikondilit, dış tarafa bakan kısım lateral epikondilittir. Medial epikondilit golfçü dirseği, lateral epikondilit tenisçi dirseği olarak adlandırılır. 

Çünkü bu spor dallarıyla uğraşan kişilerde sık görülmektedir ancak sporcu olmayan ve bu kasları aşındırarak kullanan kişilerde de görülebilmektedir.

Golfçü Dirseği Belirtileri Nelerdir?

Golfçü Dirseğinde aşağıdaki belirtiler görülebilir.

  • Ağrı ve o bölgede hassaslık: Genellikle dirseğin iç kısmında hissedilir ve ön kolun iç kısmına yayılır. Ağrı özellikle belirli hareketlerle artar.
  • Sertlik: Dirsekte sertlik olabilir ve özellikle eli yumruk yapmak acıtır.
  • Güçsüzlük: Ellerde ve bilekte güçsüzlük görülebilir.
  • Uyuşma ve karıncalanma hissi: Bir veya birden çok parmağa doğru yayılan uyuşma ve karıncalanma hissi görülebilir. Özellikle yüzük parmağı  ve baş parmakta sıktır.

Golfçü dirseğindeki ağrı aniden gelebilir veya zamanla artabilir. Ağrı özellikle bazı hareketleri yaparken artabilir. Örneğin bir golf sopasını sallarken.

Golfçü Dirseği Nedenleri Nelerdir?

Golfçü dirseği el ve parmak hareketlerin kontrol eden kas ve tendonların zarar görmesinden dolayı oluşur. Bunun nedeni esas olarak  bu kaslara ve tendonlara çok fazla veya tekrarlayan fiziksel stres yüklemektir.

Zarar veren hareketler arasında zorlayıcı bilek ve parmak hareketleri, uygunsuz kaldırma, savurma ya da vurma veya uygunsuz kondisyon ve egzersiz öncesi yeterli gelmeyen ısınma hareketleri bulunur.

Golfün yanında ayrıca birçok aktivite ve meslek de golfçü dirseğine sebep olabilir. Bunlar aşağıda sıralanmıştır.

  • Raketli sporlar: Tenis vuruşlarındaki yetersiz teknik özellikle ters vuruş tendona zarar verebilir. Topspin vuruşun (topa vurulduğunda topun dönüş yapmasına sebep olan vuruş şekli) fazla kullanımı veya çok ağır ve çok küçük bir tenis raketi kullanmak da yaralanmaya sebep olabilir.
  • Atış sporları: Beyzbol ya da softball oynarken kullanılan uygunsuz atış şekilleri de tendonların zarar görmesine yol açabilir. Futbol, okçuluk, cirit atma sporu da golfçü dirseğine neden olabilir.
  • Ağırlık egzersizleri: Uygun olmayan teknikle ağırlık kaldırmak (örneğin biceps egzersizi sırasında bileğin bükülmesi) dirsek tendon ve kaslarına zarar verebilir.
  • Şiddetli, tekrarlayan mesleki hareketler: İnşaat ve tesisat işinde çalışan kişilerde görülebilir ayrıca marangozluk gibi meslekler bu tür yaralanmalara sebep olabilir.

Bu tür aktivitelerin golfçü dirseğine sebep olabilmesi için aktivitenin günde 1 saatten fazla ve birden fazla gün yapılıyor olması gerekir.

Aşağıda golfçü dirseği için risk faktörleri sıralanmıştır.

  • Kişinin yaşının 40 veya daha fazla olması
  • Tekrarlayan tipteki zarar verici hareketi bir günde en az 2 saat yapıyor olmak
  • Obez olmak
  • Kişinin sigara içicisi olması

Golfçü Dirseği Teşhisi

Golfçü dirseği teşhisi genellikle hasta hikayesine ve fiziksel muayeneye göre yapılır. Ağrı ve hareket kısıtlılığını değerlendirmek için doktorunuz etkilenen bölgeye baskı uygulayabilir ya da sizden dirseğinizi, bileğinizi ve parmaklarınızı değişik şekillerde hareket ettirmenizi isteyebilir.

X-ray doktorunuzun dirsek ağrısına yol açan kırık ya da artrit gibi diğer sebepleri elemesine yardımcı olur. Daha nadir olmakla beraber MR gibi görüntüleme teknikleri kullanılabilir.

Golfçü Dirseği Tedavisi

Tedavide genel prensip ağrıya sebep olan aktiviteden uzak durmaktır. Aynı zamanda ağrıyı hafifletmek ve orada oluşan ödemi (sıvı birikmesi) gidermek için buz uygulanması önerilir.

İlaçlı Tedavi

Ağrının giderilmesi için ibuprofen, naproksen sodyum ya da asetaminofen tercih edilebilir. Kortikosteroid enjeksiyonları sık olarak kullanılmaz çünkü uzun dönemde yararları tartışmalıdır. 

Platelet-zengin plazma yeni tedavi seçenekleri arasında görülmektedir. Bu tedavi şu şekilde olur: bir miktar kanınız alınır ve bundan konsantre bir platelet ve inflamasyon önleyici faktörler elde edilerek hassas bölgeye uygulanır. 

Fakat bu tedavi yönteminin etkilerinin kanıtlanması için daha faza çalışma gerekmektedir.

Terapi

Aşağıda sıralananlar golfçü dirseği tedavisinde uygulanmaktadır.

  • Dinlenmek: Ağrınız geçene kadar golf oynamayı veya yaptığınız diğer egzersiz ve işleri bırakın. Eğer yeteri kadar dinlenmeden aktivitenize geri dönerseniz ağrınız artar ve durumunuz kötüleşebilir.
  • Etkilenen bölgeye buz uygulamak: 15-20 dakika boyunca etkilenen bölgeye buz uygulayın ve bunu bir günde 3-4 kez tekrarlayın. Bu şekilde birkaç gün buz uygulamanız size iyi gelecektir. Buz uygularken cildinizin korunmasını sağlamak için buz paketini ince bir havluyla sarabilirsiniz.
  • Brace kullanın: Doktorunuz size dirseğinizi desteklemek için brace (medikal bileklik, golfçü dirseği için dirseklik, medial epikondilit bandı vb.) kullanmanızı önerebilir. Böylelikle kas ve tendonlardaki gerilim azaltılmış olunur.
  • Etkilenen bölgenin esnetilmesi ve güçlendirilmesi: Doktorunuz size golfçü dirseği egzersizleri önerebilir. Bu şekilde kaslar ve tendonlar adım adım güçlendirilmiş ve esnetilmiş olur ve sonrada oluşabilecek incinme ve yaralanma riski en aza indirgenir. Bununla beraber bazı fiziksel ve mesleki terapiler de oldukça faydalıdır.

Golfçü dirseği hastalığından sonra günlük aktivitelerinize kademeli olarak dönmelisiniz. Ağrınız geçtiğinde kol hareketleriyle ilgili sporlara veya aktivitelere dikkatli şekilde başlayabilirsiniz. 

Golf veya tenis oynarken kullandığınız hareket ve tekniğin doğru olduğundan emin olmak için bir eğitmene danışınız. Gerekli görülen değişiklikleri uygulayınız.

Ameliyat

Ameliyat golfçü dirseği tedavisinde nadir olarak uygulanır. Eğer belirtileriniz ve semptomlarınız 12 ay boyunca aldığınız ilaçlı tedavi ve terapiyle geçmediyse ameliyat tedavide bir seçenek olabilir. 

TENEX olarak adlandırılan yeni bir yöntem çok az invaziv, ultrason rehberliğinde dirsekteki ağrıya sebep olan yara dokusunun ayrılmasıdır.

Çoğu kişi dinlenmekle, buz uygulamakla ve ağrı kesici almakla daha iyi hisseder. Bireydeki zedelenmenin ciddiyetine bağlı olarak ağrının uzaması aylar hatta yıllar sürebilir. Bazen ağrı kronikleşirse uzun dönemde kalıcı olur.

Golfçü Dirseği Tedavi Edilmezse

Golfçü dirseği tedavi edilmezse uzun dönemde hareket kısıtlılığı ve kaslarda güçsüzlüğe neden olabilir. Golfçü dirseği kronikleştiğinde bazı hareketlerle duyulan ağrı kalıcı olabilir. 

Eğer golfçü dirseğine neden olan durumlar kişinin yaptığı meslekse (profesyonel golfçü, tenisçi, tesisatçı veya marangozluk gibi) tedavi alınmadığında oluşan hareket kısıtlılığı, güçsüzlük ve ağrı sebebiyle kişi mesleğini bırakmak zorunda kalabilir

Golfçü Dirseğine Ne İyi Gelir?

Golfçü dirseğinden korunmak için aşağıda sıralananlar yapılabilir.

  • Ön kol kaslarınızı güçlendirin. Bunun için hafif ağırlıkları kaldırabilir veya bir tenis topunu sıkmayı deneyebilirsiniz. Her bir egzersiz kaslarınızın ani fiziksel stresi absorbe edecek hale gelerek korunmasını sağlar.
  • Fiziksel aktivitelerden önce esneme ve ısınma hareketleri yapın. Kaslarınızı ısıtmak için birkaç dakika yürüyebilir veya koşabilirsiniz. Daha sonra nazikçe esneme hareketleri yaparak gerçek oyun veya aktiviteniz için kaslarınızı hazırlamış olursunuz.
  • Formunuzu düzeltin. Hangi sporu yaparsanız yapın bu konuda bilgili bir eğitmene danışarak ve böylece hareketlerin doğru şekilde yapıldığından emin olarak kaslarınıza aşırı yük bindirmekten kaçınabilirsiniz.
  • Doğru ekipmanı kullanın. Eğer eski golf takımlarını kullanıyorsanız bunlar şuanki malzemelerden daha ağır malzemeler kullanılarak yapılmış olabilir. Eğer tenis oynuyorsanız raketinizin size uyduğundan emin olun. Ağır veya küçük raketler incinme riskini artırır ve bu durum dirsek problemlerine yol açabilir.
  • Düzgün şekilde kaldırın. Herhangi bir eşyayı kaldırırken (buna spor salonunda kullanılan ağırlıklar da dahil) bileğinizi sabit ve sıkı tutun böylece dirseğinizdeki yükü azaltmış olursunuz.
  • Ne zaman dinlenmeniz gerektiğini bilin. Dirseğinizi aşırı derecede kullanmamaya özen gösterin. Dirsekte ağrı hissettiğiniz ilk anda yaptığınız hareketi bırakın ve dinlenin.

Golfçü Dirseğine Ne İyi Gelmez?

Golfçü dirseği hastalığında kişinin kolunu yeterince dinlendirmemesi, zorlayıcı hareketlere devam etmesi, yaptığı fiziksel aktivitelere veya bu sorunun yol açtığı bir işte çalışıyorsa işine erken dönmesi var olan durumunu daha da kötüleştirir ve golfçü dirseğine iyi gelmez. Bununla beraber doktorun verdiği tedavi planına uymamak da iyileşmeyi geciktirir.

Golfçü Dirseği İlaçları

Golfçü dirseğinde kullanılan ilaçlar arasında steroid dışı yangı önleyiciler, steroidler ve ağrı kesiciler bulunmaktadır.

  • Steroid dışı yangı önleyiciler (NSAID): Ağrıyı hafifletir, iltihabı azaltır ve ateşi düşürür. Bunların arasında ibuprofen sayılabilir.
  • Ağrı kesiciler: Kas ve tendondaki aşınmanın neden olduğu ağrının dindirilmesi için kullanılır. Asetaminofen tercih edilebilir.
  • Kortikosteroid enjeksiyonaları: Ağrının olduğu bölgeye iğneyle uygulanır.
  • Steroid: Vücuttaki iltihabı azaltmak için kullanılır ve doku onarımında görevli hormonların etkilerini değiştirir.

NSAID ilaçların yan etkileri arasında mide bulantısı, kusma, ishal, kabızlık, iştah kaybı ve baş ağrısı vardır. Diğer önemli yan etkiler arasında böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, mide ülserleri ve durdurulamayan kanamalar vardır. 

Steroidlerin uzun süre kullanılması önerilmemektedir çünkü kemik erimesi ve bağışıklık sisteminin baskılanması gibi ciddi yan etkiler vardır.

Hamilelerde Golfçü Dirseği

Golfçü dirseği toplumun her kesiminde görülebilir. Buna hamileler de dahildir. Yapılması gerekenler ağrı hissedildiğinde yapılan aktiviteyi veya işi bırakmak ve dinlenmektir. 

İncinme için yaklaşık 5-10 dakika ince bir havluya sararak buz uygulamak gerekir. Bunu günde 3 kez tekrarlayabilirsiniz. Onun dışında kişinin bilinçli olması ve kendini korumayı bilmesi gerekir. 

Doktora başvurmanız gereken durum dirseğin içindeki veya kolun önüne doğru yayılan ağrının basit tekniklerle ve dinlenmeyle geçmemesidir. 

Hamilelerde tedavi planı aynı olmakla beraber bazı ilaçların verilmesinden kaçınılır çünkü bu ilaçlar bebek gelişimine zarar verir. Tüm bunlarla ilgili olarak doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Çocuklarda Golfçü Dirseği

Golfçü dirseği çocuklarda da görülebilir. Aslında çocuklarda görülen incinmeler yetişkinlere göre daha kısa zamanda geçmektedir ama çocukların hareketli olmayı istemesi ağrısını artırabilir. 

Çocuğunuzun ağrısının nerede olduğunu anlamak için öncelikle sağlam olan koluna dokunarak güven oluşturmalı sonra ağrıyan bölgeye yönelmelisiniz. Çocuk ağlıyorsa onu sakinleştirmeli ve ondan sonra ona da sorarak ağrıyan yeri elleyerek bulmalısınız. 

Eğer bu bölge dirseğin iki kemik çıkıntısından vücuda daha yakın olan bölgede ise golfçü dirseğinde görülen bölge (medial epikondil) zarar görmüş olabilir. 

Genellikle çocuklarda ciddi bir durum oluşmamaktadır ama eğer ağrı geçmiyorsa, yüksek ateş varsa ya da o bölgede şekil bozukluğu oluşmuşsa hemen acil servise başvurmalısınız çünkü çocuğunuzda kırık veya enfeksiyon olabilir. 

Doktorunuz çocuğunuz için sizden X-ray ve kan testi isteyebilir. Fiziksel muayene ve test sonuçları sonunda teşhis yapılır. 

Genellikle eğer kırık ve ciddi bir durum yoksa günde 3 kere olacak şekilde şekilde 5-10 dakika buz uygulanması ve kolun dinlendirilmesi tavsiye edilir. 

Kol ve bilekteki hareketleri kısıtlamak için bazı medikal dirseklikler önerilebilir. Ağrı için ağrı kesici yazılarak tedavi planı tamamlanır. 

Yetişkinlerde kullanılan bazı ilaçların (steroid gibi) çocuklarda kullanılması sakıncalı olabilir. Çünkü bu ilaçlar kemik iliğini baskılayarak büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkiler. Tüm bunlarla ilgili doktorunuzdan gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

Golfçü Dirseği için Hangi Doktora Gidilir?

Eğer kolunuzu dinlendirmekle, buz uygulamakla, ağrı kesici almakla ağrınız ve dirseğinizdeki sertlik geçmedi ise bir doktora görünmelisiniz.

Eğer aşağıda sıralanan durumlar varsa acil tıbbi müdahale arayınız ve beklemeden hastaneye gidiniz.

  • Dirseğinizde inflamasyon varsa (şiş ve dokunmakla sıcaksa) ve ateşiniz yüksekse
  • Dirseğinizi bükemiyorsanız
  • Dirseğiniz deforme (zarar görmüş) görünüyorsa
  • Eğer kemikte kırık olduğunu düşünüyorsanız.

Bununla ilgili olarak eğer acil bir durum varsa hastanelerin Acil Servis bölümüne başvurabilirsiniz. Eğer durumunuz acil değilse Ortopedi ve Travmatoloji bölümünden randevu alarak bir ortopedi uzmanı doktora görünebilirsiniz. 

Aynı zamanda hastanelerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümüne de başvurarak bir fizyoterapi doktorundan randevu alabilirsiniz.

Makaleyi faydalı buldun mu?
4
0
Makeleyi Paylaşın

Golfçü Dirseği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Medial Epikondilit Hastalığının Geçmesi Ne Kadar Sürer?

Tendon inflamasyonu olan ve ameliyat gerektirmeyen durumlarda genellikle 4-6 hafta iyileşme için yeterli olmaktadır. Daha ciddi durumlarda iyileşme 3 aya kadar çıkabilir. Eğer tendinit kronik ve kötü durumda ise iyileşme 6 aya kadar uzayabilir.

Int. Dr. Elif Güneş

Medial Epikondilit Neden Olur?

Medial epikondilit genellikle bileği avuç içine doğru zorlayarak döndürme hareketinin tekrarlanmasıyla oluşur. Golf sopasını sallarken bu durum sıklıkla görülebilir. Bazen tenis oynayanlarda, mesleki deformasyon sebebiyle (tesisatçılık, marongozluk, inşaat işçiliği) ya da günlük hayattaki aktiviteler sonucunda da oluşabilir.

Int. Dr. Elif Güneş