Tenisçi Dirseği

Tenisçi dirseği, ön kol kaslarının aşırı kullanılması ve zorlayıcı hareketler yapmak sonucunda oluşur. Duruma göre dinlenmeden cerrahi tedavilere kadar birçok tedavisi bulunmaktadır.

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Nedir?

Tenisçi dirseği tıbbi adı ile lateral epikondilit, dirseğe aşırı yüklenmekten kaynaklı dirseklerdeki kasları kemiğe bağlayan bağlarda meydana gelen ağrılı bir durumdur. El bileğinin ve ön kolun tekrarlayan hareketlerine bağlı görülür. İsminin aksine sadece tenisçilerde görülmez. Tenisçilerdeki gibi el bileği ve kollarıyla sürekli belli düzende hareket eden ya da bu hareketlerle dirseğindeki bağları zorlayan herkeste görülebilir. Ağrının hissedildiği temel nokta, koldaki kasların dirseğin dış kısmındaki kemik çıkıntısına bağlandığı yerdedir. Ağrı, el bileğine doğru kolda yayılabilir. Genelde bu ağrı dinlenmeyle, basit ağrı kesicilerle geçer. Geçmeyen durumlarda doktora danışmak gerekebilir.

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Belirtileri

Tenisçi dirseğindeki temel belirti dirsekte hissedilen ağrıdır. Ağrının merkezi dirseğin dışında kemik çıkıntısının olduğu kısımdadır. Buraya dokununca hassasiyet oluşur. Ağrı, hastanın yaşam kalitesini düşürür. Bazı hareketler ağrının daha da şiddetlenmesine sebep olabilir.

Bu hareketler şu şekildedir:

  • Bir nesne kaldırmak
  • Kolu bükmek
  • Yazı yazmak
  • Küçük objeleri kavramak
  • Kapı kolu açmak, kavanoz açmak, vida sıkmak
  • Kolu dümdüz tutmada zorluk

Dirsekte ağrı görülen bir diğer hastalık golfçü dirseğidir. Golfçü dirseğinde ağrının yeri tenisçi dirseğinden farklı olarak dirseğin iç kısmındadır. Golfçü dirseğinin diğer adı medial epikondilittir. Dirsek ağrısına sebep olan hastalıklar; tenisçi dirseği, golfçü dirseği, olekranon bursiti, dirsekte kırık, dirsekte çıkık, dirsekte kireçlenme, osteokondritis dissekans şeklinde sıralanabilir.

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Nedenleri Nelerdir?

Tenisçi dirseği, ön kol kaslarının aşırı kullanılması, zorlayıcı hareketlerin yapılmasından kaynaklanır. Tekrarlayan bu hareketler, kasların kemiğe bağlandığı bağlarda küçük küçük yırtıklara sebep olur.

Hastalığın isminden anlaşılacağı gibi tenisçi dirseği tenis oyuncularının ters el vuruşu yaparken teknik hatasından kaynaklanıyor. Tabi ki hastalığa tek sebep bu hareket değil. Kasaplar et keserken, ressamlar resim yaparken, tesisatçılar vida çevirirken bu bağlar hasar görebilir ve tenisçi dirseğine sebep olabilir. Tenisçi dirseği 30 -50’li yaşlarda sık görülür. El bileği ve kolunu sık sık kullanan mesleklerde sık görülür. Koluyla zorlayıcı hareketler yapmak zorunda kalınan spor dallarında da bu hastalık sıktır.

Tenisçi Dirseği Teşhisi

Hekimin alacağı hasta öyküsü ve yapacağı fizik muayene tenisçi dirseği teşhisi için yeterli olacaktır. Hekim muayene ederken el bileğini, kolu birkaç hareket yaptırabilir ve ağrının olduğu kısımları tam olarak anlayabilmek için belirli yerlere baskı uygular. Tenisçi dirseğinde de dirseğin dış kısmındaki kemik çıkıntısının olduğu kısımda hassasiyet olur. Hekim bazen tenisçi dirseği tanısından emin olmak için röntgen veya MRI gibi ek tetkikler isteyebilir. Sinir sıkışması olup olmadığına dair elektromyografi (EMG) testi de yapılabilir.

Tenisçi Dirseği Tedavisi

Tenisçi dirseği, çoğu zaman dinlenmek ile geçen bir hastalıktır. Tedavi verilerek bu süreç hızlandırılabilir. Tenisçi dirseği olan dirsekte, hastalığa sebep olan hareketlerin yapılmaması tedavinin en önemli aşamasıdır. Dirseğin üzerine soğuk torbalar koymak gün içerisinde hastanın daha iyi hissetmesini ve ağrının hafiflemesini sağlar. Parasetamol gibi ağrı kesiciler almak dirsekteki hafif şiddetteki ağrılara iyi gelir. Ayrıca ibuprofen gibi iltihap önleyici ilaçlar iltihabı azaltmayı sağlar. Ayrıca tenisçi dirseği bandı olarak olarak da bilinen destek aparatı kullanılabilir. Bu tedaviler işe yaramazsa hekim fizik tedavi önerebilir. Daha şiddetli vakalarda cerrahi önerilir.

  • Fizik tedavi: Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı hekiminin hasarlı bölgenin iyileşmesi için size uygulayacağı birkaç yöntem ve yapılacak birkaç egzersizle olur. Uygulanan yöntemler genelde, manuel tedavi denilen masaj gibi kasların krampını engelleyen, hasarlı bölgeye kan akışını artıran, ağrıyı azaltan yöntemlerdir. Hekim, kol kaslarınızı güçlendirecek tenisçi dirseği egzersizleri önerir. Böylelikle hasarlı bölgeye daha az yük olur. Hasarlı bölgeye bir süre ortoz denilen bandajlar uygulanabilir.
  • Steroidler: Vücutta üretilen kortizol hormonun yapay şekilde üretilmesidir. Steroid bazen ağrılı kas iskelet sistemi hastalıklarında tedavi amaçlı kullanılır. Diğer tedavi yöntemleri işe yaramazsa steroid tedavisi başlanabilir. Fakat steroidin ciddi yan etkilerinden dolayı tedaviye karar vermeden önce iyice düşünülmelidir. Steroid ağrılı bölgeye enjeksiyon yapılarak uygulanır. Ondan önce dirseğin o bölgesi ağrıyı azaltmak için uyuşturulur. Steroidin etkisi kısa dönemlidir. Uzun dönemde etkisinin azaldığı görülür. Bir bölgeye aynı anda en fazla 3 enjeksiyon yapılır. Tedaviler arasında 3 ila 6 ay arasında aralıklar bulunur.
  • Şok dalgası tedavisi: Hastanın vücuduna herhangi bir iğne benzeri işlem yapmadan yüksek enerjili şok dalgaları kullanılarak deri üzerinden uygulanır. Uygulanan bölgede ağrıyı azaltır, uygulanan bölgenin hareket kabiliyeti arttırır. Uygulanacak seans sayısı ağrının şiddetine göre belirlenir. Şok dalgası tedavisinde ciddi bir yan etki yoktur. Uygulanan bölgede kızarıklık, morarma görülebilir. Bunlar kolaylıkla tedavi edilebilir yan etkilerdir. Fakat ne yazık ki her hastada şok dalgası tedavisi işe yaramıyor. Daha çok araştırma yapılması gerekiyor.
  • PRP enjeksiyonu: Plateletle zengin plazma, hastanın kendi kanı alınarak kanındaki trombosit denilen hücreler kanından ayrıştırılır. Ayrıştıran kısım dirseğe ya da hasarlı ekleme iğne ile enjekte edilir. Bu işlemin hasarlı bölgenin iyileşmesini hızlandırdığı gösterilmiştir. Bu tedavi yönteminin de uzun vadede etkileri daha tam bilinmiyor.
  • Cerrahi: Diğer tedavi yöntemlerinin hiçbiri işe yaramazsa en son çare olarak cerrahi planlanır. Cerrahide ağrıyan, hasarlı kısım çıkarılır. Yüzde 90 hastada bu işleme gerek kalmadan iyileşme görülür.

Tenisçi Dirseği Tedavi Edilmezse

Tenisçi dirseğinde hastalar tedavi edilmezse hastanın ağrısı daha da şiddetlenir. Hastanın günlük aktivitelerini kısıtlar. Ciddi bir komplikasyonu yoktur. Hastaların çoğu dinlenmek, soğuk uygulama, ağrı kesicilerle iyileşir. Diğer kalan kısım ise steroid, şok dalgası tedavisi gibi tedavilerle iyileşme oranları yüksektir. Çok az bir hasta oranında cerrahiye ihtiyaç duyulur.

Tenisçi Dirseğine Ne İyi Gelir?

Tenisçi dirseğinde en önemli iyileşme basamağı hasara sebep olan tekrarlayıcı hareketten sakınmaktır. Dirseğe zarar veren hareket yerine alternatif hareketler bulunmalı. Hastalığa dinlenmek, soğuk uygulama iyi gelir.

El bileğini dirseğini kullanmaktan çok kolun ve omzun kaslarını kullanmak gerekir. Egzersizle kollardaki kasları güçlendirmek de dirseğe iyi gelir. Dirsekle bu hareketler yapılmaya devam ediliyorsa bandajlarla dirsek desteklenebilir.

Tenis Dirseğine Ne İyi Gelmez?

Tenisçi dirseğine sebep olan hareketi yapmaya devam etmek hasarı arttırır. Ağrıyı daha da şiddetlendirir. Eğer spor yapılıyorsa dirsekte hasara sebep olan yanlış tekniği düzeltmek gerekir. Meslek gereği ağır araçlar kullanılıyorsa daha hafif olanları tercih edilmeli. Mesela raket kullanan bir tenisçi daha hafif olanı tercih etmeli. Hareketleri el bileğiyle kısıtlamayıp daha genişten yapmalı. Kolun güçlü kasları ve omuz işin içine katılmalı.

Tenisçi Dirseği İlaçları

  • Parasetamol ağrı kesici olarak kullanılabilir.
  • İbuprofen gibi non steroid anti inflamatuar (NSAİİ) grubundan ilaçlar iltihabı azaltmak için kullanılır.
  • Steroid kullanılış amacı iltihabı azaltmaktır.
  • PRP’de hastanın kendi kanından kendi trombositleriyle zenginleştirilmiş plazma hastanın dirseğine enjekte edilir.

Tenisçi Dirseği Ameliyatı

Tenisçi dirseğinde ameliyat çok az hasta grubuna yapılır. Şikayetleri diğer tedavileri almasına rağmen 6 aydan 1 seneye kadar iyileşme olmayan daha da kötüleşen hastalarda cerrahi düşünülür.

Ameliyatta, dirsekte hasarlanmış ağrı yapan kısım çıkarılır. Ameliyattan sonra fizik tedavi yapılması kritik derecede önem arz eder.

Hamilelikte Tenisçi Dirseği

Gebelerde tenisçi dirseği belirtileri, risk faktörleri aynıdır. Tedavide bebeğe zarar veren ilaçlar kullanılmamalı. Parasetamol gebelikte kullanılabilir. Fakat ibuprofen gibi NSAİİ grubu ilaçlar bebeğe zarar verir ve kullanılmaması gerekir. Dinlenmek, buz uygulamak tedavide kullanılan temel yöntemdir.

Fizik tedavi uygulanan gebelerde hem dirsek tedavi edilir hem de gebeliğe bağlı alınan kilolardan dolayı sarkan deri sıkılaştırılır.

Çocuklarda ve Bebeklerde Tenisçi Dirseği

Tenisçi dirseği hastalığı, çocuklarda pek sık görülen bir hastalık değildir. Hastalıkta meslek, spor gibi dirseğin hasarlanmasına sebep olan risk faktörleri çocuklarda görülmez. İstisna olarak tenis yapan çocuklarda görülebilir. Tedavi olarak da yetişkinlere göre farklılık yoktur. Farklılık olarak çocuklarda daha çabuk iyileşme görülür.

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) için Hangi Doktora Gidilir?

Tenisçi dirseğiyle ilgilenen hekimler Fizik tedavi ve Rehabilitasyon uzmanları ve Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlarıdır.

Tenisçi dirseğinde, dinlenmekle, buz uygulamakla ve ağrı kesici almakla geçmeyen ağrılar için doktorunuza başvurmanız tavsiye edilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
4
0
Makeleyi Paylaşın

Tenisçi dirseği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Tenisçi dirseği nasıl oluşur?

Tenisçi dirseği hastalığı, tenisteki ters el vuruşundaki gibi yanlış teknik uygulayan kişilerde dirseğin dış kısmındaki kasların bağlandığı kemik çıkıntısındaki bağların zamanla küçük küçük yırtıklar oluşarak dirsekte ağrıyla seyreden bir hastalıktır. Bu hastalık tenisçilerde sık görüldüğü için böyle isimlendirilmiş. Fakat kasaplarda, diş hekimlerinde, ressamlarda da görülebilir. El bileği ve ön kolla yapılan zorlayıcı, sürekli tekrarlayan hareketler bu bağların zamanla yırtılmasına hasarlanmasına sebep oluyor. Dikkat edilmeden bu hareketler yapılmaya devam edilirse hastanın ağrısı daha da şiddetlenir. Tenisçi hastalığı budur.

Dr. Hasan Alparslan Topçu

Tenisçi dirseği bandı nereye takılır?

Tenisçi dirseği bandı takmadan dikkat edilmesi gereken nokta, bandın boyutunun hastanın koluna uygun olması gerektiğidir. Büyük olursa yeterli desteği sağlayamaz ağrı devam eder. Küçük olursa kan dolaşımını engeller. Diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise sert, geniş kısmının dirseğin ağrıya dış kısmına denk gelmesi ve destek olmasıdır.

Dr. Hasan Alparslan Topçu

Tenisçi dirseği nasıl iyileşir?

Tenisçi dirseği çoğu vakada dinlenmekle, sebep olan hareketin düzeltilmesi ve kaçınılmasıyla iyileşir. İyileşmeyen grupta fizik tedavi, steroid (kortizon) tedavisi, şok dalga tedavisi. PRP gibi tedaviler uygulanabilir.

Dr. Hasan Alparslan Topçu

Tenisçi dirseği için PRP tedavisi nedir?

PRP tedavisi plateletle zenginleştirilmiş plazma ile tedavi demektir. Hastanın kendi kanı alınarak içindeki plateletler (kanın pıhtılaşmasını sağlayan kan hücreleri) hastanın kanından ayrılır. Ayrılan bu kısım hastanın dirseğine iğne ile verilir. Yapılan bu işlemin hasarlanan kısmı iyileştirildiği gösterilmiştir.

Dr. Hasan Alparslan Topçu

Tenisçi dirseği kendiliğinden geçer mi?

Tenisçi dirseği hastalarının büyük çoğunluğu dinlenmek, ağrıyan bölgenin hareketten kaçınması, buz uygulamak ve ağrı kesicilerle iyileşmesi beklenir. İyileşmeyen grupta diğer tedavi yöntemlerine geçilir. Çok az bir hasta grubunda cerrahi düşünülür.

Dr. Hasan Alparslan Topçu

Tenisçi dirseği için şok dalgası tedavisi nedir?

Şok dalgası tedavisi, yüksek enerjili ses dalgaları kullanılarak hastanın ağrılı noktasına uygulanan tedavi yöntemidir. Bu enerjinin yaralanmış dokunun kendini yenilenmesinde ve tamirinde etkili olduğu gösterilmiştir. Hastanın ayrıca ağrıları ve şikayetleri de azalır.

Dr. Hasan Alparslan Topçu