Hamilelikte Sivilce

Hamilelik döneminde hormonsal dalgalanmalardan dolayı yüzde, sırtta, memede ve hatta vajinada sivilce çıkmasına neden olmaktadır. Tedavide oral ilaçlar ve kremler kullanılmaktadır.

Hamilelikte Sivilce Nedir?

Hamilelik döneminde hormonsal dalgalanmalardan dolayı pek çok cilt sorunlar meydana gelmektedir. Altıncı hafta sonrasında hormonsal artışlar hamilelikte yüzde, sırtta, memede ve hatta vajinada sivilce çıkmasına neden olmaktadır. Hormonların artışından dolayı yağlanmalar da arttığı için hamilelikte sivilcelenme problemleriyle karşılaşılabilir. Gebelikte sivilcelenme, salgılanan sebum maddeleri ile ciltte bulunan ölü derilerin gözenekleri tıkamasıyla birlikte daha da artabilir. Bu dönemde görülen sivilceler farklı düzeylerde ortaya çıkabileceği gibi bazen hamileliğin sonuna kadar da sürebilmektedir.

Hamilelikte Sivilce Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte sivilce problemleri en sık yaşanılan cilt sorunlarının başında yer almaktadır. Bu dönemde oluşan sivilcelerin herhangi bir lezyondan farkını ayırt etmek oldukça kolaydır. Hamilelikte yüzde sivilce çıkmasının yanı sıra genital bölgede de görülebilmektedir. Ancak en sık yüz ve göbek bölgesinde görülmektedir. Hamilelik döneminde yağlanma veya kızarıklık yaşıyorsanız sivilcelenme probleminden şüphe duyulmaktadır.

Genel olarak bakıldığında gebelikte sivilce sorunu yaşayanların karşılaştığı belirtiler şu şekildedir:

  • Kızarıklık
  • Yağlanma
  • İltihaplı küçük kızarıklıklar
  • Ciltte kaşıntı

Hamilelikte Sivilce Nedenleri

Hamilelik döneminde her kadında sivilcelenme görülmese de sivilce oluşumunu arttıracak pek çok nedenlerden dolayı çoğu kadının karşılaştığı cilt sorunlarından biridir. Ancak en önemli nedenlerinden biri genetik yatkınlığın olmasıdır. Hamile olan anne adayının ebeveynleri bu dönemde sivilcelenme yaşadıysa kendisinin de yaşama ihtimali oldukça yüksektir.

Bunun dışında hamilelikte sivilceye neden olabilecek durumlar şu şekildedir:

  • Beslenme alışkanlığının bozuk olması
  • Yağ ağırlıklı beslenme
  • Hormonlar
  • Vücudun su tutması
  • Sivilceye yatkın bir cilde sahip olmak
  • Cilt temizliğine yeterli derecede önem verilmemesi
  • Aşırı terleme
  • Hava kirliliği
  • Yetersiz su tüketimi
  • Stresli ve endişeli durumlar
  • Ağır makyaj yapmak
  • Yanlış bakım ürünlerinin kullanımı
  • Yağlı, baharatlı ve şekerli ürünlerin tüketilmesi

Hamilelikte Sivilce Teşhisi

Hamilelik döneminde ortaya çıkan sivilceler için ilk olarak uzman bir cildiye doktoruna başvurmanız gereklidir. Gebelik döneminde çok sık karşılaşılan cilt problemi olmasından dolayı teşhis edilmesi çok da zor olmayacaktır. Hormonal nedenlerden dolayı yağ bezelerinin gözeneklere yerleşmesiyle ortaya çıkan sivilce lezyonlarının çıplak gözle görülmesiyle tanı kolayca konulur. Yani anne adaylarının dermatolojik muayenesi ya da herhangi bir öyküsü varsa tanı koymak için yeterli olacaktır.

Gebelik sürecinde hormonal değişikliklerden kaynaklı olarak sivilce artışı yaşanabilir. Bu durum normal kabul edildiği için kan tahlili gibi laboratuvar bulgularına gerek duyulmamaktadır. Ancak gerek görülmesi halinde bu tahlillerden de yararlanılabilir.

Hamilelikte Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hormonsal değişimlerin her annede farklı olmasından dolayı hamilelik döneminde yaşanan akne sorunları da her anne için farklılık göstermektedir. Bazı hamile kadınlar bu dönemde ciltleri yenilenmiş hatta hiç olmadığı kadar parlak olurken bazı hamile kadınlar ise bu dönem sivilcelenme gibi sorunlarla karşılaşabilir. Genellikle hamilelik süreci bittikten sonra sivilcelenmede de azalmalar olacaktır. Ancak hamilelik döneminde bu sorun bazen anne adayları için çok fazla rahatsız edici olabilir. Bundan dolayı da dermatoloji uzmanına başvurarak bu süreci daha iyi atlatabilirler.

Bu süreçte kullanılan tedavi yöntemleri ise şu şekildedir:

Oral İlaç

Normal şartlarda hamilelik döneminde oral yolla alınan ilaçlar veya antibiyotikler uzman doktorlar tarafından çok fazla önerilmemektedir. Ancak sivilce ve aknelerin durumuna göre ve hamileliğin durumuna göre de ilaç kullanımına izin verilebilmektedir. 

Kremler ve Solüsyonlar

Krem ve solüsyonlar, oral yolla alınan ilaçlara oranla daha az riskli sayılmaktadır. Bu nedenle hamilelikte sivilce problemi yaşayan anne adaylarının tedavisinde krem ve solüsyonlar daha sık tercih edilmektedir.

Topikal olarak uygulanan kremler ya da solüsyonların kana karışması antibiyotik ilaçlara göre daha zordur. Bu yüzden anti bakteriyel içeren kremler kullanmak cilde zarar vermez. Glikolik ve alfa hidroksi asit içeren kremler hamilelik döneminde kullanılmasında bebeğe zarar vermediğinden pek çok dermatoloji doktoru tarafından da önerilmektedir. Ancak dermatoloji doktorunun yanı sıra jinekolog doktorunuzun da verilen ilaçları mutlaka onaylaması gerekir.

Hamilelikte Sivilce Tedavi Edilmezse

Hamilelikte sivilce çok şiddetli olduğu durumlarda rahatsız edici olabilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmediği durumlarda anne adayı bu süreci daha stresli atlatabilir, yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir. Stresin artmasıyla birlikte bu durum bebeği de etkileyerek farklı sorunlara neden olabilir.

Hamilelikte sivilcelerin kesinlikle sıkılmaması gerekir. Sıkıldığı durumlarda enfeksiyon ortaya çıkar ve ağız ile burundaki sivilcelerin enfekte olmasına sebep olabilir. Bu durum menenjitin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Hamilelikte Sivilceye Ne İyi Gelir?

Hamilelik döneminde ortaya çıkan sivilce için yapılması gereken en iyi şey cilt bakımı ve temizliktir. Bu yüzden cildinizi günde en az 2 kez yıkamak cildinize iyi gelecektir. Bunun dışında çinko içeren gıdalar tüketmek de sivilcenin azalmasında yardımcı olacaktır. Ayrıca aloe vera, zerdeçal, hindistan cevizi yağı da bu süreçte hamileler için iyi gelen bitkisel tedavi yöntemlerinden biridir.

Hamilelikte Sivilceye Ne İyi Gelmez?

Bu dönemde çok sık makyaj yapmak sivilcenin daha da artmasına neden olmaktadır. Bu yüzden gündelik hayatında çok fazla makyaj yapan kadınların hamilelik döneminde bu rutinini hafifletmeleri gerekir. Ayrıca baharatlı, yağlı ve çok şekerli gıdaları tüketmek de bu süreç için yararlı olmayan hatta sivilcelerin çıkmasını daha da hızlandırmasından dolayı sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.

Hamilelikte Sivilce için Hangi Doktora Gidilir?

Gebelik döneminde hormonsal değişimle birlikte annelerin vücudunda pek çok değişimler meydana gelmektedir. Böylece hormon seviyesinin artmasıyla birlikte ciltte sivilcelenmelerin oluşmasına neden olabilir. Bu durum her anne adayında farklı derecelerde görülmektedir. Bazılarında çok fazla sivilcelenmeler meydana gelirken bazılarında çok nadir çıkmaktadır. Ancak bu dönemde çıkan akneler bazen baş edilmez hale gelmesinden dolayı üstesinden gelmek için doktora başvurmanız gerekebilir. Sivilce tedavisi için başvurmanız gereken bölüm dermatoloji yani cildiye bölümü olmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Sivilce ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Sivilce hamilelik belirtisi mi?

Hamilelik döneminde sivilcelenme çok sık rastlanan cilt sorunlarından biridir. Hormonların değişmesi ve artmasıyla birlikte vücudumuzun pek çok bölgesinden sivilcelenmeler meydana gelebilir. Ancak yalnızca sivilcelenme ile hamilelik belirtisi denilmesi çok zordur. Çünkü her hamile kadınlarda sivilcelenme meydana gelmeyebilir.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte sivilce olur mu?

Gebelik döneminde hormonsal değişimlerden dolayı sivilce çıkması oldukça normal bir durumdur. Hamilelik yaşayan çoğu kadın vücudunun herhangi bir yerinde sivilce ile karşılaşabilmektedir. Bu dönemde hormonsal dengesizliğin yaşanmasından dolayı sivilcelenmeler özellikle yüz bölgesinde çok sık meydana gelmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Hamileliğin ilk haftalarında sivilce çıkar mı?

Hamilelik döneminde ortaya çıkan sivilcelenme, anne adayının hormonsal yapısına göre değişmektedir. Bazı anne adaylarında hiçbir sivilcelenme olmazken bazılarında ise bu durum çok fazla rahatsız edici olabilir. Bu yüzden sivilcelenme bazı anne adaylarında ilk haftalarda da çıkabilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte sivilce ne zaman geçer?

Hamilelik döneminde hormonların çok fazla çalışmasından dolayı pek çok anne adayında sivilcelenmeler meydana gelmektedir. Bu süreç her hamile kadında değişkenlik göstermesinden dolayı ne zaman geçeceği de tam olarak bilinmemektedir. Ancak genellikle sivilcelenmeler doğumdan sonra geçmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte sivilce ne zaman başlar?

Genel olarak bu süreç her anne adayında farklı şekilde yaşandığı için zamanı da hamile kadınlarda değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak sivilcelenme genellikle hamilelik döneminin 8. haftasından itibaren daha sık ortaya çıkmaktadır. Bu durum her kadında farklılık gösterdiğinden dolayı yine de kesin bir zaman belirtmek doğru değildir.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte sivilce kremi kullanılır mı?

Hamilelik döneminde kullanılan sivilce kremleri oral yolla alınan ilaçlardan daha az zararlıdır. Bundan dolayı antibiyotik ilaçlar yerine dermatoloji doktorunun önerdiği sivilce kremi kullanılabilir. Ayrıca anti bakteriyel içeren kremler de hiçbir zarar vermemektedir.

Dr. Hande Erölmez