Mondor Hastalığı

Mondor hastalığı göğüs duvarını besleyen damarlarda oluşan tıkanıklık sonucu iltihaplanan doku ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Genellikle tedavi gerektirmeksizin 4-8 hafta arasında kendiliğinden iyileşme gösteren bir hastalıktır.

Mondor Hastalığı Nedir?

Mondor hastalığı göğüs duvarını besleyen damarlarda oluşan tıkanıklık sonucu iltihaplanan doku ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Mondor hastalığına neden olan tıkanıklıklar genellikle göğüs duvarının yüzeysel ön ve yan bölümlerini besleyen damarlarda meydana gelmektedir.   

Mondor hastalığı ilk kez 1939 yılında Fransız genel cerrahi uzmanı doktor Hanry Mondor tarafından literatüre geçtiği için Mondor hastalığı adını almıştır. 

Mondor hastalığının sebepleri genel hatlarıyla henüz bilinmemektedir. Ancak hastalığın kadınlarda daha sık görüldüğü bilinmektedir. Bu sıklık yaklaşık olarak kadın/erkek oranı olarak 9/1 şeklinde görülmektedir. 

Mondor hastalığı meme ameliyatlarından veya meme biyopsilerinden sonra da görülebilmektedir.

Mondor hastalığı çok büyük oranda memede görülse de özellikle peniste de aynı şikayetler, seyir ve sebeplerle de görülebilen bir hastalıktır. Mondor hastalığı boyunda, kol altında ve kasıkta da aynı şekilde görülebilmekte olan bir hastalıktır.

Meme kanserleri ile direkt olarak bir ilişki ortaya konulmuş olmasa da meme kanserlerinin bazı türlerinde de kansere ek olarak Mondor hastalığı veya Mondor hastalığına benzer şikayetler görülebilmektedir.

Mondor Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Mondor hastalığı meme yüzeyini besleyen damarlardaki tıkanıklık sonucu oluşan iltihabi bir durumu belirttiği için tıkanıklığa ve iltihaba bağlı bazı belirtiler görülebilmektedir ve hastalığa özgü de birkaç belirti mecvuttur.

  • Mondor hastalarında hastalığın görüldüğü taraftaki memenin kol yukarı kaldırıldığında oluklaştığı görülmektedir. Bu oluklaşma çok derin olmayan bir çukur gibidir. Hastalar bunu kendileri farkedebilmektedirler. 
  • Mondor hastalarında etkilenen taraftaki memenin üzerinde eğer tıkanan damar yüzeyselse şişkin bir şekilde damar elle bir kabartı halinde hissedilebilmektedir.
  • Mondor hastalığında etkilenen memede ısı artışı görülebilmektedir.
  • Mondor hastalığında etkilenen memede hafif ağrı görülebilmektedir.

Mondor Hastalığı Nedenleri Nelerdir? 

Mondor hastalığının temel nedeni maalesef bilinmemektedir. Ancak hastaların bazı özelliklerine göre görülmeleri sonucu yapılan araştırmalar bazı durumlarda hastaların Mondor hastalığı geöirme riskinin arttığını ortaya koymaktadır.

  • Dar sütyen kullanımı kadınlarda Mondor hastalığı için bir risk faktörü oluşturmaktadır.
  • Kadınların Mondor hastalığına yakalanma ihtimaili erkeklere kıyasla tam dokuz kat daha yüksektir.
  • Mondor hastalığına neden olarak geçirilmiş meme cerrahileri ve meme biyopsileri gösterilebilmektedir.
  • Memeye alınan darbeler, kazalar ve her türlü travma mondor hastalığı görülme sirkini artırmaktadır.

Mondor Hastalığı Teşhisi

Mondor hastalığının teşhisinde doktorunuz öncelikle sizin şikayetlerinizle ilgili detaylı tıbbi geçmişinizi öğrenmek isteyecektir. Bu geçmişte özellikle geçirilen meme cerrahileri veya biyopsileri, şikayetlerinizin süresini, şiddetini ve kendi tıbbi geçmişinizi belirtmeniz büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda ailenizde daha önceden görülen kanser vb hastalıkların da doktorunuza bildirilmesi gerekmektedir.

  • Muayene: Mondor hastalığının teşhisi için sonrasında doktorunuz sizi sedyede oturur vaziyette üstünüz çıplak şekilde detaylı muayene edecektir. Bu muayene ile damar tıkanıklığının seyri ve hangi bölgeleri etkilediğini anlamak mümkündür aynı zamanda Mondor hastalığı ile meme kanseri arasındaki benzer belirtilerin de muayene ile ayrılabilmesi söz konusudur.
  • Ultrasonografik Görüntüleme (USG): Meme ultrasonografisi uygun görüldüğü takdirde meme dokusunu ve meme kan damarlarının akışını incelemek amacıyla kullanılabilmektedir. Ultrasonografi radyasyon içermeyen ağrısız ve kısa süreli bir görüntüleme yöntemidir.
  • Mamografi: Mamografide meme damarları ve meme dokusu detaylı şekilde incelenilebilmektedir. Mamografi genellikle ileri yaşlarda tercih edilebilen ve normal bir görüntüleme göntemine göre bir miktar daha ağrlı bir işlemdir.

Mondor Hastalığı Tedavisi

Mondor hastalığı genellikle tedavi gerektirmeksizin dört ile sekiz hafta arasında kendiliğinden gerilemekte olan ve iyileşme gösteren bir hastalıktır.

Hastaların şikayetlerine yönelik destek tedavileri ve ağrı kesici vb ilaçlar önerilebilmektedir. Ancak spesifik olarak Mondor hastalığına yönelik bir tedavi yoktur.

Mondor Hastalığı Tedavi Edilmezse

Mondor hastalığı tedavi edilmezse ortalama altı hafta içerisinde kendiliğinden gerileme göstermekte olan ve tamamen hasar bırakmadan iyileşen bir hastalıktır. Ancak hastalığın belirtileri meme kanseri ve benzeri hastalıklarla kolaylıkla karışabileceği için belirtileri gösteren hastaların muhakkak ileri tetkik için hastaneye başvurması önerilmektedir. Doktorunuz mondor hastalığı teşhisini koyduktan sonra hastalığı tedavisiz izlemek mümkün olabilmektedir.

Mondor Hastalığı ye Ne İyi Gelir?

Mondor hastalığı yaklaşık altı hafta içerisinde kendiliğinden gerileme ve tamamen iyileşme gösteren bir hastalıktır ancak bu altı hafta içinde hastaların ağrı ve hassasiyet gibi belirtileri olabilmektedir. 

Ilık suyla doldurulmuş sıcak su torbaları ile kompres yapmak, ılık-sıcak duşta masaj ve sıcak havlu ile kompres yapmak ağrıya ve hassasiyete iyi gelmektedir. Ayrıca mondor hastalığı sırasında desteklemek amaçlı uygun, yumuşak, pamuklu ve destekleyici bir sütyen kullanımı önerilmektedir.

Mondor Hastalığı ye Ne İyi Gelmez?

Mondor hastalığı sırasında özellikle memeleri ve göğsü çok sıkan dar yapıda sıkı sütyenlerin kullanılması önerilmemektedir. Korse kullanımı mondor hastalığında kan akımı azaltacağı için iyi gelmemektedir. Mondor hastalığında hava almayan sıkı dokulu polyester ve naylon kumaşlı çamaşırların kullanılması kesinlikle iyi gelmemektedir.

Mondor Hastalığı İlaçları

Mondor hastalığına özel bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır ancak hastalığın şikayetleri arasında bulunan ağrı ve hassasiyeti gidermek amacıyla yangı giderici bazı ilaçlar reçete edilebilmektedir.

  • Non steroid anti inflamatuvar ilaçlar (NSAIDs, Non Steroid Anti Inflammatory Drugs) : Steroid olmayan anti enflamatuvar (yangı giderici) ilaçlardır. Bu ilaçların içerisinde aspirin, ibuprofen ve indometazin gibi ilaçlar bulunmaktadır.
    • Bu ilaçlar tablet formda veya jel olarak sürülerek uygulamak için reçete edilebilmektedir. Uygun ilaç şekline doktorunuz kliniğinize bakarak karar vermektedir.

İlaç yan etkileri: baş dönmesi, kulak çınlaması, sersemlik, mide bulantısı, kusma, mide ağrısı, mide yanması, karın ağrısı, ishal, bulantı, nadiren ; kabızlık, deride döküntüler

Hamilelikte Mondor Hastalığı 

Hamilelik sırasında artan süt üretimine ve hormonal dengenin değişmesiyle trombofilebite yatkınlıkla birlikte Mondor hastalığı görülebilmektedir. Mondor hastalığının gebelerde veya emziren annelerde görülmesiyle hastalığın meme kanserinin yanı sıra memede apse veya mastit gibi hastalıklardan da ayrılması gerekmektedir. Mastit ve memede apse gibi hastalıklarda antibiyotik kullanımı gerekmekte iken memenin Mondor hastalığında bir ilaç tedavisine gerek yoktur bu yüzden şikayetleri olan anne adaylarının ve annelerinin teşhis amacıyla doktora başvurması ve muayene olarak tetkiklerini yaptırması önerilmektedir. Mondor hastalığı teşhisinde anneler ve anne adayları tedavi gerekmeksizin doktor gözetiminde hastalığı atlatabilmektedir. Memeni mondor hastalığı kendiliğinden gerileme gösteren ve iyileşebilen bir hastalıktır.

Mondor Hastalığı için Hangi Doktora Gidilir?

Mondor hastalığı tek başına doktora gitmeye ihtiyaç duyulmadan iyileşebilecek bir hastalıktır ancak hastalığın tüm belirtileri meme kanserlerinde de görülebilen belirtilerdir. Bu nedenle muhakkak Mondor hastalığı şüphesi duyan ve/veya belirtileri gösteren kişilerin hastanelerin Genel Cerrahi bölümüne başvurması veya Kanser Erken Tanı Merkezleri (KETEM) aracılığıyla, kanser tarama testlerini ve muayenelerini yaptırması önerilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın