Soğuk Terleme

Soğuk terleme, normal terlemelerin aksine bulunduğu ortamın ısısına bağlı olarak gelişmeyen ani bir terleme durumu olup, altında yatan problemlere yönelik tedavi planları izlenmektedir.

Soğuk Terleme Problemi Nedir?

Soğuk terleme problemi; sıradan olarak meydana gelen terlemelerin aksine bir şekilde içinde bulunulan ortamın ısısına – sıcaklığına ya da yapılan fiziksel aktivitelerin yoğunluğuna bakılmaksızın, ani bir şekilde meydana gelen bir tür terleme halidir. Başka bir ifade ile sıcak hava, herhangi bir sıcaklık hali ya da egzersiz ile ilgisi olmaksızın gerçekleşen terleme türüdür.

Vücudun her bölgesinde görülebileceği gibi; özellikle ayaklarda, ayak tabanlarında, koltuk altı bölgesinde, avuç içlerinde ve ellerde meydana gelerek hissedilir.

Soğuk Terleme Probleminin Belirtileri

Soğuk terleme probleminin başlıca belirtileri arasında;

  • Tanımlanamayan ağrı
  • Kas gerginliği durumu
  • Kusma isteği içerisinde olma
  • Göğüs bölgesinde şişkinlik hissi varlığı
  • Soluk renkli cilt
  • Hızlı hızlı nefes alıp verme
  • Bitkin, yorgun ve halsiz hissetme durumu
  • Her konu ile ilgili kaygı sahibi olma gibi durumlar bulunmaktadır.

Soğuk Terleme Probleminin Nedenleri

Soğuk terleme problemi;

  • Hipoglisemi (düşük kan şekeri) varlığı – Diyabet / şeker hastalarında meydana gelen şeker eksikliği durumu, insan beyni tarafından oldukça ciddi bir problem olarak nitelendirilir ve soğuk terleme ile tepki verir. Bu durum ile karşı karşıya kalınması halinde kan şekeri seviyesini normal bir düzeye getirebilmek için tatlı bir şeyler tüketilmesinde fayda vardır.
  • Enfeksiyon Vücutta meydana gelen herhangi bir enfeksiyon yüksek ateşe sebebiyet verir ve bunun sonucunda da bağışıklık sisteminizi alarma geçirmesi ile vücut soğuk terleme ile tepkisini gösterir.
  • Kan zehirlenmesi (sepsis) durumu varlığı – Hızlı soluk alıp verme, şuur kaybı, titreme, nefes alıp verme esnasında zorluk yaşama, nabzın yüksek oluşu, ateşin yükselmesi gibi durumlar ile birlikte kendini gösteren ve çok ciddi bir sağlık problemi olan kan zehirlenmesi – sepsis; hayati tehlike oluşturur ve yine vücudu alarma geçirerek soğuk terleme ile tepkisini gösterir.
  • Kalp krizi – Çok ciddi bir sağlık problemi olan kalp krizi; sol kolda görülen ağrı, uyuşma ve karıncalanma, göğüs bölgesinde bası ve şiddetli ağrı, nefes alıp verme esnasında güçlük yaşama ya da nefes darlığı durumları ile birlikte seyredebilir. Bütün bunlara ek olarak soğuk terleme de görülmektedir.
  • Yaralanmalar – Özellikle şiddetli kazalar sonucu edinilen ciddi yaralanmalar sonucunda soğuk terleme problemi yaşanmaktadır.
  • Migren – Şiddetli baş ağrıları esnasında soğuk terleme problemi söz konusu olabilir. Vücut, yaşadığı ağrıya karşı olan tepkisini bu şekilde verir.
  • Uyuşturucu ve alkol gibi maddelerin kullanımı – Özellikle bağımlılık durumunun sona erdirilmesini takiben, uzun süreli kullanımın ardından bir anda kesilmesine bağlı olarak vücutta bulantı problemi, kalp çarpıntısı, şuur kaybı gibi durumlara ek olarak ani bir şekilde gelişen soğuk titremeler de söz konusu olabilir.
  • Hormonal değişiklikler – Vücutta hormonal değişikliklerin çok yoğun bir şekilde görüldüğü “perimenopoz” adı verilen menopoz öncesi dönem ve menopoz dönemidir. Bu dönemler içerisinde kadınlarda progesteron hormonu (kadınları hamilelik sürecine hazırlama ile görevli hormon) ve östrojen hormonunda (kadınlık hormonu) büyük değişiklikler görülmesi normal olarak kabul edilir fakat buna rağmen bu durum kişide sıcak basması, gece terlemesi ve soğuk terleme gibi durumlara sebebiyet verir.
  • Psikolojik olaylar – Stres, sosyal kaygı, ani bir şekilde ortaya çıkan korku, endişe, panik atak ve benzeri gibi psikolojik olaylar genel olarak soğuk terlemeye sebebiyet verirler. Çünkü psikolojik sorunlar esnasında beyin vücuda karşı savunmasını yetersiz miktarda solunan oksijene bağlı olarak soğuk terleme ile ortaya çıkarır.
  • Şok hali – Ciddi bir şekilde oluşan yaralanmalarda insan vücudu şoka girebilir ve beyine yeterli miktarda oksijen gitmemesi durumu söz konusu hale gelir. Bu durumun sonucunda da organlarda ciddi boyutta hasar meydana gelebilir. Soğuk terleme durumu şok halinin en önemli belirtilerinden bir tanesidir. Buna aynı zamanda soluk bir beniz, hızlı bir şekilde nefes alıp verme, kalp atışının normale göre hızlı olması, nabzın zayıf hissedilmesi ve bilinç kaybı da eşlik eder.
  • Mide bulantısı ve kusma – Aşırı yemek yeme veya alkol tüketimi sonrasında mide bulantısı durumu söz konusu hale gelebilir, bunu takiben de kusmak istersiniz fakat kusamayabilirsiniz. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda bedeniniz soğuk terleme ile tepkisini ortaya koyabilir.
  • Nefes darlığı – rakım bakımından yüksek bir yere gidildiğinde oksijenin az solunması söz konusu olabilir. Buna bağlı olarak yaşanan nefes darlığı problemi, soğuk terleme ile kendisini gösterebilir.
  • Senkop (bayılma) – Beyine yeterli miktarda oksijen gitmemesine bağlı olarak “senkop” adı verilen bayılma durumu gerçekleşebilir. Bayılma durumunun öncesinde ve sonrasında soğuk terleme yaşanması muhtemeldir.
  • Serebral hipoksi (oksijen yetmezliği) – Beyine yeterli miktarda oksijen ulaşmaması yani serebral hipoksi durumuna bağlı olarak, organlar düzgün bir şekilde oksijen ile beslenemezler. Hipoksi olarak adlandırılan bu durum soğuk terlemenin nedenlerinden bir tanesidir.
  • Hipotansiyon (düşük tansiyon) – Tansiyonun sürekli olarak düşük seyretmesine bağlı olarak soğuk terleme durumunun görülmesi muhtemel bir olgu haline gelebilir.

Soğuk Terleme Probleminin Tedavisi

Soğuk terleme problemi tek başına bir hastalık niteliğinde değildir yani tek başına bir sorun olarak nitelendirilmemeli ve daha çok başka bir sağlık sorunun habercisi niteliğinde olarak görülmektedir. Bu sebeple de özel olarak belirlenmiş bir tedavisi bulunmamaktadır. Soğuk terleme probleminin tedavisinin gerçekleştirilmesi sadece altında yatan hastalığın tedavi edilmesi ile doğrudan ilintilidir.

Soğuk Terleme Problemi Tedavi Edilmezse

Soğuk terleme problemi genellikle ciddi sağlık sorunlarının belirtisi niteliğinde olarak düşünüldüğünden mutlak suretle tedavi edilmesi gerekmektedir. Soğuk terleme problemi tedavi edilmez ise; ortaya daha büyük sağlık sorunları çıkabilir ve bu durumlar tedavi sürecini daha da zorlaştırabilir.

Soğuk Terleme Problemine Ne İyi Gelir?

Soğuk terleme problemi için;

  • Mümkün olduğunca stres ve stres faktörlerinden uzak durmaya çalışın.
  • Kaygılanmanıza sebep olacak şeyleri bir kenara bırakın.
  • Beslenme alışkanlığınızı düzenli bir hale getirin ve öğün atlamamaya özen gösterin.
  • Uyuduğunuz oda içerisinde uykunuzu dağıtmaya sebep olacak olan şeyleri bulundurmayın.
  • Spor faaliyetleri gerçekleştirin ve bedeninizi zinde tutmaya yardımcı olun.

Soğuk Terleme Problemine Ne İyi Gelmez?

Soğuk terleme problemine;

  • Stres
  • Asabiyet bozuklukları
  • Yetersiz ve kalitesiz uyku
  • Oda sıcaklığının aşırı sıcak ya da aşırı soğuk gibi uç noktalarda olması
  • Düzensiz ve kalitesiz beslenmeye bağlı olarak bağışıklık sisteminin güçsüz hale gelmesi iyi gelmeyen şeyler arasına alınabilir niteliktedir.

Soğuk Terleme Problemi İlaçları

Soğuk terleme sorunu çok ciddi sağlık problemlerinin en önemli belirtilerinden bir tanesidir. Bu sebeple, tıpkı diğer hastalıklarda da olduğu gibi öncelikle hekiminize danışmalı ve hekim kontrolü ve reçetesi dışında kulaktan dolma bilgiler ile size tavsiye edilen herhangi bir ilacı kullanmamalısınız. Şayet doktorunuz uygun görür ve reçete eder ise; verilen talimatlara uygun bir şekilde kullanımı gerçekleştirmelisiniz. Bunların yanı sıra evde uygulanabilecek nitelikte olan ve “doğal ilaç” olarak tabir edilen maddelerden de kullanmamanız ciddi önem taşımaktadır. Bu durum, altta yatan başka bir hastalığı tetikleyebilir ve kalıcı hasarlara neden olabilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Soğuk Terleme Problemi

Bebeklerde ve çocuklarda soğuk terleme sorunu sıklıkla görülür.

Bunun sebepleri arasında ise;

Görülen belirtiye göre yapılacak olan tedavinin içeriği ve uygulanacak olan yöntem de değişiklik gösterebilir. Bu sebeple bebeğinizde ya da çocuğunuzda sık sık soğuk terleme problemi ile karşı karşıya kalıyor iseniz; zaman kaybetmeden alanında uzman bir hekim ile iletişime geçiniz.

Soğuk Terleme Problemi için Hangi Doktora Gidilir?

Soğuk terleme problemi hemen hemen her yaşta insanın hayatında en az bir kere yaşamış olduğu ya da yaşayabileceği nitelikte bir durumdur. Bu durum normal olarak karşılanabilir fakat sürekli olarak soğuk terleme problemi ile karşı karşıya kalıyor iseniz ve soğuk terleme olayına aynı zamanda nefes darlığı, üşüme, baş dönmesi, halsizlik hissi, göğüs bölgesinde tanımlanamayan ağrı gibi şeyler de eşlik ediyor ise; durumunuzu ciddiye alarak en yakın Acil Servise veya sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli tedavi sürecinizi başlatmanız önemlidir.

Bölgesel olarak el içi, koltuk altı, yüz ya da ayak bölgelerinde bir terleme söz konusu ise Dermatoloji – Cildiye bölümüne ya da Göğüs Cerrahisi bölümüne gidilmesi, diğer terlemelerde ise genel olarak dahiliye bölümüne gidilmesi gereklidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
15
1
Makeleyi Paylaşın