Acil Servis Makaleleri
Şakak, dört kafatası kemiğinin birbirine kaynaştığı bir kesişme noktasıdır ve bu bölgede meydana gelen ağrıya şakak ağrısı adı verilir. Tedavi genellikle altta yatan sebebe göre bir plan uygulanmaktadır.
Akut koroner sendrom kalbe kan, oksijen ve besin taşıyan koroner arterlerin tıkanması veya kan akımının azalması sonucu oluşur. Temel amaç sıkıntı ve acıyı hafifletmek, kan akışını iyileştirmek, kalbin işlevlerini eski hale getirmektir.
Zehirli yılan ısırmaları veya yılan sokmaları, acil bir şekilde tıbbi yardım gerektiren bir durumdur. Tapılacak en önemli adım, olabildiğince kısa bir süre içerisinde hastaneye ulaşmak olmalıdır.
Hemoglobinopati, kırmızı kan hücrelerini etkileyen bir takım kan hastalıklarına verilen ad olup kesin tedavisi kemik iliği naklidir.
Still hastalığı, eklemlerde şişlik ve döküntülere neden olan romatizmal bir hastalık olup, medikal yöntemler ile tedavi edilmektedir.
Rapor alımı genellikle polikliniklerden gerçekleşmektedir. Poliklinikler gece mesaisi yapmadığı için acil servislerde rapor yazabilmektedir. Rapor yazmak tamamen doktor tercihine bırakılmış bir karardır. Doktor gerekliği gördüğü takdirde rapor yazabilir.
Diş hastanelerinin bazılarında (özellikle büyük ve il merkezinde bulunanlarda) acil servis hizmeti verilebilmektedir. Buralarda da diş çekimi, dolgu, apse için antibiyotik tedavisi düzenlenmesi gibi pek çok işlem uygulanabilmektedir.
Acil serviste hali hazırda bekleyen göz doktorları görev yapmaz fakat göz hastalıkları bölümünün servisinde nöbetçi göz doktoru bulunur. Çok az sayıda uzman hekimin görev yaptığı küçük yerleşim yerlerinde hekimler icapçı olarak da nöbet tutabilirler. Bu durumda, acil servisin çağrısıyla hastaneye gelerek hastayı muayene eder, gerekli müdahaleyi yapabilirler.
Travma odası; kalp krizi, solunum durması, çoklu kırıklar, büyük travmalar, ağır kanamalar, felçler gibi acil ve hayati problemlere müdahale edilen acil servis bölümüdür. Özellikle ileri yaşam desteği sağlanır ve hastanın vital (hayati) bulguları stabil hale getirilir. Odada oksijen cihazı, defibrilatör, cerrahi masa ve lambalar, EKG cihazı, ilaçlar gibi pek çok tıbbi eşya bulunur.
Sağlık personelinin rahatça çalışabilmesi için yataklı bölümden ayrılmış, girmenin yasak olduğu bir odadır. Buraya müdahale esnasında hasta yakını alınmaz.