Acil Servis Makaleleri
Solunum yetmezliği, vücudun oksijeni alamaması veya karbondioksiti atamaması durumu olup, tedavisi hastanın durumuna, tipine ve şiddetine göre değişkenlik göstermektedir.
Polikistik böbrek, böbreklerde görülen içi sıvı dolu kistler olup, böbrekte hastalığın belirtilerini yok edici çeşitli tedaviler uygulanmaktadır.
Çiyanlar kendilerine ait olan zehirlerini insan vücuduna enjekte ederler ve ısırdığı bölgede kızarıklık ve şişme görülür. Uygulanan tedavi esas olarak destekleyici tedavi yada semptoma yöneliktir.
Crush Sendromu dokularda ezilmeler ve sıkışmaların olduğu travmatik olaylarda meydana gelen bir hastalıktır. Acil müdahalenin ardından, ilaç ve cerrahi müdahale uygulanabilmektedir.
Organofosfat zehirlenmesi tarımda çalışan insanlarda kaza, intihar durumlarında fazla miktarda organofosfata maruz kalınması sonucu gelişen çok ciddi bir durumdur. Hastaya öncelikle oksijen tedavisi ve mide yıkanması uygulanır.
Rapor alımı genellikle polikliniklerden gerçekleşmektedir. Poliklinikler gece mesaisi yapmadığı için acil servislerde rapor yazabilmektedir. Rapor yazmak tamamen doktor tercihine bırakılmış bir karardır. Doktor gerekliği gördüğü takdirde rapor yazabilir.
Diş hastanelerinin bazılarında (özellikle büyük ve il merkezinde bulunanlarda) acil servis hizmeti verilebilmektedir. Buralarda da diş çekimi, dolgu, apse için antibiyotik tedavisi düzenlenmesi gibi pek çok işlem uygulanabilmektedir.
Acil serviste hali hazırda bekleyen göz doktorları görev yapmaz fakat göz hastalıkları bölümünün servisinde nöbetçi göz doktoru bulunur. Çok az sayıda uzman hekimin görev yaptığı küçük yerleşim yerlerinde hekimler icapçı olarak da nöbet tutabilirler. Bu durumda, acil servisin çağrısıyla hastaneye gelerek hastayı muayene eder, gerekli müdahaleyi yapabilirler.
Travma odası; kalp krizi, solunum durması, çoklu kırıklar, büyük travmalar, ağır kanamalar, felçler gibi acil ve hayati problemlere müdahale edilen acil servis bölümüdür. Özellikle ileri yaşam desteği sağlanır ve hastanın vital (hayati) bulguları stabil hale getirilir. Odada oksijen cihazı, defibrilatör, cerrahi masa ve lambalar, EKG cihazı, ilaçlar gibi pek çok tıbbi eşya bulunur.
Sağlık personelinin rahatça çalışabilmesi için yataklı bölümden ayrılmış, girmenin yasak olduğu bir odadır. Buraya müdahale esnasında hasta yakını alınmaz.