Acil Servis Makaleleri
Doğalgaz zehirlenmesi, karbonmonoksitin oksijenden daha fazla vücuda girmesi sonucu oluşan zehirlenme türü olup acil müdahale gerektiğinden 112 aranmalıdır
Domates alerjisi, alerjiye yatkın bireylerde, domatesin yenilmesi veya vücuda temasıyla kısa sürede vücutta ortaya çıkan reaksiyon durumudur. Steroid içeren merhemler ve antihistaminik içeren ilaçlarla tedavi edilebilir.
Korsakoff Sendromu, Wernicke-Korsakoff sendromu denilen ve B1 vitamini yani tiaminin eksikliğinden kaynaklanan nörolojik ve psikiyatrik bir bozukluktur. Tedavi için vitamin takviyesi ve diyet düzenlemesi yapılmaktadır.
Refeeding sendromu, yeniden besleme sırasında ortaya çıkabilecek ciddi ve ölümcül olabilen bir tıbbi durumdur. Doktorlar, genellikle damar içi uygulama ile hastalarda elektrolitleri normal seviyelerine kazandırabilirler.
Toksik şok sendromu, bakteriyel kaynaklı enfeksiyonların yaşamı tehdit eden bir komplikasyonudur. Tedavide ilaç, hemodiyaliz veya periton diyalizi desteği gibi bir çok yöntem kullanılır.
Rapor alımı genellikle polikliniklerden gerçekleşmektedir. Poliklinikler gece mesaisi yapmadığı için acil servislerde rapor yazabilmektedir. Rapor yazmak tamamen doktor tercihine bırakılmış bir karardır. Doktor gerekliği gördüğü takdirde rapor yazabilir.
Diş hastanelerinin bazılarında (özellikle büyük ve il merkezinde bulunanlarda) acil servis hizmeti verilebilmektedir. Buralarda da diş çekimi, dolgu, apse için antibiyotik tedavisi düzenlenmesi gibi pek çok işlem uygulanabilmektedir.
Acil serviste hali hazırda bekleyen göz doktorları görev yapmaz fakat göz hastalıkları bölümünün servisinde nöbetçi göz doktoru bulunur. Çok az sayıda uzman hekimin görev yaptığı küçük yerleşim yerlerinde hekimler icapçı olarak da nöbet tutabilirler. Bu durumda, acil servisin çağrısıyla hastaneye gelerek hastayı muayene eder, gerekli müdahaleyi yapabilirler.
Travma odası; kalp krizi, solunum durması, çoklu kırıklar, büyük travmalar, ağır kanamalar, felçler gibi acil ve hayati problemlere müdahale edilen acil servis bölümüdür. Özellikle ileri yaşam desteği sağlanır ve hastanın vital (hayati) bulguları stabil hale getirilir. Odada oksijen cihazı, defibrilatör, cerrahi masa ve lambalar, EKG cihazı, ilaçlar gibi pek çok tıbbi eşya bulunur.
Sağlık personelinin rahatça çalışabilmesi için yataklı bölümden ayrılmış, girmenin yasak olduğu bir odadır. Buraya müdahale esnasında hasta yakını alınmaz.