Acil Servis Makaleleri
Dirsekte epikondil olarak bilinen kısımda zedenlenme yaşanması durumu olan Golfçü Dirseği; medikal, cerrahi ve terapi yöntemleri ile tedavi edilmektedir.
Kan tutması ya da bir diğer adı ile kan korkusu olarak bilinen, hemofobi veya hematofobi, oldukça sık görülen özel bir fobi türüdür. Tedavide gerilim uygulaması ve maruz kalma tedavisi gibi seçenekler uygulanmaktadır.
Takipne veya Taşipne adı verilen durum, hızlı ve derin olmayan bir şekilde solumak anlamına gelmektedir. Tedavide antibiyotikler ve oksijen tedavisi gibi seçenekler mevcuttur
Yanak şişmesi genelde iltihaplanma veya herhangi bir nedenle dokularda sıvı birikmesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Soğuk kompres, uykuda kafayı ayarlama ve tuz alımını azaltmak gibi tedavi seçenekleri mevcuttur.
Ovarian hiperstimülasyon sendromu yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu demektir. Bazı durumlarda tedaviye ihtiyaç duyulmazken, ilaç tedavisi ve sıvı boşaltımı gibi tedaviler tercih edilebilir.
Rapor alımı genellikle polikliniklerden gerçekleşmektedir. Poliklinikler gece mesaisi yapmadığı için acil servislerde rapor yazabilmektedir. Rapor yazmak tamamen doktor tercihine bırakılmış bir karardır. Doktor gerekliği gördüğü takdirde rapor yazabilir.
Diş hastanelerinin bazılarında (özellikle büyük ve il merkezinde bulunanlarda) acil servis hizmeti verilebilmektedir. Buralarda da diş çekimi, dolgu, apse için antibiyotik tedavisi düzenlenmesi gibi pek çok işlem uygulanabilmektedir.
Acil serviste hali hazırda bekleyen göz doktorları görev yapmaz fakat göz hastalıkları bölümünün servisinde nöbetçi göz doktoru bulunur. Çok az sayıda uzman hekimin görev yaptığı küçük yerleşim yerlerinde hekimler icapçı olarak da nöbet tutabilirler. Bu durumda, acil servisin çağrısıyla hastaneye gelerek hastayı muayene eder, gerekli müdahaleyi yapabilirler.
Travma odası; kalp krizi, solunum durması, çoklu kırıklar, büyük travmalar, ağır kanamalar, felçler gibi acil ve hayati problemlere müdahale edilen acil servis bölümüdür. Özellikle ileri yaşam desteği sağlanır ve hastanın vital (hayati) bulguları stabil hale getirilir. Odada oksijen cihazı, defibrilatör, cerrahi masa ve lambalar, EKG cihazı, ilaçlar gibi pek çok tıbbi eşya bulunur.
Sağlık personelinin rahatça çalışabilmesi için yataklı bölümden ayrılmış, girmenin yasak olduğu bir odadır. Buraya müdahale esnasında hasta yakını alınmaz.