Klonus, kasları kontrol eden sinir hücreleri hasar gördüğünde ortaya çıkan nörolojik bir belirti durumudur. Fizik tedavi, ortez ve soğuk uygulama gibi birçok tedavi seçeneği hastanın durumuna göre uygulanmaktadır.

Su alerjisi, kişinin derisinin su ile teması sonrasında ortaya çıkan bir çeşit kurdeşendir. Uygulanan genel tedavi, kişinin alerjene maruziyetinin azaltılmasıdır.

Kaburga çatlağı, göğüs bölgesi organlarını koruyan göğüs kafesinde bulunan kaburga kemiklerinde; belli bir nedene bağlı olarak gelişen çatlaklara denir. Korse tedavisi ve medikal seçenekler uygulanmaktadır.

Eklampsi, preeklampsinin şiddetli bir komplikasyonudur ve gebelik sürecinde yüksek kan basıncı sonucu nöbetlerin görülmesidir. Eklampsi hastalığının en etkili tedavisi doğumdur.

Dokuların ve organların yetersiz kanlanma sonucu oksijensiz kalması ve fonksiyonlarını yerine getirememesi ile sonuçlanan klinik tabloya şok denir. Öncelikle acil yaşam desteği ve ilaç tedavileri yapılmaktadır.

Acil Servis ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Acilden Rapor Alınır Mı?

Rapor alımı genellikle polikliniklerden gerçekleşmektedir. Poliklinikler gece mesaisi yapmadığı için acil servislerde rapor yazabilmektedir. Rapor yazmak tamamen doktor tercihine bırakılmış bir karardır. Doktor gerekliği gördüğü takdirde rapor yazabilir.

Diş Hastanesi Acili Var Mı?

Diş hastanelerinin bazılarında (özellikle büyük ve il merkezinde bulunanlarda) acil servis hizmeti verilebilmektedir. Buralarda da diş çekimi, dolgu, apse için antibiyotik tedavisi düzenlenmesi gibi pek çok işlem uygulanabilmektedir.

Acilde Göz Doktoru Var Mı?

Acil serviste hali hazırda bekleyen göz doktorları görev yapmaz fakat göz hastalıkları bölümünün servisinde nöbetçi göz doktoru bulunur. Çok az sayıda uzman hekimin görev yaptığı küçük yerleşim yerlerinde hekimler icapçı olarak da nöbet tutabilirler. Bu durumda, acil servisin çağrısıyla hastaneye gelerek hastayı muayene eder, gerekli müdahaleyi yapabilirler.

Travma Odası Nedir?

Travma odası; kalp krizi, solunum durması, çoklu kırıklar, büyük travmalar, ağır kanamalar, felçler gibi acil ve hayati problemlere müdahale edilen acil servis bölümüdür. Özellikle ileri yaşam desteği sağlanır ve hastanın vital (hayati) bulguları stabil hale getirilir. Odada oksijen cihazı, defibrilatör, cerrahi masa ve lambalar, EKG cihazı, ilaçlar gibi pek çok tıbbi eşya bulunur.

Sağlık personelinin rahatça çalışabilmesi için yataklı bölümden ayrılmış, girmenin yasak olduğu bir odadır. Buraya müdahale esnasında hasta yakını alınmaz.