Bebeklerde Kulak Ağrısı
Bebeklerde kulak ağrısı birçok farklı sebeple ortaya çıkabilen bir enfeksiyon durumudur. Altta yatan nedene göre Kulak damlası, antibiyotik ve ilaç tedavisi gibi tedavi seçenekleri vardır.
Bebeklerde Kulak Ağrısı Nedir?
Bebek sağlığı onunla ilgilenen ebeveynler için oldukça önemli bir konudur. Bebeğin huzursuz bir ruh hali içerisinde olması bakım verenleri olumsuz etkileyen bir durumdur. Bebekleri huzursuz eden ve en yaygın görülen sağlık problemlerinden biri de kulak ağrısıdır.
Bebeklerde kulak ağrısı birçok farklı sebeple ortaya çıkabilir. Henüz iletişim yöntemi gelişmemiş bebekler için ağrının olup olmadığı bir bakım veren tarafından fark edilerek öğrenilebilir. Kulak ağrısı bebeklerde bir haftaya kadar sürebilir. Bu süre aşıldığı takdirde kulak ağrısı devam ediyor ise enfeksiyon ya da iltihap riski olabilir.
Bebekte kulak enfeksiyonunun görülmesi oldukça yaygındır. Genellikle kısa sürede tedavisinin uygulanarak iyileşme gösteren endişe edilmemesi gereken bir durumdur. Küçük çocuklarda antibiyotiğe ihtiyaç duyulmadan iyileşme gözlenir.
Evde uygulanacak bazı yöntemler ile tedavisi sağlanabilir. Fakat bazı ciddi hastalıkların belirtisi olarak kulak ağrısı gözlenebileceği için doğru tedavi yöntemi için öncelikle uzman doktorlardan bilgi alınmalıdır.
Bebeklerde Kulak Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Bebekler rahatsızlıklarını ağlama ve huzursuzluk ile dile getirirler. Bebeklerin rahatsızlıklarının nedenini anlayabilmek bu sebeple oldukça zordur. Bebekle ilgilenen kişinin oldukça hassas gözlemleri ile rahatsız olduğu nokta fark edilmektedir.
Bebeklerde kulak ağrısı görüldüğü takdirde gözlenen belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yüksek ateş ile karşı karşıya kaldığı durumlarda bebeğin kulağında bir rahatsızlık olduğu konusunda şüphe edilmeli.
- Kulağın üzerine yatamamak, kulağa dokunamamak gibi belirtiler de kulak ağrısı sebebiyle görülebilir.
- İştah bozukluğu ve halsizlik halinde olan bir bebekte sağlık probleminin olduğu aşikardır.
- Bebek elini sürekli kulağına doğru götürüyor ise kulak rahatsızlığı olabilir.
- Kulağında akıntı veya kulak içinde sarı renge benzer akıntılar birikiyorsa kulak ağrısının olduğunu belirtir.
- Tekmeler savurarak bir sorunu olduğunu, kulağının ağrıdığını belirtebilir.
- Yüzü buruşturma, kaşları çatma gibi bir ağrı içerisinde olduğunu belirtir.
- Ağrı sebebiyle huzursuz olan bebekte sürekli olarak yüksek sesle ağlama, sızlanma ve inleme görülür.
Bu belirtiler dış kulak enfeksiyonları, bademcik enfeksiyonları, kronik geniz eti ve alerji gibi hastalıklardan kaynaklı görülecek belirtileridir. Bu rahatsızlıklar sebebiyle kulak ağrısı meydana gelebilir.
Bebeklerde Kulak Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Bebekler yetişkinlere göre daha hassas yapıda oldukları için kulak ağrısı görülme ihtimali daha yüksektir. Çeşitli beden hareketleri ile rahatsızlıklarını dile getirirler. Bebeklerde kulak ağrısı için birçok sebep mevcuttur. Bu sebeplerin bazıları evde geçebileceği gibi bazı rahatsızlıklar için hekim tedavisi gerekmektedir.
Bebeklerde kulak ağrısının başlıca nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Orta kulak iltihabı kulak ağrısına neden olan başlıca hastalıklardan biridir. Özellikle 6 yaşından küçük çocuklarda sıklıkla görülür.
- Banyoda, havuzda ve denizde uzun süre kalmak dış kulak iltihabına yol açmaktadır. Bu iltihaplanma sebebiyle kulak ağrısı görülür.
- Bebeklerde diş çıkarırken kulak ağrısı olması da oldukça normaldir. Bebek bu dönemde kulağındaki ağrıyı belirtmek amaçlı kulaklarını çekiştirir.
- Kulak kirleri ve bu sebeple kulakta tıkanma olması ağrıya neden olur.
- Kulağa yabancı cisim kaçması bebekte kulak ağrısı ve kulak akıntısının gözlendiği başka bir duruma örnektir.
- Soğuk algınlığı sonrasında çocukların kulaklarında ağrı görülmesi oldukça normaldir. Hastalık sonrası bakımının iyi yapıldığı takdirde kısa sürede iyileşme gösterecektir.
- Bebekle çıkılan uçak yolculuğunda kulağa uygulanacak olan basınç sebebiyle ağrı görülebilir.
Bebeklerde Kulak Ağrısı Teşhisi
Bebeğin kulak sağlığı için ağrının fark edilmesinin ardından geç kalmadan bir sağlık kuruluşuna giderek nedeni hakkında çeşitli araştırmalar yapılmalıdır.
Bebeklerde kulak sağlığı için uygulanan teşhis yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hasta Geçmişi: Doktorun ilk yapacağı tanı yöntemi bebek hakkında bilgi almaktır. Hekim bebeğin yakın zamanda bir boğaz ağrısı, soğuk algınlığı geçirip geçirmediğini sorar. Belirtileri hakkında bilgi sahibi olduktan sonra teşhis için gerekli ön bilgileri toplamış olur.
- Pnömatik Otoskop: Doktor bu alet yardımı ile kulak enfeksiyonu olup olmadığını teşhis edebilir. Bu alet, doktorun kulağa bakarak kulak kanalına üflemesi ile kulak zarının arka kısmında sıvı olup olmadığını görmesine yardımcı olur. Orta kulak iltihabı teşhisinin konması için yardımcı olan bir alettir.
- Timpanometre: Orta kulaktaki basıncı ölçmek için kullanılan ve her yaş grubu için uygulanması sağlıklı olan bir yöntemdir.
Bebeklerde Kulak Ağrısı Tedavisi
Kulak ağrısı teşhisi konulduktan sonra birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Bu tedavi yöntemleri ağrının sebep olduğu rahatsızlığa göre değişiklik göstermektedir.
Bebeklerde kulak ağrısı tedavisi için kullanılan tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir:
- Kulak Damlası: İltihap oluşması durumunda kulağa damlatılacak anestezik damlalar kulak zarında bir delik ya da yırtık olmadığı sürece ağrının azalması için kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir.
- Miringotomi: Orta kulak içerisindeki sıvının boşaltılması için küçük bir delik açılması işlemidir.
- Küret: Hekim öncelikle kurak kiri sebebiyle ağrının oluştuğunu teşhis ettiği kulağa kirinin yumuşaması için özel bir solüsyon damlatır. Bu solüsyonun ardından buşon küreti olarak adlandırılan cerrahi araç ile kulak kirini boşaltır.
- Aspirasyon: Kulak kiri sebebi ile kulak ağrısının görüldüğü durumlar için geçerli olan başka bir tedavi yöntemidir. Öncelikle hekim kulak kirini yumuşatmak için özel solüsyon damlatır. Ardından aspiratör adlı bir cihaz ile vakumlama işlemi yapılır.
- Antibiyotik: Araştırmalar bazı çocuklar için antibiyotik tedavisinin oldukça olumlu dönüşlerinin olduğunu açıklamıştır. Fakat çok sık antibiyotik kullanımının direnç oluşturmasından kaynaklı doktorun gerekli gördüğü takdirde alınması gereken bir ilaçtır.
- İlaç Tedavisi: Doktor ateşin azalması ve ağrıyı azaltması için yardımcı olacak ilaçlar verebilir.
Bebeklerde Kulak Ağrısı Tedavi Edilmezse
Kulak ağrısı sık sık görülen ve çocukların günlük konforunu olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Kulak ağrısı ile başa çıkmaya çalışan bebekte görülen semptomlar tedavisinin edilmediği takdirde devamlılık sağlayacaktır.
Kulak kiri sebebiyle kulak ağrısı görülen bir bebekte tedavisinin yapılmaması durumunda iç kulak rahatsızlıklarının ortaya çıkması beklenir. Bu rahatsızlık bebeğin kulak sağlığını olumsuz etkiler.
Kulak ağrısı orta kulak iltihabının belirtilerinden biridir. Tedavisinin yapılmadığı takdirde kulak zarına ciddi zararlar verecektir. Devamında çeşitli kulak hastalıklarını kronik hale getirebilir. Bu sebeple bebekte rahatsızlık içerisinde olduğuna dair bir hareketler gözlenir ise Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilerek tedavisi yapılmalıdır.
Bebeklerde Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kulak ağrısı bebeği oldukça huzursuz eden bir durumdur. Sürekli ağlama ve sızlanma ile kendini belli eder. Bebeklerde kulak ağrısı evde uygulanacak bazı yöntemler ile azalarak bebeğin sakinleşmesine yardımcı olabilir.
- Bebeklerde kulak ağrısı için bitkisel çözüm mevcuttur. Bunlar; zeytinyağı, zencefil, nane, soğan ve sarımsak örnek olarak verilebilir.
- Kulağa ısı uygulayarak masaj yapmak kulak ağrısından rahatlatıcı etkiye sahiptir.
- Sıcak bitki çaylarının tüketilmesi kulak ağrısına iyi gelen yöntemlerdendir.
Evde uygulanacak bu yöntemlerin öncesinde tıbbi tedaviye başvurulmalı ve uygulanması planlanan her işlem için önceden uzman doktora haber verilmelidir.
Bebeklerde Kulak Ağrısına Ne İyi Gelmez?
Bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyecek bazı durumlar vardır. Bunlar bebeğin daha çok huysuzlanmasına hatta kalıcı sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir.
Bebeğin kulak sağlığı için bakım verenin uygularken dikkat etmesi ve yapmaması gereken durumları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bebeğin kulağında ağrı sebebi ile oluşacak akıntıyı temizlemek için kulak çöpü kullanılmamalıdır. Kulak çöplerinin bilinçsizce kullanımı sonucunda kulak kiri kanalın içine doğru itilebilir veya çok fazla derine sokulduğu takdirde kulak zarı delinebilir.
- Kulaktan dolma önermelerden yola çıkarak bebeğin kulağına bilinmeyen ilaçlar damlatmak sürecin daha geç iyileşmesine sebep olacaktır. Bu sebeple doktorun önermediği ilaçlar kullanılmamalıdır.
- Çocuğun yanında sigara içmek kulak iltihabı riskini arttırmaktadır. Bu sebeple çocuk sigara dumanına maruz bırakılmamalıdır.
- Rahatsızlık süresi boyunca bebeğin kulağına su, sabun ve şampuan kaçmaması için oldukça dikkatli olunmalıdır.
Bebeklerde Kulak Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?
Bebeklerde kulak ağrısı sık sık görülebilen bir durumdur. Çok basit sebeplerinin olabileceği gibi riskli sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Evde bebeğin bu rahatsızlığı ile başa çıkmak oldukça güçtür. Bebek kendini dile getiremediği için rahatsızlığının nerede olduğunu, ne sebeple olduğunu anlamak oldukça zor olacaktır. Bu sebeple bebek bir Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından kontrol edilmelidir.
Yapılan kontroller sonrasında bebeğin ağrıya sebep olan rahatsızlığına göre tedavi yöntemi belirlenir. Belirlenen tedavi yöntemi ile bebeğin kulak sağlığının normal haline dönmesi planlanır.
Bebeklerde Kulak Ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Yenidoğan bebeklerde kulak ağrısı nasıl geçer?
Yeni doğan bebeklerde kulak ağrısı için evde uygulanacak yöntemler tehlike arz edebilir. Kulak ağrısı şüphesi oluştuğu zaman bebeği öncelikle Kulak Burun Boğaz doktoruna götürerek fikir almalı ve onun önerilerine göre hareket edilmelidir.
Bebeklerde kulak ağrısına anne sütü iyi gelir mi?
Anne sütünün bebek üzerinde faydaları oldukça fazladır. Bunlardan biri de kulak ağrısı olarak belirtilebilir. Bebekte kulak ağrısı görülmesinin en temel nedenlerinden biri enfeksiyonlardır. Bebeğin ilk altı ayda aldığı anne sütü bebeği enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Bu sebeple mama ile beslenen bebeklerde enfeksiyon görülme olasılığı daha yüksektir.
Bebeklerde kulak ağrısı için ne yapılır?
Bebeklerde kulak ağrısı için öncelikle evde uygulanacak bazı yöntemler mevcuttur. Bunlar bitki çayları, kulağa ısı uygulayarak masaj yapma ve bazı bitkileri kulağa sürmek olarak sıralanabilir. Evde uygulanacak yöntemler öncesinde uzman doktordan bilgi alınmalıdır.
Bebeklerde diş çıkarma kulak ağrısı yapar mı?
Bebekte kulak ağrısının sebepleri arasında diş çıkarma da yer alır. Yetişkinlerde olduğu gibi bebekte de diş çıkarmanın ağrısı kulağa vurabilir. Bebek bunu kulağını çekiştirerek, elini sürekli kulağına götürerek belli etmektedir.
Bebeklerde kulak ağrısı ateş yapar mı?
Henüz iletişim yetenekleri bulunmayan bebek içerisinde bulunduğu sıkıntıları beden dili ile belirtir. Kulak ağrısının belirtileri arasında iştahsızlık, halsizlik, kulağa dokunamama, yüksek sesle ağlama ve ateş yer alır. Yüksek ateş de kulak ağrısında sıkça görülen belirtiler arasındadır.
Bebeklerde kulak ağrısı kaçıncı ayda başlar?
Bebeklerde kulak ağrısı çok sık görülen bir durumdur. Doğumdan sonra 2-3-4-5 aylık bebekler kulak ağrısı problemi ile karşılaşabilir. Fakat genellikle kulak akıntıları gözlenir. Kulak ağrıları 6. ay ve sonrasında daha meydana gelmektedir.