Bebeklerde Larenjit
Halk arasında gırtlak ya da ses kutusu olarak da adlandırılan larenjit, gırtlak bölgesinin iltihaplanmasına denilmektedir. Tedavide kortikosteroidler ve antibiyotikler kullanılmaktadır.
Bebeklerde Larenjit Nedir?
Halk arasında gırtlak ya da ses kutusu olarak da adlandırılan larenjit, gırtlak bölgesinin iltihaplanmasına denilmektedir. Gırtlak bölgesinin iltihaplanması genellikle virüslerin veya enfeksiyonların oluşmasından kaynaklanmaktadır. Gırtlak bölgesinin iltihaplanmasından dolayı da nefes almada ve yutkunmada zorlanmalar meydana gelebilir. Yetişkinlerde sıklıkla görülmesinin yanı sıra bebeklerde de larenjit rahatsızlığı görülebilmektedir. Özellikle bebeklerde üst solunum enfeksiyonu geçirdiğinde larenjit sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Bebeklerde Larenjit Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde larenjit genellikle soğuk algınlığı veya üst solunum enfeksiyondan dolayı ortaya çıkmaktadır. Viral enfeksiyon kaynaklı oluşan bir rahatsızlık olmasından dolayı larenjitte de soğuk algınlığında görülen belirtiler görülmektedir. Bebeklerde görülen belirtiler her bebekte farklı ortaya çıksa da öksürük ve yutma güçlüğü en temel belirtiler arasında yer almaktadır.
Larenjitte görülen diğer belirtiler ise şu şekildedir:
- Ateş
- Titreme
- Hırıltı
- Lenf bezlerinde şişme
- İstemsiz salya akması
- Boğazda tahriş
- Nefes alırken vücudun öne eğilmesi
- Boğuk ses
- Boğaz ağrısı
- Ses kaybı
Bebeklerde Larenjit Nedenleri Nelerdir?
Larenjit akut ve kronik olmak üzere iki şekilde ortaya çıkmaktadır. 3 haftadan uzun süren larenjitler kronik olarak adlandırılırken kendiliğinden geçen ve daha kısa süren larenjitler ise akut olarak sınıflandırılmaktadır.
Akut larenjitinin en yaygın nedeni viral enfeksiyonların oluşmasıdır. Kronik larenjitin en bilinen nedeni ise reflüdür. Reflünün nedeni midedeki asitlerin boğaza kadar geri gitmesidir. Boğaza doğru geri giden mide asidinden dolayı da boğazda tahriş olur. Böylece kronik larenjit meydana gelir.
Larenjitin oluşmasına neden olan kronik ve akut nedenler şu şekilde sıralanmaktadır:
Akut Larenjitin Nedenleri
- Soğuk algınlığına neden olan viral enfeksiyonlar
- Bebeklerin sürekli ağlaması
- Bakteriyel enfeksiyonlar
Kronik Larenjitin Nedenleri
- Alerjiler
- İlaçlardan dolayı boğazın tahriş olması
- Mantar enfeksiyonu
- Kimyasal dumanın solunması
- Sinüs hastalığı
- Kanser
- Ses tellerinde meydana gelen çeşitli hasarlar
Bebeklerde Larenjit Teşhisi
Larenjitin en yaygın belirtisi gırtlakta oluşan şişlik ve kızarıklıktır. Genellikle soğuk algınlığı gibi viral rahatsızlıklara benzer belirtiler görülmesinden dolayı teşhisin doğru konulması oldukça önemlidir. Bundan dolayı uzman doktor larenjit teşhisinin koymak için pek çok yöntem ve tetkiklere başvurabilir.
Doktorun başvuracağı tetkik ve yöntemler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Fizik Muayene: Larenjit teşhisinin ilk aşamasında uzman doktor bebeğin sağlık geçmişine bakar. Genel belirtilerin neler olduğunu, ne zaman başladığı hakkında kısa bilgi alır. Ardından fizik muayene yaparak gözle görülebilir kısımları inceleyerek teşhis koymaya çalışır.
- Laringoskopi: Fizik muayenede tam olarak teşhis konulmadığı durumlarda uzman doktor ayrıntılı bir şekilde incelemek amacıyla laringoskopiye başvurabilir. Laringoskopi, ucunda kamera olan ince bir boru yardımıyla gırtlağın daha ayrıntılı incelenmesidir. Böylece larenjitin teşhisi laringoskopi sayesinde daha kolay bir şekilde konulur.
- Biyopsi: Uzman doktor laringoskopi yöntemi sırasında herhangi bir kitle gördüğünde bu bölgeden bir örnek almak isteyebilir. Şüpheli gördüğü yerden alınan doku patolojiye gönderilerek alınan örnek detaylı bir şekilde incelenir.
Bebeklerde Larenjit Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeklerde larenjit tedavisi genellikle ek takviyeler ile birlikte kısa süre içerisinde düzelmektedir. Ancak kronikleşen larenjitler için tedaviler uzun sürebilir. Kronik larenjitte rahatsızlığın altında yatan asıl sebep bulunarak ona göre bir tedavi yöntemi uygulanır.
Bebeklerde larenjit tedavisinde uygulanan yöntemler şu şekildedir:
- Antibiyotikler: Larenjitlerin çoğu enfeksiyonlardan kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı bakteriyel enfeksiyonlar için pek çok doktor antibiyotik önermektedir. Verilen antibiyotikler bebeğin bağışıklık sistemine ve yaşına göre verilmektedir.
- Kortikosteroidler: Larenjit ilk olarak ses teline zarar veren bir rahatsızlık olmasından dolayı o bölgede iltihap oluşabilir. Ses telinde oluşan iltihabı azaltmak amacıyla vücudun doğal olarak ürettiği hormonları taklit eden ilaç önerilmektedir. Böylece hem şişliğin azalması hem de iltihabın yok olması sağlanır.
Bebeklerde Larenjit Tedavi Edilmezse
Larenjit evde yapılan kolay yöntemlerle kısa süre içerisinde kendiliğinde geçebilmektedir. Ancak 2 haftadan daha uzun süren ve şiddetli belirtilerin görüldüğü durumlarda mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. Tedavi edilmediği durumlarda gırtlakta oluşan enfeksiyon tüm vücuda yayılarak başka problemlerin de ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra solunum yolunda oluşan tıkanıklığa ve nefes darlığının oluşmasına yol açabilir. Bu yüzden akut veya kronik larenjit mutlaka tedavi edilmelidir.
Bebeklerde Larenjite Ne İyi Gelir?
Kuru hava larenjitin oluşmasını tetikleyen faktörlerin başında yer almaktadır. Bundan dolayı da larenjiti olan bebeklerin odası mutlaka havalandırılmalı, gerekirse hava nemlendirici buhar cihazları kullanılmalıdır. Ayrıca ses tellerinin nemli kalması da bu süreçte oldukça önemlidir. Bundan dolayı olabildiğince sıvı tüketimi sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra meyan kökü, hatmi ve kaygan karaağaç gibi bitkiler bebeklerde larenjit bitkisel tedavi yöntemi olarak tercih edilmektedir. Bitkisel yöntemler uzman doktor tarafından onaylandıktan sonra kullanılmalıdır.
Bebeklerde Larenjite Ne İyi Gelmez?
Kuru, dumanlı ve tozlu ortamlar larenjitin oluşmasını tetiklemektedir. Bundan dolayı bebeklerin bu ortamlarda bulundurulmaması önemlidir. Boğazın kuruması ile larenjitin ağrısı daha da artmaktadır. Bu yüzden boğazını kurutan sıvılar tüketilmemesi gerekir. Ayrıca baharatlı yiyecekler de hem larenjite hem de reflü için tetikleyici maddeler arasında yer almaktadır. Bu yüzden bu tür yiyeceklerden uzak durulması gerekir.
Bebeklerde Larenjit için Hangi Doktora Gidilir?
Bebeklerin bağışıklık sisteminin düşük olmasından dolayı hafif geçirilen larenjit bile bebekler için rahatsız edici olabilir. Bu yüzden 2 haftadan daha fazla süren larenjitin kendiliğinden geçmesini beklemek yerine mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. Larenjit ile ilgilenen bölüm ise kulak burun boğaz bölümüdür.
Bebeklerde Larenjit ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bebeklerde görülen larenjit bulaşıcı mıdır?
Bebeklerde larenjit akut veya kronik olmak üzere iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Larenjit enfeksiyondan kaynaklı bir rahatsızlık olsa da akut veya kronik hiçbir şekilde bulaşıcılığı bulunmamaktadır. Ancak larenjit eğer bir üst solunum yolundan dolayı kaynaklanıyorsa enfeksiyon bulaşıcı olabilir.
Larenjit bebeklerde ateş yapar mı?
Larenjit hafif geçirildiği zaman genellikle kısa sürede, ateşsiz bir şekilde atlatılır. Ancak enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan larenjitte bebeklerde ateş görülebilmektedir. Bebeklerin vücutları enfeksiyona karşı dirençsiz olduğundan dolayı da ateş yüksekliği sıklıkla görülmektedir.
Bebeklerde larenjit nasıl önlenir?
Larenjit çoğunlukla üst solunum enfeksiyondan dolayı ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı da bu süreçte hijyene dikkat etmek oldukça önemlidir. Bu yüzden viral enfeksiyonlardan korunmak için mutlaka eller temiz olmalı ayrıca bebeğin kişisel temizliği de özen gösterilmelidir.
Bebeklerde larenjit ne kadar sürede iyileşir?
Larenjit hafif geçirildiği zaman genellikle 1 hafta içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Ancak bebeklerin bağışıklık sistemi yetişkinlere göre daha zayıftır. Bundan dolayı bebeklerde görülen larenjitin belirtilerine göre daha uzun sürebilmektedir.
Bebeklerde larenjite iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?
Anne sütü enfeksiyona iyi gelen en iyi çözümlerden biridir. Bunun yanı sıra zerdeçal, zencefil ve kimyon iltihabı ve tıkanıklığı azaltan bitkisel çözümler arasında yer almaktadır. Ayrıca okaliptüs yağı ile bebeğin göğsüne ve boğazına masaj yapmak bebeğinizin rahatlamasını sağlayacaktır.