Gebelikte Kahverengi Akıntı
Hamilelikte kahverengi akıntı görülmesi genellikle pelviste ve uterusta meydana gelen değişimlerden kaynaklanmaktadır. Antibiyotikler ve hormon tedavisiyle kontrol altına alınmaya çalışılır.
Gebelikte Kahverengi Akıntı Nedir?
Hamilelikte kahverengi akıntı ya da çeşitli renklerde akıntılar görülmesi oldukça normal bir durumdur ancak bazen bir sorunun belirtisi olarak da görülmektedir. Bu durum genellikle pelviste ve uterusta (rahimde) meydana gelen değişimlerden kaynaklanmaktadır. Akıntı kahverengimsi ve hafif kokulu olabilmektedir. Gebeliğin her aşamasında zaman zaman görülebilmektedir.
Hamilelikte Kahverengi Akıntı Belirtileri Nelerdir?
Gebelikte kahverengi akıntı gelmesi rahimde meydana gelen değişimler ve hormonların etkisinden kaynaklanan bir durum olabildiği gibi belli başlı sorunların da belirtisi olabilmektedir.
Hamilelikte kahverengi akıntı gelmesinin en temel belirtileri ise;
- İç çamaşırda belli şekilde lekelenme,
- Kahverengi akıntı,
- Akıntıya eşlik eden hafif koku durumu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Gebelikte Kahverengi Akıntı Nedenleri Nelerdir?
Hamilelikte kahverengi akıntı gebeliğin çeşitli evrelerinde görülen bir durum olarak gebelerin karşısına çıkmaktadır. Bu leke bireyleri tedirgin edebilmekte ve olumsuz bir durum olarak görülebilmektedir. Gebelikte kahverengi akıntı görülmesi kimi zaman temelde başka sorunlardan kaynaklanabilecek ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Ancak bazen de kendiliğinden geçen ve gebelik dönemi ile alakalı doğal bir durum olarak kabul edilmektedir.
Gebelikte kahverengi akıntı görülmesinin nedenleri;
- Bebeğin Rahim İçerisine Yerleşmesi (İmplantasyon): Döllenmeden sonra meydana gelen döllenmiş yumurtanın rahim içerisine yerleşmesi ile oluşmaktadır. Yumurtanın yerleşim hareketleri akıntıyı kahverengiye çevirir. Bu durum normal bir durumdur ve gebelikte bir problem yaratmaz.
- Cinsel İlişki: Gebelik döneminde cinsel ilişki ile birlikte kahverengi akıntı da görülmektedir. Bunun en temel nedeni ise gebenin normal döneme göre cinsel organlarının daha hassas bir yapıda bulunmasıdır.
- Düşük Yapma İhtimalinin Olması: Düşük yapma gibi bir durum ile karşı karşıya kalınması da gebelikte yaşanabilir bir durumdur. Özellikle gebeliğin ilk aylarında meydana gelen, sık sık ve devam eden ve en önemlisi geçmeyen ve artan kanamalarda oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Gebelikte kahverengi akıntı gelmesi gebelikle ilgili ciddi bir durum da olabilmektedir.
- Erken Doğum: Bebeğin plasenta üzerinde normalde olması gerekenden daha aşağıda yer alacak normal süresinden daha önce doğması da hamilelikte kahverengi akıntı nedeni olarak karşımıza çıkabilmektedir.
- Artan Östrojen Hormonu: Hormonal dengenin değişmesi de hamilelikte kahverengi akıntıya neden olabilmektedir.
- Dış Gebelik: Dış gebelik döllenmiş yumurtanın rahim içi yerine başka bir yere konumlanmasından meydana gelir. Bu gibi durumda hamilelikte kahverengi akıntı ya da ciddi kanamalar meydana gelmektedir.
- Enfeksiyonlar: Pelviste, yumurtalıklarda ya da kadının üreme organında meydana gelen çeşitli enfeksiyonlar da akıntı rengini değiştirir.
- Serviks Polipleri: Servikal dokuda meydana gelen ufak dokuların gelişmesi ve büyümesi ile kanamanın oluşması durumudur.
- Ağır egzersizler yapmak, gibi normal nedenlerden de kaynaklanabilmektedir. Aynı zamanda belirtiler belli bir nedene bağlı olduğu gibi gebelik dönemine özgü de olabilmektedir.
Hamilelikte Kahverengi Akıntı Teşhisi
Hamilelikte kahverengi akıntının altında yatan birçok neden bulunmaktadır. Bu nedenlerin tespiti her zaman uzman bir doktor aracılığı ile yapılmalıdır. Gebelikte kahverengi akıntı gelmesinin nedenlerine bağlı olarak teşhis için kullanılan yöntemler de değişmektedir.
Buna bağlı olarak gebelikte kahverengi akıntı teşhisi için kullanılan yöntemler ise şunlardır;
- Ultrasonografi: Ultrasonografi görüntüleme ile rahim içi ya da yumurtalıklarda meydana gelen sorunlar, kistler ya da dış gebelik durumu teşhis edilmektedir.
- Kan Testi: Kan testleri gebelikte kahverengi akıntı görülmesi durumunda bir enfeksiyon varlığının ya da hormonları ölçmek amacı ile istenebilmektedir.
- İdrar Örneği: İdrar yollarına bağlı enfeksiyonlar da idrar testi ile belli olabilmektedir.
- Hasta Öyküsünün Alınması: Özellikle gebeden öykü alınması bu noktada önemlidir. Hamilelikte meydana gelen kahverengi akıntı pelvis ya da üreme organlarına bağlı olmayan bir durumdan meydana gelen bir durum olabilmektedir. Bu durumun tespiti için mutlaka hasta öyküsüne başvurulur.
Hamilelikte Kahverengi Akıntı Tedavisi
Hamileyken kahverengi akıntı genellikle bebeğin rahime yerleşmesinden kaynaklanan ve hamileliğin ilk ayında açık kahverengi bir akıntı yaşanması durumdur. Bu durum zamanla kendiliğinden geçer. Aynı şekilde gebeliğin kahverengi sümüksü akıntı da son aylarda doğuma yakın zamanda görülebilmektedir. Hamilelikte kahverengi akıntı tedavisi ise;
- Antibiyotikler: Özellikle enfeksiyonları tedavi etmek amacıyla tedavi amaçlı verilmektedir.
- Dış Gebelik Sonlandırılması: Özellikle böyle bir durumun tespitinde dış gebelik sonlandırılmalı ve kanama kontrol altına alınabilmelidir.
- Hormon Tedavisi: Artan östrojen hormonu çeşitli ilaçlarla gerek görülürse normal seviyeye getirilmektedir.
- Özellikle son haftalarda yaşanan kahverengi akıntı kanamaya dönüyor ve kanama kontrole alınamıyor ise doğumun gerçekleşmesi ile tedavi edilebilir.
- Düşük ihtimali kahverengi akıntı ile kanamaya dönebilmektedir. Bu nedenle kürtaj ile bebeğin alınması ve gebeliğin sonlanması gerekmektedir.
Tüm bunların haricinde gebelikte kahverengi akıntı genellikle kendiliğinden geçen ve zaman zaman kendini tekrarlayan bir durum olarak da görülmektedir. Aynı zamanda tedavi gerektirmeyen bir durum da olabilmektedir. Bu nedenle en temel tanı için doktora gidilmelidir.
Gebelikte Kahverengi Akıntı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Gebelikte kahverengi akıntı görülmesi genellikle bu süreç içinde meydana gelen oldukça normal ve doğal bir durum olarak görülmektedir. Ara ara kendini tekrarlamakta ve genellikle tedavi gerektirmeyen bir durum olabilmektedir. Ancak aynı zamanda geçmeyen uzun süreli akıntılarda ise bu durumun altında yatan temelin başka bir problemden kaynaklandığı da düşünülmektedir. Bu nedenle özellikle geçmeyen ve uzun süreli gebelikte kahverengi sümüksü akıntı durumunda mutlaka doktora gidilmelidir.
Hamilelikte kahverengi akıntı eğer tedavi edilmezse;
- Gebeliğin beklenmedik biçimde sonlanabilmesi,
- Rahim içi ve üreme organlarında çeşitli problemlerin meydana gelmesi,
- İç kanamalardan kaynaklanan ciddi komplikasyonlar gibi çeşitli sorunlara neden olabilir ve kişinin hayatı tehlikeye girebilmektedir.
Hamilelikte Kahverengi Akıntıya Ne İyi Gelir?
Hamilelikte kahverengi akıntı görülmesi durumunda yapılabilecek birçok durum bu sorunun hafiflemesine ve daha rahat bir gebelik sürecine zemin hazırlamaktadır.
- Fiziksel olarak ağır egzersiz yapmaktan kaçınma,
- Yeteri kadar dinlenmek,
- Cinsel bölgeyi temiz tutmak,
- Ağır kaldırmamak ve zorlayıcı hareketlerden kaçınmak,
- Aşırı kanama ya da akıntı durumunda mutlaka doktora gitmek ve doktorun var ise uygulayacağı tedaviye uymak, hamilelikte kahverengi akıntı görülmesi durumuna iyi gelebilmektedir.
Hamilelikte Kahverengi Akıntı Ne İyi Gelmez?
Hamilelikte kahverengi akıntıya iyi gelmeyecek ve akıntının devam etmesine neden olacak birçok durum da mevcuttur.
Bunlar ise;
- Ağır hareketlerde bulunmak,
- Dinlenmemek,
- Doktor kontrolünde olmayan çeşitli ilaçları bilinçsizce kullanmak,
- Doktor muayenesini aksatmak,
- Aşırı kanama ve akıntı durumunda doktora gitmemek gibi birçok durum gebelikte kahverengi akıntı oluşmasına zemin hazırlamaktadır ve durumu kötüleştirmektedir. Bu noktada gebelikte kahverengi akıntıda yapılabilecek en iyi şey ise vakit kaybetmeden doktora gitmek ve tedavi olmaktır.
Gebelikte Kahverengi Akıntı için Hangi Doktora Gidilir?
Hamilelikte kahverengi akıntı görülmesi durumu normal bir durum olduğu kadar tedavi gerektiren bir hal de alabilmektedir. Eğer geçmeyen, sürekli bir kanama durumu, idrar yapmada zorluk gibi çeşitli durumlar varsa, mutlaka ve beklemeden doktora muayene ve tedavi olunmalıdır. Hamilelikte kahverengi akıntı gelmesi durumunda kadın doğum, jinekoloji bölümlere gidilerek durumun kaynağı araştırılmalıdır.
Gebelikte Kahverengi Akıntı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Hamilelikte kahverengi akıntı ne kadar sürer?
Hamilelikte kahverengi akıntı ilk üç haftada görülmekle birlikte bu kahverengi akıntı 5-6 gün sürmektedir. Bu akıntılara yerleşme akıntısı da denilmekte ve çoğu kadında gözlemlenmemektedir. Hamilelikteki kahverengi akıntı birkaç hafta sürerse veya kahverengi akıntı miktarında, renginde ya da kokusunda farklılık gözlemlenirse doktora gidilmekte fayda vardır.
Kasık ağrısı ve kahverengi akıntı hamilelik belirtisi midir?
Hamilelikte kahverengi akıntı ve kasık ağrısı hamilelik belirtisi olabilir. Hamilelikte kahverengi akıntı ilk 3 haftada, kasık ağrısı ise gebeliğin 4. ve 5. haftasında görülebilmektedir. Her iki belirtinin birlikte görüldüğü durumlarda gebelik testi yaptırılmalıdır.
Hamilelikte kahverengi akıntı normal midir?
Hamilelikte kahverengi akıntı görülmesi normaldir. Gebenin akıntı rengini, kokusunu, miktarını gözlemlemesinde fayda vardır. Akıntının uzun sürmesi, farklı renk ve kokularda olması durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Adet döneminde kahverengi akıntı görülmesi hamilelik belirtisi midir?
Adet döneminde kahverengi akıntı görülmesi tek başına hamilelik belirtisi olarak kabul edilmemektedir. Bu dönemde görülen kahverengi akıntının ilaç kullanımı, adet döngüsündeki düzen, adetin oluşum süreci, yumurtalık kistleri ve rahimlerde meydana gelen değişimler gibi çeşitli nedenleri bulunmaktadır.
İlişkiden sonra kahverengi akıntı hamilelik belirtisi midir?
Cinsel ilişki sonrası kahverengi akıntı genellikle hamilelik belirtisi olmamaktadır. Vajinanın kuruluğu, cinsel ilişkinin travmatik etkisi, enfeksiyonlar, miyomlar vb. birçok faktör kahverengi akıntıya neden olmaktadır. Herhangi bir şüphe durumunda doktora gidilmesinde fayda vardır.
Hamilelikte kahverengi akıntı neden olur?
Hamilelikte kahverengi akıntı, sperm tarafından döllenmiş yumurtanın uterusa yani rahme yerleşmesi sonrası ortaya çıkmaktadır ve bu yerleşme ile kahverengi akıntı dediğimiz yerleşme akıntısı olmaktadır. Kahverengi akıntı bu nedenle oluşuyor ise beklendik bir durumdur.
Hamilelikte kahverengi akıntı ne zaman olur?
İlk haftalarda herhangi bir değişim olmamak ile birlikte bu durum 3. hafta itibariyle başlar ve bu kahverengi akıntılar kişinin bünyesine göre değişiklik göstermektedir. Genellikle ara ara kendini tekrar eder ve endişe verici düzeyde değildir.
Hamileliğin ilk ayında kahverengi akıntı görülür mü?
Hamileliğin ilk aylarında kahverengi akıntı görülmesi normaldir. Bu durum genellikle bebeğin rahime yerleşmesi ve hormonal değişimlerle ilgili olabilmektedir. Beklendik bir durum olmasından dolayı acil bir tedavi gerektirmez.
Regl öncesi kahverengi akıntı görülmesinin hamilelik ile ilgisi var mı?
Regl öncesi kahverengi akıntı görülebilir. Bu kahverengi akıntı eğer kısa süreli ve az miktarda ise hamilelik belirtisidir. Fakat regl öncesi dönemdeki kahverengi akıntıyı sadece hamilelik belirtisi olarak düşünülmemelidir. Regl başlamadan önce vajinadaki salgı miktarında artış gözlemlenir ve aktif kanama öncesi kahverengi akıntılar gelmektedir bu durum gebelikle karıştırabilir. Bu durumda kişi akıntı miktarını, rengini gözlemlemeli şüphe duyduğu noktada gebelik ve kan testi yaptırmalıdır.
Adet öncesi kahverengi akıntı hamilelik belirtisi midir?
Adet döneminden bir iki hafta önce olan kahverengi akıntılar hormonal değişimlerin belirtisi olabilmektedir. Adet öncesi kahverengi akıntı hamilelik belirtisi olarak tek başına değerlendirilmemelidir mutlaka doktora gidilmelidir. Adet bittikten sonra gelen kahverengi akıntı da hamilelik belirtisi olarak nitelendirilmemektedir.
Hamilelikte kahverengi akıntı tehlikeli midir?
Hamilelikte kahverengi akıntı görülmesi genellikle çok uzun süreli olmadıkça ve artarak devam etmediği sürece normal bir durum olarak kabul edilmektedir. Ancak yine de tedbir amaçlı doktora gidilerek akıntının neden olduğu öğrenilmelidir.
39 haftalık gebelikte kahverengi akıntının nedeni nedir?
39 haftalık gebelikte kahverengi akıntının en temel nedeni doğum süresi ile ilgilidir. Bu nedenle 39 hastalık gebelikte kahverengi akıntı olması durumunda mutlaka doktor ile görüşülmeli de doğum ile ilgili bir durum olup olmadığı kontrol edilmelidir.
32 haftalık gebelikte kahverengi akıntının nedeni nedir?
Gebeliğin her dönemine görülen kahverengi akıntılar normal ve doğal bir durum olarak görülebilmektedir. 32 haftalık gebelikte de normal bir durum olacak şekilde karşımıza çıkabildiği gibi 32 haftalık gebelikte kahverengi akıntı görülmesi genellikle erken doğum ile ilgili olabilmektedir. Bu nedenle erken doğum olup olmadığının anlaşılması için doktor kontrolünde bulunulması en doğru yol olacaktır.
Hamilelikte kanamadan sonra kahverengi akıntı görülmesi normal midir?
Hamilelikte kanamalar genellikle tehlikeli ve bebek ile annede bir sorunun var olabileceğinin göstergesi olabilmektedir. Bu kanamaların olması durumunda mutlaka doktora gidilerek kanamanın nedeni öğrenilmelidir. Hamilelikte kanamalardan sonra kahverengi akıntı görülebilmektedir. Bu durum kanamanın azalması ve bitmesi anlamına gelebilmektedir. Bunun neden olduğunun en iyi teşhisi ise doktorlar tarafından yapılmaktadır. Aynı zamanda doktorun uygulayacağı tedavi de aksatılmadan sürdürülmelidir.
Hamileliğin son ayında kahverengi akıntı neden görülür?
Hamileliğin son ayında kahverengi akıntı görülebilmektedir. Bu durum genellikle doğumun yaklaştığının habercisi olabilmektedir ve kişinin rahmi ve doğum kanalı doğuma hazırlanmaktadır. Hamileliğin son ayında kahverengi akıntı için doktora gidilerek gebenin durumu için daha net bilgi elde edilmelidir.
4-5-6-7 haftalık gebelikte kahverengi akıntı görülmesinin nedeni nedir?
Hamilelikteki hormonal düzensizlik nedeniyle bu akıntılar görülebilmektedir. Aynı zamanda bebeğin gelişmesi ve büyümesine bağlı olabildiği gibi farklı nedenlerden de kaynaklanabilmektedir. Hamileliğin ilk haftalarında kahverengi akıntı görülmesi beklendik bir durumdur.
8-9-10 haftalık gebelikte kahverengi akıntı neden görülür?
8-9-10 haftalık gebelikte kahverengi akıntı bebeğin rahim içerisine yerleşerek anne vücuduna form kazandırmaya başlamasından kaynaklanan aynı zamanda annede fizyolojik değişimler yaratmasından kaynaklanan olağan ve normal akıntılardır. Ancak akıntı kanama şekline dönüyorsa mutlaka doktora gidilmelidir. Aksi halde annenin ya da bebeğin hayatı tehlikede olabilmektedir.
11-13-14-15 haftalık gebelikte kahverengi akıntı neden görülür?
11-12-13-14 haftalık gebelikte kahverengi akıntı görülmesi hormonal değişimlerden ve bebeğin yavaş yavaş rahime yerleşmesinden ve büyümesinden kaynaklanmaktadır. Ancak yine de doktora gidilerek gerekli tetkiklerin yapılmasında fayda vardır.