Göbek Deliğinden Sıvı Gelmesi

Göbek deliğinden sıvı gelmesi, göbek deliği bölgesinden çoğunlukla sarı-yeşil renkli olmak üzere koyu kıvamlı ve kötü kokulu akıntı oluşması durumudur. Enfeksiyona bağlı ise medikal tedavi yapılabilir.

Göbek Deliğinden Sıvı Gelmesi Nedir?

Göbek deliğinden sıvı gelmesi; göbek deliği bölgesinden çoğunlukla sarı-yeşil renkli olmak üzere; koyu kıvamlı ve kötü kokulu akıntı oluşması durumudur. Toplumda çok sık rastlanılan bu durum kişinin sosyal hayatını olumsuz etkilemekle beraber; diğer bazı hastalıklar için de zemin hazırlar.

Bebeğin anne karnında iken beslenmesini göbek kordonu adlı yapı sağlar. Bu yapı doğumdan sonra kesilir ve bebeğin karnında bir güdük bırakılır. Belli bir zaman sonra bu güdük de düşer ve göbek deliği oluşmuş olur.

Göbek deliğinden sıvı gelmesi hemen her zaman göbek deliğinin iltihaplanmasına (omfalit) bağlı olarak gelişir. Bu durum erkek cinsiyette kadın cinsiyete göre daha fazla görülmektedir. Bunun sebebi erkeklerde göbek yağı oranının fazla olması, göbek bölgesinin kıllı olması ve kişisel hijyene kadın cinsiyete göre daha az önem verilmesi nedeniyledir.

Göbek Deliğinden Sıvı Gelmesine Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?

Çoğunlukla göbek deliğinin iltihaplanması nedeniyle oluşan göbek deliğinden sıvı gelmesi durumunda hastada gelen sıvıya ek olarak pek çok semptom eşlik edebilir. Bu semptomlar;

  • Göbek Deliği AğrısıGöbek deliği ağrısı; göbek deliğinden sıvı gelmesine en sık eşlik eden semptomlar arasındadır. Özellikle göbek deliği ve etrafındaki yumuşak dokuda hissedilen ağrı; hastanın yaşam kalitesini oldukça düşürür.
  • Göbek Deliği Bölgesinde Şişlik: Göbek deliğinden sıvı gelmesi hemen her zaman göbek deliği iltihabına bağlı olarak gelişir. Eğer göbek deliği iltihabı; hastada göbek bölgesinde toplanıp apse oluşturursa, bu durumda hastada göbek deliği bölgesinde şişlik gelişebilir.
  • Göbek Deliğinde Kızarıklık: Göbek deliği iltihabında; iltihabı oluşturan mikroplar göbek deliğinin derisinde kızarıklık oluşturabilir.
  • Göbek Deliği Bölgesinde Kaşıntı: Göbek deliği bölgesinde kaşıntı; o bölgedeki mikropların deriyi irrite etmesine(uyarmasına) bağlı olarak gelişen bir semptomdur.
  • Göbek Bölgesinde Ele Gelen Kitle: Nadiren bazı durumlarda göbek deliği akıntısı; o bölgede gelişen karın duvarı hasarlarına ve fıtıklara bağlı olarak oluşabilir.
  • Ateş Oluşumu: Ateş vücudun savunma sisteminin oluşturduğu bir semptomdur. Vücutta bir enfeksiyon bulunduğu zaman vücut sıcaklığı artar. Bu durumda hastada ateş semptomu görülür.
  • Göbek Deliği Bölgesinde Morluk Oluşumu: Göbek deliğinde bulunan enfeksiyon; bu bölgede bulunan derinin çürümesine (nekroze olmasına) bağlı olarak morluk oluşturabilir. Bu durumda hastada morluk bulunan bölge ameliyatla çıkarılmalıdır.

Göbek Deliğinden Sıvı Gelmesi Nedenleri (Risk Faktörleri) Nelerdir?

Göbek deliğinden sıvı gelmesi çoğunlukla enfeksiyona bağlı gelişir. Ancak bazı durumlarda diğer bazı hastalıklar da göbek deliğinden sıvı gelmesine neden olabilir. Göbek deliğinden sıvı gelmesine en sık yol açan etkenler;

  • Enfeksiyonlar: Göbek deliğinin enfeksiyonları; göbek deliği akıntısına en sık yol açan etkendir. O bölgedeki mikropların çoğalıp doku yıkımına neden olması; yıkılan dokuların içerisindeki sıvılarla beraber bakterilerin ürettiği atıkların dışarı atılmasına neden olur. Bu durum hastada sarı-yeşil renkli ve kötü kokulu akıntı oluşumuna yol açar. Bazı enfeksiyon durumlarında hastalarda göbek deliğinden kan gelmesi semptomuna da rastlanılabilir. Bu semptom bakterilerin damar duvarına yayılıp damarı harabiyete uğratmasından dolayıdır.
  • Karın Duvarı Fıtıkları: Karın duvarı fıtıkları göbek deliğinden sıvı gelmesine yol açan bir diğer etkendir. Fıtık; karın duvarındaki bir hasara bağlı olarak bağırsakların dışarı doğru kayması olayıdır. Bu olay sonucu bağırsaklar karın duvarıyla temas halinde oldukça sıvı üretir ve bu sıvı göbek deliğinden akar. Bazı durumlarda bu sıvı enfekte olup iltihaplanabilir.
  • Gebelik: Gebelikte rahmin büyümesiyle organlar da yet değiştirir. Bu durum hastada fıtık gelişimini ve bunun sonucunda da akıntı oluşumunu kolaylaştırır.
  • Kişisel Hijyene Önem Verilmemesi: Göbek bölgesi normal zamanda da temizliğinin çok elverişli olmaması ve sürekli kapalı halde bulunması nedeniyle enfeksiyon için risk taşır. Kişi kendi temizliğine önem vermezse enfeksiyon ve akıntı oluşumu için riski arttırmış olur.
  • ObeziteObezite; kişide karın duvarında hasar oluşmasına ve buna bağlı olarak fıtık ve göbek deliği iltihaplanmasının riskinin artmasına neden olur.
  • Diastazis RektiDiastazis rekti; karın duvarının ön bölümünde bulunan rektus kaslarının birbirinden ayrılması sonucu gelişen karın duvarı hasarıdır. Bu hasar sonucu Kişide fıtık görülme ve bunun sonucunda da akıntı gelişme ihtimali artar.
  • Göbek Deliğine Yabancı Cisim Sokma: Göbek deliğine yabancı cisim sokma çoğunlukla çocukluk yaşta görülse de yetişkinlerde de görülebilen bir göbek deliğinden sıvı gelmesi nedenidir.

Göbek Deliğinden Sıvı Gelmesi Teşhisi

Göbek deliğinden sıvı gelmesi durumunda teşhisi çoğunlukla hasta yapar; hekime de akıntı şikayetiyle başvurur. Göbek deliğinden sıvı gelmesi durumunda tanıda en önemli etken Anamnez ve Fizik Muayene dir. Anamnez; hastanın hastalıkla alakalı yaşadığı sıkıntıları dile getirmesi durumudur.  

Göbek deliğinde akıntıdan şikayetçi olan hastalar; akıntıya ek olarak kaşıntı, göbek deliği ağrısı, göbek deliğinde şişlik, göbek deliğinde kızarıklık gibi semptomlardan yakınırlar. Hekim hastanın şikayetlerini dinler; bu şikayetlerin ne zamandır var olduğunu arttırıp azaltan etkenleri, hastanın kişisel bakımını sorgular. Ardından fizik muayeneye geçer.

Fizik muayene de hekim hastanın karın bölgesini inceler, akıntıyı gözlemler, akıntının kıvamı ve kokusu hakkında fikir sahibi olur. Hastada ek olarak bulunan semptomları inceleyip hastalığa tanı koyar.

Bazı durumlarda hastada karın bölgesinin radyolojik olarak incelenmesi gerekebilir. Bu durumda görüntüleme yöntemi olarak Ultrasonografi (USG) kullanılır. Ultrasonografi ses dalgalarının dokuya çarpıp geri dönmesi ile görüntünün oluşturulduğu bir görüntüleme yöntemidir. Bu yöntemle hastanın karın bölgesinde bulunan enfeksiyon, apse, diastazis rekti ya da fıtık gibi durumlar teşhis edilebilir. 

Göbek Deliğinden Sıvı Gelmesi Tedavisi 

Göbek deliğinden sıvı gelmesinin tedavisi nedene yönelik uygulanır. Eğer hastada sıvının gelmesinin nedeni enfeksiyon kaynaklı ise; bu durumda hastaya Medikal Tedavi uygulamaları yapılır. Eğer hasta medikal tedaviye yanıt vermezse bu durumda Cerrahi Girişime başvurulur. Ayrıca bu enfeksiyon kişide apse oluşturmuşsa bu apsenin boşaltımı için de cerrahi girişim uygulanır.

Hastalarda göbek deliğinden sıvı gelmesi nadiren diastazis rekti ve karın duvarı fıtıkları nedeniyle de oluşabilir. Bu durumdaki hastalara da cerrahi girişim uygulanır. 

Göbek Deliğinden Sıvı Gelmesi Tedavi Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Yol Açar?

Göbek deliğinden sıvı gelmesi; tanı konulduğunda mutlaka tedavi edilmesi gereken, tedavi edilmezse çok ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir rahatsızlıktır.

Kişide enfeksiyon kaynaklı göbek deliğinden sıvı gelmesi durumu varsa ve bu durum tedavi edilmezse; bu bölgedeki enfeksiyon iç organlara yayılabilir ve bu durum hastada bağırsak nekrozu (doku ölümü), bağırsak yapışıklıklarına yol açabilir.

Kişide göbek deliğinden gelen sıvı diastazis rekti yada karın duvarı fıtığına bağlı oluşuyorsa ve bu durum tedavi edilmezse; hastanın bağırsağı fıtıklaşan yerde sıkışıp nekroze olabilir (doku ölümü gerçekleşebilir). Bunun dışında bu fıtıklar hastada ciddi kabızlık ve hazımsızlık sorunlarına da yol açar.

Göbek Deliğinden Sıvı Gelmesine Ne İyi Gelir? Ne İyi Gelmez?

Göbek deliğinden sıvı gelmesi pek çok hastalığa bağlı olarak oluşabilen bir durumdur. Bu hastalıkların arasında en sık enfeksiyonlar görülmekle birlikte, karın duvarı fıtıkları ve diastazis rekti gibi hastalıklar da göbek deliği akıntısına sıklıkla yol açar. Bu hastalıklardan korunmak için alınabilecek önlemler şunlardır;

  • Hastalar enfeksiyondan korunmak için kişisel bakımına özen göstermelidir. Özellikle erkek Hastalar göbek çevresi kıllarını belli aralıklarla kısaltmalıdır.
  • Hastalar göbek deliğine yabancı cisim sokmaktan kaçınmalıdır. Bu durum göbek deliğinde enfeksiyon oluşumunun önüne geçmede oldukça önem taşır.
  • Hızlı kilo alıp verme durumlarında; kişide karın kaslarının zayıflaması, birbirinden ayrılması ve zedelenmesi gibi durumlar görülebilir. Bu durumlar hastada karın duvarı fıtıklarına ve diastazis rekti gibi durumlara yol açıp göbek deliği akıntısına sebep olabilir. Hastalar bu yüzden hızlı kilo verip alma durumlarından kaçınmalıdır.
  • Karın duvarı kaslarını güçlendirmek karın duvarı fıtıklarının ve diastazis rekti oluşumunun önüne geçerek göbek deliği akıntısı oluşma riskini azaltır.
  • Obez kişilerde karın duvarı fıtıkları ve enfeksiyonlar sık görülür. Bu kişilere kilo verdirilmesi konusunda eğitim verilmelidir.

Göbek Deliğinden Sıvı Gelmesi Durumunda Kullanılan İlaçlar

Göbek deliğinden sıvı gelmesi çoğunlukla göbek deliğinde gelişen enfeksiyon nedeniyle oluşur. Bu durumda hastalara medikal tedavi uygulaması yapılır. Medikal tedavide kullanılan ilaçlar;

  • Ağrı Kesici İlaçlar: Bu ilaçlar; hastada göbek deliği akıntısına eşlik eden göbek deliği ağrısını hafifletmek için kullanılan ilaçlardır. İçerik olarak parasetamol, ibuprofen, naproksen, diklofenak gibi maddeler barındıran bu ilaçların en sık görülen yan etkileri halsizlik, bulantı, kusma, ishal, kabızlık gibi semptomlardır.
  • Antibiyotik İlaçlar: Bu ilaçlar hastada var olan ve göbek deliğinden sıvı gelmesine yol açan enfeksiyonun hafifletilmesinde büyük rol oynar. İçerik olarak amoksisilin, klavulanik asit, siprofloksasin, ofloksasin, moksifloksasin gibi maddeler barındıran bu ilaçların yan etkileri arasında deri döküntüsü, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi semptomlar bulunur.

Göbek Deliğinden Sıvı Gelmesi Durumunda Ne Zaman Ameliyata Başvurulur?

Göbek deliğinden sıvı gelmesi durumunda başlangıç tedavisi medikal tedavi uygulamaları ile yapılır. Medikal tedavi uygulamalarına rağmen iyileşmeyen hastalarda, karında apse oluşumunda, karın duvarı fıtığı ya da diastazis rekti gibi durumlarda cerrahi girişime başvurulur.

Karın duvarı fıtığı ve diastazis rekti cerrahisinde karın duvarında hasarın bulunduğu bölge kapatılır. Enfeksiyona bağlı gerçekleştirilecek ameliyatta ise kişide enfeksiyona bağlı oluşan apse boşaltılır, kanlanması bozulmuş dokular çıkarılır. 

Ameliyat sonrası hasta 1-2 gün hastanede yatar. Herhangi bir komplikasyon görülmediği durumlarda hasta taburcu edilir.

Gebelikte Göbek Deliğinden Sıvı Gelmesi

Gebelik döneminde bebekle birlikte büyüyen rahim dokusu; anne adayında karın duvarının zayıflamasına; bunun sonucunda da diastazis rekti ve karın duvarı fıtıklarının oluşumuna yol açabilir. Bu durum anne adayında göbek deliğinden akıntı gelmesine neden olur.

Bunun dışında anne adayında da göbek deliği iltihaplanabilir (omfalit). Bu durum diğer yetişkinlerde olduğu gibi anne adayında da göbek deliğinden sıvı gelmesine neden olur.

Hamilelikte göbek deliğinden sıvı gelmesinin tedavisi tıpkı diğer yetişkinlerdeki gibidir. Ancak cerrahi girişim gerektirecek bir işlem varsa; bunun için doğumun gerçekleşmesi beklenir.

Bebek ve Çocuklarda Göbek Deliğinden Sıvı Gelmesi

Bebeklik döneminde kesilen göbek kordonunun bakımı düzenli olmazsa, bu bölge enfekte olup iltihaplanabilir. Bu durum bebeklerde göbek deliğinden sıvı gelmesine yol açan en sık etkendir.

Çocuklarda göbek deliğinden sıvı gelmesi genellikle çocuğun göbek deliğine yabancı cisim sokması sonucu gelişen enfeksiyona bağlıdır. Bu durum göbek deliğinden kötü koku akıntıya, göbek deliğinde şişliğe ve kızarıklığa neden olur. 

Bebek ve çocuklarda göbek deliği akıntısı ile ilgilenen bölüm Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı bölümüdür. Ancak hastalarda cerrahi girişim planlanıyorsa; bu durumda hasta Çocuk Cerrahisi bölümüne sevk edilir.

Göbek Deliğinden Sıvı Gelmesinde Hangi Doktora Gidilir?

Göbek deliğinden sıvı gelmesi problemi ile esas olarak ilgilenen; hastalığa tanı koyan ve tedavi uygulayan bölüm Genel Cerrahi bölümü ve Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüdür. Hastalar çoğunlukla iç Hastalıkları bölümüne başvurur. Eğer hastalık medikal tedavi ile düzelebilecek seviyedeyse iç hastalıkları uzmanı hastayı tedavi eder. Eğer hasta medikal tedavi ile düzelmezse bu durumda cerrahi girişim için genel cerrahi bölümüne yönlendirilir.

Hastalar göbek deliğinden sıvı gelmesine ek olarak göbek deliği kaşıntısı, göbek deliği kızarıklığı, göbek deliği ağrısı, göbek deliği şişliği ve ateş gibi semptomlarının oluşumunda vakit kaybetmeden hekime başvurmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
46
1
Makeleyi Paylaşın

Göbek Deliğinden Sıvı Gelmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Göbek deliğinden sıvı gelmesinin tedavisi kaç gün sürer?

Göbek deliğinden sıvı gelmesinin tedavisi neden yönelik olarak uygulanır. Hastalarda enfeksiyon kaynaklı bir akıntı varlığında medikal tedavi uygulanırken; apse, diastazis rekti, karın duvarı fıtığı gibi durumlarda cerrahi girişim uygulanır. Medikal tedavi süresi yaklaşık 7-10 gün arasıdır. Cerrahi girişim uygulanan hastalarda iyileşme hastanın genel durumuna bağlı olmakla birlikte genellikle 15 gün sürer.

Dr. Büşra Ular