Güreşçi Kulağı
Güreş ya da boks sporu ile ilgilenen insanlarda sık karşılaşılan bir kulak şekli olan güreşçi kulağı, kulakta kan birikmesiyle sıklıkla gözlenmektedir. İlk yapılması gereken tedavi buz uygulamasıdır ve ardından drenaj tedavisi uygulanır.
Güreşçi Kulağı (Karnabahar Kulak) Nedir?
Güreş ya da boks sporu ile ilgilenen insanlarda sık karşılaşılan bir kulak şekli olan güreşçi kulağı yapılan spor esnasında kulak kıkırdağının ezilmesi, kırılması ya da başka bir travmaya maruz kalması sonucu travmatize olan dokuda kan birikmesiyle sıklıkla gözlenmektedir.
İnsanlardaki kulak yapısında bulunan ve asıl görevi duymayı kolaylaştırmak olan dış kulak ya da kulak kepçesi adlı yapı kulağa aynı zamanda şeklini de vermektedir. Kulak yapısında bulan kıkırdak ve kulak derisinin kanlanmasına yardımcı olan kıkırdak zarfı çok hassas bir yapıya sahiptir, bu yapı kulak derisi ile kıkırdak yapısı arasında bulunmaktadır ve kulağın duruşunu yani şeklini oluşturmaktadır.
Özellikle güreş ve boks gibi sporlarda ya da herhangi bir şekilde kulağa darbe alınması sonucu kulak kepçesinde travma meydana gelebilmektedir. Kulak kepçesinde meydana gelen bu travma sonucu kulak kıkırdağı ile kıkırdak zarfı arasında bulunan bölgenin içinde kan birikimi olmaktadır. Tıp alanında hematom gelişmesi olarak bilinen doku içinde kan birikmesi durumu sonucunda kıkırdak zarfı kıkırdağa oksijen ve besin getiren, beslenmesini sağlayan kanlanmadan kulak kepçesi mahrum kalmakta ve kötü etkilenerek yapısal değişik anormallikler göstermektedir.
Kulak kepçesindeki kıkırdak yapısının bu uzun sürede kan desteğinden yani besin ve oksijenden yoksun kalması sonucunda burada bulunan hücrelerin ölümü gerçekleşmektedir. Hücrelerin ölmesi sonucunda kulağın şekli bozulmakta yani kulakta bir deformasyon meydana gelmektedir. Gelişen bu şekil bozukluğu halk arasında görünüşünden dolayı genelde karnabahar kulak olarak bilinmektedir.
Güreşçi kulağı sıklıkla güreş ve boks gibi spor müsabakalarında kulağa alınan darbeler sonucu kulakta travmatize gerçekleşmesiyle ortaya çıkmaktadır. Dövüş sanatları, güreş ya da diğer travma durumlarında alınan herhangi bir darbe sonucu kulaklarda hematom oluşabilir. Eğer kulakta karnabahar kulak görünümünün oluşması engellenmek isteniyor ise hematom geliştiğinde bu hematomun içinin boşalması ve kıkırdak zarfı yapısının iyileşmesi için kıkırdak zarfı ve kıkırdak birleştirilmeli hatta bu iki yapı arasındaki tutunmanın sağlanabilmesi adına buraya basınç uygulanması gerekebilir. Bu konudaki gerekli tedavi metodunun doktor gerekli muayeneyi yaptıktan sonra karar vermektedir.
Güreşçi Kulağına Eşlik Eden Belirtileri Nelerdir?
Güreş ve boks sporu ile ilgilenen insanlarda spor esnasında gerçekleşen travma ya da başka türlü bir travmaya maruz kalması sonucunda gözlemlenen güreşçi kulağına ağrı ve kızarıklık başta olmak üzere bir sürü belirti eşlik edebilmektedir. Güreşçi kulağına sık eşlik eden diğer belirtiler şunlardır;
- Kulakta Ağrı Meydana Gelmesi: Güreşçi kulağında maruz kalınan künt bir travma sonucunda ya da sürtünme sebebiyle kulağın travmatize olması sonucu kulak ağrısı meydana gelebilmektedir. Bu ağrı sıklıkla güreşçi kulağı henüz ortaya çıkmadan önce olmakla birlikte sonrasında da gözlenebilir. Kulağa güreş ve boks gibi sporlarda alınan her darbe kulakta ağrı meydana gelmesi ve güreşçi kulağının oluşmasına yol açabilmektedir.
- Kulakta Kanama Meydana Gelmesi: Güreşçi kulağına sebebiyet veren boks ve güreş gibi sporlarda kulağa alınan darbeler kulakta kanama meydana gelmesine neden olabilmektedir. Kulak kepçesinde meydana gelen travma sonucu kulak kıkırdağı ile kıkırdak zarfı arasında bulunan bölgenin içinde kan birikimi olmaktadır.
- Kulakta Şişkinlik Meydana Gelmesi: Güreş ve boks gibi sporlarda ya da herhangi bir şekilde kulağa darbe alınması sonucu kulak kepçesinde travma meydana gelebilmektedir. Kulak kepçesinde meydana gelen bu travma sonucu kulak kıkırdağı ile kıkırdak zarfı arasında bulunan bölgenin içinde kan birikimi olmakta ve bu durum kulakta şişkinlik meydana gelmesine yol açmaktadır.
- Kulak Şeklinde Değişiklikler Meydana Gelmesi: Güreş ve boks gibi sporlarda ya da herhangi bir şekilde kulağa darbe alınması sonucu eğer kulak kepçesinde meydana gelen bu travma sonucu kulak kıkırdağı ile kıkırdak zarfı arasında bulunan bölgenin içinde kan birikimine yani hematom oluşumuna engel olunmaz ve tedavisi yapılmaz ise bu durum kulakta karnabahar görünümün oluşumuna yani kulak şeklinde değişiklikler meydana gelmesine neden olacaktır.
- Kulakta Morarma Meydana Gelmesi: Güreşçi kulağında maruz kalınan künt bir travma sonucunda ya da sürtünme sebebiyle kulağın travmatize olması sonucu kulak kıkırdağı ile kıkırdak zarfı arasında bulunan bölgenin içinde kan birikimine sıklıkla bir ödem dokusu da meydana gelmektedir. Bu durumda aynen diğer vücut bölgelerinde meydana gelen yaralanmalar sonucunda iyileşme esnasında görüldüğü gibi kulakta morarma meydana gelmektedir.
- İşitme Kaybı Meydana Gelmesi: Güreşçi kulağına neden olan etmenlere kişinin maruz kalması sonucunda dış kulak yani kulak kepçesi etkilendiği gibi duyma işlemi de etkilenmektedir. Kulak kepçesi etraftaki sesleri toplayarak kulak yoluna ileten bir yapı olduğu için kulak şekli karnabahar görünümü alıp yapısı bozulursa yani güreşçi kulağı meydana gelirse kulak kepçesi görevini tam yerine getiremez bunun sonucunda kişilerde işitme kaybı meydana gelmektedir.
- Kulaklarda Çınlama Meydana Gelmesi: Güreşçi kulağında maruz kalınan künt bir travma sonucunda ya da sürtünme sebebiyle kulağın travmatize olması sonucu kulak ağrısı meydana geldiği gibi kulaklarda çınlama da meydana gelebilmektedir. Boks ve güreş gibi sporlarda ya da kavga edilmesi gibi diğer durumlarda kulağa darbe alınması güreşçi kulağına sebebiyet verirken darbenin iç kulağa da zarar vermesi sonucu ortaya kulakta çınlama da ortaya çıkması kuvvetle muhtemeldir.
- Baş Ağrısı Meydana Gelmesi: Güreşçi kulağında maruz kalınan künt bir travma sonucunda ya da sürtünme sebebiyle kulağın travmatize olması sonucu baş ağrısı ortaya çıkabilen bir diğer semptomdur. Bu ağrı sıklıkla güreşçi kulağı henüz ortaya çıkmadan önce olmakla birlikte sonrasında da gözlenebilir. Kulağa güreş ve boks gibi sporlarda alınan her darbe baş ağrısının meydana gelmesine ve güreşçi kulağının oluşmasına yol açabilmektedir.
- Baş Dönmesi ve Denge Kaybı Meydana Gelmesi: Kulak dış kulak, kulak yolu ve iç kulak olmak üzere üç ayrı yapıdan meydana gelmektedir. İç kulak yapısı duyma işlevini yerine getirmesi yanı sıra burada buluna bazı yapılar aynı zamanda diğer organ yapıları ile birlikte dengeyi de sağlamaktadır. Herhangi bir maruz kalınan künt bir travma sonucunda iç kulağın etkilenmesi halinde kişilerde baş dönmesi ve denge kaybı meydana gelmesi gözlenebilmektedir.
- Bulanık Görme Meydana Gelmesi: Güreşçi kulağı sıklıkla güreş ve boks gibi spor müsabakalarında kulağa alınan darbeler sonucu kulakta travmatize gerçekleşmesiyle ortaya çıkarken aynı zamanda alınan bu darbeler kişilerde bulanık görme meydana gelmesine de neden olabilmektedir.
Güreşçi Kulağı Nedenleri (Risk Faktörleri) Nelerdir?
Güreşçi kulağının meydana gelmesine neden olan yani karnabahar kulağının oluşumunu sağlayan ana etken kulağa gelen künt travmalardır. Travma doku hasarına sebep olan ve kulak kıkırdağı ile kıkırdak zarfı arasında kanama meydana gelir. Bu kanamanın sebebi kıkırdağı besleyen kan damarlarında meydana gelen yırtılmalardır. Meydana gelen kanama sonucunda kan akışı kesilmekte ve kulak ihtiyaç duyduğu besini, oksijeni sağlayamamaktadır. Bunu sonunda kulakta skar dokusu ve kan birikimi olur. Bu durum kulakta karnabahar görünüşüne neden olmaktadır.
Bir başka kulakta travmaya neden olan ve halk arasında güreşçi kulağı olarak bilinen karnabahar kulak oluşumuna sebebiyet durumsa kulağa uygulanan piercinglerdir. Kulak piercingleri düşük oranlarda da olsa karnabahar kulak yapısını bozarak karnabahar kulağa neden olur. Bunların dışında güreşçi kulağına neden olabilen durumlar şunlardır;
- Güreş, boks, rugby ve benzer spor dallarıyla uğraşanlarda karnabahar görünümlü güreşçi kulağı ortaya çıkabilir.
- Kavga etme esnasında kulağa alınan darbeler
- Bisiklet sürme sırasında meydana gelen düşmeler sonucunda kulağın travmaya maruz kalması
- Kulağa uygulanan piercing yöntemleri
- Araç içinde ya da araç dışında meydana gelen kazalar
Güreşçi Kulağı Teşhisi
Teşhis için öncelikle güreşçi kulağına sahip kişi şikayetleri ile kulak burun boğaz uzmanı hekime başvuruda bulunmalıdır. Hekim öncelikle hastanın şikayetlerini dinlemekte ve anamnez alarak işe başlamaktadır. Ardından yapılan fizik muayene ve gerekli görülürse laboratuvar tetkikleri sonucunda hastalığa tanı konmaktadır.
Güreşçi Kulağı Tedavisi
Güreşçi kulağı tedavisi önemsenmeli ve tedaviye geç kalınmamalıdır. Çünkü basit birkaç metot ile tedavi mümkün iken eğer geç kalınırsa hastanın cerrahi tedavisi gerekebilir.
Öncelikle kişiler eğer kulağı travmaya maruz bırakacak bir durum yaşadıysa hemen kulaklarına buz uygulaması yapmalıdır. Yapılan 10 – 15 dk lık aralıklarla tekrarlanan bu buz uygulaması hastada ortaya çıkan inflamasyonu ve şişkinliği önlemede oldukça etkindir. Evde yapılan bu basit müdahale tıbbi tedavi için zaman kazandırmaktadır. Ardından hekim kulak travmalı hastada karnabahar kulak gelişimini engellemek adına drenaj tedavisi uygulayarak biriken kanı boşaltabilmektedir. Sonrasında ise hastaya gerekli pansuman tedavisi uygulanarak kulağın iyileşmesi beklenir.
Güreşçi Kulağı Tedavi Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Yol Açar?
Güreşçi kulağı, kulağın travmaya maruziyeti sonucunda ortaya çıkan bir kıkırdak şekil bozukluğudur. Eğer tedavi edilmezse sonuç olarak güreşçi kulağı dediğimiz karnabahar şekilli kulak görünümü meydana gelecektir. Bu süreçte kişinin kulağında ağrı, şişlik ve kanama gibi durumlarda gözlenebilir.
Güreşçi Kulağına Ne İyi Gelir? Ne İyi Gelmez?
Güreşçi kulağına en iyi gelecek metot travma öncesi risk faktörlerinden korunmak, travma sonrası ise buz uygulamasını yapmaktır. Eğer kişiler boks, güreş gibi sporlardan ya da kavga gibi diğer sebeplerden uzak durursa kulakta travma meydana gelmesi ihtimali azalacak ve bu durum kişiye iyi gelecektir. Ayrıca travmaya uğramış kulakta buz uygulaması yapmak inflamasyon ve şişliği azaltacağından karnabahar kulak oluşumunu önlenebilecek ve bu durum hastaya iyi gelecektir.
Güreşçi Kulağı Geçer mi? Güreşçi Kulağı İlerleyen Dönemde Kötüleşir Mi?
Kulakta travma geliştiği zaman güreşçi kulağı gelişmemesi adına tedavi uygulanmalıdır. Eğer tedavi uygulanmaz ise kulakta gerçekleşen inflamasyon ve kan birikimi sonucu kulak gelişen skarla birlikte karnabahar görünümünü alacaktır. Bu durum bazı ameliyatlarla düzeltilebilirken güreşçi kulağı kendiliğinden düzelebilen ya da daha da kötüleşebilen bir durum değildir. Yalnızca kulağa alınan darbeler aynı şekilde devam ederse güreşçi kulağı ilerleyen dönemde kötüleşebilir.
Güreşçi Kulağına Ameliyatı
Eğer kulağa travma sonucu güreşçi kulağı oluşumu gözlenirse bazı durumlarda tedavi için cerrahi metotların uygulanması gerekebilir. Karnabahar kulak yapısı normalde kalıcı bir durumdur. Yapılan otoplasti ameliyatı ile karnabahar görünümün giderilmesi mümkündür. Lokal anestezi altında hekim kulağın arka kısmına bir kesi atarak ameliyatı yapar, ameliyat esnasında gerekli görürse kulak kıkırdağından bazı bölümleri çıkarabilir. Kulağın yeniden şekillendirilmesi hekim tarafından uygulanacak birkaç cerrahi yönteme bağlıdır.
Güreşçi Kulağında Hangi Doktora Gidilir?
Güreşçi Kulağı ile esas olarak ilgilenen, hastalığa tanı koyan ve tedavi eden esas bölüm Kulak Burun Boğaz bölümüdür. Yukarıdaki belirtiler eğer mevcutsa hasta kulak burun boğaz uzmanı hekime şikayetleri ile başvurur. Uzman hekim hastanın şikayetlerini dikkatlice dinler. Hekim şikayetler üzerine fizik muayeneyi yapar ve gerekli tetkikleri ister. Sonuç olarak da hastalığın tanısını koyar.
Eğer herhangi bir şekilde künt travmalar, kavga etme ya da spor müsabakaları sonucunda kulakta travma meydana geldiyse ve kulakta ağrı gibi semptomlar mevcutsa kişiler mutlaka kulak burun boğaz uzmanı bir hekime görünmesinde yarar vardır.