Hamilelikte Burun Kanaması

Hamilelikte burun kanaması, gebelik sırasında vücutta oluşan değişimlerden kaynaklı bir durumdur. Kanın durdurulması için tampon yöntemi kullanılır ve bir doktora görünülmesi gerekir.

Hamilelikte Burun Kanaması Nedir?

Hamilelikte burun kanaması, gebelik sırasında vücutta oluşan değişimlerden kaynaklı bir durumdur. Burun mukozasında bulunan ince damarlar, mevcut basıncın artmasına dayanamaz ve damar duvarında yırtık meydana gelerek kanama oluşmaktadır.

Gebelikte burun kanaması, anne veya bebeğe zararı olmayan bir durumdur. Hamilelik sırasında değişim gösteren vücudun, ortaya çıkardığı sonuçlardandır.

Hamilelikte Burun Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte burun kanaması, sık karşılaşılan bir durumdur. Anne adayında başlayan hormonal ve fiziki değişim bazı rahatsızlıkları da beraberinde getirebilmektedir. Özellikle gebelik riniti olarak bilinen burun tıkanıklığı, hamilelikte burun kanamasının bilinen en önemli nedenleri arasında yer almaktadır.

Hamilelikte burun kanaması baş ağrısına da neden olabilmektedir. Şiddetli ve yüksek seviyede kan kayıplarında, baş ağrısı ile beraber baş dönmesi gibi belirtiler de görülebilmektedir.

Gebelikte burun kanaması, hiçbir belirti göstermeden aniden gerçekleşebilmektedir. Vücudun değişimine bağlı olarak, tansiyon, burun tıkanıklığı, burun içerisindeki basıncın artması gibi durumlar, hamilelikte burun kanamasının aniden gelişmesine neden olabilmektedir.

Hamilelikte Burun Kanaması Nedenleri Nelerdir?

Hamilelerde burun kanaması pek çok nedenden ortaya çıkabilmektedir. Hormonal ve fiziksel değişimlerin sonucunda vücut, koşullara uyum sağlamak adına pek çok farklılık ortaya çıkarabilmektedir.

Gebelikte burun kanaması nedenleri şu şekilde listelenebilir:

  • Dolaşımdaki kan miktarının artmasıHamileliğin ilk üç ayında, kan dolaşımında ciddi oranda artış meydana gelmektedir. Bu durum burun içerisinde bulunan kılcal damarlara zarar vermekte ve burun kanamasına yol açabilmektedir.
  • Burun mukozasındaki çatlamalarHamilelik süreci boyunca burun mukozası kırılgan bir yapıda bulunmaktadır. En küçük bir basınç artışında dahi mukoza içerisindeki damarlarda çatlama meydana gelerek burun kanamasına neden olabilmektedir.
  • Hormonal değişimlerGebelik sırasında değişim gösteren hormonlar, pek çok rahatsızlığın habercisi olabilmektedir. Değişen hormonlar anne adayında burun tıkanıklığı hissi yaratabilir ve sürekli burun silinmesi ihtiyacı doğurabilir. Sürekli silinen burunda kanama meydana gelebilmektedir.
  • Yüksek tansiyonHamilelik sürecinin ilk aylarında vücut, içinde bulunduğu ortama uyum sağlamak adına ani kararlar ortaya çıkarabilmektedir. Bu durumlardan biri olan tansiyon yükselmesi halinde, burun kanaması görülebilmektedir. Burun kanaması tansiyon yükselmesi nedeniyle de oluşabilmektedir.
  • Pıhtılaşma bozukluklarıAnne adayında, hamilelik öncesi ya da sonrası olabilecek pıhtılaşma sorunları burun kanamasına neden olmaktadır. Kanın akım şiddetinin artması durumunda, burun içinde bulunan ince damarlar çatlayarak, hamilelikte burun kanaması rahatsızlığı oluşturabilmektedir.

Gebelikte burun kanaması, birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilmektedir. Tek burun deliğinden ya da iki burun deliğinden de kan akışı olabilmektedir. Burun kanaması hafif veya şiddetli gerçekleşebilir. Oluşabilecek tüm bu durumların anne adayına veya bebeğe bilinen bir zararı bulunmamaktadır.

Hamilelikte burun kanamasının şiddetli ve durdurulamayacak düzeyde seyretmesi halinde, derhal uzman doktora başvurulması gerekmektedir.

Hamilelikte Burun Kanaması Teşhisi

Hamilelikte burun kanaması pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Kanamanın süresi ve şekli bu konuda belirleyici olmaktadır. Uzman doktor muayenesi sonrası gerçekleşecek teşhis sonrasında uygun tedavi yöntemine başvurularak, rahatsızlık kısa süre içerisinde tedavi edilmektedir.

Hamilelikte burun kanaması teşhisi şu şekilde konulmaktadır:

  • Tıbbi geçmişHamilelikte burun kanaması teşhisi konulmadan önce hastaya ait tıbbi geçmiş, mevcut rahatsızlıklar üzerinde etkili olabilmektedir. Uzman doktor hastanın tıbbi geçmişini öğrenerek, hamilelik sırasında oluşabilecek komplikasyonların burun kanamasına yol açıp açmayacağı konusunda ön teşhis koyabilmektedir.
  • Fiziksel muayeneUzman hekim tıbbi geçmişi öğrenilen hasta üzerinden fiziksel muayeneye başlamaktadır. El ve göz ile burun çevresi, burun içerisi kontrol edilmektedir. Kanama nedeninin burun içerisindeki basınçtan kaynaklanması halinde kan boşaltılarak, bölgeye tampon uygulaması yapılabilmektedir.
  • Görüntüleme cihazlarıHamilelikte burun kanaması teşhisi sırasında, fiziksel muayene sonrası ön teşhisin ardından hasta detaylı bir teşhis yapılabilmesi adına görüntüleme cihazları yardımı kullanılarak muayene edilebilmektedir. Bu kapsamda, detaylı görüntüleme yöntemleri sayesinde hamilelikte burun kanamasının neden kaynaklandığı teşhisi konulabilmektedir.

Hamilelikte Burun Kanaması Tedavisi

Hamilelikte burun kanaması, genel olarak kısa süre içerisinde kendiliğinden durmaktadır. Şiddetli ve uzun süre devam eden burun kanamalarında, uzman doktor yardımı alınması gerekebilmektedir.

Gebelik sürecinde burun mukozası çok kırılgan bir yapıda olmaktadır. Bu nedenle en küçük bir infeksiyon veya basınç artışında, mukoza damarlarında çatlamalar meydana gelebilmektedir. Çatlama sonucunda ise hamilelikte burun kanaması sorunu ile karşılaşılabilmektedir.

Gebelikte burun kanaması tedavisi genel olarak tampon yöntemi kullanılarak kanın durdurulmasını esas almaktadır. Burunda kan akışının olduğu kanal üzerine yapılacak tampon, kan akışını bir süre sonra durduracaktır. Bu tedavi yöntemi evde yapılacağı gibi uzman doktor kontrolünde de yapılabilmektedir.

Evde yapılan tampon tedavisinde kan akışı durdurulamaması halinde, acilen uzman doktor muayenesine gidilmesi gereklidir.

Hamilelikte Burun Kanaması Tedavi Edilmezse

Hamilelikte burun kanaması, genel olarak tedavi gerektirmeyen bir rahatsızlıktır. Burun kanamasının nedeni doktor tarafından teşhis edilerek, burun deliklerine tampon uygulanarak kanamanın durdurulması sağlanmaktadır.

Evde yapılan yöntemlerde, burun kanamasının durdurulamaması durumunda ciddi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Burun içerisinde yer alan damar çatlağının geniş olması halinde, kanın akış şiddetinde ve kaybında ciddi artış görülebilir. Bu durumda kanın aktığı burun deliğine tampon uygulanarak uzman doktor muayenesine gidilmelidir.

Hamilelikte Burun Kanamasına Ne İyi Gelir?

Gebelikte burun kanaması sık karşılaşılan bir durumdur. Vücudun ve hormonların geçirdiği ciddi değişimler nedeniyle beklenmeyen sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Hamilelikte burun kanaması, evde uygulanabilecek yöntemler ile engellenebilmektedir.

Hamilelikte burun kanamasına iyi gelen yöntemler şu şekilde listelenebilir:

  • Anne adayının bulunduğu ortamın sürekli havalandırılması,
  • Beslenmenin iyi olması,
  • Soğuk algınlığı, grip teşhisi bulunan kişilerden uzak durma,
  • Anne adayının bulunduğu ortamın uygun koşulda nemlendirilmesi,
  • Buruna dışarıdan cisim sokulmaması,
  • Burun akıntılarında, burnun sert silinmemesi.

Hamilelikte Burun Kanamasına Ne İyi Gelmez?

Hamilelik sürecinde, anne adayı sağlığına oldukça dikkat etmelidir. Gebelikte yaşanan burun kanaması sık görülen bir durum olsa da bakımının ve tedavisinin iyi yapılması gerekmektedir.

Anne adayının kuru ve havalandırılmamış bir odada bulunması, burun kanamasını tetikleyebilmektedir. Aynı zamanda grip veya nezle olan kişilerle yakın temas kurması, anne adayında da bu hastalıkların görülmesini, ardından burun kanaması rahatsızlığının ortaya çıkmasını sağlayabilmektedir.

Hamilelikte Burun Kanaması için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelikte burun kanamasının, bebek ya da anne adayı için bilinen herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak burun kanamasının şiddetli ve durmayacak biçimde olması, uzman doktor muayenesi gerektirebilmektedir.

Burun içerisinde bulunan kılcal damarların basınç nedeniyle çatlaması sonucunda oluşan burun kanamaları, birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilmektedir. Bu durumun ortaya çıkaracağı olumsuz diğer rahatsızlıkların önüne geçilebilmesi adına KBB uzmanı tarafından muayene gerekebilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Burun Kanaması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte burun kanaması olur mu? Normal mi?

Hamilelik sürecinde vücut ve hormonlar bir dizi değişiklik geçirmektedir. Bu nedenle vücutta beklenmeyen ve aniden gelişen pek çok durum oluşabilmektedir. Hamilelikte burun kanaması da bu kapsamda değerlendirilebilecek durumlardandır. Gebelikte burun kanaması sık karşılaşılan normal bir durumdur. Anne adayı ve bebeğin sağlık açısında bilinen herhangi bir zararı yoktur.

Dr. Hande Erölmez

Burun kanaması hamilelik belirtisi mi?

Burun kanaması, hamilelik belirtisi olarak değerlendirilmemektedir. Fakat gebelik sürecinde en sık karşılaşılan durumdur. Çok yaşanan burun kanamaları, hamilelik belirtisi olmamakla beraber, yüksek şiddetli ve durdurulamayan burun kanamalarında uzman doktor yardımı alınmalıdır.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte burun kanaması kaçıncı haftada başlar?

Hamileliğin ilk 3 ayı içerisinde vücutta birçok değişiklik meydana gelmektedir. Bu dönemde, dolaşımdaki kan miktarında da ciddi artış görülmektedir. Kan dolaşım miktarının artması, damarlar içerisindeki basıncın da artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle burun içinde bulunan kılcal damarların çatlaması ve hamilelikte burun kanaması söz konusu olabilmektedir.

Dr. Hande Erölmez