Hamilelikte Kalsiyum Eksikliği
Kalsiyum eksikliği kandaki kalsiyum miktarının referans aralığına göre daha düşük olduğunda ortaya çıkan bir durumdur. Kalsiyum takviyesi, beslenme ve kalsiyum tabletleri gibi tedavi seçenekleri vardır.
Hamilelikte Kalsiyum Eksikliği Nedir?
Hamilelikte kalsiyum eksikliği ve bu dönemden ayrı olan normal yaşantıdaki kalsiyum eksikliği hipokalsemi olarak adlandırılmaktadır. Hipokalsemi kandaki kalsiyum miktarının referans aralığına göre daha düşük olduğunda ortaya çıkan bir durumdur. Kalsiyum özellikle kemik, diş, tırnak, cilt, beyin gelişimi gibi vücudun birçok bölümü için gerekli olan bir elementtir. Özellikle hamilelikte yaşanan kalsiyum eksikliği anneyi etkilediği kadar gerek plasenta içinde gerekse anne sütü ile geçiş ile birlikte bebeğin gelişimin de önemli ölçüde etkilemektedir.
Hamilelikte Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte kalsiyum eksikliği yaşanması durumu sıklıkla yaşanan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Gebelik döneminde yaşanan kalsiyum eksikliği özellikle bebek gelişiminde önemli rol oynamaktadır.
Hamilelikte kalsiyum eksikliğinin belirtileri ise şunlardır;
- Güçsüzleşen ve çabuk kırılan tırnaklar,
- Güçsüz ve kırılgan kemik yapısı,
- Çürüyen ve çabuk kırılan dişler,
- Depresyon,
- Kas ve eklem ağrıları,
- Kuru bir cilt
- Göz bozuklukları
- Halsizlik ve yorgunluk,
- Hafızada zayıflama gibi çeşitli belirtiler hamilelikte kalsiyum eksikliği belirtileri vücutta kendini gösterebilmektedir.
Hamilelikte Kalsiyum Eksikliği Nedenleri Nelerdir?
Hamilelikte kalsiyum eksikliği annenin sütü ile beslenen bebeğin gelişimini özellikle etkileyen önemli bir elementtir. Hamilelikte kalsiyum eksikliği görülmesi birçok nedene bağlı olarak gelişebilen bir durum olabilmektedir.
Bu durumlar çeşitlilik oluşturmakla beraber noktada hamilelikte kalsiyum eksikliği nedenleri şunlar olabilmektedir;
- Kalsiyumdan zengin besinlerin yeteri kadar tüketilmemesi,
- D vitavitaminiikliği,
- Magnezyum eksikliği,
- Kullanılan çeşitli ilaçlar,
- Tiroid bezi hastalıkları,
- Aşırı alkol ve sigara tüketimi,
- Dengesiz ve sağlıksız beslenme gibi birçok etmen hamilelikte kalsiyum eksikliği belirtileri arasında yer almaktadır.
Hamilelikte Kalsiyum Eksikliği Teşhisi
Gebelikte kalsiyum eksikliği yaşanması durumu anneden ziyade bebeğin gelişimini önemli ölçüde etkileyen bir durumdur. Bu durumun teşhisi ise doktor tarafından öncelikle çeşitli kan testleri ile mümkündür.
İnsan vücudunda bulunması gereken kalsiyum miktarı 8.8 – 10.4 aralığıdır. Test sonucunda kalsiyum miktarının bu aralıkta olması beklenmektedir. Aksi takdirde eksiklik tanısı konulabilir. En kesin tanı kan testleri ile mümkündür. Hekim aynı zamanda gebelikte kalsiyum eksikliği için belirtilerin hastada olup olmadığını anlamak için hasta öyküsü de alır.
Hamilelikte Kalsiyum Eksikliği Tedavisi Nasıldır?
Hamilelikte kalsiyum eksikliği yaşanması durumunda yaşam düzeni ve beslenme düzeninin değiştirilmesi ile birlikte çeşitli tıbbi kalsiyum takviyeleri ile tedavi edilebilmektedir. Gebelikte kalsiyum eksikliğinin tedavisi için kullanılan yöntemler şunlardır;
- Kalsiyum eksikliğinin aşırı olması durumunda doktorun vereceği kalsiyum takviyesi alımı,
- Kalsiyum takviyeleri ve D vitamini kullanımı,
- Kalsiyumdan zengin beslenme ile süt, yoğurt, peynir, çeşitli sebze, et ve bakliyatlar yenilmesi,
- Dengeli beslenme düzeni sağlanması,
- Düzenli egzersiz yapımı, özellikle vücutta kalsiyum miktarını artırarak kemik gelişimini sağlamaktadır.
Hamilelikte Kalsiyum Eksikliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Kalsiyum her insanın özellikle kemik, diş, tırnak gibi vücudunda oldukça önemli olan kısımlar için oldukça dikkat edilmesi gereken ve gerekli bir yapı taşıdır. Hamilelikte kalsiyum eksikliği ise bu yapı taşında azalmanın oluşması durumudur.
Hamilelikte kalsiyum eksikliği tedavi edilmezse;
- Bebeğin plasenta içinde özellikle kemik gelişimi olumsuz olarak etkilenmektedir
- Bebek gerekli olduğu kadar besin ve kalsiyum alamaz ise kemiklerinde dişlerinde ya da vücudunda çeşitli bölgelerde birtakım problemler ve gelişimsel sorunlar meydana gelebilir.
- İleriki yaşamında çeşitli rahatsızlıklara neden olabilme,
- Oteoporoz (kemik erimesi) gibi kemik gelişimi rahatsızlıklarına sebep olabilme gibi birçok olumsuz duruma yol açabilmektedir. Bu nedenle gebelikte kalsiyum eksikliği olup olmadığı hem doğum öncesi hem de sonrasında sıklıkla takip edilmelidir.
Hamilelikte Kalsiyum Eksikliğine Ne İyi Gelir?
Hamilelikte kalsiyum eksikliği doğum öncesi dönemde bebek plasentada beslenirken olduğu kadar anne sütü ile beslenirken de oldukça önemlidir.
Gebelikte kalsiyum eksikliği için iyi gelen şeyler ise şunlardır;
- Doğumdan önce olduğu kadar özellikle doğumdan sonra da bebeğin anne sütü ile beslendiği dönemde annenin kalsiyum alımı fazlalaşmalıdır.
- Süt, et, yumurta, kalsiyumdan zengin sebze ve meyvelerin tüketimi anne tarafından sağlanmalıdır.
- Düzenli egzersiz ve beslenme programı oluşturulmalıdır.
- Eğer varsa doktorun uygulayacağı tedavi aksatılmadan devam ettirilmelidir.
- D vitamini alımı artırılmalıdır.
- Sigara, alkol gibi zarar verici maddeler kullanılmamalıdır. Tüm bunlar hamilelikte kalsiyum eksikliğine iyi gelebilmekte ve vücutta kalsiyum miktarını artırmaktadır.
Hamilelikte Kalsiyum Eksikliğine Ne İyi Gelmez?
Bebeğin doğum öncesi plesentada olduğu gibi anne sütü ile beslenmesinde de annede yer alan kalsiyumun bebeğe geçişi ile birlikte bebek gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir. Ancak çeşitli olumsuzluklar kalsiyum eksikliğine kötü gelebilmektedir.
Hamilelikte kalsiyum eksikliğine kötü gelen birtakım durumlar ise şunlardır;
- Kalsiyum alımı için doktorun önerilerini dikkate almamak,
- Kalsiyumdan zengin bir şekilde beslenmemek,
- Düzenli ve dengeli beslenme düzeni kurmamak,
- Hareketsiz bir yaşam sürmek,
- Doktor kontrolümde olmadan çeşitli ilaçlar ve gıda takviyeleri kullanmak,
- Alkol ve sigara tüketimi gibi birçok durum hamilelikte kalsiyum eksikliği durumunu olumsuzlaştırmaktadır.
Hamilelikte Kalsiyum Eksikliği için Hangi Doktora Gidilir?
Gebelik döneminden sonra kişinin vücudunda birçok değişim meydana gelebilmektedir. Bunlardan bazıları olumlu olabilirken bazıları olumsuz durumlara da neden olabilmektedir. Hamilelikte kalsiyum eksikliği de olumsuz olarak ön plana çıkan bir durumdur. Özellikle güçsüzleşen tırnak ve kemik kırılmalarında, dişlerde meydana gelen deformasyonun gözle görünür bir biçimde meydana gelmesinde veya diğer belirtilerin oluşması halinde hemen bir doktora başvurulmalıdır.
Hamilelikte kalsiyum eksikliği için ise iç hastalıkları (dahiliye) ve endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları doktorlarına gidilmelidir.
Hamilelikte Kalsiyum Eksikliği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Hamilelikte kalsiyum eksikliği nelere yol açar?
Hamilelikte kalsiyum eksikliği bebeğin kas ve kemik gelişimi üzerinde olumsuz etkiye neden olabildiği gibi annenin de yaşamında olumsuzluğa neden olabilmektedir. Kalsiyum eksikliği osteoporoz (kemik erimesi), osteopani (kemik yoğunluğunun az olması ve kırılgan kemik yapısı) gibi çeşitli problemlere zemin hazırlar. Aynı zamanda diş ve tırnaklarda kırılmalara da neden olabilmektedir.
Hamilelikte kalsiyum eksikliği nasıl giderilir?
Hamilelikte kalsiyum eksikliği sıklıkla karşılaşılan bir durum olabilmektedir. Bu durumda özellikle annenin öncelikle doktora giderek doktor kontrolünde bulunması gerekmektedir. Doktorun uygulayacağı kalsiyum tedavisine ek olarak birey kalsiyumdan zengin beslenerek, yeme düzeni oluşturarak hamilelikte kalsiyum eksikliğini ortadan kaldırabilmektedir.
Hamilelikte kalsiyum eksikliği için süt içemeyen anne ne yapmalıdır?
Hamilelikte kalsiyum eksikliği yaşayan annede laktoz intoleransı (süt içememe) bulunuyorsa anne diğer süt ürünlerine yönelerek yoğurt peynir gibi ürünlerin tüketimini fazlalaştırabilir. Aynı zamanda laktozsuz süt içebiliyorsa bu sütü de tercih edebilir.