Kaşık Tırnak

Kaşık tırnak, tırnak yapısının şekilsel olarak kaşık formunu alma durumudur. Tedavisinde altta yatan durumun veya hastalığın düzeltilmesi yatmaktadır.

Kaşık Tırnak Nedir?

Kaşık tırnak (koilonychia), tırnak yapısının şekilsel olarak kaşık formunu alma durumudur. Tırnak yapısının normal yapısına göre kenarları yüksek ortası çökük hale gelmesi durumuna kaşık tırnak denilmektedir. Kaşık tırnak durumuna koilonişi de denilmektedir. 

 Tırnak yapısında meydana gelen değişiklikler birçok hastalık için ön bilgi veren bir vücut yapısıdır. Tırnaklarımız kanlanması ve deriyle olan bağı sayesinde vücutta meydana gelen hastalıklar sonucunda yapısında değişiklikler olabilmektedir. Çomak parmak, terry tırnağı, beau çizgileri, paronişi ve bunlar gibi birçok şikayet tırnaklarda meydana gelmekte ve vücutta çeşitli sağlık sorunlarına işaret etmektedir. 

Kaşık tırnak (koilonişi) birçok hastalık nedeniyle meydana gelebilmektedir. Bu nedenlerin bazıları cilt rahatsızlıkları olup bazıları genel vücut sağlığını ilgilendirmektedir. Beslenme durumu ve genetik faktörler de kişide kaşık tırnak oluşmasına neden olabilmektedir. 

Kaşık tırnağa neden olan hastalıkların hangi mekanizmalarla kaşık tırnağa neden olduğu kesin olarak bilinmese de bazı faktörler suçlanmaktadır. Tırnak yapısının beslenmesini sağlayan damarlarda kan akımı sorunları (yaşlılık, diyabet vb.), bazı besin maddelerinin eksikliği (demir, çinko, vitamin C, bakır, aminoasitler), hormonal sorunlar, genetik deformite gibi sebepler kişide kaşık tırnak oluşmasına neden olan mekanizmaları oluşturur. Ayrıca tırnakta meydana gelecek bir enfeksiyon da kişide kaşık tırnak oluşmasına neden olabilir. 

Kaşık tırnak teşhisi basit bir fizik muayene ile konulabilmektedir. Kaşık tırnağa neden olan sebebin araştırılması için ek tetkikler yapılabilir. 

Kaşık tırnak tedavisinde kaşık tırnağa neden olan asıl sebep araştırılmalı ve altta yatan hastalık tedavi edilmelidir. 

Kaşık Tırnak Belirtileri Nelerdir?

Kaşık tırnak, tırnak yapısının normal pozisyonundan ziyade konkav bir yapıya bürünmesidir. Birçok sebepten meydana gelebilen kaşık tırnak aynı zamanda vücutta birçok anormal durumun habercisidir. Cilt hastalıkları, hormonal hastalıklar, sistemik hastalıklar, enfeksiyon hastalıkları, beslenme sorunları nedeniyle kişide kaşık tırnak meydana gelebilir. 

Kaşık tırnak yapı olarak normal tırnak yapısından farklı olup içe çöküklük gösterir. Bu nedenle bu tırnak yapısına kaşık tırnak denilmiştir. Gerek hasta gerek hekim tırnakta meydana gelen bu değişikliği fark edebilir.

Kaşık tırnak çeşitli hastalıklar ve durumlar sonucunda meydana gelebileceği için var olan hastalıkların diğer belirtileri de kişide var olacaktır. Örnek olarak demir eksikliği bulunan hastada demir eksikliği anemisi olabilir. Bunun sonucunda hastada kaşık tırnak, solukluk, yorgunluk gibi belirtiler oluşabilir. 

Kaşık Tırnak Nedenleri Nelerdir?

Kaşık tırnak, tırnak yapısının içe doğru çökük bir hal alması durumudur. Birçok sebep ve hastalıktan ötürü tırnak yapısı bu hale bürünebilir. Cilt hastalıkları, sistemik hastalıklar, hormonal hastalıklar, beslenme sorunları gibi nedenler kişide kaşık tırnak oluşmasına neden olabilir. Bu nedenlerin dışında da çeşitli durumlar kişide kaşık tırnak oluşmasına sebebiyet verebilir. 

Kaşık tırnak nasıl oluştuğuna dair oluşma mekanizması tam olarak bilinmese de çeşitli mekanizmaların kaşık tırnak oluşmasında rol aldığı düşünülmektedir. Tırnak yapısının kanlanmasında oluşacak bir anomali (damarsal, sinirsel, diyabet kaynaklı, yaşlılık, genetik) kişide kaşık tırnak oluşmasına neden olabilir. En önemli suçlanan faktörlerden biri de beslenme sorunlarıdır. Demir, vitamin C, çinko, bakır ve çeşitli aminoasitlerin vücutta eksikliği kişide kaşık tırnak oluşmasına neden olabilir. 

Kaşık tırnak oluşmasına neden olan sebepler ise farklılık göstermektedir.

  • Sistemik hastalıklar kişide kaşık tırnak oluşmasına neden olabilir. Demir eksikliği vücut için çok önemli bir elementtir. Kırmızı kan hücrelerinin yapısında görev alan bir maddedir. Eksikliğinde kişide demir eksikliği anemisi meydana gelebilir. Demir eksikliği bulunan kişilerde kaşık tırnak durumu bulunabilir. 

Hemokromatozis olarak adlandırılan vücutta fazla demir birikmesi durumu olan bir hastalıkta da kişide kaşık tırnak görülebilir.

Solunum sistemi ve sindirim sisteminde bulunan kanser vakalarında da kişide tırnak deformiteleri ve kaşık tırnak şikayeti bulunabilir. 

  • Hormonal hastalıklar kişide kaşık tırnak oluşmasına neden olabilir. Diyabet ve  hipertiroidizm gibi hastalıklara sahip kişilerde kaşık tırnak görülebilir. 
  • Cilt hastalıkları da kişide kaşık tırnak oluşmasına neden olabilir. Liken planus hastalığı kişide kaşık tırnak dışında çeşitli tırnak deformitelerine de neden olabilir. Liken planus sonucu oluşan tırnak deformiteleri kalıcı olarak kalabilir. Sedef hastalığı cildi tutan bir hastalık olmasının yanında eğer tırnakları da tutarsa kişide tırnak deformiteleri hatta kaşık tırnak da görülebilir. 
  • Beslenme sorunları kaşık tırnak sebepleri arasında en sık sebeplerdendir. Demir eksikliği, vitamin C eksikliği, çinko eksikliği, bakır eksikliği ve protein alım azlığına bağlı aminoasit eksiklikleri kişide kaşık tırnak oluşmasına neden olabilir. 
  • Enfeksiyon etkenleri de kişide kaşık tırnak oluşumuna neden olabilir. Tırnak yapısına ve tırnak yatağında hasarlar oluşturup kaşık tırnak oluşumuna neden olabilirler. Onikomikoz türü mantar tırnaklarda enfeksiyona neden olup tırnakta deformitelere sebebiyet verebilir. 
  • Bu belli başlı nedenlerin dışında genetik ve çevresel kaynaklı faktörler de kişide kaşık tırnak oluşmasına neden olabilir. Genetik kaynaklı sorunlarda genellikle ailede benzer şikayetler vardır. Çevresel kaynaklı kaşık tırnak oluşumu da kişinin yaşadığı bölge, çalıştığı iş ve koşullar etkilemektedir. 

Kaşık Tırnak Teşhisi

Kaşık tırnak, tırnağın içe çöküklüğü durumu olup çeşitli sebeplerden kaynaklı meydana gelebilmektedir. Beslenme ve cilt sorunları kaşık tırnak oluşumuna neden olan en sık sebeplerdendir. 

Kaşık tırnak teşhisi herhangi bir ilerici tetkike gerek kalmadan fizik muayene ile konulmaktadır. Hekimin hastanın el, ayak ve tırnak yapılarını incelemesi ile kaşık tırnak tanısı konulabilir.

Kaşık tırnak kişide tespit edildikten sonra kişide kaşık tırnağa sebebiyet veren durumun tespit edilmesi için kişiye bazı testler yapılabilir. Kan ve biyokimya testi ile kişide var olan problem irdelenebilir ve kişide var olan ana sorun tedavi edilebilir. Demir, çinko, bakır, vitamin C ve diğer besin değerlerinin hasta kişideki miktarları incelenmelidir. Kişideki kan değerleri, enfeksiyon parametreleri ve gerekirse hormonal değerler de araştırılabilir. 

Kaşık Tırnak Tedavisi

Kaşık tırnak, tırnak yapısında meydana gelen bir deformite olup tırnağın içe doğru çökük olmasıdır. Kaşık tırnak durumunun teşhisi fizik muayene ile konulup bu durum kişide var olan farklı hastalıkların varlığını gösterebilir. 

Kaşık tırnağın tedavisinde altta yatan durumun veya hastalığın düzeltilmesi yatmaktadır. Kişide var olan sorun tespit edilmeli ve bu durum düzeltilmelidir. Kişide beslenme, cilt, enfeksiyon, hormonal kaynaklı sorun varsa bu durumlar düzeltilirse kaşık tırnak durumu da düzelecektir. 

Kaşık Tırnak Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kaşık tırnak şikayeti düzeltilmediği takdirde kişide kalıcı hasar oluşabilir. Ayrıca kaşık tırnağa sebebiyet veren altta yatan ana sebep kişide sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kaşık tırnak şikayetinin ana sebebi detaylı şekilde araştırılmalı ve bu sebep tedavi edilmelidir. 

Kaşık Tırnak için Ne İyi Gelir?

  • Kaşık tırnak, tırnakta meydana gelen bir deformite olup bazı durumlarda genel vücut sağlığı ile ilgili bir belirti de olmaktadır. Kaşık tırnağa neden olan en önemli sebeplerden biri beslenme sorunlarıdır. Kişinin düzensiz ve eksik beslenmesi sonucu kişide demir, vitamin C, çinko, bakır gibi maddelerin eksikliği oluşur. Bu maddeler vücutta çok çeşitli sistemlerin fonksiyon gösterebilmesi açısından önemli maddelerdir. Özellikle demir eksikliğinde kişide demir eksikliği anemisi meydana gelebilir. Bu sorunların oluşmaması adına kişiler beslenme durumlarına ve düzenlerine dikkat etmelidir. 
  • Kaşık tırnak vücutta var olan önemli bir sorunun göstergesi olabilir. Bazı sistemik hastalıklar, hormonal sorunlar kaşık tırnağa neden olabilir. Bu nedenle kişide kaşık tırnak şikayeti oluştuğu zaman kişi erken dönemde teşhis ve tedavi olmalıdır. Bu durum aynı zamanda kişide kalıcı tırnak deformitesi oluşmaması   açısından önemlidir. 
  • Kaşık tırnak şikayetine neden olan sebeplerden biri de hormonal nedenlerdir. Hormonal hastalıklar içinde kaşık tırnağa neden olabilecek hastalıklardan biri diyabettir. Diyabet kan şekerinin hormonal bozukluklar nedeniyle düzenlenememe durumudur. Yüksek kan şekeri damarlarda ve vücudun çeşitli dokularında hasara neden olur. Gözler, böbrekler ve ayaklar etkilenen organlardan bazılarıdır. Tırnakların kanlanmasında da sorun oluşursa tırnak yapısı bozulabilir ve tırnakta deformite meydana gelebilir. Bu nedenle diyabet hastaları kan şeker düzeylerine dikkat etmeli ve tedavilerine düzenli olarak uymaları gerekir. Bu sayede genel sağlık durumları da daha iyi seyir gösterecektir.

Kaşık Tırnak için Ne İyi Gelmez?

  • Kaşık tırnak oluşmasında etken role sahip bir faktör de mesleki çalışma durumu ve maruz kalınan maddelerdir. Kimyasal açıdan riskli maddelerle temas halinde olmak, el ve tırnak fonksiyonunu mesleki hayatta sürekli kullanmak kişide kaşık tırnak oluşumuna neden olabilir. Bu faktörlerden kişinin kendini koruması ve gerekilen önlemleri alması önemlidir.
  • Kaşık tırnak meydana gelmesinde etkili bir faktör de derinin ve tırnağın enfeksiyon kapmasıdır. Mantar ve çeşitli mikroorganizmalar kişide deri ve tırnak sorunları oluşturabilir. Bu nedenle bireylerin hijyen kurallarına özen göstermesi önemlidir. 

Bebeklerde ve Çocuklarda Kaşık Tırnak

Kaşık tırnak, tırnağın içe doğru çökmesi durumu olup çeşitli durumlar ve hastalıklar sonucunda meydana gelebilir. Tüm yaş gruplarında görülebilen bir şikayettir. Bebeklik çağındaki çocuklarda hiçbir olumsuz nedeni olmaksızın bebeğin baş parmağında içe çöküklük olabilir. Gerekli tetkiklerin yapılmasına rağmen herhangi bir sebep yoksa bu durum ciddi bir sonuç oluşturmaksızın zaman ilerledikçe kendiliğinden düzelecektir. 

Çocukluk yaş grubunda beslenme sorunları oluşabilmektedir. Besin eksiklikleri çocuklarda olabilir ve bunun sonucunda çocuklarda çeşitli sorunlar oluşabilir. Demir, bakır, çinko, vitamin C, aminoasitler gibi temel maddelerin alımında eksiklik olması çocukta kaşık tırnak oluşumuna neden olabilir. Bu eksiklikler kaşık tırnak dışında çocukta sistemik sağlık sorunları da oluşturabilir. Bu nedenle çocuk yaş grubunda düzenli ve sağlıklı bir beslenme uygulanmalıdır. Bunu sağlarken aşırı miktarda besin maddesi verilmesi durumundan kaçınılmalıdır. Bu durum çocukta daha farklı sorunlara neden olabilir.  

Kaşık Tırnak için Hangi Doktora Gidilir?

Kaşık tırnak, tırnak yapısında meydana gelen bir sorun olup tırnağın içe doğru çökük olması durumudur. Kaşık tırnak çeşitli sorunlar ve hastalıklar nedeniyle meydana gelmektedir. Kaşık tırnak sistemik, hormonal, enfeksiyon, cilt ve beslenme kaynaklı sorunlar nedeniyle oluşabilmektedir. 

Kaşık tırnak tüm vücudu ilgilendiren bir sorun olabileceği gibi sadece cilt ile ilgili bir sorundan da kaynaklı olabilir. Bu nedenle hastaların Dermatoloji (Cildiye) bölümüne veya gerekirse Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne başvurması gerekir. 

Hastalarda kaşık tırnak sorunu oluştuğu zaman erken zamanda hekime başvurmaları hasta adına faydalı olur. Gerek genel vücut sağlıkları için gerek kalıcı hasar oluşma ihtimali nedeniyle hastaların erken dönemde hastaneye başvurması gerekir. 

 

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın