Kemerli Burun

Kemerli burun, birçok nedene bağlı olarak burnun kavisli olması durumu olup cerrahi ve medikal yöntemler ile tedavi edilmektedir

Kemerli Burun Nedir?

Yüzün tam ortasında bulunan ve yüz biçimini önemli ölçüde şekillendiren burnun pek çok nedene bağlı kavisli durumda olmasına kemerli burun denir.

Burun adlı organ burnun kökünü oluşturan kemik yapı ve burun kökünün devamını ve burun kanatlarını oluşturan kıkırdak dokularından oluşur. Bu kıkırdak yada kemik yapılarının herhangi bir nedenle kavisli bir hal alması kemerli burun olarak adlandırılır.

Kemerli burun dünyada en sık rastlanan burun sorunlarının başında gelir. Burun yapısının bozuk olması hem estetik hem de fonksiyonel açıdan yaşanabilecek problemlere neler olur.

Kemerli Buruna Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?

Kemerli burun erkeklerde ve kadınlarda hem estetik hem fonksiyonel açıdan pek çok probleme yol açabildiği için kemerli buruna eşlik eden birçok sağlık sorunu olabilir. Bunlar arasında en sık görülenler;

  • Nefes Alma Problemleri: Kemerli buruna eşlik eden problemlerin başında nefes alma problemleri gelir. Kemerli burunda eğri olan burun kökü hava yolunu tıkar. Bu durumda hasta nefes almada zorluk yaşar.
  • Horlama: Kemerli burunda burundaki hava akımı bozulur. Dışardan giren hava tıkalı olan hava yolundan dolayı akciğerlere ulaştırılamaz. Bu durumda hasta ağzından nefes alır ve bu durum horlamaya neden olur.
  • Boğaz Enfeksiyonları: Kişinin kemerli burundan dolayı hava yolunun tıkalı olması; nefesi ağızdan alıp vermesine yol açar. Bu durumda hastada dışarıdan alınan hava yeterince temizlenemez ve boğaz enfeksiyonu gelişir. Bu durumda hastada balgam çıkarma, boğaz ağrısı, ateş, halsizlik gibi semptomlar görülebilir.
  • Psikolojik Problemler: Kişide kemerli burun yapısı kendini beğenmeme, özgüven düşüklüğü gibi problemlere neden olabilir. Kişi herhangi bir fonksiyonel bozukluk yaşamasa bile estetik açıdan yaşadığı rahatsızlık dolayısıyla tedavi olmak isteyebilir. Kemerli burun kadınlarda kendini beğenmemenin en sık görülen nedenleri arasındadır.
  • Yüz Yapısının Değişimi: Genellikle çocukluktan itibaren var olan nefes alma problemleri bir süre sonra hastada yüz kemiklerinde büyümeye yol açar. Hastada burun kenarlarında bulunan kemik yapıları büyür ve öne doğru çıkar.
  • Konuşma Bozuklukları: Hastalarda var olan solunumsal bozukluk hastanın konuşma şeklini de değiştirebilir. Hastalar daha tiz ve boğuk sesle konuşabilirler.
  • İşitme Problemleri: Hastalarda var olan nefes alma problemleri işitmeyi de etkileyerek işitme zorluğuna yol açabilir.

Kemerli Burun Nedenleri Nelerdir?

Kemerli burun çoğunlukla doğuştan gelen (konjenital) bir problemdir. Hastalar genellikle ergenlik dönemindeki vücut değişimi ile beraber ortaya çıkan kavis yapısından şikayetçi olur ve tedavi uygulanmasını ister.

Kemerli burnun bir diğer nedeni kazanılmış burun deformiteleridir. Özellikle travmaya bağlı burun kırıkları sonrası kemerli burun yapısının görülmesi sıktır.

Kemerli burna neden olan etkenin bilinmesinin tanıda ve tedavide pek bir önemi yoktur. Her ne koşulda oluşursa oluşsun kemerli burnun tedavi yöntemi ortaktır.

Kemerli Burun Teşhisi

Kemerli burun genellikle çıplak gözle farkedilebilen; bu yüzden de tanısında pek fazla teşhis yönteminin kullanılmadığı bir rahatsızlıktır. 

Kemerli burnun teşhisinde kullanılan yöntemler;

  • Anamnez: Anamnez hastanın şikayetlerini dile getirmesidir. Hastalar sıklıkla nefes alma problemleri, horlama, sık sık geçirilen boğaz enfeksiyonu, boğaz ağrısı ve estetik açıdan burnun kemerli durması gibi şikayetlerden yakınırlar. Hekim hastanın bu şikayetlerini dinler ve muayeneye geçer.
  • Fizik Muayene: Fizik muayenede hekim hastanın kemerli burun yapısını, kıkırdak yapısını,  burnun dış derisini ve dış yapısını inceler. Hasta hekime rahatsız olduğu kemerli kısmı gösterir ve hekim muayenede bu bölgeye yoğunlaşır.
  • Endoskopik Muayene: Endoskopik muayene ucunda kamera bulunan bir boru yardımıyla burnun iç yapısının incelenmesini sağlar. Bu yöntem ile hastada doğuştan  var olan burun eğrilikleri veya travmaya bağlı oluşmuş burun deformiteleri incelenir. Tanı bu muayeneler sonucu konmuş olur.

Kemerli Burun Tedavisi

Kemerli burnun tedavisi çoğunlukla cerrahi girişimdir. Cerrahi müdahale burun kemerini oluşturan kemik ve kıkırdak yapılarının düzeltilmesini sağlar. Cerrahi müdahalede ameliyat esnasında nefes alma problemine yol açan yapılar da düzeltilebilir. 

Hastalara ameliyat sonrası enfeksiyonu önlemek ve ağrıyı azaltmak amaçlı bazı medikal tedavilerde uygulanır. Bu müdahale sonucu hasta birkaç hafta içinde istediği burun görünümüne kavuşur.

Kemerli buruna sahip olan hastalarda nefes alma problemi yoksa ve uygulanacak cerrahi girişimden çekiniliyorsa burun dolgusu adı verilen işlemle kemerli burun estetik açıdan düzeltilebilir.

Burun dolgusunda öncelikle dolgu yapılacak burun kökü bölgesine

, uygulanır. Ardından hastaya yüz dolgunlaştırıcı (çoğunlukla hyalüronik asit) maddeler  burun köküne enjekte edilir. Bu işlem sonrası hastanın burnu şekillendirilmiş olur.

Bu işlemi Plastik Cerrahi uzmanı veya Deri ve Zührevi Hastalıkları(Dermatoloji) uzmanı uygulayabilir. Burun dolgusu diğer tedavi seçeneklerinden farklı olarak birkaç aç içinde etkisini kaybeder. Bu durum burun dolgusunun sık sık tekrarlanmasını gerektirir.

Kemerli Burun Tedavi Edilmezse

Kemerli burun eğer nefes alma problemleri neden yol açıyorsa tanı konulduğunda mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Nefes alma problemine yol açan kemerli burun tedavi edilmezse ilerleyen dönemde sık boğaz enfeksiyonu, konuşma değişikliği, geceleri horlama, yüz kemiklerinde değişim ve işitme problemlerine yol açabilir.

Kemerli burun eğer nefes alma problemine yol açmıyorsa fonksiyonel açıdan herhangi bir komplikasyona yol açmaz. Ancak hastalarda var olan kemerli burun yapısı özgüven düşüklüğü ve kendini beğenmeme gibi psikolojik problemlere neden olabilir.

Kemerli Buruna Ne İyi Gelir?

Kemerli burunun esas tedavisini cerrahi girişim oluşturur. Bunun dışında kesin çözüme sahip herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Kemerli burun tedavisinde nefes alma problemine yol açan etkenler de aynı ameliyat esnasında düzeltilebilir.

Kemerli buruna sahip ancak nefes alma problemi yaşamayan hastalarda burun dolgusu da bir tedavi seçeneğidir. Ancak dolgunun birkaç ay içinde kaybolması ve bu yüzden sürekli dolgu tekrarı gerektirmesi en büyük dezavantajıdır. Bu işlem genellikle hafif kemerli burunda uygulanır.

Kemerli buruna sahip hastalar yaşadıkları semptomları hafifletmek için çok yüksek yastık kullanmamalı, yan yatmalıdır. Bazı kişilerde uyumadan önce mentol içeren losyonların burun kenarlarına ve sırta uygulanması nefes açıcı etki yaratabilir.

Alkol ve sigara kullanımı nefes daraltıcı etki yaratabilir. Kemerli burna sahip ve nefes alma problemi yaşayan kişilerde alkol ve sigara bıraktırılmalıdır. Kişi çok kilolu ise bu durum da nefes darlığını arttırabilir. Kilo fazlalığı olan ve nefes darlığı yaşayan kişilerin kilo vermesi sağlanmalıdır.

Halk arasında sıklıkla konuşulan kemerli burun düzeltme egzersizlerinin gerçekle bağlantısı yoktur. Herhangi bir aparat yada kemerli burun egzersizi burunda kemerli yapının düzelmesini sağlamaz.

Kemerli Burun İlaçları

Kemerli burunun esas tedavisini burun dolgusu ve cerrahi girişim oluşturur. Kemerli burunun medikal yöntemle herhangi bir tedavisi yoktur.

Kemerli buruna sahip hastalarda ameliyat sonrası enfeksiyonu önlemek ve ağrıyı azaltmak amacıyla birtakım ilaçlar reçete edilebilir.

Bunlar;

  • Antibiyotikler: Bu ilaçlar hastada ameliyat sonrası oluşabilecek enfeksiyon riskini en aza indirir. İçerik olarak amoksisilin, klavulanik asit, siprofloksasin, ofloksasin, moksifloksasin gibi maddeleri barındırır. Bu ilaçların yan etkileri arasında baş dönmesi, bulantı, kusma, deri döküntüleri, baş dönmesi gibi semptomlar görülebilir. Bu semptomlar hastayı rahatsız edecek düzeye ulaştığında bir hekime başvurulması gerekir.
  • Ağrı Kesici (Non Steroid Antiinflamatuar İlaçlar): Bu ilaçlar hastada ameliyat sonrası oluşan ağrıyı hafifletmek amacıyla kullanılır. İçerik olarak parasetamol, ibuprofen, naproksen gibi maddeleri barındırır. Bu ilaçların yan etkileri arasında baş dönmesi, ishal, mide rahatsızlıkları, deri döküntüleri gibi semptomlar görülebilir. Bu semptomlar hastayı rahatsız edecek düzeye ulaştığında bir hekime başvurulması gerekir.

Kemerli Burun Estetiği Ameliyatı

Kemerli burnun kesin tedavisi cerrahi girişim ile istenilmeyen kemerli kısmın düzeltilmesidir. Bunun dışında uygulanacak tedaviler hastada sadece estetik açıdan geçici bir düzelme sağlar.

Büyük kemerli burna sahip hastalarda ameliyat öncesi burnun iç yapısı endoskopik muayene ile incelenerek nefes alma problemine yol açan yapının varlığı incelenir. Ardından hastanın kemik ve kıkırdak yapısı da detaylıca incelenir. 

Ameliyat öncesi hastanın hekimi kullandığı ilaçlar hakkında bilgilendirmesi gerekir. Ameliyattan önceki son bir hafta hastalar bitki çayı ve kan sulandırıcı gibi kanama riski oluşturabilecek maddeleri kesmelidir. Ameliyat genel anestezi altında yapıldığı için hastalar ameliyattan önceki son altı saatte hiçbir şey yiyip içmemelidir.

Ameliyat esnasında hastanın burnuna ters V şeklinde kesi atılır. Burun için fazlalık yaratan kemik ve kıkırdak yapıları törpülenir ve kemerli yapı düzeltilir. Kemerli burun törpüleme işlemi sonrası hastada nefes alma problemine yol açan kemik yada kıkırdak yapısı varsa bunlar da ameliyat esnasında çıkarılabilir. 

Hastanın burnunda çöküklük varsa kulaktan yada kaburgadan alınan kıkırdaklar yardımıyla bu çöküntü düzeltilir. Hastalarda isteğe bağlı burun ucu kaldırma ve burun kavisi oluşturma işlemleri de yapılabilir. 

Ancak bu işlemler orantılı bir şekilde olmalıdır. Ameliyat süresi kişide uygulanan işlemlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte genellikle 2-3 saatte tamamlanır.

Ameliyat sonrası hastalar bir gün boyunca hastanede kalır. Burna alçı ve tampon uygulamaları yapılır. Hastalar bir günün sonunda taburcu edilirler.

Ameliyat sonrası şişlik, morluk ve ödem görülmesi normal kabul edilir. Bu belirtiler genellikle bir hafta içinde düzelir. Hastanın burnuna takılan alçı ve tamponlar bir hafta sonra çıkarılır.

Hastalar ameliyat sonrası 1.ayda hafif çerçeveli gözlük kullanabilir. Ağır çerçeveli gözlük için en az 3 ay beklenmelidir. Kemerli burnun ameliyat sonrası iyileşme süreci 6 ay ile 1 yıl arasıdır.

Çocuklarda Kemerli Burun

Kemerli burun yapısı eğer doğuştan gelen bir durum ise genellikle ergenlik döneminde değişen kemik ve kıkırdak yapısı dolayısıyla oluşur. Ancak bazı durumlarda çocuklarda da kemerli burun yapısı görülebilir.

Kemerli burun yapısı çocuklarda genellikle nefes alma problemi, horlama, sık boğaz enfeksiyonu ve konuşma bozuklukları ile kendini gösterir. Bu semptomlara sahip hastalar mutlaka hekime muayene olmalıdır.

Çocuklarda kemerli burun ile ilgilenen bölüm yetişkinlerdeki gibi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ile Kulak Burun Boğaz Hastalıkları bölümüdür.

Çocuklarda kemerli burunda önemli olan hastalarda kemerli burnun nefes alma problemine yol açıp açmadığıdır. Nefes alma problemine yol açmayan kemerli burnun 18 yaşından sonra tedavi edilmesi daha uygundur.

Nefes alma problemine yol açan kemerli burunda ise nefes alma problemi yaratan etken düzeltilir. 18 yaşından sonra istenirse kemerli burun yapısı da düzeltilebilir.

Kemerli Burun için Hangi Doktora Gidilmeli?

Kemerli burun çoğunlukla nefes alma problemleri ile beraberlik gösterse de; sadece estetik açıdan da sorun yaratabilir ve hastayı hekime başvurmaya zorlayabilir.

Kemerli burunla esas olarak ilgilenen, hastalığa tanı koyan ve tedavi uygulayan branşlar Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları uzmanları ve Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanlarıdır. 

Hekim hastanın şikayetlerini dinler, gerekli tetkik ve görüntüleme yöntemlerini uygular. Hastalığa tanı koyar ve tedavi de uygular.

Kemerli burna sahip hastalarda cerrahi girişim istenmiyorsa hastalara burun dolgusu adı verilen işlemle estetik açıdan düzeltme girişimi yapılabilir. Ancak bu işlem nefes alma problemi yaşayan hastalarda bu problemleri düzeltmez. 

Hastalar nefes alma problemi yaşadığında yada bir estetik açıdan burnunu beğenmediğinde hekime başvurabilirler.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Kemerli Burun ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kemerli Burun Nasıl Düzeltilir?

Kemerli burnun esas tedavisini cerrahi girişim oluşturur. Özellikle büyük kemerli burunda cerrahi girişim dışında uygulanabilecek tedavi seçeneği yoktur. Hastalar hafif kemerli burun yapısına sahipse ve nefes alma problemi yaşamıyorlar ise tedavide burun dolgusu uygulanabilir. Bu işlemde hastanın kemerli olan burun kısmına dolgu maddesi enjekte edilip kemer yapısı düzeltilmeye çalışılır. Burun dolgusunun en büyük dezavantajı nefes alma problemi yaşayanlarda ve çok büyük kemerli burun yapısına sahip hastalarda istenilen düzeyde tedavi edememesidir.

Dr. Büşra Ular