Memeden Sıvı Gelmesi

Memeden sıvı gelmesi; meme dokusunun ürettiği salgıların meme ucundan dışarı akması ve buna bağlı olarak hastada semptomlara yol açması durumudur. İlaç kesme, cerrahi müdahale ve gözlem tedavisi seçenekleri vardır.

Memeden Sıvı Gelmesi Nedir?

Memeden sıvı gelmesi; meme dokusunun ürettiği salgıların meme ucundan dışarı akması ve buna bağlı olarak hastada semptomlara yol açması durumudur.

Meme; her iki cinsiyette de var olmakla birlikte kadınlarda süt oluşumunu sağlayan salgı bezi yapısıdır. Bu salgının oluşumunda pek çok hormonal faktörler rol oynamaktadır.

Emzirme döneminde olmayan kadınlarda memeden gelen renkli, renksiz, kanlı ya da iltihabi akıntılar meme başı akıntısı olarak sayılır. Bu durum toplumda çoğunlukla kadınlarda rastlanılmakla birlikte çok nadir de olsa erkeklerde de rastlanılabilir.

Memeden sıvı gelmesi durumunda hastalarda meme kanseri olduğu konusunda telaş oluşur. Ancak meme başı akıntısının iyi huylu ve kötü huylu pek çok nedeni vardır. Akıntının bir hekim tarafından değerlendirilmesi akıntıya yol açan etkenin iyi huylu ya da kötü huylu olup olmadığının değerlendirilmesini sağlar.

Memeden sıvı gelmesi durumunda en çok korkulan neden meme kanseri durumudur. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser olmakla birlikte kanser nedeniyle ölen kadınlarda görülen en sık 2.kanserdir. Bu yüzden meme başı akıntısına yol açan etkenin bulunması, erken teşhis edilip tedavi uygulanması oldukça önemlidir. 

Memeden Sıvı Gelmesi Durumuna Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?

Memeden sıvı gelmesine neden olan pek çok hastalık ve durum bulunmaktadır. Bu hastalıkların erken teşhis edilmesi; olası bir kanserin erken evrede yakalanmasına olanak sağlar. Hastada memeden sıvı gelmesi durumu tek başına olabileceği gibi pek çok semptomla da birliktelik gösterebilir. Bu semptomlar;

  • Meme Ağrısı: Meme ağrısı meme başı akıntısı ile en çok beraberlik gösteren semptomdur. Akıntının yarattığı gerilim; memenin kendisindeki ve meme başındaki sinir yapılarını uyarır. Bu durum ağrı oluşumuna yol açar.
  • Memede Renk Değişikliği: Memede renk değişikliği özellikle travmaya bağlı oluşan memeden sıvı gelmesi durumunda rastlanılır. Travmaya bağlı memeye alınan darbe; meme başının ya da meme dokusunun altında bulunan küçük kılcal damarlarda hasarlanmaya neden olur. Bunun sonucunda kılcal damarlardan cilt altına kanama başlar. Bu kanama memede renk değişikliği ya da memede morluk oluşumu olarak hastaya yansır.
  • Memede Kızarıklık: Memede kızarıklık; özellikle memenin iltihaplanması durumunda rastlanılan bir durumdur. Memenin iltihaplanması durumunda kandaki beyaz kan hücreleri o bölgeye göç edip enfeksiyonla savaşmak için belli başlı bazı kimyasal maddeler salgılar. Bu kimyasal maddeler o bölgedeki damarların genişlemesine neden olur. Genişleyen damarlar hastada meme kızarıklığına yol açar.
  • Memede Isı Artışı: Memede ısı artışı da yine memenin iltihabi hastalıklarında gözlemlenen bir durumdur. Beyaz kan hücrelerinin enfeksiyon bölgesinde salgıladığı bazı kimyasal maddeler kişide meme bölgesinde ısı artışına yol açabilir.
  • Memede Şekil Değişikliği: Memede şekil değişikliği pek çok iyi huylu ve köyü huylu meme hastalıklarında gözlemlenebilir. Ancak bunlar içinde ilk ekarte edilmesi gereken meme kanseri durumudur. Bu yüzden memeden sıvı gelmesine ek olarak memede şekil bozukluğu da yaşayan hastalar mutlaka hekime muayene olmalıdır.
  • Memenin Hacminin Artışı: Memenin enfeksiyon hastalıklarında ya da memede kitle oluşturan bazı hastalıklarda memenin orantılı yada orantısız büyümesi memeden sıvı gelmesine ek olarak rastlanılabilen bir semptomdur.
  • Memede Ele Gelen Kitle: Memede ele gelen kitle yine pek çok iyi huylu ve kötü huylu meme hastalığında gözlemlenebilir. Bu durumda hastada yine ilk ekarte edilmesi gereken hastalık meme kanseridir. Meme kanserinde ele gelen kitle hastaların çoğunda rastlanılan bir semptomdur. Ancak pek çok iyi huylu meme hastalığında da ele gelen kitle olgusuna rastlanılabilir.
  • Meme Başında Kuruluk: Meme başında kuruluk; memeden sıvı gelmesi durumuna eşlik eden bir diğer semptomdur. Bu kişilerde meme başından gelen akıntı meme ucunu tahrip edebilir, buna bağlı meme başında kuruluk gelişebilir.
  • Baş Ağrısı, Bulantı, Kusma Gibi Belirtiler: Memeden salgıların(çoğunlukla süt salgısı) oluşmasını sağlayan hormon prolaktin hormonudur. Bu hormon kişide süt kanallarını uyarır ve bu sayede sütün oluşumu sağlanır. Prolaktin hormonu beyinde hipofiz bezi adı verilen bölgeden salgılanır. Bu bölgede gelişen herhangi bir tümör durumunda hastada memeden sıvı gelmesi durumu artar. Ayrıca hastada tümörün oluşturduğu baskıya bağlı olarak baş ağrısı, bulantı, kusma gibi semptomlar görülebilir.
  • Görme Bozuklukları: Beyinde prolaktin üreten hipofiz bezi görme sinirinin hemen üzerinde lokalizedir. Bu durumda hipofiz bezinde gelişen herhangi bir tümör görme sinirine baskı uygulayarak görme bozukluklarına yol açabilir. Bu durum prolaktin üreten hipofiz bezi tümörlerinde de gözlemlenebilir.

Memeden Sıvı Gelmesi Nedenleri Nelerdir?

Meme dokusu hem hormonal hem hücresel olarak yoğun trafiğin yaşandığı bir bölge olduğu için ve memenin kendisinin bir salgı bezi yapısında olması dolayısıyla pek çok hastalık ve durum memeden sıvı gelmesi olayına yol açabilir. Burada memede sıvı gelmesi durumu kendiliğinden olabileceği gibi; pek çok hastalık nedeniyle de oluşabilir. Bu yüzden hastada detaylı araştırma yapılmalıdır. Memeden sıvı gelmesi durumuna yol açan etkenler şöyle sıralanabilir:

  • Duktal EktaziDuktal ektazi; memedeki süt kanallarının genişlemesi sonucu oluşan, memede akıntı oluşumuna neden olan bir hastalıktır. Bu hastalıkta akıntı genellikle şeffaf ve kokusuzdur.
  • Travma: Travmalar; toplumda çok sık gözlemlenen ve doku, organ kayıplarına yol açabilen bir durumdur. Memeye uygulanan bir travmada; travmaya yol açan etken memedeki süt kanallarını tahrip edebilir. Bunun sonucunda kişide memeden sıvı gelmesi durumu yaşanabilir.
  • Prolaktin Hormonunu Yükselten Hastalıklar: Prolaktin hormonu; vücutta süt salgılanmasında esas görevli olan hormondur. Bu hormonun yükselmesine neden olan bazı hastalıklar; hastada memeden sıvı gelmesi durumuna yol açabilir. Prolaktin hormonunun yükseldiği en sık hastalık prolaktinin salgılandığı hipofiz bezinde prolaktin salgılayan hücrelerin oluşturduğu tümör (prolaktinoma) yapısıdır.
  • Bazı İlaçların Kullanımı: Bazı ilaçlar vücutta prolaktin hormonunun salınımını arttırıp memeden sıvı gelmesi durumuna neden olabilir. Bu ilaçlar arasında içerik olarak simetidin, metildopa, rezerpin, verapamil, metklopramid, fenotiyazin maddelerini barındıran ve depresyon tedavisinde kullanılan trisiklik antidepresanlar kişide memeden sıvı gelmesi durumuna yol açabilir.
  • Memede Abse: Memede enfeksiyon geliştiğinde ve bu enfeksiyon memenin belli bir bölgesinde toplandığında (çoğunlukla memenin uç kısmında toplanır) meme absesi denen durum meydana gelir. Bu durumda apseden meme ucuna doğru akıntı gelişir, bu akıntı memeden sıvı gelmesine neden olur. Gelen akıntı genellikle sarı-yeşil renkli ve kötü kokuludur.
  • Memede Fibrokistik Değişiklikler: Memede gelişen bazı kistik hastalıklarda; hastada bulunan kist yapılarından meme ucuna doğru, ordan da dışarıya doğru meme akıntısı meydana gelebilir. Bu akıntı genellikle berrak renkli ve kokusuzdur. 
  • Meme Kanseri: Meme kanseri; memeden sıvı gelmesi durumuna yol açan, en çok korkulan hastalıkların başında gelir. Meme kanserine bağlı memeden sıvı gelmesi olayında gelen sıvı genellikle kanlı ve iltihabidir. Akıntı sırasında hasta ciddi ağrı yaşar. Ayrıca akıntıya ek olarak hastada meme dokusunda değişiklik, memede içe çekilmeler gözlemlenebilir.
  • Memenin Paget HastalığıMemenin paget hastalığı memenin sık gözlemlenen bir kanser türüdür. Özellikle meme ucunda kabuklanma, kızarıklık, kaşıntı ve akıntıya neden olan bu hastalık erken tanı ve tedavi ile komplikasyon oluşmadan tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Memeden Sıvı Gelmesi Teşhisi

Memeden sıvı gelmesi pek çok meme hastalığında rastlanılabilen bir durumdur. Hastalığa yol açan etkenin bilinmesi, etken tanısı ve tedavisi hastalığın ilerleyişinin durdurulması açısından oldukça mühimdir. Memeden sıvı gelmesinin teşhisinde kullanılan yöntemler;

  • Anamnez: Anamnez hastanın hastalığı hakkında yaşadığı şikayetleri dile getirdiği teşhis yöntemidir. Hastalar sıklıkla meme başı akıntısından, memede ağrı oluşumundan, memede şekil değişikliği, orantısız büyüme gibi durumlardan şikayet ederler. Hekim hastanın şikayetlerini dinler, bu şikayetlerin ne zamandır var olduğunu, akıntının tek ya da çift memede olup olmadığını, akıntının niteliğini, rengini , kokusunu sorgular. Ardından fizik muayeneye geçer.
  • Fizik Muayene: Fizik muayenede hekim hastanın göğüs bölgesini gözlemler, göğüs bölgesini meme ucundan başlayarak dairesel hareketlerle muayene eder. Bu muayenede ele gelen kitle olup olmadığını kontrol eder. 
  • MamografiRöntgen işlemine çok benzeyen mamografi işlemi; X ışınları kullanılarak memenin içinde bulunan kitle veya kitleye benzer yapıların olup olmadığını ayırt eden bir yöntemdir. 
  • Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR): Manyetik rezonans görüntüleme manyetik alanın dokulara çarpıp geri dönmesi sonucu görüntünün oluşturulduğu bir görüntüleme yöntemidir. Bu yöntem yumuşak dokuların çok iyi gösterildiği bir yöntemdir. Bu yüzden memede muayene sırasında ele gelen herhangi bir kitle yapısının görüntülenerek ayırt edilmesini sağlar. 
  • BiyopsiBiyopsi işlemi; akıntıya ek olarak göğsünde kitle yapısı bulunan kişilerde kitlenin iyi huylu ya da kötü huylu olduğunun ayırt edilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde hastanın memesine iğne yardımıyla girilir, buradan parça alınır. Bu parça patolojik olarak incelenerek hastada bulunan kitlenin niteliği değerlendirilir.

Memeden Sıvı Gelmesi Tedavisi

Memeden sıvı gelmesi durumunun tedavisi; akıntının oluşumuna yol açan etkenin bulunup bunun ortadan kaldırılması ile olur. Kişide eğer akıntı ilaç kullanımına bağlı ise; bu durumda tedavi için İlaç Kesme işlemi yapılır, hastanın kullandığı ilaçlara ara verilir ya da tümüyle ilaçlar değiştirilir.

Memeden sıvı gelmesi eğer memede oluşan abse, meme kanseri, memenin paget hastalığı, memenin fibrokistik hastalıkları gibi nedenlere bağlıysa bu durumda hastaya Cerrahi Girişim uygulanabilir. Uygulanacak cerrahi girişimin niteliği hastada bulunan hastalığın ciddiyetine göre farklılık gösterir.

Eğer hastada memeden sıvı gelmesine yol açan herhangi bir neden bulunamamışsa; bu durumda hasta Gözlem Tedavisine alınır. Bu tedavide hasta belli aralıklarla hekime başvurur ve tekrardan değerlendirilir.

Memeden Sıvı Gelmesi Tedavi Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Neden Olur?

Memeden sıvı gelmesi durumunda hastaların en çok korktuğu hastalık meme kanseri oluşumudur. Meme kanserine bağlı memeden sıvı gelmesi durumunda akıntıya ek olarak meme ağrısı, memenin içe çekilmesi, memede şekil değişikliği gibi belirtiler de eşlik edebilir. Bu belirtiler erken evrede tanı alıp tedavi edilmezse kanser başka organlara yayılıp bu organları harabiyete uğratabilir. Bu durum hastanın kalan yaşam süresini kısaltmış olur.

Memeden sıvı gelmesi durumu tedavi edilmezse; kişide var olan akıntı yaşam kalitesini düşürür. Ayrıca hastada akıntıya ek olarak görülebilen ağrı ve memede şekil değişikliği gibi durumlar da hastanın yaşam kalitesini oldukça azaltır.

Memeden Sıvı Gelmesi Durumunda Ne Zaman Ameliyat Gereklidir?

Memeden sıvı gelmesine yol açan bazı hastalıklarda cerrahi girişime başvurulabilir. Bu hastalıklar genellikle hastada akıntıya yol açan memede yer kaplayıcı hastalıklardır. Bu yüzden bu yapıların ameliyatla çıkarılması gerekmektedir.  

Memeden sıvı gelmesine bağlı ameliyat uygulanan hastalarda akıntıya yol açan en sık nedenler meme kanseri, memenin paget hastalığı, memede fibrokistik değişiklikler ve meme absesi gibi hastalıklardır. Bu hastalıkların cerrahi olarak çıkarılması sonucu hastanın semptomları geriler.

Gebelikte Memeden Sıvı Gelmesi 

Gebelik dönemi pek çok hastalığın görülme sıklığının azaldığı, bazı hastalıkların ise görülme sıklığının arttığı bir dönemdir. Gebelik döneminde kişide artan hormonlara bağlı olarak memeden sıvı gelmesi durumu artar.

Hamilelikte memeden sıvı gelmesi; özellikle gebeliğin son 3 ayında çok sık rastlanılan bir durumdur. Bu dönemde anne adayında artan hormonlar, memede değişikliklere yol açar, memeyi süt üretimine hazırlar. Bu durum halk arasında “memeden sarı akıntı gelmesi, memeden sarı süt gelmesi” olarak bilinir. Gebelikte memeden sarı sıvı gelmesi kişide oldukça normal olup gebeliğin seyrinin de iyi olduğunu gösterir.

Ancak diğer yetişkinlerde olduğu gibi gebelik döneminde de memeden sıvı gelmesine yol açan kötü huylu meme hastalıkları olabilir. Bu yüzden bu dönemde de böyle bir durumla karşılaşılırsa hekime muayene olunması gerekmektedir. Bu kişilerde tedavi hastanın genel durumuna ve gebeliğin yaşına bağlı olarak planlanır.

Memeden Sıvı Gelmesi Durumunda Hangi Doktora Gidilir?

Memeden sıvı gelmesi durumuyla esas olarak ilgilenen; hastalığa tanı koyan ve gerekli tedaviyi uygulayan bölüm Genel Cerrahi bölümüdür. Genel cerrahi hekimi hastayı muayene eder, gerekli tetkikleri uygular. Hastada bulunan hastalığa göre tedavi planlamasını yapar ve hastayı iyileştirir.

Kadınlarda veya erkeklerde memeden sıvı gelmesi ve buna ek olarak meme ağrısı, memede çekilme, memenin hacminin artışı, memede kızarıklık ya da ısı artışı gibi durumlarda vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Memeden Sıvı Gelmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Memeden sıvı gelmesi normal mi?

Memeden sıvı gelmesi pek çok iyi huylu ve kötü huylu meme hastalığında görülebileceği gibi; bazen hormonal değişimlere bağlı olarak altta yatan bir neden olmadan da ortaya çıkabilen bir durumdur. Yine de kişide böyle bir şikayet oluştuğunda bir hekim tarafından muayene edilmesinde fayda vardır.

Dr. Büşra Ular

Memeden sıvı gelmesi ne anlama gelir?

Memeden sıvı gelmesi pek çok hastalığa ve duruma bağlı olarak meydana gelebilir. Hastada bu semptoma yol açan etkenin bilinmesi; tanı ve tedavi açısından oldukça önem taşımaktadır. Bu yüzden bu semptomu yaşayan hastaların mutlaka hekime muayene olması gerekmektedir.

Dr. Büşra Ular

Memeden sıvı gelmesi ne anlama gelir?

Memeden sıvı gelmesi pek çok hastalığa ve duruma bağlı olarak meydana gelebilir. Hastada bu semptoma yol açan etkenin bilinmesi; tanı ve tedavi açısından oldukça önem taşımaktadır. Bu yüzden bu semptomu yaşayan hastaların mutlaka hekime muayene olması gerekmektedir.

Dr. Büşra Ular