Penis Kırılması

Penis kırılması, erkek genital organının ereksiyon halindeyken bağ dokularının yırtılması olup yırtılmanın durumuna göre uygun tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Penis Kırılması Nedir?

Penis Kırılması yada tıbbi adıyla penil fraktür; erkek genital organı olan penisin ereksiyon halinde (sertleşmiş halde) iken travmaya uğraması sonucu bağ dokularının yırtılmasına denir.

Penis adlı organ cinsel ilişki sırasında sertleşmeyi sağlayan iki adet corpus kavernosum ve içinden üretranın (idrar ve meninin atıldığı kanal) geçtiği bir adet corpus spongiosumdan oluşur.

Erekte hale gelmiş peniste corpus kavernosumlar kanla dolmuştur. Bu anda meydana gelecek bir travmada corpus kavernosum adlı yapıların yırtılması penil fraktüre yol açar. Bu travmanın büyüklüğüne göre bazen corpus spongiosum da zarar görüp idrar yolu hasarına neden olabilir.

Penis Kırılması Belirtileri Nelerdir?

Penis kırılmasında penisin bağ dokusuna sahip yapıları (çoğunlukla corpus kavernosumların biri yada her ikisi) zarar görür. Bu durum hastalarda bazı bulgulara yol açar.

Bunlar;

  • Peniste Ağrı: Ağrı kişiyi uyarıcı bir semptomdur. Penis Kırılması sırasında yırtılan bağ dokuları bazı inflamatuar sitokinleri (vücutta hasar olduğu konusunda beyni uyararak hasar onarımını gerçekleştirecek kimyasalların salınımını sağlayan maddeler) salgılar. Bunun sonucunda ağrı oluşur.
  • Peniste Şişlik: Penil Fraktürde hasar sonrası salınan maddeler peniste şişlik yaratabilir. Bu durum genellikle ağrıya eşlik eder.
  • Peniste Morarma: Penil Fraktür sırasında bağ dokusu yapılarında bulunan küçük damarlar ve corpus kavernosum denen kanla dolu yapıların hasar görmesi sonucu deri altı kanamalar görülür. Bu durum penis derisine morarma olarak yansır.
  • Ani kırılma hissi: Bazı kişiler penis ereksiyon halinde iken travma durumunda birden kırılma hissi yaşadıklarını dile getirebilirler. Bu durumda erekte olan penis birden yumuşar ve ağrı oluşur.
  • Peniste eğrilik: Penis kırılmasında kanamanın etkisiyle penis kanayan tarafın zıttı yönünde eğim gösterir.
  • İdrar Yapmada Zorluk: Penis kırılmasında etkilenen bağ dokuları genellikle corpus kavernosumlardır. Ancak bazen içerisinden üretranın geçtiği corpus spongiosum da etkilenebilir. Bu durumda hastada idrar yapmada zorluk yaşanır.
  • İdrardan Kan GelmesiPenis Kırılması eğer corpus spongiosumu da etkilediyse bu durumda idrar yolları hasarlanmış olabilir. Hasarlanan idrar yolları kendini kanlı idrar ile gösterir.
  • Pelvik Bölgede (Leğen kemiği bölgesi) şişlik: Penis derisinin altında penisi saran Buck Fasyası denen bir bağ dokusu bulunur. Penil Fraktürde bu bağ dokusu hasarlandıysa şişlik pelvik bölgeye kadar yayılır. Bu bağ zarar görmediyse şişlik peniste sınırlıdır.

Penis Kırılması Nedenleri Nelerdir?

Penisin travmaya maruz kaldığı her durum; penis kırılması için bir risk faktörüdür.

Bu durumlar arasında en sık şunlar görülür:

  • Zorlu Cinsel İlişki: Penis kırılmasının en sık nedeni cinsel ilişkidir. Özellikle vajina kaslarının aşırı kasıldığı, vajinanın dar olduğu kişilerle girilen cinsel ilişkide penisin bağ dokuları zarar görerek penil fraktüre yol açabilir.
  • Yataktan Düşme: Çoğunlukla penis ereksiyon halindeyken (sertleşme hali) yüzüstü yataktan düşme penis kırılmasına neden olabilir.
  • Mastürbasyon (Kişinin kendini cinsel olarak uyarması) sırasında penise zorlayıcı hareketlerde bulunma: Mastürbasyon sırasında penis cinsel ilişkideki gibi erekte olur (sertleşir). Bu durumda penise yapılacak manipülasyonlar(zorlayıcı hareketler) penis kırılmasına neden olabilir.
  • Cinsel İlişki Sırasında Penisin Yamulmasına Neden olan Hareketler: Özellikle partnerin üstte kaldığı pozisyonlarda penise uygulanabilecek sert hareketler penis kırılmasına yol açabilir.
  • Peniste doğuştan gelen problemler: Peniste doğuştan gelen bir eğrilik olması penisin ilişki sırasında kırılmasına yol açabilir.

Penis Kırılması Teşhisi

Penis kırılması teşhisinde anamnez, fizik muayene ve bazen arada kalınan hastalıkları ayırt etmek için ultrasonografi (USG), kavernografi yöntemleri kullanılır.

Kan tetkiki ve daha ileri görüntüleme yöntemlerine nadiren gerek duyulur.

  • Anamnez ve Fizik Muayene: Anamnez; hastanın hastalığı hakkında yaşadığı semptomları anlattığı tıbbi hikayeye denir. Penis kırılmasında hastalar genellikle ağrı, ani ereksiyon (sertleşme) kaybı, peniste şişlik, morarma, peniste eğrilik gibi semptomlardan bahseder. Hekim hastanın yaşadığı semptomları öğrenir ve ardından muayeneye geçer. Fizik muayene sırasında hastanın penisindeki şişlik, morluk, eğrilikler incelenir. Eğer penisi saran bağ dokusu olan Buck fasyası da hasarlandıysa penisteki şişlik tüm pelvik bölgeyi kaplar. Eğer bu fasya hasar görmediyse şişlik peniste sınırlıdır. Bu muayene bulgusu hekime travmanın şiddeti hakkında fikir verir.
  • Ultrasonografi(USG): Ultrasonografi ses dalgalarının dokuya çarpıp geri dönmesi sonucu görüntü oluşturması yöntemidir. Bilinen bir zararı ve yan etkisi yoktur. Anamnez ve fizik muayene ile çoğunlukla tanı konulan penis kırılmasında; özellikle hasarın derecesini anlamak için penis ultrasonografisi çekilir. Burada penisteki kanama miktarı, bağ dokularının ne kadar hasarlandığı konusunda fikir edinilir. Ultrasonografi ses dalgalarının dokuya çarpıp geri dönmesi sonucu görüntü oluşturması yöntemidir. Bilinen bir zararı ve yan etkisi yoktur.
  • Kavernografi: Bu işlem sırasında hastaya damardan boya maddesi verilir ve penisin damarlanması gözlenir. Yırtılan yada hasarlanan damarlar keşfedilir, ameliyatla düzeltilir.
  • Manyetik Rezonans (MR): Tam olarak tanı konulamayan nadir olgularda hastadan Manyetik Rezonans Görüntüleme istenir. Bu görüntüleme yönteminde penisin damarları, bağları ve yumuşak dokuları, ayrıca üretranın yapısı incelenerek hasarın ne kadar büyük olduğu hakkında fikir edinilir.

Penis Kırılması Tedavisi

Penil Fraktür tedavisi hastadaki semptomlara ve kırılmanın şiddetine göre planlanır.

Eğer hasta cinsel ilişki sırasında peniste kırılma hissi ve ağrı yaşamışsa derhal bir Üroloji Uzmanına görünmelidir. Üroloji uzmanı penis kırılması tanısı koyduktan sonra hastadaki semptomlara bakar.

Eğer hastada peniste şişlik, eğrilik, morarma, idrar yapmada zorluk, idrardan kan gelmesi gibi problemler varsa acil cerrahi tedavi uygulanmalıdır.

Ancak hastada şişlik, morarma gibi semptomlar olmayıp sadece ağrı ve kırılma hissi gibi semptomlar varsa hasta izlenir (konservatif tedavi).

Konservatif tedavide hasta haftalık kontrollere gelir, eğer iyileşme olmadıysa ya da kırılma ilerlemişse hastaya cerrahi girişim uygulanır.

Penis Kırılması Tedavi Edilmezse

Penis kırılması tanı konulduğunda; özellikle zedelenme de şiddetliyse acil tedavi uygulanması gereken hastalıklardandır.

İleri derecede hasarlanmış penis kırılmasında tedavi altına alınmazsa ilerleyen dönemde birçok probleme neden olabilir.

Bunlar:

  • Peniste kanlanmanın bozulması sonucu doku ölümü(nekroz)
  • Peniste kalıcı eğrilik
  • Peniste ereksiyon (sertleşme) problemleri
  • İdrar yapmada problemler
  • Peniste kalıcı şişlik
  • Şişlik ve kanamanın diğer pelvik organlara (rektum, mesane gibi) baskı uygulaması
  • Boşalma problemlerine bağlı infertilite (kısırlık)

Bu yüzden penis kırılması tanı aldığında derhal tedavi uygulanması gereken hastalıklardandır.

Penis Kırılmasına Ne İyi Gelir?

Penis kırılmasında kırılmanın şiddetine bağlı şişlik, ağrı, morarma gibi semptomlar görülebilir. Bu semptomlara sahip kişilerin hekime başvurmadan önce o bölgeye buz uygulaması yapması oluşan şişlik ve ağrıyı azaltabilir.

Penis kırılması çoğunlukla cinsel ilişki sırasındaki manipülasyonlardan (yapılan hareketlerden) kaynaklanır. Bu yüzden cinsel ilişki sırasında özellikle penis ereksiyon halinde iken hareket edilmemeli ve partnere de bu konuda dikkatli davranması gerektiği belirtilmelidir.

Cinsel ilişki sırasında fazla miktarda kayganlaştırıcı kullanmak erekte haldeki (sertleşmiş) penisin vajinadan çıkarak başka yerlere çıkmasına ve travmaya uğramasına yol açabilir. Bu konuda dikkatli olunmalıdır.

Penisi travmaya maruz bırakmamak, penis kırılması semptomları yaşandığında derhal hekime başvurmak yapılması gereken en birincil komplikasyon önleyici davranışlardandır.

Penis Kırılması İlaçları

Penis kırılmasının esas tedavisi cerrahi girişimdir. İlaçla tedavisi yoktur.

Ancak hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası ağrıyı hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

  • Non Steroid Antiinflamatuar İlaçlar: Bu ilaçlar vücutta hasar sonucu açığa çıkan ve ağrı oluşturan maddelerin (sitokin ve prostoglandinler) miktarını azaltarak ağrının azalmasına yardımcı olur. İçerik olarak genellikle parasetamol, ibuprofen, naproksen gibi maddeleri barındırır. Bu ilaçların yan etkileri arasında bulantı, kusma, baş dönmesi, karaciğer enzimlerinde yükselme gibi durumlar bulunur. Bu durumlar hastayı rahatsız edici düzeye ulaştığında bir hekime danışılmalıdır.

Penis Kırılması Ameliyatı

Penis kırılması penisin bağ dokusu yapılarının zarar görmesinden dolayı oluşur. Genellikle cinsel ilişki sırasında yanlış pozisyon ya da travmaya bağlı ortaya çıkar. Cerrahi girişimde bu bağ dokusu yapıları düzeltilir.

Ameliyata başlamadan önce hasta genel anestezi ile uyutulur. Hastada öncelikle deri altında biriken kan (hematom) varsa bunlar boşaltılır. Sonrasında kanayan damarlar bulunur ve kanama durdurulur. Ardından penisin bağ dokusu yapıları incelenir.

Yırtılan bölgeler onarılır. Üretranın hasarlanıp hasarlanmadığına bakılarak ameliyat sonlanır.

Hastalar ameliyat sonrası 1 ile 3 gün arasında değişir sürede hastanede yatar. Sonrasında hasta eve gönderilir ve ilaç tedavisi ile iyileşme sağlanır. Hastalar yaklaşık 1 ay herhangi bir cinsel aktivitede bulunmamalıdır.

Hastalarda ameliyat sonucu başarılı olsa da bazı kişilerde ereksiyon (sertleşme), boşalma problemleri, peniste eğrilik gibi durumlar devam edebilir.

Çocuklarda Penis Kırılması

Çocuklarda cinsel yaşam aktif olmadığı için penis kırılması yetişkinlere göre daha nadir görülür. Bu durum genellikle yüzüstü düşme ya da penise sert bir cisim çarpması sonucu oluşur.

Ağrı, şişlik, morarma, peniste eğrilik gibi bulgular oluşur. Travma sonrası bu bulgulara sahip olan çocuklar penise buz uygulaması yapılarak derhal hastaneye götürülmelidir.

Çocuklarda bu hastalığın tanı ve tedavi uygulamasını Çocuk Cerrahisi Uzmanı ya da Pediatrik Ürolog yapar.

Hastalara yapılan fizik muayenede şişlik, morluk, peniste eğrilik görüldüğünde penis kırılmasından şüphelenilir, ileri tetkiklere başvurulur. Yapılan ultrasonografide penisin damarlanması ve bağ dokularının yapısı incelenir.

Çoğunlukla tanı bu aşamada konur. Bu yöntemlere rağmen tanı konulamayan olgularda manyetik rezonans görüntüleme yöntemine başvurulur.

Bu yöntemle penisin bağ dokuları ve üretra hasarı olup olmadığı incelenir.

Çocuklarda uygulanan penis kırılması tedavisi tıpkı yetişkinlerdeki gibidir. Eğer hastada sadece ağrı semptomu varsa, bağ dokuları zarar görmemişse hasta gözleme alınır.

Haftalık kontrollerle penisin yapısı incelenir. Ancak hastada bağ dokuları da zarar gördüyse tedavi cerrahi girişimle bu dokuların onarımıdır.

Penis Kırılması için Hangi Doktora Gidilir?

Penis kırılması çoğunlukla 35-40 yaş arasında görülen bir problemdir.

Genellikle cinsel ilişki sırasında ani bir yırtılma hissi, peniste ereksiyonun (sertleşmenin) ani kaybı, peniste morarma, şişlik gibi semptomlara sahip hastalar çoğunlukla Acil Servise başvururlar.

Bu durumda acil hekimi hastayı muayene edip tanıyı koyunca bir Üroloji Uzmanına yönlendirir. Tedaviyi üroloji uzmanı yapar.

Bazen hastalar cinsel ilişki sırasında kırılan penisi fark etmez yada sonradan fark edebilir. Bu durumda hastalar direkt olarak Üroloji Uzmanına da başvurabilirler.

Üroloji uzmanı tanıyı koyduktan sonra tedaviyi uygulayabilir.

Cinsel ilişki sırasında ani ereksiyon (sertleşme) kaybı, peniste şişlik, morarma, peniste eğrilik, idrar yapmada zorluk, idrardan kan gelmesi gibi semptomlara sahip hastalar zaman kaybetmeden hekim kontrolünden geçmelidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
15
3
Makeleyi Paylaşın

Penis kırılması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Penis Kırılması Nasıl Oluşur?

Penis adlı organ yoğun kan damarı ve bağ dokusu yapılarından oluşur. Bu organ cinsel ilişki sırasında kanla dolar, bu sayede ereksiyon (sertleşme) gerçekleşir. Travmatik bir cinsel ilişki sırasında penisin bağ doku yapıları ve kan damarları zedelenirse penis kırılması denen durum oluşur. Bu durumda hastada ani ereksiyon kaybı, peniste şişlik, ağrı, gibi semptomlar görülür. Bu semptomlara sahip kişiler derhal hekime başvurmalı ve tedavi altına alınmalıdırlar.

Dr. Büşra Ular