Sinovit

Sinovit, eklem içinde bulunan sinovya zarının iltihaplanması durumu olup medikal ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Sinovit Nedir?

Sinovit, eklem içinde bulunan sinovyanın çeşitli nedenlerle iltihaplanmasıdır. Sinovya eklemin etrafını saran zar yapısıdır. 

Sinovyanın görevi eklemi kaplamak ve eklem hareket ettiğinde tahriş olmaması için sıvı üretmektir. Bu sayede eklem içinde tahrişler önlenir. 

Sinovya zarının tahriş olması veya iltihaplanması sonucunda ise fazla sıvı üretmeye başlar. Böylece eklemde sıvı birikimi, şişme ve ağrı ile karakterize sinovit tablosu ortaya çıkar.

Sinovit vücutta farklı eklemlerde görülebilir. Dizde, ayak bileğinde, kalçada ve omuzda görülmesi diğer bölgelere göre daha sıktır. 

Sinovit oluşumuna farklı nedenler sebep olabilir. En sık gözlenen tipi olan geçici sinovitte kesin bir neden bilinmemekle birlikte çocukların üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi sonrası ortaya çıkması bu durumun hastalığı tetikleyebileceğini düşündürmüştür.

 Bunun dışında artrit, gut, lupus, romatoid artrit, osteoartrit gibi rahatsızlıklarla seyrettiği gözlenmiştir.

Sinovitin farklı alt tipleri bulunmaktadır. Bunlar Geçici Sinovit, Pigmente Villonodüler Sinovit ve Tenosinovit olarak sayılabilir.

  • Geçici (Toksik) (Transient) Sinovit : Geçici sinovit genellikle 3 – 10 yaş arası erkek çocukları etkileyen bir eklem ağrısı nedenidir. Genellikle kalçada gelişir. Asıl nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Bazı çocuklarda geçirilmiş bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben 7 – 14 gün civarı sonrasında bu hastalığın görülmesi hastalığın viral kaynaklı olduğunu düşündürür. İyi seyirli bir hastalık olup basit önlemlerle eklemde hasar bırakmadan iyileşir.
  • Pigmente Villonodüler Sinovit: Erişkinlerde görülen bir sinovit tablosudur. Eklemin çevresinde bulunan sinovial zardaki hücrelerin çoğalmasıyla karakterizedir. Çok nadir görülür, iyi seyirli fakat bölgesel hasara neden olabilir. Görülme yaşı yaklaşık 35 yaş civarıdır. Sinovial dokuya hasar veren bu hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir.
  • Tenosinovit: Tendonu çevreleyen sinovial dokunun iltihaplanmasıdır. Genellikle el, ayak bileği ve el bileğinde gözlenir. Yaralanma sonrası bakteriyel enfeksiyon veya tendonun benzer hareketler sonucu fazla kullanımı (bilgisayar kullanmak, seri üretimde çalışma, enstrüman çalma ... ) sonucu gözlenir.

Sinovit Belirtileri Nelerdir?

Sinovit şikayetinde belli başlı şikayetler ortaya çıkar. Tutulan eklemde hassasiyet en tipik bulgudur. Eklemde ağrı gelişir ve bu ağrı şiddetlidir. 

Gerçekleşen ağrı nedeniyle hastada yürüme bozukluğu oluşur. Hasta topallayabilir. Eklem bölgesinde sıvı birikmesi sonucu şişme ortaya çıkar. Eklemin hareket ettirilmesiyle ağrı artar.

Sinovitin diğer alt tiplerinde de genelde benzer şikayetler vardır. Hepsinde benzer olarak eklemde ağrı, şişlik ve sıvı birikmesi gözlenir. Geçici sinovit ise çocukluk çağında sıklıkla rastlanır. 

Bu hastalık da benzer şikayetler vermesinin yanı sıra genellikle bu durum ebeveyn tarafından gözlenir. Çocukta ayağa kalkmada zorlanma, topal yürüme, parmak uçlarında yürüme gibi durumlar gözleniyorsa hasta geçici sinovit geçiriyor olabilir.

Sinovit Nedenleri Nelerdir?

Sinovit hastalığına çeşitli nedenler sebep olabilir. Bu hastalıkta eklemin içini çevreleyen sinovial zarın iltihaplanması söz konusudur. Bu durumun oluşmasının kesin nedeni bilinmemektedir. 

Fakat hastada artrit, gut, lupus, romatoid artrit gibi rahatsızlıklar eşlik ettiği zaman hastanın ekleminde sinovit oluşumu gerçekleşebiliyor. Bu tür hastalıkların tedavi edilmesiyle ve eklem istirahati sağlanırsa sinovit durumu ortadan kalkar.

Geçici sinovit çocukluk çağında ortaya çıkar ve bu yaş grubunda gut, romatoid artrit gibi rahatsızlıklar görülmez. Bu hastalarda ana neden bilinmemektedir. 

Hastalarda üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası yaklaşık 2 hafta sonra sinovit oluşumu gerçekleşebiliyor. Bu da bu yaş grubunda ve geçici sinovit rahatsızlığında nedenin viral kaynaklı ya da bağışıklık (immün) nedenli olabileceğini düşündürmüştür.

Tenosinovit rahatsızlığında hastalığın nedeni travma sonrası bakteriyel enfeksiyon olarak görülmektedir. Özellikle elde parmaklarda gözlenir. 

Rahatsızlığın oluşmasına katkı sağlayan durumlar sık bilgisayar klavyesi kullanma, seri üretim fabrikalarında çalışıp aynı hareketi sıklıkla uygulamak, enstrüman aleti kullanmak gibi durumlardır. 

Pigmente Villonodüler Sinovit rahatsızlığının neden bilinmemektedir. Nadir görülmesi tanı almasını zorlaştıran bir durumdur. 

Sinovit Teşhisi

Sinovit rahatsızlığında hastadan hikaye alınması ve rahatsız ekleme fizik muayene uygulanması ile hastalığın tanısının konulmasına fayda sağlanır. 

Kan tetkiki ile hastada enfeksiyon varlığı tespit edilir. Kesin tanı için görüntüleme yöntemlerine başvurulması gerekir. 

  • Hikaye: Hastanın eklem rahatsızlığının ne zaman başladığı, ağrının nasıl bir ağrı olduğu, bir travma durumunun olup olmadığı gibi sorular sorulup bilgiler alınmalıdır. Bu bilgiler tanıya ışık tutacaktır. Özellikle çocuklarda görülen geçici sinovit rahatsızlığı için ebeveynlerden alınacak bilgi çok önemlidir. Hastanın yürüme şekli, topallama durumu, ne zaman başladığı gibi durumlar incelenmelidir. Çocuğun yakın zamanda üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi de önemli bir bulgu olacağı için sorgulanmalı ve incelenmelidir.
  • Fizik MuayeneHastanın tutulan eklemini gözlenmelidir. Şişlik durumu, sıvı birikme durumu tespit edilmelidir. Eklemin hareket durumu, ısı artış varlığı bakılmalıdır.
  • Kan Tetkiki: Kanda bakılacak ESH (eritrosit sedimentasyon hızı) , CRP, WBC (beyaz kan hücreleri) değerleri hastada bir enfeksiyon varlığını gösterir. Sinovitte bu değerlerde hafif yükselme durumu vardır. Fakat yüksek yükselme durumu varlığında sinovit dışlanır, daha ciddi olabilecek septik artrit hastalığı düşünülmelidir.
  • Görüntüleme: Tutulan eklemin durumunu en iyi gösterecek yöntem görüntüleme yöntemidir. İmkan varsa MR eklemin durumunu iyi şekilde gösterir. Fakat kas iskelet ultrasonografisi ve direkt grafi yöntemi de teşhis koymayı sağlar.

Sinovit Tedavisi

Sinovit rahatsızlığı şiddet durumuna ve alt tiplerine göre farklı tedaviler uygulanmakla birlikte genellikle iyi seyirli olması nedeniyle eklemin korunması ve ağrı kesici tedavi ile rahatsızlık kısa bir sürede geriler.

Fakat rahatsızlığa neden olmuş kompleks bir hastalık varlığında – artrit, gut, romatoid artrit vs. – ise ana nedenin tedavi edilmesi rahatsızlığın giderilmesini sağlayacaktır.

  • Geçici (Transient) Sinovit çocukluk çağında ortaya çıkan bir eklem rahatsızlığıdır. Genellikle erkek çocuklarda ortaya çıkar ve kalça eklemini tutar. Tek bir eklemde rahatsızlık oluşur. Hastalığın tanısında kalça ultrasonografisi büyük fayda sağlar. Tedavide ise eklemin aktivitesinin kısıtlanması ve NSAİİ ilaçlarla ağrının dindirilmesi ile rahatsızlık geriler. Çoğunlukla 3 hafta içinde hasta tamamen iyileşir ve eklemde bir hasar, belirti kalmaz.
  • Pigmente Villonodüler Sinovit sinovial dokudaki hücrelerin çoğalması sonucu oluşur. İyi seyirli bir rahatsızlık olup sıklıkla diz ekleminde oluşur. Tedavide genellikle sinoviektomi (sinovial dokunun alınması) tercih edilir.
  • Tenosinovitte enfeksiyon durumu yoksa hastaya eklemin istirahati, soğuk kompres uygulanması ve NSAİİ ilaçlarla ağrı kontrolü sağlanır. Enfeksiyon varlığında antibiyotik kullanımı gerekebilir.

Sinovit Tedavi Edilmezse

Sinovit genellikle iyi seyirli ve basit önlemlerle giderilebilen bir rahatsızlıktır. Ağır olmayan tiplerinde eklemin korunması ve ağrı kesici ile şikayetlere yönelik tedavi sayesinde kısa sürede rahatsızlık geriler. 

Sinovit varlığında eklemde ağrı ve şişme olur. Özellikle hareket esnasında eklemdeki ağrı şiddetlenir. Bu nedenle hastanın rahatının sağlanması adına tedavi edilmesi gerekir. 

Tedavi edilmemesi durumunda ise eklem rahatsızlığı ilerler. Ağrı şiddetlenir ve hastanın aktivitesi iyice kısıtlanır. 

Pigmente Villonodüler Sinovit tipinde tedavi edilmemesi durumunda eklem aralığının kaybı, doku hasarı ve şiddetli ağrı gerçekleşir.

Bu sebeplerden ötürü hastaların tedavi edilmesi hastanın konforu adına elzemdir.

Sinovit Rahatsızlığına Ne İyi Gelir?

  • Sinovit alınacak basit önlemlerle kısa sürede geriler. Rahatsız olan eklemin hareket ettirilmemesi ve hastanın istirahati sinovit rahatsızlığına iyi gelir.
  • Sinovit ekleminde ağrı oluşur. İltihap durumunda eklemde ısı artışı ve ağrı birlikte seyredebilir. Ağrının azaltılması için soğuk kompres uygulanması fayda sağlayabilir.
  • Sinovit rahatsızlığının en önemli şikayeti eklemdeki ağrıdır. Bu ağrı şiddetli tarzda olabilir. Bu ağrının dindirilmesi için doktorun tavsiye edeceği bir ağrı kesici kullanımı hastanın rahatlamasını sağlar.

Sinovit Rahatsızlığına Ne İyi Gelmez?

  • Sinovit hastalığında farklı eklemlerde tutulma görülür. Tutulan eklemin hareket ettirilmesi, zorlanması eklemdeki hasarı artıracaktır. Bu nedenle rahatsız olan eklemin aktivitesi kısıtlanmalıdır.
  • Bir sinovit tipi olan Geçici Sinovit çocukluk çağında ortaya çıkar. Hastalık üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben gözlenmesi hastalığın viral kaynaklı olduğunu düşündürür. Çocukların bulaşıcı hastalıklı ortamlardan uzak tutulması bu rahatsızlığın oluşmamasına katkı sağlayacaktır.
  • Sinovit rahatsızlığında eklemde iltihaplanma ve sıvı birikmesi gerçekleşir. Bunların sonucunda eklemde şişlik oluşur. Hastanın durumu önemsemeyip bir doktora başvurmaması sonucu eklemdeki hasar artabilir. Bu nedenle rahatsızlık durumunda erken dönemde doktora başvurulması faydalıdır. Benzer şikayetleri olan ciddi rahatsızlıkların ayırılması için de bu durum önemlidir.

Sinovit İlaçları

Sinovit rahatsızlığı genellikle iyi seyirlidir ve basit önlemlerle tedavi edilir. Hastanın şikayetlerine yönelik bir tedavi yapılır. Sinovit şikayetleri içinde en sık yer alan şikayet eklemde ağrıdır.

Bu ağrının giderilmesi için hastaya NSAİİ verilir ve ağrı kontrol edilmeye çalışılır. Bunun dışında ağrıyı kontrol için doğrudan eklemin içine steroid verilmesi ile ağrı dindirilmeye çalışılabilir.

Ağrının kontrolünden sonra hastanın istirahat etmesi ile eklem şikayetleri zamanla geriler ve son bulur.

Tenosinovit durumunda sinovite bakteriyel enfeksiyon sebep olmuş olabilir. Doktorun kararına göre eklem içi sıvı analizi yapılabilir ve eklem içi sıvıdaki bakteri grubu belirlenebilir. Buna yönelik antibiyotik tedavisi verilebilir.

Doktorun tercihine göre geniş spektrumlu antibiyotik tercih edilebilir.

Doktor izni olmadan ilaçlar kullanılmamalıdır.

Sinovit Ameliyatı

Sinovit eklemi çevreleyen sinovial zarın iltihaplanması sonucu oluşur. Bu hasar farklı yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılır. Medikal tedavi ile sorun ortadan kalkmazsa sinovektomi işleminin uygulanması gerekebilir. 

Sinovektomi sinovial zarın alınması işlemidir. Bu işlem özellikle Pigmente Villonodüler Sinovit rahatsızlığında kullanılır. Bu hastalıkta sinovial zarda çoğalma gerçekleşir ve çevre dokuya zarar verir. 

İyi huylu tümör benzeri bir hastalıktır. 

Genellikle açık cerrahi tercih edilir. Ameliyat sonrası hastada ağrı, hareket kısıtlılığı açık cerrahinin dezavantajıdır. Gerekli durumlarda hastalara diz protezi uygulanabilmektedir. 

Sinovit ameliyatı hayatı tehdit eden bir ameliyat değildir. Herhangi bir sorun çıkmadan ameliyat sonuçlanır.

Çocuklarda Sinovit

Çocuklarda görülen sinovit türü geçici sinovittir. Bu rahatsızlık genellikle 3 – 10 yaş arası erkek çocuklarda sık görülür. 

Genellikle kalça eklemi tutulur. Hastanın yürüyüşünde değişiklik, ayağa kalkmada zorlanma, topallama, yatarken farklı yatma gibi belirtiler gözlenebilir. 

Hastalık bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben 2 – 3 hafta içinde gerçekleşmesi hastalığın tanısında yardımcıdır. İyi seyirli bir hastalıktır. 

Ağrı kontrolü ve istirahat ile genellikle 3 hafta içinde iyileşir. Bazı hastalarda tekrar görülme olabilir. Fakat bu durumunda seyri iyidir ve olumsuz bir şeye sebebiyet vermez.

Sinovit Rahatsızlığı için Hangi Doktora Gidilmeli?

Sinovit eklemi çevreleyen sinovial zarın iltihaplanması sonucu oluşur. Hastada özellikle eklem hareketi sırasında şiddetli ağrı, eklem şişmesi ve kısıtlılığı, tutulan ekleme göre yürümede zorlanma şikayetleri ortaya çıkar. Bu şikayetler hastanın yaşam standartlarını düşürür. 

Uzun süre sinovit rahatsızlığına maruz kalmak eklemde kalıcı hasara neden olabilir. Bu nedenle hastada belirtiler ortaya çıktığı zaman hem yaşam standartlarını yükseltmek için hem de eklemin hasara maruz kalmaması için doktora danışılması gerekir. 

Sinovit bir eklem rahatsızlığıdır. Hastaların uzman bir Ortopedi doktoruna başvurması gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
22
1
Makeleyi Paylaşın