Bebeklerde Dil Morarması
Bebeklerde dil morarması, Beriberi hastalığı olarak da bilinen B1 vitaminin eksikliği sebebiyle ortaya çıkan bir beslenme bozukluğudur. Beslenme değişimi, B1 vitamini takviyesi ve damar yolu takviyesi gibi tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Bebeklerde Dil Morarması Nedir?
Bebeklerde dil morarması, Beriberi hastalığı olarak da bilinen B1 vitaminin eksikliği sebebiyle ortaya çıkan bir beslenme bozukluğudur. Bebeklerde gelişim dönemleri içinde tiamin adı da verilen B1 vitamini çok önemli bir yere sahiptir. Bu vitamin karbonhidrat metabolizması için önem taşır. Temel görevi vücutta karbonhidrat parçalamaktır. Bu yüzden söz konusu vitamin bebeğe gerekli olan enerjiyi sağlamaktadır. B1 vitamini bebeğin sinir sağlığı için de çok önemlidir.
Bebeklerin ilk doğdukları andan itibaren gerekli olan enerjiyi aldıkları B1 vitamininin vücutta eksik olması durumunda dil morarması oluşur. Bu vitamin bebeğin gelişimini desteklediği gibi aynı zamanda bebeğin daha aktif olmasını ve anlama yeteneğinin gelişmesini de sağlar. Dil morarması bebeklerde çok farklı nedenlere bağlı olarak görülebilir.
Bebeklerde Dil Morarması Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde dil morarması belirtileri genellikle dili incelerken görsel olarak fark edilir. Bunun dışında bebeklerde B1 vitamini eksik olması durumunda görülen dil morarmasının farklı belirtileri de şöyledir;
- El ve ayaklarda uyuşukluk
- Konuşma güçlüğü çekme
- Tendon reflekslerinin zayıflaması
- Alt bacakların güçsüz hale gelmesi
- Kas becerilerinde zayıflama gözlenmesi
- İstemsiz göz hareketleri yapılması
- Mide bulantısı ve kusma şikayetleri
- Kalp atış hızının artması
- Vücut sıcaklığının düşmeye başlaması
- Damar genişlemesi
- Alt bacaklarda ödem oluşumu
- Ani kilo kaybı yaşanması
- Huzursuzluk ve sinirlilik hali
- Sesin kısılması ve boğukluk durumları
- Cildin daha solgun görülmesi
Bebeklerde Dil Morarması Nedenleri Nelerdir?
Bebeklerde dilde siyahlık şeklinde de ortaya çıkabilecek morarma şikayetleri birçok duruma bağlı olarak görülebilir.
Bebeklerde dil morarması nedenleri şöyle sıralanabilir;
- Bebeğin vücudunda yeterli miktarda B1 yani tiamin vitamininin olmaması
- Sindirim sistemi problemleri yaşanması
- Wernicke Korsakoff sendromu yaşanması
- Kilo problemi olması
- AIDS virüsü taşınması
- Karbonhidrat oranı yüksek gıdalarla beslenmesi
- Uzun süreli olarak ishal şikayetleri
- İdrar söktürücü ilaçların kullanılması
- Diyaliz tedavisi görülmesi genel nedenler arasında yer almaktadır.
Bebeklerde dil morarmasının en belirgin nedeni B1 vitamini eksikliği olmasıdır. Morarmanın büyük bir soruna yol açması için ciddi derecede B1 eksikliği olması gerekir.
Bebeklerde Dil Morarması Teşhisi
Bebeklerde dil morarması tanısı için muayene, hasta öyküsü ve kan testi gibi yöntemler kullanılabilir.
Bebeklerde dil morarması teşhisi için kullanılan yöntemler şöyledir;
- Hastalık Öyküsü: Uzmanlar bebeği detaylı olarak muayene etmeden önce hastalık öyküsünü dinlemelidir. Burada bebeğin şikayetleri ve anne adayının gözlemleri çok önemlidir. Aynı zamanda uzmanlar bebeğin beslenme alışkanlığını da bilmek isteyecektir.
- Fiziki Muayene: Bebeklerde dil morarması olması durumunda fiziki muayene şarttır. Bu işlem sırasında uzmanlar bebeğin dilini gözle muayene ederler. Bu süreçte morarmanın olduğu alanın genişliği ve ne kadar morardığı dikkate alınır.
- Kan Testi: Bebeğin kanında B1 vitamini eksikliği olup olmadığına bakmak için kan testi yapılabilir.
- İdrar Testi: Bebekte idrar içinde bulunan B1 vitamini oranını saptamak için yapılır. Bu test her zaman istenmeyebilir.
Bebeklerde Dil Morarması Tedavisi
Bebeklerde dil morarması tedavisi için seçenekler sınırlıdır. Bu durumda uygulanacak yöntemler şöyledir;
- B1 Vitamini Takviyesi: Bu durum B1 vitamini bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıktıysa B1 vitamini takviyesi verilir. Genellikle bu takviye ağız yoluyla verilmektedir. Bu takviye sonrasında dildeki morlukların geçtiği gözlemlenir.
- Damar Yolu Takviyesi: Wernicke Korsakoff sendromu olması durumunda uygulanmaktadır. Ancak bu durumda bebeğe damar yolu takviyesi olarak yüksek dozda verilmesi önerilir. Bunun yanında tedaviye multivitamin ilaçları da eklenmesi gerekebilir.
- Beslenme Alışkanlığı Değiştirme: Bebeklerde dil morarması beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bebekler gerekli olan enerjiyi alabilmeleri için B1 vitamini açısından zengin bir beslenme alışkanlığına sahip olmalıdır. Bu yüzden uzmanlar bir beslenme programı uygulayabilir.
Bebeklerde Dil Morarması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bebeklerde dil morarması genel olarak kolayca tedavi edilebilen bir şikayettir. Ancak bazı durumlarda aksatılabilir. Tedavi aksatılması durumunda akciğer ödemi, kalp yetmezliği, akciğere zarar verme, karın boşluğunda sıvı toplanması, beyinde kalıcı hasar oluşumu gibi durumlar görülebilir. Bu sayılan noktalar çok ileri durumlardır.
Bebeklerde Dil Morarmasına Ne İyi Gelir?
B1 vitamini vücudun her zaman ihtiyacı olan bir vitamin türüdür. Ancak bebeklerde ciddi miktarda yetersizliği olabilir. Bu vitaminin eksikliği olması durumunda dikkat edilmesi gereken en önemli durum beslenmedir.
Bebeklerde dil morarması olması durumunda B1 vitamini açısından zengin beslenilmelidir. Siyah fasulye, mercimek, soya fasulyesi, kuşkonmaz, güçlendirilmiş kahvaltılık gevrek, balık, et, fındık, kahverengi pirinç gibi besinler tüketilerek dil morarması şikayetleri önlenebilir.
Bebeklerde Dil Morarmasına Ne İyi Gelmez?
Bebeklerde dil morarması oluşmaması için tiamin yani B1 vitamini açısından zayıf olan besinlerin tüketilmemesi gerekir. Özellikle kabuğu alınan pirinç tüketilmemesi önerilir. İlerleyen dönemlerde ise bebeğin az tuzlu beslenme alışkanlığı geliştirilmelidir.
Bebeklerde Dil Morarması için Hangi Doktora Gidilir?
Bebeklerde dil morarması çok sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Bu hastalık için öncelikle çocuk doktoruna gidilebilir. Çocuk hastalıkları uzmanı tarafından gerekli olması durumunda daha detaylı inceleme için Hematoloji bölümüne yönlendirme yapılabilir. Doktora gidilmesi için bebeğin dilinde morarmanın çok belirgin olması ve ciddi anlamda bebeği rahatsız etmeye başlaması çok önemlidir.
Bebeklerde Dil Morarması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bebeklerde dil morarması tehlikeli mi?
Bebeklerde dil morarması görülmesi her zaman tehlikeli bir durum olarak görülmemelidir. Ancak dil morarması olması durumunda hemen bir uzmana görünmek doğru olur. Dil morarması şikayetlerinde genellikle B1 vitamini eksikliği söz konusudur. Bunun için vitamin seviyesini arttırmak gerekir.
Bebeklerde dil morarması kendiliğinden geçer mi?
Bebeklerde görülen dil morarması beslenme alışkanlıklarına ve tiamin seviyesine göre kendiliğinden geçebilir. Ancak morarma görülmesi durumunda şikayetin ortadan kalkması için uzman bir doktora görünmek doğru olur.