Bebeklerde Kabakulak

Kabakulak oldukça bulaşıcı bir virüsün neden olduğu akut bir çocukluk çağı hastalığıdır. Tedavide genelde iltihabı sökmesi için antibiyotikler kullanılır.

Bebeklerde Kabakulak Nedir?

Kabakulak oldukça bulaşıcı bir virüsün neden olduğu akut bir çocukluk çağı hastalığıdır. Virüs genellikle kulağa yakın konumda olan parotis isimli tükürük bezlerine yerleşir. Tükürük bezlerinde çoğalarak iltihaba neden olur ve aynı zamanda tükürük bezleri şişer. Bu şişme gözle görülür bir biçimde meydana gelmekte ve yanaklar ile kulak çevresini kapsamaktadır. 

Genellikle çocukluk çağında görülen bir durumdur ancak bebekler de kabakulak geçirebilmektedirler. Bebeklerde kabakulak için belirtilerin gözlemlenmesi ve erken dönemde müdahale edilmesi önemlidir.

Bebeklerde Kabakulak Belirtileri Nedir?

Kabakulak virüsünün oluşturduğu, tükürük bezlerinde iltihaplanma olarak bilinen bir tür akut hastalıktır. Genellikle çocukluk çağında görülen bu rahatsızlık bebeklik döneminde de görülebilmekte ve ebeveynleri tedirgin eden bir hal alabilmektedir. Bu durumda bebeklerde kabakulak belirtileri ile çocuklarda görülen kabakulak belirtileri benzer olabilmektedir. 

Bebeklerde kabakulak belirtileri ise şu şekildedir;

Bebeklerde kabakulak belirtileri için tüm belirtilere ek olarak özellikle ilk iki belirti ile kendini daha net gösterebilmektedir. Bu belirtiler ebeveynlere bebeğin kabakulak olup olmadığını anlamaları konusunda yol gösterici konumdadırlar.

Bebeklerde Kabakulak Nedenleri Nedir?

Bebeklerde kabakulağın en temel nedeni oldukça bulaşıcı ve hızla yayılan virüs ile temas halinde olmaktır. Buna ek olarak bebek enfekte olan kişiler ile temas halinde ise mutlaka kabakulak belirtisi gösterebilmektedir. 

Bebeklerde kabakulağın nedenleri şu şekilde ele alınabilir;

  • En temel neden paramyxoviridae familyasından gelen bulaşıcı bir virüsün varlığı,
  • Enfekte olan kişi ile yakın temas,
  • Enfekte olan kişinin bebeğe sarılması veya öpmesi,
  • Enfekte olan kişinin bulunduğu ortamda bebeğin de bulunması (hapşırma ya da öksürme ile damlacık yolu ile yayılabilir)
  • Hasta kişinin eşyalarına bebeğin temas etmesi gibi çeşitli nedenler bebeklerde kabakulağın oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Özellikle hasta kişilerle temas virüsün vücuda girmesine neden olabilmekte ve kabakulak virüsünün bebeğe geçmesine zemin hazırlamaktadır.

Bebeklerde Kabakulak Teşhisi

Bebeklerde kabakulak teşhisi ilk olarak ebeveynlerin bebeğin yüzünde şişliği gözlemlemesi sonucunda eşlik eden diğer belirtilerin de olması ile fark edilmektedir. Asıl tanı her zaman doktor tarafından konulmaktadır. Bunun için doktor ilk olarak fiziki muayene ile bebeği muayene etmektedir. 

Bunlara ek olarak kesin tanı için;

  • Bebeğin bademciklerinin kontrolü,
  • Kan testi,
  • İdrar örneği,
  • Tükürük örneği gibi birçok test ile asıl tanıyı koyabilmektedir. 

Aynı zamanda kabakulak çok ilerlediği durumlarda menenjit (beyin ve omurilik zarı iltihaplanması) ya da ensefalit (beyin iltihabı) gibi daha büyük sorunlara neden olabilmektedir. Bunun varlığının tespiti ise omurga arasına ince bir iğne ile girilerek beyin-omurilik sıvısı (BOS) alınır ve tahlil edilir.

Tüm bu yöntemler sayesinde bebekte kabakulak varlığı veya kabakulağın neden olduğu çeşitli sorunların teşhisinde kullanılmaktadır.

Bebeklerde Kabakulak Tedavisi Nasıldır?

Bebeklerde meydana gelen kabakulak ve diğer yaşlarda meydana gelen kabakulakta tedavi yöntemi aynıdır. Kabakulak virüsü kendiliğinden 2-3 hafta içerisinde geçen ve tedavi gerektirmeyen bir virüstür. Viral enfeksiyon yaratır. Yani antibiyotikler bu iltihaplanmada etkili olmamaktadır. Ancak semptom azaltıcı çeşitli ilaçlar verilebilmektedir. 

Bunlar;

  • Ateş düşürücüler,
  • İstirahat etme,
  • Ağrı kesiciler gibi çeşitli ilaçlar kullanılabilmektedir. 

Ancak bu ilaçlar kullanılırken mutlaka doktora danışılmalı ve eğer uygun görülürse doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Evde uygulanacak çeşitli yöntemler de bebeğin ateşinin düşmesine ve diğer belirtiler için azaltıcı olabilmektedir. Ancak çoğu zaman bebeklerde kabakulak belirtileri zamanla kendiliğinden azalarak bitmektedir.

Bebeklerde Kabakulak Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kabakulak özellikle tedavi gerektirmeyen ve kendiliğinden zamanla geçen bir rahatsızlıktır. Ancak bazı durumlarda özellikle bebekte başka bir hastalığın bulunması halinde normalden daha ağır bir durumda seyretmektedir. Özellikle zaman içerisinde azalmayan semptomlar, devam eden şişlik ve ateş durumunda ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Bu sorunların en başında ise;

  • Menenjit: Beyin ve omurilik zarı iltihaplanmasıdır.
  • Ensefalit: Beyin dokusunun enfekte olarak iltihaplanması halidir.
  • Orşit: Virüslerin erkek bebeklerde testislere giderek şişmesi ve ağrımasına neden olması halidir.
  • Ooforit: Virüslerin kız bebeklerde yumurtalıklara giderek ağrıması ve şişmesi durumudur.
  • PankreatitPankreasın iltihaplanması halidir.

Tüm bu durumlar sıklıkla yetişkinlerde kabakulak oluşumuna bağlı olarak gelişebilmektedir. Nadiren de olsa bebeklerde kabakulak belirtilerinin geçmemesi halinde meydana gelebilmektedir. Bu nedenle mutlaka doktor gözetiminde bebeğin tedavisi gerçekleştirilmelidir.

Bebeklerde Kabakulağa Ne İyi Gelir?

Bebeklerde kabakulak nadiren de olsa rastlanan bir sağlık sorunudur. Özellikle belli bir yaşın altında meydana gelen kabakulak tedavisine ek olarak evde yapılacak çeşitli yöntemler ile hastalığın semptomları da azaltılabilmektedir. 

Bunlardan bazıları;

  • Bebek bol bol anne sütü ve eğer geçildi ise yumuşak besleyici gıdalar ile beslenmeli,
  • Sıvı alımı artırılmalı,
  • Ateş düşürmek için eklemlere küçük bir ıslak bez konulmalı,
  • Bol bol istirahat etmesi ve rahat bir şekilde uyuyacağı ortam hazırlanmalı,
  • Sık sık banyo yaptırılmalı ve temiz kıyafetler giydirilmeli,
  • Doktorun uygulayacağı tedavi aksatılmadan sürdürülmelidir. 

Tüm bunlar bebeklerde kabakulak tanısından sonra uygulanabilecek, hastalık semptomlarını azaltabilecek ve kabakulağa iyi gelebilecek şeylerdendir.

Bebeklerde Kabakulağa Ne İyi Gelmez?

Bebeklerde kabakulak nadiren görülen bir durumdur. Kabakulak genellikle kendiliğinden geçen ve yine çok nadiren de olsa ağır semptomlar yaratabilen bir hastalıktır. Bu noktada özellikle geçmeyen semptom varlığında bebeği doktora götürmek için vakit kaybedilmemelidir. Eğer geç kalınır ise bu durum, bebeğin sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir.

Bebeklerde Kabakulak için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde kabakulak, çeşitli belirtiler ile kendini belli eden ve çok hızlı yayılan bir virüsün neden olduğu çocukluk çağı hastalığı olarak kabul edilmektedir. Ancak çok nadir de olsa bebeklerde de görülebilmektedir. Özellikle bu virüsü taşıyan kişi ile bebeğin teması sonucu ortaya ateş ve kulak bölgesinde şişlik ile kendini belli etmektedir. Bebeklerde kabakulak belirtileri kendini göstermeye başladıktan hemen sonra doktora gidilmeli ve durumun takibi yapılmalıdır. Bebeklerde kabakulak için özellikle çocuk sağlığı hastalıkları bölümüne, enfeksiyon hastalıkları bölümüne ya da KBB (kulak-burun-boğaz) bölümüne gidilerek kontrolleri yapılabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Kabakulak ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kabakulak olan bebek banyo yaptırılır mı?

Kabakulak olan bebeklerin banyo yaptırılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak banyo yaptırılacak yer temiz ve banyo suyu ılık olmalıdır. Aynı zamanda banyo yaptırılırken şiş olan kısma oldukça dikkat edilmeli, sürekli su dökülmemeli ya da sertçe ovulması gibi davranışlardan kaçınılmalıdır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebeğin kabakulak olduğu nasıl anlaşılır?

Bebeğin kabakulak olduğu özellikle kulak ve yüzde şişlik ile kendini belli etmektedir. Aynı zamanda bebekte ateşlenme de görülebilmektedir. Tüm bunlara ek olarak huysuzluk ve ağlama durumu, iştahsızlık da kendini gösteren belirtiler arasındadır. Kesin tanı için mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebeklerde kabakulak aşısı ne zaman olur?

Kabakulak aşısı genellikle 12. ay sonunda, kabakulak-kızamık-kızamıkçık şeklinde yapılmaktadır. İkinci doz ise genellikle ilköğretim çağının başlarında yapılmaktadır. Her yenidoğan bebeğin aşı takvimi ebeveynlerce takip edilmeli ve bebek bu virüslere karşı koruma altına alınmalıdır.

Stj. Dr. Havva Küçük