Doğum Sonrası Kanama
Doğumdan sonra oluşan kanamalar rahmin yeniden toparlanma aşamasında ortaya çıkmaktadır. Tedavi oral ilaç, kürtaj gibi seçeneklerle yapılmaktadır.
Doğum Sonrası Kanama Nedir?
Hamile anne adaylarının en çok tedirgin oldukları konuların başında doğum sonrası kanamalar gelmektedir. Doğumdan sonra kanama, her anne adayında görülen bir durumdur. Doğumdan sonra oluşan kanamalar rahmin yeniden toparlanma aşamasında ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu kanamalar normal karşılanmaktadır. 6 haftaya kadar süren bu kanamalar ilk başta regl kanaması olarak görülür ardından da pembeleşerek kahverengine dönüşür. Ancak kanamanın geçmediği ve daha da arttığı durumlarda mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir.
Doğum Sonrası Kanama Belirtileri Nelerdir?
Doğumdan sonra ortaya çıkan kanama başlı başına bir belirtidir. Bu kanama genellikle her anne adayında doğumdan sonra görülmektedir. Doğumdan sonraki ilk günde görülebilen bu kanama ilk başta regl kanaması gibi yoğun yapıdadır. Gittikçe daha açık bir renge doğru dönüşmektedir. Kanamanın yanı sıra anne adayında bazen farklı belirtiler de ortaya çıkabilmektedir.
Genel olarak bakıldığında doğum sonrası kanamanın belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Yoğun ve kırmızı kanama
- Pembe veya kahverengi akıntı
- Ateş
- Akıntının kötü kokması
Doğum Sonrası Kanama Nedenleri Nelerdir?
Doğumdan sonra rahim kasılmaları devam etmektedir. Böylece plasentanın çıkışı sağlanmaktadır. Çıkarılan bu plasenta sonrasında da kasılmalar devam ederken kasılmalarla birlikte plasentanın olduğu bölgedeki kan damarlarını sıkıştırır. Ancak rahim kuvvetli bir şekilde kasılmazsa bu kan damarlarının kanamasına neden olmaktadır. Bundan dolayı da doğum sonrası kanama meydana gelmektedir.
Bunun yanı sıra doğum sonrasında ortaya çıkan kanamanın nedenleri şu şekildedir:
- Rahmin tekrar toparlanması
- Rahim damarlarının sıkıştırılmaması
- Doğum sürecinin uzun sürmesi
- Plasentanın rahimden erken ayrılması
- Enfeksiyon
- Genel anestezi ile sezaryen
- Kan pıhtılaşması bozuklukları
Doğum Sonrası Kanama Teşhisi
Doğum sonrası kanamanın uzun sürmesi halinde mutlaka kontrole gidilmesi gerekir. Uzman doktor ilk olarak kanamanın miktarına bakarak durumun nedenini araştırmak amacıyla tetkik ve yöntemlere başvurabilir. Uzman doktor kadının genel sağlık durumu, kullandığı ilaçlar gibi durumları göz önünde bulundurarak doğru tanıyı koymayı amaçlar.
Doğum sonrası kanama için başvurulan tetkik ve yöntemler şu şekildedir:
Fizik Muayene: Doğum sonrasında kanama yaşayan kadınlar için yapılması gereken ilk ve en önemli şey bu durumun neyden kaynaklandığını bulmaktadır. Bundan dolayı da uzman doktor ilk olarak tıbbi geçmişini, genel sağlık durumu ve belirtiler hakkında kısa bilgi alır. Aldığı bu kısa bilgilerin ardından uzman doktor fizik muayene yaparak kanamanın teşhisini koyar.
Pap-smear Testi: Fizik muayenenin, kanamanın nedenini bulmak için yeterli olmadığı durumlarda uzman doktor pap-smear testine başvurabilir. Pap- smear testi ile kadının rahim ağzı daha detaylı bir şekilde değerlendirilir. Bu test sayesinde kadının rahminde herhangi bir enfeksiyon, inflamasyon ya da bu gibi durumlar varsa hastalık kolay bir şekilde teşhis edebilir.
Ultrason: Normal doğum sonrası kokulu kanama genellikle annenin karnında plasenta parçalarının kalmasından dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden uzman doktor bu plasenta parçalarını teşhis etmek amacıyla ultrason görüntüleme yönteminden yararlanacaktır.
Doğum Sonrası Kanama Nasıl Tedavi Edilir?
Doğum sonrası pıhtılı kanama veya doğum sonrası kabızlık ve kanama her kadında görülen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Bu tür kanamaların nedenini teşhis eden uzman doktor anne için uygun tedavi yöntemini seçerek kanamanın ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
Uzman doktorun uygulayacağı tedavi yöntemleri ise şu şekilde sıralanmaktadır:
Oral İlaçlar: Uzman doktor, kasılmaları teşvik etmek ve arttırmak amacıyla anne için ilaç verebilir. Böylece rahmin kasılması uyarılarak plasentanın tutulduğu alanı sıkıştırarak kanamanın oluşmasını engeller. Ayrıca herhangi bir enfeksiyon varsa verilen ilaç ile birlikte enfeksiyonun azalması ile kanama ortadan kaldırılarak annenin rahat etmesinde yardımcı olur.
Kürtaj: Doğum sonrasında rahim içinde kalan plasentalar olabilir. Bundan dolayı da kanamalar sürekli bir şekilde devam ederek miktarında da artış olabilir. Böyle durumlarda genellikle uzman doktor rahim içinde kalan parçaları kürtaj yardımıyla alarak kanamanın ortadan kalkmasını sağlar.
Doğum Sonrası Kanama Tedavi Edilmezse
Doğum sonrasında yeni anne olmuş kadınlar genellikle bu süreçte oldukça hassastır. Özellikle doğum sonrası makatta kanama veya regl şeklinde kanamalar meydana gelebilmektedir. Bu kanama süreci genellikle her kadında yaklaşık olarak en fazla 6 hafta sürmektedir.
Bu süreçte doğum sonrası kanamanın az olması normal karşılanmaktadır. Ancak kanama miktarının artması veya daha uzun süreli olması oldukça ciddi bir durum olabilir. Tedavi süreci başlatılmadığı takdirde hızlı ve çok fazla kan kaybının yaşanmasına neden olabilir. Bu durum da annenin kan basıncını düşürerek hayati riskler meydana getirebilir. Bu yüzden kanamanın daha uzun sürdüğü durumlarda mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir.
Doğum Sonrası Kanamaya Ne İyi Gelir?
Doğum sonrasında ortaya çıkan kanamalar için yapılacak en iyi şey rahim masajıdır. Karın bölgesine elle rahim masajı yaparak rahmin kolay bir şekilde toplanması sağlanır. Böylece dışarıdan uygulanan masaj rahmin sertleşmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra bu süreçte hijyen de oldukça önemlidir. Bu yüzden genital bölge kuru ve temiz tutulmalıdır. Genital bölge ılık ve bol su ile yıkanmalıdır. Ayrıca pedler sıklıkla değiştirilmelidir.
Doğum Sonrası Kanamaya Ne İyi Gelmez?
Kanama devam ederken kesinlikle tampon kullanılmamalıdır. Yoğun kanamanın olduğu zamanda enfeksiyon kapma riski oldukça fazla olabileceğinden dolayı vajinanın herhangi bir hijyen ürünüyle yıkanmaması gerekir. Ayrıca küvete girerek veya oturarak duş almak da enfeksiyon riskini arttırabileceğinden dolayı bu tür uygulamalardan kaçınılması gerekir.
Doğum Sonrası Kanama için Hangi Doktora Gidilir?
Doğum sonrasında oluşan kanamalar genellikle plasenta parçalarının dışarı atılmasından dolayı normal karşılanmaktadır. Kanama genellikle 6 hafta boyunca sürmektedir. Ancak doğum sonrası kanama 40 günü geçerse bu durum anne için riskli olabilir. Ayrıca kanamanın yanı sıra yüksek ateş, ağrı, yanma gibi belirtiler de eşlik ediyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. Başvurulması gereken bölüm ise kadın hastalıkları ve doğum bölümüdür.
Doğum Sonrası Kanama ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Doğum sonrası kanama ne kadar sürer?
Doğum sonrası kanama genellikle her kadında farklı şekilde sürmektedir. Ancak genel olarak bakıldığında 40 güne kadar bu kanama regl şeklinde meydana gelmektedir. Kanamanın 10. gün itibari ile kaybolduğu bilinse de en fazla 40 gün sürmektedir.
Doğumdan sonra kanama 2 ay sürer mi?
Doğumdan sonra kanama genellikle 6 hafta boyunca sürmektedir. Ancak doğumdan 2 ay sonra kanama ya da doğumdan 50 gün sonra da kanama görülebilmektedir. Böyle durumlarda genellikle altında yatan farklı bir problem olduğu düşünülmesinden dolayı mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir.
Normal doğum sonrası kanama ne kadar sürer?
Normal doğum sonrası kanama genellikle daha az miktardadır. Miktar bakımından daha az olsa da sürecin doğumdan sonra 6 haftaya kadar devam etmesi beklenir. Ancak süreç daha da uzarsa mutlaka hastaneye başvurulmalıdır.
Normal doğum sonrası cinsel ilişkide kanama normal mi?
Cinsel ilişkide görülen bu kanama genellikle her kadında rastlanılan bir durumdur. Ortaya çıkan bu kanama çoğunlukla kuruluk, hassasiyet veya hormonal değişimlerden dolayı meydana gelmektedir. Doğum sonrası sürecin sağlıklı bir şekilde devam etmesinin sonucunda zamanla ortadan kaybolmaktadır.
Sezeryan doğumdan sonra kanama kaç gün sürer?
Doğum sonrasında genellikle her annede kanama meydana gelmektedir. Sezeryan doğum sonrası kanamanın daha fazla olması normal karşılanmaktadır. Doğumdan sonra görülen kanamalar her kadında yaklaşık olarak 40 gün devam edebilir.
Doğum sonrası kanama kontrolü nasıl yapılır?
Doğum sonrası kanama ilk 2 gün genellikle yoğun ve kırmızı renkte ortaya çıkmaktadır. 2 ile 10 gün arasında ise kanamanın rengi kahverengiye dönüşebilir. 6 hafta boyunca da lekelenmeler sürebilir. Bunun dışında kötü kokulu akıntılar ortaya çıktığını fark ettiğinizde bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.