Emziren Annelerde Grip
Grip, influenza virüslerinin burun, boğaz ve bazı durumlarda akciğerleri enfekte etmesi sonucu oluşan, bulaşıcı ve akut üst solunum yolu sorunudur. İlaç takviyesi, beslenme düzeni, sıvı alımı gibi tedaviler uygulanabilmektedir.
Emziren Annelerde Grip Nedir?
Emziren annelerin bebekleri, mama ile beslenen bebeklere göre daha sağlıklı gelişir ve büyürler. Anne sütü, içerdiği antienfektif proteinler, akyuvarlar ve antikorlar sayesinde bebeği grip nezle veya ishal gibi enfeksiyon hastalıklarından korur. Ayrıca anne sütünde annenin daha önce geçirdiği enfeksiyonlara karşı antikorlar bulunurken, bu antikorlar sayesinde anne sütü alan bebek, annede ve ailenin diğer bireylerinde olan virüslerden etkilenmez. Emziren annelerde grip yaşanması durumunda da bebek bundan etkilenmez.
Grip, influenza virüslerinin burun, boğaz ve bazı durumlarda akciğerleri enfekte etmesi sonucu oluşan, bulaşıcı ve akut üst solunum yolu sorunudur. Bu solunum yolu hastalığının seyri, kişiden kişiye değişerek hafif veya şiddetli olarak gelişebilir ve hatta bazı durumlarda ölümcül dahi olabilmektedir. Grip, esas olarak, öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında veya kişinin üzerinde grip virüsü bulunan yüzey veya nesneye temas etmesinin ardından kendi ağzına ve burnuna dokunması yoluyla solunum damlacıkları ile yayılır.
Emziren Annelerde Grip Belirtileri Nelerdir?
Küçük bebeklere bakma yükümlülüğünün neredeyse tamamı annededir. Çünkü anne sütü alan bebekler genellikle daha fazla anneye düşkün ve bağımlıdırlar. Dolayısıyla bu süreçte annelerin sağlığı çok daha önemlidir. Bu yüzden emziren anneler süt üretimini arttırmak ve bebeğin sağlıklı beslenmesi sağlamak için mineral ve vitamine daha fazla ihtiyaç duyarlar.
Dolayısıyla anne, düzenli ve sağlıklı beslenmediği takdirde hem süt verimi azalır hem de her türlü hastalığa veya enfeksiyona karşı duyarlı hale gelir. Her bireyde olduğu gibi emzirme döneminde grip olan anne de hastalık belirtileri görülmeden bir gün önce virüsü yaymaya başlar ve bu bulaşıcılık yaklaşık 5 gün devam eder.
Grip hastalarında görülen hastalık belirtileri şu şekildedir:
- Baş, boğaz ve genel vücut ağrısı,
- Burun tıkanıklığı ve akıntısı,
- 38-39 derece ateş,
- 2-3 hafta devam eden yorgunluk ve halsizlik,
- Öksürük ve hapşırık,
- Göz yanması,
- Kırgınlık ve halsizlik.
Emziren Annelerde Grip Nedenleri Nelerdir?
Grip virüsleri, enfekte olan kişinin solunum ve temas yoluyla rahatlıkla yayılabilir. Enfekte olan bir kişi hapşırdığı veya öksürdüğü anda grip virüsleri havaya karıştığından dolayı, burada bulunan anne havayı doğrudan teneffüs ederek grip virüsünü alabilir.
Emziren annede grip olma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Enfekte kişiye 1 metre daha yakın mesafede durmak,
- Havaya yayılan damlacıkların burun, ağız ve göz mukozasına geçmesi,
- Virüslerle kontamine olmuş nesnelere ve eşyalara temas edildikten sonra ellerin buruna, ağza veya göze götürülmesi.
Emziren Annelerde Grip Teşhisi
Emziren annenin grip olması durumunda ortaya çıkan semptomlar doğrultusunda ilk olarak teşhisi, annenin fiziki muayenesi ve hastalığın öyküsü alınarak konulur. Ancak semptomlar şiddetliyse ve özellikle de ekim mart ayına kadar olan grip mevsiminde ise grip testleri uygulanabilir.
- Grip testi: Hızlı grip testleri, hastalığın tanısının konulması için annede semptomların ortaya çıktığı ilk 48 saat içinde veya salgının tanımlanması için ilk hafta içinde yapılır. Test sayesinde hastalığın yayılmasını önlemek, şiddetini azaltmak ve gerekli olan tedavisinin yapılması için antiviral ilaçların gerekli olup olmadığı belirlenir. Ucu pamuklu bir çubuk aracılığıyla burun veya boğaz sıvı ve salgılarından numune alınarak grip virüsünün araştırması yapılır.
Emziren Annelerde Grip Tedavisi
Bazı anneler, emzirme sürecinde grip olduklarında hem kendi hem de bebeğinin sağlığı açısından endişeye kapılırlar. Dolayısıyla hastalığın bir an önce geçmesi için farklı tedavi yollarını denemek isterler. Ancak belirtiler doğrultusunda ilk olarak altta yatan neden belirlenmelidir. Çünkü özellikle yakın zamanda doğum yapan anne grip olduysa zatürre gibi daha ciddi bir rahatsızlığa dönüşme riski olduğundan dolayı emziren anne grip tedavisine bir an önce başlanmalıdır.
- İlaç tedavisi: Annenin grip hastalığı, beslenme düzenine ve bol sıvı alımına rağmen geçmiyorsa hastalığın teşhisinden sonra uzman doktor emziren anneler için grip ilacı verilebilir. Genellikle ilk belirtilerden sonra 48 saat içinde, bebeğin yaşına ve hastalığının şiddetine göre antiviral ilaçlar emziren anne grip ilacı olarak reçete edilebilir.
Emziren Annelerde Grip Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Emzirme döneminde antiviral ilaçlar reçete edildiğinde rahatlıkla kullanılabilir. Hamilelik sürecinde kullanılan tüm ilaçlar fetüse ulaşırken, emzirme döneminde anne sütünden ya çok düşük miktarlarda geçer ya da hiç geçmez. Yakın zamanda doğum yapmış kadınlar, özellikle griple ilgili komplikasyonlar açısından risk altındadır.
Bu nedenle grip hastalığı tedavi edilmediği takdirde oluşan komplikasyonlara bağlı olarak, kalp zarı iltihabı, zatürre ve beyin iltihabı gibi ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Ciddi hastalıklar sonucu ölüm riski de artar ancak ölüme grip değil genellikle komplikasyonlar neden olmaktadır.
Emziren Annelerde Gribe Ne İyi Gelir?
Grip olan anneler her ne kadar zorlasa da ilgilenmesi gereken bebekleri olduğu için ayakta durmaları gerekir. Emen bebeğin bağışıklık sistemi güçlüdür ve dolayısıyla bu durum bebeği çok fazla etkilemez. Bazı araştırmalara göre annenin rahatsızlığı bebeğin gribe karşı bağışıklık kazanmasını sağlamaktadır. Fakat yine de annenin sağlığına ve eski gücüne kavuşması için alması gereken bazı önlemler vardır.
Emziren annelerin grip olduğunda alması gereken önlemler şu şekildedir:
- Maske kullanılmalı ve yaklaşık 30 dakikada bir değiştirilmelidir.
- Özellikle bebeğe dokunmadan önce eller iyice ve sık yıkanmalıdır.
- Öksürme veya hapşırma anında bir mendil kullanılmalı ve sonrası hemen atılmalıdır.
- Bebeğe yakın yüz teması kurulmamalıdır.
- Uzman tavsiyesi olmadan antibiyotik veya ağrı kesici kullanılmamalıdır.
- Her fırsatta bol bol dinlenilmeli ve uyku düzenine dikkat edilmelidir.
- Beslenme düzenine dikkat edilmelidir.
- Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.
- Bol sıvı tüketilmelidir.
- Salgın dönemlerinde toplu alanlardan uzak durulmalıdır.
- Bulunulan ortam havalandırılmalı ve güneş ışığı alındığından emin olunmalıdır.
- Özellikle göğüs ucu ve kıyafet temizliğine dikkat edilmelidir.
- Bebek sık sık emzirilmelidir ve emzirmeye ara verilmemelidir.
- Ev hijyenine dikkat edilmelidir.
- Emziremeyecek kadar hasta olan anne, pompayla süt sağarak bebeğine vermelidir.
Emziren Annelerde Grip Ne İyi Gelmez?
Bütün enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi kirli, havasız ve kalabalık ortamlar virüsün yayılma hızını arttırır. Yaşamın her döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de sıvı alımının az olması ve dengesiz beslenmeden dolayı vücut virüslere karşı savunmasız hale gelir. Ayrıca bulunan odada hava sirkülasyonunun sağlanmaması, güneş görmemesi, temizliğinin aksatılması veya kişisel temizliğe özen gösterilmemesi hem bebeğin hem de annenin sağlığını olumsuz etkiler.
Emziren Annelerde Grip için Hangi Doktora Gidilir?
Grip hastalığı genellikle besin takviyeleri veya bitkisel çaylarla yedi gün içinde kendiliğinden iyileşse de bazı annelerde hastalık daha uzun ve şiddetli olabilir. Bu nedenle emziren anne grip olursa veya grip farklı bir hastalığa neden oluyorsa ve ateş düşmüyorsa, mutlaka Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümü uzmanına muayene olunmalıdır.
Emziren Annelerde Grip ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Emziren anne grip ilacı içebilir mi? Emziren anne grip olursa hangi ilaçları kullanabilir?
Emziren anne, uzman kontrolü altında antiviral olarak grip ilacı kullanabilir. Ancak emzirme sürecinde kaçınılması gereken ilk şey sedasyona neden olabilecek bilinçsizce ilaç kullanımıdır. Bu tür ilaçlar anne sütü aracılığıyla bebeği de etkileyebilir.
Emziren anne grip olursa bebeğe geçer mi?
Emziren anne gribi, esas olarak bebeğine temas etmesi veya virüs damlacıklarının aktarması sonucu bulaştırabilir. Ancak grip anne sütünden bebeğe geçmez. Anne sütünde, annenin geçirdiği enfeksiyonlara karşı antikorlar bulunur ve bu antikorlar, bebeği enfeksiyonlara karşı korur.
Emzirirken grip nasıl geçer?
Çoğu anne, kolaylıkla yayılan bir hastalık olduğundan ve anneden bebeğe bulaşabildiğinden dolayı, emzirirken grip olmaktan korkar. Ancak emziren anne grip geçiriyorsa, bebeğiyle yakın temasta bulunması durumunda maske kullanmalı ve yarım saatte bir değiştirmelidir. Ayrıca anne nefesini bebeğinin yüzünden uzak tutmalı, öpmemeli ve yüzüne doğru hapşırıp öksürmemelidir. Aksi takdirde bebeğine grip bulaştırabilir.