Hamilelikte Arı Sokması

Hamilelikte arı sokması anne adayına ve bebeğe alerji dışında ciddi zararlar vermez. Tedavi soğuk uygulama, oksijen desteği, alerji ilaçları ve ağrı kesicilerle uygulanmaktadır.

Hamilelikte Arı Sokması Nedir?

Hamile adayları gün içerisinde dış faktörlerin etkisine karşı oldukça hassas davranmalıdır. Fakat bazı durumlarda kişinin kendi elinde olmadan birtakım olumsuz olaylar gerçekleşir. Bunlardan biri arı sokmasıdır.

Hamilelikte arı sokması anne adayına ve bebeğe bazı istisnalar dışında ciddi zararlar vermez. Bu istisnalardan biri annenin arı sokmasına karşı bir alerjisinin olması durumudur. Eğer bilindik bir alerjiniz yok ise arı sokması size diğer insanlara vereceği derecede zarar verir. Bir diğer istisna ise arının cinsinin zehirli olması durumudur. Bu durumda oluşan semptomlara göre bir doktora gitmeniz gerekmektedir

Hamilelikte Arı Sokmasının Belirtileri Nelerdir?

Arının soktuğu yerde geçici olacak şekilde oluşan belirtiler vardır. Bunlar doğal, korkulmaması gereken semptomlardır. Bu geçici semptomları sıralayacak olursak:

Arının soktuğu yerde:

  • Hafif ağrı
  • Yanma
  • Kaşıntı
  • Kızarıklık
  • Şişlik

Bazı semptomlar da hayati risk oluşturmaktadır.

Bu belirtileri sıralayacak olursak:

Hamilelikte Arı Sokmasının Nedenleri Nelerdir?

Arılar saldırgan hayvanlar değillerdir. Fakat yapılan bazı refleks hareketlerimizi, gündelik el kol hareketlerimizi tehdit olarak algılayarak kendilerini savunurlar. Bu arı sokmaları çoğu zaman tıbbi bir tedavi olmaksızın evde yapılan yöntemlerle iyileşirler. 

Hamilelikte Arı Sokması Teşhisi

Arı sokması alerjik bir durum olmadığı sürece hayati tehlike oluşturmamaktadır. Alerji durumunu anlamak için de doktorun yaptığı birtakım testler vardır. Bunlar:

  • Testler: Kişinin arı zehrine alerjisi olup olmadığını öğrenmek için birtakım testler uygulanır. Yapılan alerji testleri ve kan testleri ile kişinin alerjik durumu öğrenilir. 

Hamilelikte Arı Sokması Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelikte arı sokması genellikle alerjisi yoksa veya ağır semptomlar göstermiyorsa evde yapılan yöntemlerle tedavi edilebilir. Fakat ağır belirtiler geçiriliyor ise uygulanan bazı yöntemler vardır. Bunları sıralayacak olursak:

  • Öncelikli olarak derinin altında yer eden arının iğnesi bir cımbız yardımıyla çıkartılır. Ardından o bölgeye soğuk uygulama yaparak şişlik ve ağrı oluşumu engellenir.
  • Soluk alıp vermesini engelleyecek vücut şişkinlikleri olan gebeler için, solunumunu kolaylaştırması sebebiyle oksijen desteği verilir. 
  • Hava kanallarında oluşan iltihaplanma giderilmesi için damar yolu ile birtakım ilaçlar verilir. Bu ilaçlar alerji ilaçları veya nefes açıcı ilaçlardır. 
  • Arı sokmalarında genellikle antibiyotik kullanımına gerek duyulmaz. Alerji ilaçları ya da ağrı kesiciler verilebilir. 

Hamilelikte Arı Sokması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Gebelikte arı sokması alerjisinin olması durumunda veya zehirli arıya denk gelinmesi durumunda ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkarmaktadır. Bunların en tehlikelisi dil ve boğazda şişlik olmasıdır. Bu şişlik olası solunumu olumsuz etkileyecektir.

Anne adayına ve bebeğe oksijen gitmemesi durumunda çok tehlikeli durumlar oluşur. Bu durum her ikisinin de hayati tehlikeye atmaktadır. Bu sebeple eğer arı sokması durumunda alerjisi olan veya ağır semptomlar gösteren bir anne adayı iseniz en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

Hamilelikte Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

Arı sokması günlük hayatta başımıza gelme ihtimali yüksek olan bir durum olduğu için, böyle bir durumla karşılaşıldığında ne yapılması gerektiğini bilmek oldukça faydalı ve gereklidir.

Gebelik döneminde arı sokmasında evde yapılacak birtakım teknikleri sıralayacak olursak:

  • Arının soktuğu yerde oluşan şişlik, kızarıklık ve ağrı için buz türevleri uygulanabilir. 
  • Arının soktuğu bölgeyi yüksekte tutmak, ağrı ve şişliğin azalmasını sağlayabilir.
  • Soğan ve sarımsak antibiyotik özellik göstermeleri sebebiyle bölgede oluşan zehri alması için kullanılabilir.
  • Arının soktuğu yerde oluşan yanma hissini alması için de karbonat kullanılabilir.
  • Yoğurt ise ağrının dinmesi, yanmanın geçmesi için bölgeye dikkatli bir şekilde uygulanabilir.
  • Bir pamuk yardımı ile arının soktuğu bölgeye uygulanacak olan lavanta yağı da arının zehrini alabilir.
  • Arının soktuğu bölgeye diş macunu sürülmesi de kaşıntıyı azaltabilir.

Bu yöntemlerin arının sokmasına karşı oluşan semptomları geçirmeyeceği, yalnızca hafifleteceği bilinmelidir.

Hamilelikte Arı Sokmasına Ne İyi Gelmez?

Hamilelikte arının sokması durumunda yapmaktan kaçınmamız gereken bazı durumlar mevcuttur.

Bu durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Eğer arının soktuğu yerde ilk olarak yapılan cımbızla iğneyi alma işlemi yapılmayıp, iğne vücut içerisinde bırakılırsa bu durum kişi için tehlikeli olabilir. Çünkü bu durum zehrin vücutta yayılmasına sebep olabilir. 
  • Şişlik ve kaşıntının olduğu yer kaşınmamalıdır.
  • Arıya karşı alerjisi olan bireylerin bir sağlık kuruluşuna gitmemeleri de kişi için büyük tehlike arz edebilir.
  • Gösterdiği tehlikeli semptomlara rağmen evde doğal yöntemlerle kendini iyileştirmek isteyerek, bir hekime gözükmemek de birey için oldukça tehlikeli bir durumdur.

Hamilelikte Arı Sokması için Hangi Doktora Gidilir?

Gebelikte arı sokması genellikle evde yapılan yöntemlerle geçirilmesi beklenir. Fakat arıya alerjiniz varsa ya da zehirli bir arıya denk gelirseniz bu durum tehlike arz edebilir. Özellikle bazı semptomları hayati tehlike oluşturacağı için süreci uzatmamak için en kısa zamanda sağlık kuruluşlarının acil servisine gidilmesi gerekmektedir.

Öncelikle hayati tehlike arz eden semptomlar ise boğazda ve dilde şişmedir. Organların hacminin büyümesi nefes alıp verme durumunu bir hayli zorlayabilir, daha ileriki süreçlerde soluk alamamanıza neden olabilir. Nefes darlığı, ödem, şişlik, baş dönmesi, baygınlık şikayetleri oluştuğu anda yapmanız gereken iç hastalıkları uzmanına gözükmektir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Arı Sokması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte arı sokması tehlikeli midir?

Hamile bireylerde arı sokması durumunun görülmesi gayet olağandır. Arının soktuğu bölgede oluşan kızarıklık, şişlik dinmesi için evde yapılan doğal yöntemler uygulanabilir. Bu durum anne adayına ve bebeğe bir zarar vermez. Tehlike yaratacak durum ise anne adayının arıya alerjisi olması veya toksik bir arı cinsine denk gelmesidir. Bu durumda oluşan tehlikeli semptomlar için bir an önce sağlık kuruluşuna gözükmek gerekmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Arı alerjisi nasıl anlaşılır?

Arı soktuktan sonra 2 saat içerisinde semptomlar gösterir. Bu semptomlar arasında arının soktuğu bölgede kızarıklık olması, şişlik olması normal olan semptomlardır. İlerleyen süreçlerde solunum sıkıntısı, dolaşım sistemi sıkıntısı ya da ödem oluşması durumu hayati tehlikelere yol açar ve alerjik reaksiyonlar arasındadır. Bu durumlar oldukça dikkatli davranılması gereken, bir an önce doktora gidilmesi gereken durumlardır. Hastanede yapılacak olan deri ve kan testleri ile kişinin arıya alerjisi olup olmadığına dair kesin tanı konulması sağlanır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Arı sokmasında ne yapmak gerekir?

Arının sokması durumunda öncelikli olarak vücutta yer eden iğne bir cımbız yardımı ile çıkarılmalıdır. Sonrasında arının soktuğu bölge sabun ile temizlenmelidir. Temizlenme işlemi yapıldıktan sonra arı sokulan yere buz uygulaması yapılmalıdır. Buzun olmadığı durumda soğuk su da kullanılabilir. Bu işlem arının soktuğu bölgede oluşacak kızarıklık ve şişliklerin artmasını önlemektedir. Daha sonrasında doğal yöntemlerle evde uygulama yapabilirsiniz ya da arı sokmasında antibiyotik kullanılmasına gerek duyulmadığı için, gerekli görüldüğü takdirde kişiye alerji ilacı ya da ağrı kesici verilerek tedavi tamamlanır.

Stj. Dr. Özlem Filiker