Anne Karnında Bebek Ölümü

Bazı zamanlarda, birtakım komplikasyonlar ve nedenlerden dolayı bebeğin anne karnında ölümü gerçekleşebilmektedir. 20. Hafta öncesi düşük, sonrası ise ölü doğumdur.

Anne Karnında Bebek Ölümü Nedir?

Hamileler için bebeklerini canlı ve sağlıklı bir şekilde kucaklarına alabilmek en büyük temennilerden biridir. Fakat bazı zamanlarda, birtakım komplikasyonlar ve nedenlerden dolayı bebeğin anne karnında ölümü gerçekleşebilmektedir. Hamileliğin 20. haftasından önce gerçekleşen bebek ölümüne düşük adı verilirken, bu süreden sonra görülen bebek ölümlerine ise ölü doğum adı verilmektedir. Ölü doğum; anneden, plasentadan ya da bebekten kaynaklanabilmektedir. Anne karnında bebeğin kalbinin durması, hangi sebepten olursa olsun acil müdahale gerektiren bir durumdur.

Anne Karnında Bebek Ölümü Nedenleri Nelerdir?

Bebeğin, anne karnında kaçıncı haftada öldüğü bilinmiyorsa, bebeğin kilosuna göre teşhis konulabilmektedir. Bebek 500 gramdan azken öldüyse düşük, 500 gramdan fazlayken öldüyse ölü doğum olarak nitelendirilmektedir.

Anne karnında gerçekleşen ölümlerin, çeşitlerine göre nedenleri ise şu şekildedir;

Anneden Kaynaklanan Bebek Ölümü Nedenleri

Anne karnında olan bebek ölümlerinin yaklaşık %10’u, anneden kaynaklanmaktadır. Bunun nedeni ise, hamile kadınlarda görülen hipertansiyon ve diyabet hastalıklarıdır. Hamile kalmadan önce diyabet hastası olan kadınların, hamilelik dönemini sorunsuz bir şekilde geçirebilmesi için gerekli planlama ve tedavilere uymaları önerilmektedir. Eğer hamilelik döneminde görülen bir şeker hastalığı varsa da uygun dönemde şeker yüklemesi testi yapılarak gerekli tedavi yöntemlerine başlanmalıdır. Anneden kaynaklanan bir diğer ölü doğum sebebi ise antifosfolipid sendromudur. Bu sendrom ile plasentada pıhtılar oluşmakta ve bu pıhtılar da bebeğe giden kan akışının engellenmesine sebep olmaktadır.

Plasentadan Kaynaklanan Bebek Ölümü Nedenleri

Plasenta, rahme yapışık olan ve anneden gelen kanın bebeğe aktarılmasını sağlayan bir yapıdır. Bebeğin anne karnında ölmesinin nedenlerinden en yaygını plasentadır. Plasentanın bir ucu annede bir ucu ise bebeğin göbek kordonuna bağlıdır. Bu sayede bebeğin oksijeni ve besin alışverişi bu yapı ile sağlanmış olmaktadır. Ancak, plasentanın bazı durumlarda rahimden ayrılması görülmektedir ve bu da bebeğin hayatını tehlikeye atmaktadır. Gebelik zehirlenmesi ve plasentada görülen enfeksiyonlar, anne karnında 6 aylık bebek ölümü ile sonuçlanabilmektedir.

Bebekten Kaynaklanan Bebek Ölümü Nedenleri

Anne karnında bebek ölümlerinin %30’u bebekten kaynaklanmaktadır. Bebeklerden kaynaklanan nedenler ise şu şekildedir;

  • Kalp kapakçığının dar olması sebebi ile görülen kalp anomalileri 
  • Beyinde sıvı toplanması 
  • Spina bifida olarak da bilinen omuriliğin bir bölümünün dışa doğru kayması nedeni ile oluşan fıtıklaşma 
  • Down Sendromu gibi kromozom anomalileri
  • Bebeğin anne karnında iken kızamıkçık, listeria ve varicella enfeksiyonlarını geçirmesi 

Anne Karnında Bebek Ölümü Belirtileri Nelerdir?

Anne karnında gerçekleşen bebek ölümleri, kendini farklı belirtiler ise göstermektedir. Bu belirtilerin bir ya da birkaçının annede görülmesi durumunda, zaman kaybetmeden doktora gidilmesi önerilmektedir.

Bebeğin anne karnında ölmesinin belirtileri ise şu şekildedir;

  • Vajinal Kanama: Vajinal kanama, gebelik döneminin hangi döneminde olursa olsun genellikle bir tehlikenin habercisi niteliğindedir. 
  • Bebeğin Hareketlerinde Azalma: Hamileliğin 18. haftasından itibaren bebeğin hareketleri anne karnında hissedilmeye başlanmaktadır. İlk dönemlerde bu hareketler daha az hissedilirken, ilerleyen dönemlerde oldukça belirgin bir şekilde hissedilebilmektedir. Sağlıklı bir gebelik döneminde, bebeğin 1 saat içerisinde 10 hareketinin hissedilmesi beklenmektedir. Eğer bu hareketlerde bir azalma ve hatta durma görülüyorsa, annenin zaman kaybetmeden doktora gitmesi gerekmektedir. Çünkü bu durum, bebeğin hayatını kaybettiğinin habercisi olabilmektedir.
  • Hamilelik Belirtilerinin Birden Görülmemeye Başlanması: Hamilelik döneminde görülen mide bulantısı, halsizlik ve bel ağrısı gibi problemlerin aniden bitmesi, anne adaylarını şüphelendirmelidir. Çünkü bu gibi problemlerin birden ortadan kalkması, bebeğin anne karnında öldüğünü gösteren bir işaret olabilmektedir.

Anne Karnında Bebeğin Ölüm Teşhisi Nasıl Yapılır?

Bebeğin, anne karnında ölmesi ultrason ile anlaşılmaktadır. Hamileliğin ileriki dönemlerinde, bebeğin hareketlerinin yavaşlaması ya da diğer belirtilerin görülmesi bebeğin anne karnında öldüğü riskini taşısa da bebeğin kalbinin durduğunu göstermemektedir.

Bebeğin kalbinin hala atıp atmadığını görebilmek için fetal iyilik testleri yapılmalıdır. Doppler ultrason, ultrason, Non-Reaktif Test ve biyofizik profili bu kapsamda en doğru sonuçları vermektedir. Gebeliğin 24. haftasından sonra yapılan bu testlerde görülen bozulmalar, bebeğin anne karnında yaşadığı komplikasyonları göstermede son derece etkilidir.

Bu sebeple de anne karnında 6 haftalık bebek ölümü gibi risklerin görülmemesi açısından, düzenli olarak bu testlerin yapılması önerilmektedir. Böylelikle eğer bir problem var ise, bu problemler ölüm ile sonuçlanmadan önce sezaryen ile alınarak gerekli işlemler uygulanabilmektedir.

Anne Karnında Bebek Ölümü Sonrasında Ne Yapılmalıdır?

Bebeğin anne karnında ölmesi sonucunda, bebeğin anne karnından alınması gerekmektedir. Bu noktada hangi yöntemler ile bebeğin alınacağını ise, bu olayın gebeliğin kaçıncı haftasında gerçekleştiğine bağlıdır. 13 haftalık gebeliğe kadar bebek ölümü tahliyesi için, anne adayının rahmine rahim yumuşatıcı ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçların ardından kürtaj ile birlikte rahim içi temizlenmektedir.

Eğer bebeğin ölümü, 13-28. Haftalar arasında gerçekleşmiş ise, rahim belirli bir süre içerisinde kendisini doğuma hazırlamaktadır. Fakat bu süre eğer uzarsa, annede pıhtılaşma ve kanama gibi sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu sorunun yaşanmaması için anneye suni sancı verilerek vajinal doğum gerçekleştirilmektedir. Annenin hayatı da göz önünde bulundurulduğundan, acil durumlarda sezaryen doğum ile de bebek anne karnından alınabilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Anne Karnında Bebek Ölümü ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Anne karnında kalbi duran bebek tekrar canlanır mı?

Bebeğe anne karnındayken yeterli miktarda kan gitmemesi veya bebekte görülen genetik problemler, bebeğin anne karnındayken kalbinin durmasına sebep olabilmektedir. Yapılan testler sonucunda eğer bebekte bir problem var ise, bebeğin kalbi durmadan müdahalede bulunulabilmektedir. Fakat anne karnındayken bebeğin kalbinin durması ve müdahalede gecikilmiş olması, bebeğin kalbini tekrardan canlandırma ihtimalini oldukça düşürmektedir. Yine de bu gibi durumlarda her türlü ihtimale karşı gerekli olan tüm müdahaleler anne karnında ya da bebeği dünyaya getirdikten sonra yapılmaya devam edilmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Gebelikte bebeğin kalbinin durması nasıl anlaşılır?

Anne karnında 3 aylık bebek ölüm belirtileri görülse bile, bu durum bebeğin kalbinin durduğunu göstermemektedir. Bebeğin kalbinin durduğunun anlaşılması yalnızca doktor tarafından yapılan tetkikler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ultrason, biyofizik profili, Doppler ultrason ve Non-Reaktif Test adı verilen fetal iyilik testleri ile bebeğin kalbinin durduğu anlaşılmaktadır. Bu sebeple de eğer annede bebeğin öldüğünü gösteren belirtiler var ise, zaman kaybetmeden doktora gitmesi önerilmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

2 Aylık bebeğin anne karnında ölmesi nasıl anlaşılır?

2 aylık bebeğin anne karnında ölmesi, çok yüksek ihtimalle bebekte görülen genetik problemlerden kaynaklanmaktadır. Bebekte görülen genetik problemlerin yanı sıra annenin rahminde perde olması, enfeksiyonlar ve pıhtılaşma gibi sorunlardan dolayı da bu gibi ölümler görülebilmektedir. Anne karnında 2 aylık bebek ölümü belirtileri genellikle anne tarafından hissedilmez. Bu sebeple de hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından, düzenli olarak doktor kontrollerine gidilmesi önerilmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Anne karnında bebek ölümü anneyi zehirler mi?

Anne karnında bebek ölümü belirtileri ve annenin zehirlenmesi, en çok merak edilen konulardandır. Hamileliğin ilk dönemlerinde yaşanan ölü doğum, annenin zehirlenmesine genellikle yol açmamaktadır. Fakat bebeğin büyümesi ile birlikte gerçekleşen bu komplikasyonlar, annenin zehirlenmesi riskini de beraberinde arttırmaktadır.

Dr. Deniz Gölgeli